Jeden svět
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Místo činu: Vzpomínka na Prahu
Kriminální policie z Hamburku:
Robert Atzorn jako vedoucí kriminálního oddělení Jan Casstorff

Robert Atzorn vyřešil na podzim jako vedoucí kriminálního oddělení hamburské policie Jan Casstorff svůj první případ. Tak navázal na kroky svých slavných předchůdců, kteří se mezitím stali legendami. Již v roce 1970 se Walter Richter v roli komisaře Trimmela představil jako první strážce zákona a v epizodě „Taxi nach Leipzig“ dopadl prvního pachatele seriálu „Místo činu“. Mezi jinými jej následovali Klaus Schwarzkopf (komisař Finke), Knut Hinz (kriminální komisař Heinz Brammer), Horst Bollmann (D. Delius), Dieter Krebs nebo Erik Schumann stejně jako Hannelore Elsner (hlavní komisařka Sommer). V roce 1984 se na televizní obrazovce poprvé objevil Manfred Krug jako komisař Stoever a až do konce natáčení se podílel celkem na čtyřiceti epizodách.

V hlavní roli Robert Atzorn
Televizním divákům je Robert Atzorn (narozen 1945) znám především z "Oh Gott, Herr Pfarrer" nebo "Unser Lehrer Dr. Specht". V minulém roce hrál ve dvoudílném televizním filmu "Ein Mann steht auf". Ještě předtím, než se Atzorn definitivně rozhodl pro televizi, byl aktivním divadelním hercem, jehož střídavá angažmá dovedla až do Bavorské státní činohry. Tam rovněž začala jeho spolupráce s Ingmarem Bergmanem, který jej obsadil do role Petera Egermann ve filmu „Ze života loutek“. Z televizní obrazovky je znám od konce sedmdesátých let. Za roli ve filmu "Oh Gott, Herr Pfarrer" obdržel Zlatou kameru. V roce 1993 byl za herecký výkon v "Unser Lehrer Dr. Specht" vyznamenán cenou TeleStar.

Komisařka z Hannoveru:
Maria Furtwängler jako komisařka Charlotte Lindholm

„Místo činu“ poprvé ve své historii dostává ráznou komisařku: Marii Furtwängler v roli Charlotte Lindholm ze spolkového komisařství Dolního Saska. Takto se představí po boku Roberta Atzorna alias komisaře Jana Casstorffa.
Charlotte Lindholm vyjíždí za svými případu z Hannoveru a křižuje při tom téměř celou zemi. Po rozvodu žije s autorem detektivních příběhů.

V hlavní roli Maria Furtwängler
Maria Furtwängler, vystudovaná lékařka, vystudovala herectví u Kathrin Ackermann a Elionor Hoffmann. Již jako osmileté děvče hrála v televizním filmu "Zum Abschied Chrysanthemen" v režii vlastního strýce Floriana. První velkou roli dostala v televizním seriálu "Eine glückliche Familie" (1986 – 1990) a brzy následují další: "Der Alte - Mörderisches Spiel", "Dir zu Liebe", "Das Glück ist eine Insel" a konečně televizní thriller "Die achte Todsünde: Gespensterjagd", který byl v Německu odvysílán v červnu minulého roku a sklidil velký úspěch.
Maria Furtwängler je skutečně všestranně talentovaná. Matka dvou dětí, lékařka, zpěvačka a herečka dělá vše s nejvyšší mírou angažovanosti.


