Jeden svět
ohodnotit

Kriminálka Las Vegas [TV seriál]

CSI: Crime Scene Investigation

Další název:
C.S.I.; CSI: Las Vegas; C.S.I.: Kriminálka Las Vegas; CSI: Den Tätern auf der Spur
Rok:
2000
Délka:
60 minut, 335 epizod,15 serií, 2000-2015
„Základ vyšetřování je kladen na perfektním vyšetření místa činu a náročné vědecké analýze nalezených důkazů.“

Komentáře k filmu Kriminálka Las Vegas

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 27
veverka-zrzka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2008
Kdyby byly jejich vymoženosti   i u nás, kde by byla naše   kriminalistika teď! Opravdu   výborný seriál!!
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Moc povedení skvělá práce   poradců ve spojení z herci  
se na tom to   pěkném díle vyplatila.Je to   skvělé práce policejního   oddělení je skvělá.
Strength
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Kriminálka LS se v mém   seriálovém apetitu řadí k   naprosté špičce. Velmi   dobře propracované   příběhy vědecké   laboratoře, kde se týmy   snaží řešit své   příběhy jsou naprosto   úžasné. Člověk se   seznámí s praktikami   řešeí kriminálních   příběhů a vklouzne do   tajů zločinců. I když   vždy upozorňují, že   příběhy nejsou podle   skutečé události, je   zřejné, že alespoň   některý z příběhů se   stal...
ancaz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.2.2011
Jediná z   kriminálek:nějakéměsto,   která stojí za zkouknutí.   Je to jedna z těch světlých   vyjímek, kdy netoužíte   zabít žádnou z hlavních   postav.
Dodatek vlivem   času:Bez Grissoma to   přestalo mít nějak kouzlo.   Petersona si sice o to víc   vážím, protože ukázal,   že není v seriálu čistě   kvůli penězům, ale seriál   trpí. Je to asi moje chyba,   ale já si na jeho nástupce   nemůžu zvyknout.
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Výborný seriál, není to   klasický americký akčnák,   prostě logicky a někdy až   neuvěřitelně mravenčí   prací vyřeší parta   kriminalistů zločin. Někdy   doslova žasnete, jak ým   způsobem vraha odhalí. Je to   neuvěřitelné, jak chytrý   tenhle seriál je. Hvězdička   navíc za úžasné záběry   lidského těla a opravdu   odborné (mohu posoudit   studuji zdravotní školu)   vysvětlení příčiny smrti.   POkud váháte, neváhejte a   začněte tenhle seriál   sledovat.
michaela11
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2008
CSI (Crime Scene   Investigation) vypráví o   méně viditelných hrdinech   policejní práce - soudních   vyšetřovatelích. Jsou to   lidé, kteří se za žlutou   policejní páskou snaží   rozluštit zdánlivě   neřešitelné případy.   Vedle dopadení pachatele   mají ještě jeden a možná   důležitější úkol. Musí   se postarat o maximální   ochranu těch, kteří se   stali obětí trestného   činu.
Gil Grissom   (William Petersen) je ve své   branži veteránem. Stojí v   čele vyšetřovacího týmu,   který pracuje pro   kriminální úřad v Las   Vegas. Členy jeho týmu jsou   Catherine Willows (Marg   Helgenberger), která jako   matka samoživitelka neustále   balancuje mezi láskou ke   svému zaměstnání a   povinnostmi rodiče, Warrick   Brown (Gary Dourdan), muž s   přesným analytickým mozkem   a jistou hráčskou slabostí,   se kterou se snaží usilovně   bojovat, Nick Stokes (George   Eads), který touží stát se   v týmu vyšetřovatelů   jedničkou a nováček Sara   Sidle (Jorja Fox). Tým se   dostává do častého   konfliktu s bývalým šéfem   kapitánem Jimem Brassem (Paul   Guilfoyle), který byl   nedávno přeřazen na   oddělení vražd.

Bez ohledu na případné   neshody se však hrdinové   seriálu musí v první řadě   snažit o co nejrychlejší   vyřešení všech případů,   které se jim dostanou na   stůl. Do jejich repertoáru   se vejde vše od loupeží až   po vraždy. Při své práci   mají k dispozici ty   nejmodernější vědecké   metody, ale samozřejmě   nezapomínají ani na zdravý   rozum. Ostřílený Grissom a   jeho podřízení se řídí   jedním osvědčeným heslem:   "Nikdo nesmí říci, že   jsme se alespoň   nepokusili."

