Duben
ohodnotit

Muž na radnici [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
60 minut, 11 dílů
„Osudy Františka Bavora, který se rozhodl přestavět a zmodernizovat město Starý Kunštát.“

Komentáře k filmu Muž na radnici

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2010
nemusím
Tento seriál již vidět   nemusím ale velice rád   vzpomínám na krásnou   roli,kterou hrála Jiřina   Bohdalová. Vztahu Bohunky a   Víta Marka asi jsme nikdo   nepřál,neboť Vítek byl   darebák.Hezký bylo,když   Jiří Štěpnička   vyprávěl,jak mu role   zasáhla do života a nekoupil   v obchodě tvrdý   sparty,protože nechtěl a   podváděl Bohunku.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Jeden z průměrných   seriálů dřívější doby.   Někoho může iritovat,že   pojednává o předsedovi   MNV,ale i takový člověk   měl své normální starosti   a radosti - doma,v rodině i v   práci. Malé děti - malé   starosti, velké děti -   velké starosti...to na   vlastní kůži poznává   právě padesátník   Bavor,když tragicky ovdoví.   Do sporů a nedorozumnění s   potomky se mísí ještě   zodpovědnost za vývoj a   výstavbu města i další   příhody,které s sebou   život přináší...
Z   hereckých výkonů bych   ocenila hlavně J. Bohdalovou,   J. Štěpničku a J. Bláhu -   hlavně ti poslední dva se   svých negativních rolí   zhostili opravdu na výbornou!   (njn, oni ti slušňáci se   určitě hrají hůř)
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.11.2011
I přes mnohou ideologii se dají nalézt klady
Normalizační tvorba -   poplatná své době,   ideologicky zaměřená, s   určitou mírou propagandy.   Ano, zpravidla taková díla   nemám ráda a když to jde,   vyhnu se jim obloukem. Jenže   ono není jen černé a   bílé, některá díla, byť   silně prosocialisticky   zaměřená, lze s určitou   dávkou nadhledu, strávit i   dnes. V tomto směru nedám   dopustit na Dietlovy seriály.   Některé jsou lepší   (Nemocnice na kraji města,   Žena za pultem...), jiné   slabší, jako právě Muž na   radnici. Nabízí se   srovnání s Nejmladším z   rodu Hamrů. Některé aspekty   jsou shodné - stranická   funkce hlavního hrdiny, jeho   určitá nepostradatelnost,   výrazný podíl   "schůzovních"   scén. U "Hamrů" je   však velmi silný rodinný   příběh, na   "Radnici" jej   vnímám jako o něco   slabší, ona politická   stránka zde přece jen   převládá daleko víc.

Nechci však svůj   komentář směřovat jen   politicky a tak si řekněme   klady, které seriál určitě   má. V prvé řadě herecký   výkon Zdeňka Buchvaldka,   charismatického herce, jehož   postava je možná trošku ve   stylu Mirka Dušína, ale   rozhodně herecký výkon   nepůsobí nijak vtíravě a   křečovitě. Velmi   překvapující výkon   podává Jiřina Bohdalová,   její Jitka je jedním z   nejlepších aspektů celého   seriálu - ženská životná,   živelná, i přes až   příliš veselou povahu,   žena s velkým srdcem, plná   energie. Byť Jiřinu   Bohdalovou ve většině rolí   moc nemusím, zde podává   jeden ze svých nejlepších   hereckých výkonů vůbec.   Oproti tomu je k uzoufání   postava učitelky Kateřiny,   patetické, nevýrazné,   ztělesněné stejně   nevýraznou a unylou Evou   Jakoubkovou odříkávající   své repliky v jedné tónině   uspávacím hlasem.

Co se týče   postav Bavorových dětí -   Jan Hartl a Milena   Steinmasslová - tyto výkony   jsou takové průměrné. Jan   Hartl do role   "frackoidního"   studenta vklínil celkem   dobře, ale Milena   Steinmasslová je svým   výkonem srovnatelná s Evou   Jakoubkovou - unylá,   jednotvárná, bez   jakýchkoliv projevů emocí.   Role svobodné matky svedené   "playboyem"   Kunštátu jí příliš   nesedla. Oproti tomu tento   "playboy" v podání   Jiřího Štěpničky je   zajímavým prvkem seriálu,   role působí věrohodně a   rozhodně si tento   nezodpovědný a frajerský   mládenec získal mezi   postavami mou větší   přízeň nežli nový   nápadník Bohunky Jan   Mikuláš, jehož   vzorňáctví a ušlápnutost   Františku Němcovi herecky   nesedly a celý projev vyzněl   naprosto příšerně a   neohrabaně.

Byla zde mezi komentáři   zmíněna role Josefa Bláhy,   označená jako jedna z jeho   nejhorších. Mně se naopak   jeho postava velmi líbila.   Josef Bláha uměl hrát   naplno a i když hrál roli   slabší, dokázal do ní dát   naprosté maximum. Jeho   tajemník Hlavica se vlastně   tříští a odporuje   socialistické morálce.   Nebylo přece právě   chvályhodné, aby   funkcionář MNV koketoval s   mladým zajíčkem a to   ještě v pracovní době.   Tohle na seriálu oceňuji -   dokáže i přes určitou   propagandu odhalovat různé   nešvary a morální poklesky,   které se dějí často i dnes   - ať už je to záletnictví   v práci či obrovská   byrokracie. Ze všeho   nejméně mi vadí samotné   oslovení   "soudruhu", tak se   prostě tehdy mluvilo a to   slovo samotné nevyjadřuje   nic špatného a zlého, žel   bylo a je spojeno spíš s   tím negativním, co minulý   režim přinesl, ale politiku   zde opravdu více rozebírat   nechci.