Z historie seriálu Místo činu
První epizoda televizního seriálu „Místo činu“ „Taxi nach Leipzig“ byla v SRN odvysílána 29. listopadu 1970. Se třiceti lety trvání a s celkovým počtem pěti set epizod je „Místo činu“ jednoznačně nejstarší kriminální seriál německé televize. Zatímco na začátku byla vysílána pouze jedna epizoda měsíčně, nyní komisaři „vyšetřují“ až třikrát do měsíce.
Sledovanost:
V roce 2002 vidělo v SRN televizní seriál „Místo činu“ průměrně 7,84 milionů diváků. Tím se seriál stává nejsledovanější kriminální řadou německé televize.
Komisařové:
V pěti stech epizodách se celkem představilo 68 komisařů. S jedenačtyřiceti případy se nejčastěji na televizní obrazovce objevovali Stoever a Brockmöller (Manfred Krug/Charles Brauer), následují je Batic a Leitmayr (Miroslav Nemec a Udo Wachtveitl) s jedenatřiceti případy. Po devětadvaceti zásazích mají Schimanski a Tanner (Götz George a Eberhard Feik) stejně jako komisař Brinkmann (Karl-Heinz von Hassel).
„Místo činu“ jako sociologický fenomén:
Seriál „Místo činu“ je velmi oblíbený i u badatelů z oblasti kultury a médií. V odborných časopisech se objevují takové články jako “Místo činu: Normalita jako dobrodružství“. K tématu stále vznikají nové a nové články, příspěvky a dokonce samostatné publikace. Místo činu se dostalo dokonce i do muzea. V Curychu byla v roce 1998 otevřena výstava s názvem „Místo činu - rekvizity důkazního řízení“. Jejím předmětem bylo reálné a fiktivní dějiště zločinu a policejní vyšetřování.
Od začátku vysílání 29. listopadu 1970 se tvůrci snaží udržet stejný formát pořadu, který by zaručoval kontinuitu příběhu a udržoval u diváků povědomí, že se stále jedná o tentýž seriál. Originální kombinace emocionálních výjevů, výrazných grafických motivů, hudby a střihu se tak vryla do paměti několika generací filmových diváků.
Původní znělka:
V ostrém kontrastu je bělmo očí, které září do tmy a panický úprk pachatele. O oběti v tento okamžik nic nevíme, pouze tušíme, že se něco stalo. Nakonec se divák dostává do záměrného kříže dalekohledu. Právě na něj jsou totiž namířeny všechny filmové záběry. Úvodní titulek seriálu „Místo činu“ tak nápadně připomíná znělku legendárního Jamese Bonda, agenta 007. Její německou karikaturu má na svědomí Peter Hoheisel z Bavorského rozhlasu a televize. Hudbu složil Klaus Doldinger.
Komisaři z Místa činu
Mnichovští komisařové (BR)
Udo Wachtveitl jako hlavní komisař Franz Leitmayr a Miroslav Nemec jako hlavní komisař Ivo Batic
Hesenští komisařové (HR)
Andrea Sawatzki jako hlavní komisařka Charlotte Sänger a Joerg Schüttauf jako komisař Fritz Dellwo
Komisařové z Lipska (MDR)
Peter Sodann hraje hlavního komisaře Bruno Ehrlichera a Bernd Michael Lade hraje hlavního komisaře Kaina
Komisař z Kielu (NDR)
Axel Milberg jako hlavní kriminální komisař Klaus Borowski
Hamburská kriminální policie (NDR)
Robert Atzorn jako hlavní kriminální komisař Jan Casstorff
Komisařka z Hannoveru (NDR)
Maria Furtwängler jako komisařka Charlotte Lindholm
Komisaři z Brém (RB)
Sabine Postel jako hlavní komisařka Inga Lürsen a Oliver Mommsen jako komisař Stedefreund
Hlavní komisařové z Berlína (RBB)
Dominic Raacke jako Till Ritter a Boris Aljinovic jako Felix Stark
Komisař ze Sárska (SR)
Jochen Senf hraje komisaře Maxe Palu
Komisařka od Bodensee (SWR)
Klara Blum (Eva Mattes)
Komisařové z Ludwigshafenu (SWR)
Ulrike Folkerts jako hlavní komisařka Lena Odenthal a Andreas Hoppe jako vrchní komisař Mario Kopper
Švábský komisař (SWR)
Dietz Werner Steck je hlavní komisař Bienzle
Kolínští komisařové (WDR)
Klaus J. Behrendt hraje hlavního komisaře Maxe Ballaufa
Dietmar Bär hraje hlavního komisaře Freddyho Schenka
Die Hauptkommissare aus Münster (WDR)
Axel Prahl je hlavní komisař Frank Thiel
Jan Josef Liefers je profedor Karl-Friedrich Boerne
Policejní tým z Rakouska (ORF)
Harald Krassnitzer hraje šéfinspektora Moritze Eisnera a Gundula Rapsch hraje soudní lékařku Renatu Lang
Švýcaři (SF)
László I. Kish jako komisař Philipp von Burg a Ernst C. Sigrist jako policista Markus Gertsch


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Micimutr (2011)

11:15 - 12:45

44 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Boží vojáci: Obléhání Malty

11:50 - 12:45

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Asterix: Sídliště bohů (2014) ...

11:10 - 12:55

49 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Růžový panter (2006)

11:55 - 13:50

4 minut již uběhlo
111 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190387
Osobností: 697533
Fotografií: 763185
Plakátů: 375850
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10