Hrají:

William Petersen   "Gil Grissom"
Marg Helgenberger   "Catherine   Willows"
Gary   Dourdan "Warrick   Brown"
George Eads   "Nick Stokes"
Jorja Fox "Sara   Sidle"
Paul   Guilfoyle "kapitán Jim   Brass"

  Gil Grissom (William Petersen)   je typickým představitelem   staré kriminalistické   školy. 17 let praxe z něj   činí policistu s obrovskými   zkušenostmi a přehledem. CSI   je pro něj celý jeho život.   Je hlavou týmu, kde má   každý své přesně určené   místo a všichni dohromady   pracují jako perfektně   sladěný stroj. Za své   podřízené se dokáže   postavit a nejednou jim již   kryl záda, když na ně byl   vyvíjen tlak z jiných   oddělení.

  Catherine Willows (Marg   Helgenberger) se narodila   přímo v Las Vegas. Jako   matka samoživitelka   vychovává dceru Catherine,   což při jejím náročném   povolání není vůbec   jednoduchá záležitost.   Svůj čas musí pečlivě   dělit mezi povinnosti rodiče   a práci, kterou miluje celým   svým srdcem. Přesto si   dává velký pozor, aby   Catherine udržela co nejdále   od násilností a hrůz, se   kterými ona jako   kriminoložka každodenně   přichází do kontaktu.

Warrick Brown   (Gary Dourdan), muž s   bystrým úsudkem a vysokou   inteligencí. Stále usiluje o   víc - jak v zaměstnání,   tak i v soukromém životě.   Přesto je v jeho   rozhodnutích patrná určitá   rozpolcenost. Jeho dalším   šrámem na cti je menší či   větší hráčská   závislost. Přesto je   nepostradatelným členem   CSI.

Nick   Stokes (George Eads) je   jedním z   nejsvědomitějších a   nejúspěšnějších   kriminologů. Přesto jej   Grissom tlačí, aby byl   ještě lepší.

Sara Sidle (Jorja Fox) .   Jako bývalá žačka Gila   Grissoma přichází na   oddělení již jako jeho   plnohodnotný člen. Váží   si svých kolegů a totéž   očekává od nich.

Kapitán Jim Brass (Paul   Guilfoyle) je bývalým   šéfem CSI, který byl   přeřazen zpět do oddělení   vražd. On a Grissom se   dostávají do četných   sporů. Detektivové i soudní   vyšetřovatelé chtějí   totéž - dopadení pachatele,   ale často se liší v   představách, jak tohoto   cíle dosáhnout. Jejich   dobré záměry se vždy budou   projevovat v neporozumění   mezi vědcem a policistou.