Svůj   komentář bych zakončila   momentem, který na mě   zapůsobil asi nejvíc. Jde o   téměř bezvýznamnou scénu   - předseda Bavor zjistí, že   jeho syn ve škole propadá,   syn s lehkým srdcem říká   otci, že zopakuje ročník.   Otec však s tím nesouhlasí   a tvrdě odpoví, že je   třeba, aby šel pracovat a   uvědomil si, že když   flákal studia, musí si na   svůj chléb umět vydělat   sám a nespoléhat se na to,   že jej bude celý život   někdo podporovat. Jak   nadčasové a moudré   tvrzení, znám spoustu lidí,   kteří by jej potřebovali   slyšet každý den, aby se   naučili, že jim nic zadarmo   a hlavně bez práce do klína   nespadne.

Seriál Muž na radnici   řadím k lehkému   nadprůměru mezi českými   seriály a mohu jej doporučit   i třeba možná ze   studijních důvodů doby   minulé.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.12.2010
Někdo si jistě o tomto   socialistickém seriálu   myslí, že je to sračka. Jo,   možná je, ale možná taky   ne. Když si odmyslíme   všechny ty soudružská   oslovení, tak on ten seriál   zas tak špatný není.   Nepřináší nic jiného,   než dnešní seriály ze   života. Muž na radnici je   poplatný době, ale který   seriál není, že? Dokonce i   kritizoval některé   šlendriány doby. Asi se   tehdejším soudruhům   nelíbilo, jaký je problém   opravit jeden blbej okap na   domu. Jak byl velký problém   zajistit bydlení pro matku s   dítětem vyhozenými na   ulici. Dcera hlavního hrdiny   má nemanželské dítě, syn   hlavního hrdiny spoléhá na   tatínkovo postavení a ve   chvíli, kdy se má chovat   zodpovědně, utíká z   domova. Seriál přináší i   další problémy   související s komunální   politikou. I zde nalezneme,   jak si soudruzi navzájem šli   po krku.
Josef Bláha   zde vytvořil snad jednu z   nejhorších rolí své   kariéry. Zdeněk Buchvaldek   byl stále takový patetický.  
Dnes je seriál je   zajímavým dobovým   dokumentem.
Krikri
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.12.2017
Objektivně bych dal   maximálně 5 * (přece jen   mě tento seriál nezaujal   tolik jako Žena za pultem,   Nemocnice na kraji města nebo   My všichni školou povinní),   ale po důkladné rozvaze   zvyšuji na 7 *, ať mají   pravdoláskaři, přemluvbáby   a modroptačí tuneláři   vztek!:) V porovnání s tím,   co za neskutečné sračky a   agitky se na politickou   objednávku pro ČT točí v   dnešní době (Zdivočelá   země, Vyprávěj a pod.) je   tohle ještě hodně dobré.
Xpojntman
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.6.2017
Bavor ze Starého Kunštatu,   to zní jako feudalismus a ne   komunismus. Jenže von to ten   komunismus je. Přezvěst   stejně   "kvalitního"   Plateníka. Škoda, že Němci   nebyly víc aktivní.
Rene1
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.3.2008
Tak tohle je seriál, který   jsem neměl rád a který mě   absolutně nikdy nezaujal,   ačkoli teď vím, že to má   jisté přednosti, tedy   hodnoceno s přihlédnutím k   tomu, co se v televizích   točí teď. Ale stejně.   Prostě ten seriál nemám   rád.
vo.truhlastvi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2007
Muž na radnici
Seriál nás provádí městem   a lidmi,kteří řídí toto   město,jednají dle svého   svědomí,ukazuje radosti i   zklamání.Hraje zde plejáda   českých herců.
cesta64
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.11.2011
Rudý hnus. To, že tam hrají   kvalitní herci není   rozhodující. Ti v takových   škvárech museli hrát   nepovinně - povinně.   Odmítni a skončil jsi.
Divizna
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.7.2012
Mě seriál docela zaujal.   Koho dneska zajímá ideologie   tehdejší doby? Příběh   však oproti dnešku je   nosný, herecké výkony   vesměs dobré, hlavně díky   tomuto seriálu člověk   může ocenit herecké umění   Zdeňka Buchvaldka, který   jinak "sloužil"   zejména divadlu a   epizodkám...
A jestli   dnes někdo plive, nechť   nahlédne do dobového tisku,   během 14 dnů zvládl   Buchvaldek alias Bavor 10   diskusních večerů, nabito a   všeobecná spokojenost...Kdo   dnes plive, tehdy vynášel do   nebes, to holt je osud našeho   národa, jednou hot a podruhé   čehý...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih104629minih104629Tísňová linka (2013) 
The Call n
minih22511minih22511Víkend na Zuydcoote (1964) 
Week-end a Zuydcoote n
minih28719minih28719Závada Blair Witch (2000) 
The Bogus Witch Project n
minih58397minih58397Poldové (2010) 
Cop Out n
minih41569minih41569Silnice (1972) [TV film] 
Silnice n
minih110737minih110737Konečne bude mier (1984) [TV inscenace] 
Konečne bude mier n
minih55361minih55361Paranormal Activity (2007) 
Paranormal Activity n
minih52270minih52270Ďáblova čísla (1999) 
The Devil's Arithmetic n
minih123615minih123615Kamarádi (1973) [TV seriál] 
Kamarádi n
minih81103minih81103Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 
A Good Day to Die Hard n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Okres na severu (1980) [TV seriál]

 Okres na severu (1980) [TV seriál]
Okres na severu n
 
Žánr: drama / agitka / politický
Země: Československo


(pokračování)

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

12:25 - 12:55

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:40

8 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190542
Osobností: 697820
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178269

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10