Greg Sanders Od   té doby, co získal svou   první amatérskou výbavičku   chemie v sedmi letech, se Greg   Sanders rozhodl, že bude   vědcem. Třebaže mu   říkali, že věda je   koníčkem pro matlaly,   neodradil se a vstoupil do   Vědeckého klubu a   zúčastnil se většiny   chemie na univerzitě.   Balancoval mezi laboratoří a   atletikou, studováním   flirtování a počítačovou   prací s daty. Věnoval se   také knihovně, Greg objevil   vše, co se mohl naučit o   vědeckých objevech minulého   století. Také by ho   neurazilo objevení zbrusu   nové teorie nebo prvku,který   by byl pojmenován po něm.
Renie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2007
Ach, jak zbožňuju tenhle   seriál. Bez dechu se na něj   dívám a těším se na   každý díl, na každou novou   zápletku a její vyřešení.   Fandím představitelům Gila   Grisoma a Nicka Stokese, ti   dva jsou mi sympatičtí.
Luluvampík
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Klásná kriminálka...,ale   přišlo mi,že případy na   začátku byly lepší...ted   už to upadá...je to asi   tím,že Jorja odešla Warrick   se dal zabít...a Gil taky   odešel....je to smutný....je   to jediná kriminálka,kde   mám ráda všechny   postavy....nejvíc asi Sáru a   Nicka.....,ale Gil a Cathrin   jsou taky súpa :o) no a   Greg......
Simmee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.7.2010
Jeden z dalších skvělých   seriálů, které stojí za to   sledovat, i když třeba jen   pár dílů.
Objevují   se zde případy ve světě   běžné, ale také ty jež   nevídáme příliš často.
david1987
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2009
CSI LAS VEGAS je určite   jednim z najlepšich   kriminalnych serialov   vôbec.Myslim si že tento   serial ma aj vyborne   obsadenie,aj ked je pravda že   polovica timu z Las vegas   odišla,ale aj tak tento   serial osrane popularnym aj   nadalej
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
PERFEKTNÍ! Byly doby kdy jsem   to nahrával a smažil každý   nový díl . Trochu mi vadily   naturalisticky pojatý pitvy,   ale jako kriminálka   nejlepší. Hodně dobře   rozebraný pátrání a v   jednom díle i 2.-3. případy   a pořád dobrá orientace.   Záhady kolem vraha co   posílá miniatury místa   činu Grissomovi považuji za   vrchol celé série. Postupem   času, jak začaly přibývat   další a další CSI bylo   těžší udržet si své   dominantní postavení.   Myslím, že je také umění   v nejlepším přestat. 15x   řad je moc a vykrádá sama   sebe..
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.3.2012
Škoda že už tam není   Grissom,ten to všechno   stmeloval.Byl takový velký   ochránce nad svým týmem.   Každému dokázel říci i   nepříjemné věci,ale nikoho   předem nezatracoval. Mně se   tato série moc líbí, ty   lidi jsou úžasní a herci   skutečně výborní!!!
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2007
Las Vegas má oproti svým   následovníkům z New Yorku a   Miami několik výhod –   jednak bylo první a přineslo   tudíž neokoukané   vyšetřování, pěkné   kamerové nájezdy a také   drobet toho ponaučení, a   jednak nabízí   nejsympatičtější partu   téměř normálních lidí, v   čele s charismatickým   Petersenem, přičemž se jim   do práce i sem tam   přimíchá soukromí (ale ne   zase tolik jako německým   rivalům :-)) a postavy se   nám tím přiblíží, ne   jako u sterilní newyorské   skupiny. Některé díly   navíc přináší značný   thrillerový náboj a lahodný   naturalismus. Samozřejmě,   že se časem všechno okouká   a případy + praktiky se   opakují, ale to je u   seriálů přirozené.
pravo
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.3.2008
V Las Vegas meste kasín,   žiariacich neónov,   luxusných klubov a   prostitútiek a hriechu   uprostred množstva piesku sa   stávajú tie najhoršie   zločiny. Grissom so svojou   jednotkou ( členkou jeho   týmu je i bývalá   striptérka) hlavne vedeckými   metódami vedia nielen   vypátrať vraha, ale dokážu   na základe zistených   dôkazov presne určiť ako sa   daný jav odohral. Napriek   kritike z profesných miest   kriminálnych oddelení, že   takto zobrazená práca krim.   oddelenia nemá veľa   spoločného so skutočnosťou   ja som ochotný sa ponoriť do   príbehov a vynikajúco sa   zabaviť i poučiť. Seriál   napriek množstvo dielov je   stále solídne   sledovateľný, hoci človek   si musí sem tam hodiť   pauzičku a oddýchnuť si od   neho napr. pri sérii z iného   mesta( N.Y, Miami).
ICEMAN1979
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.7.2008
Konečně jedna z kriminalek   která mě zaujala.Asi jsem   jí i posedlej:o)Děj se mi   moc líbí všechny případy   jsou zajivavé a rozhodně se   mě nestalo že bych se u   nějakého nudil.Jedno veliké   plus jak už se tu psalo neni   to o jejich soukromí teda ne   moc takže se tam neřeší   ani tak problém v lásce a   tak ale jde se rovnou na věc   což se vidí malo kdy takže   pokud máte zájem mužu dodat   nebo to začněte sledovat.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2008
Výborná věc, tenhle seriál   - miluju filmy, kde nám   dávají nahlédnout pod ruce   všemožných techniků - a   tady v každém dílu   přichází něco nového,   něco, kde si můžeme   namáhat mozek, něco co   překvapí, zaujme.
A   do toho dobře vybraní herci   v atraktivním prostředí, to   prostě musí   šlapat....nakonec tedy   dochází k jakémusi útlumu,   rozmělnění, nebo snad i   opakování, ale to je   pochopitelné, když   natáčíte přes 20 dílů v   tolika sériích.
Prasoid
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2008
Tahle byla první, že? Nebo   se mi to zdá? Už mám v   těch kriminálkách zmatek,   nicméně si zřetelně   vybavuji, že tato je co do   obsahu a zajímavosti celku   mimořádně dobrá.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.3.2009
Každá časť tohto   úspešného amerického   seriálu je zaujímavá a   upútava svojím dejom.   Poukazuje sa tu najnovšie   technológie v boji proti   zločinu. Kolektív, ktorý v   týchto seriáloch nastupuje   veľmi dobre spolupracuje, a   navzájom je medzi nimi   výborná spolupráca.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2011
Skvělej seriál, ukazující   postupy kriminalistů.
Víc se mi líbily   starší díly, kdy se víc   řešily případy než   osobní problémy   vyšetřovatelů...
mikee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.5.2008
Tuto kriminálku zdobí   především zajímavé   případy , dobrá kamera ,   slušní herci ,   charismatický William L.   Petersen a za zmínku z herců   stojí ještě jeho   nejbližší spolupracovnice   Marg Helgeberger. Vše se   točí okolo forenzní vědy ,   která je každodenní   součástí těchto detektivů   z laboratoří a prakticky   nikdy by se bez ní   nedopátrali rozuzlení   jednotlivých případů.   Líbí se mi , že se seriál   moc nehrabe v soukromí těmto   lidem a je to čistě o jejich   jistě zajímavém povolání   , až na malé vyjímky.Ono   totiž nikdo z týmu C.S.I.   nemá prakticky žádný   soukromý život a všichni   jsou oddáni naplno své   práci , sen pro všechny   zaměstnavatele ;-). 80%
martina24
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2009
K las vegas kriminalita tak   trochu patří , staeně jako   hazardní hry v   casínech.Scénaristé nemohli   vybrat lepší   prostředí.Skvělá volba.nej   postavami se pro mě stali   ,,Gill" a   Sára.vytvořili nádheerný   pár, i když jim to chvíli   skřípalo.Mrzí mě však,   že oba už odešli ze   seriálu.
Xpojntman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2016
No jo zločiny ve městě   hříchu uprostřed pouště.   To není jako práce s   buzolou. Kde jsou hříchy tam   je i zločin.
simca.talpi
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Ze všech kriminálek z   celého světa je ta v Las   Vegas určitě nejlepší.   Jednak má nejchytřejšího   vůdce, jednak i nejlepší   tým. Epizoda je každá jiná   a také sem zasahuje život   jednotlivých   protagonistů.
Výlet   do světa moderních   technologií je také   zajímavý. A navíc se zde   dozvíte mnoho užitečných   informacích o broucích a   lidském tělu.
karlosphonic
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Las Vegas jako tahoun zbylých kriminálek
Kriminálka Las Vegas vznikla   jako první ze tří nových   populárních kriminálek   (před Miami a New York).I   proto je také   nejzajímavější.
Mně se třeba více   líbí prostředí barevně   kýčovitého Las Vegas než   šedého New Yorku.Dále mi   přijde rozhodně   realističtější postava   obtloustlého Grissoma než   ochránce dětí Horátia z   Miami.Co mě ale na   Kriminálce Las Vegas zahřeje   nejvíce u srdce je zajímavá   a přitom různorodá   hudba,kterou v našich   končinách nelze ve   sdělovacích prostředcích   slyšet.Např.Radiohead,Hoover   phonic,nebo Tosca.Celkově   jsou všechny tři kriminálky   pro mě jen na momentální   zaplácnutí času.Ale   Kriminálka Las Vegas je o   krůček lepší.
weitinger
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2007
Můj předřečník napsal,   že zhruba takhle funguje   práce kriminalistů v   Americe. Potěš pánbůh,   jestli je to pátrání v   nejvyspělejší zemi ve   vesmíru. Pár dílů jsem   zhlédl, ale brzy mě   přestalo dojímat, jak   partička nesmírně   sympatických mladých lidí,   jistě s obrovskýma   zkušenostma, pobíhá tu na   smetišti, tu ve staré   šopě, tu na opuštěné   pláži, či baru nebo   nočním podniku a na cestu si   svítí těmi baterkami z   brašny poslední záchrany   mladého skauta. Věčně   zkoumají a prošetřují   legendární déenáááá,   útržky látek a umělých   hmot.... Pravím: zlatý Mec   Gajver. To byla aspoň pastva   na oči našich klukovských,   chemicko-fyzikálních duší.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.9.2008
Ani nevím, jestli to lze   nazvat detektivkou - na   všechno se přichází jenom   pomocí ,,moderních   vědeckých metod", bez   nichž by detektivové snad   nikdy nic nevyřešili;   jedinou přemýšlející je   vždy hlavní postava a   hlavně - v případech skoro   nikdy nedojde ke zvratu: když   si člověk říká ,,ten to   nebyl, to by bylo moc   průhledný", u těchto   Kriminálek se vždycky   mýlí. Navíc všechny   hlavní postavy jsou klasicky   americky ,,správné" -   zásadně se chovají podle   hesla ,,zákon   především". Pravda,   někdo tvrdí, že jsou tyto   seriály reálnější, ale   stejně jako nikdo nebude   sledovat seriál o vědcích   hledajících podstatu   nějakého nesmyslu, nemám   aspoň já zájem koukat se na   nezajímavé kriminální   případy.
Nejhorší   je, jak se postavy mnohdy   snaží mluvit sofistikovaně,   ale průměrně znalý   člověk se může při   sledování těchto   Kriminálek bavit   odhalováním faktografických   chyb, které naleznete asi v   každém díle a skutečně k   tomu nemusíte být mistr   vědomostí.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.3.2014
Detaily vražd v 17 hodin
Když krimi tak vraždu jen v   náznaku nebo zdálky a ne   detailně, nejsem patolog   abych musel vidět mrtvolu   zblízka, ale co se budu   rozčilovat, o tenhle   "skvělý" americký   seriál ani nezavadím   pohledem to se radši budu   dívat na černobílý film   Deset černochů v tunelu.

Dnes jsem náhodu   uviděl na tv nova jeden díl,   v 17 hod odpoledne je tam   jedna znásilěná a zabitá,   pak leží na pitevním stole   a ukazujou detailně její   zkrvavený krk. Tak tímto   nás krmí tv obrazovky ve   všední den. A co děti?   Mají si kde hrát? Co když   náhodou zapnou tv a na nově   najednou uvidí znásilnění   a mrtvou ženskou na pitevním   stole, jako by nic jako housku   na krámě, ať si ty jejich   stupidní americké   krominálky strčí někam

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49311minih49311Krvavý Valentýn (2009) 
My Bloody Valentine 3-D n
minih48314minih48314Underworld: Vzpoura Lycanů (2009) 
Underworld: Rise of the Lycans n
minih42184minih42184Dva výtečníci (1977) 
I Due superpiedi quasi piatti n
minih31922minih31922Lví král 2: Simbův příběh (1998) [Video] 
The Lion King: Simba's Pride n
minih40298minih40298Valiant (2005) 
Valiant n
minih48118minih48118Kitaro (2007) 
Gegege no Kitarô n
minih6431minih6431Divoké pivo (1993) 
n
minih37173minih37173Sametoví vrazi (2005) 
Sametoví vrazi n
minih30560minih30560Stará puška (1975) 
Le vieux fusil n
minih19068minih19068Slunce, seno, erotika (1991) 
Slunce, seno, erotika n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kriminálka New York (2004) [TV seriál]

 Kriminálka New York (2004) [TV seriál]
Kriminálka  New  York n
CSI: New York
Žánr: krimi / thriller / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Norberto Barba, Deran Sarafian, Jonathan Glassner

(spin-off)

Kriminálka Miami (2002) [TV seriál]

 Kriminálka Miami (2002) [TV seriál]
Kriminálka Miami n
CSI: Miami
Žánr: krimi / thriller / drama / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Jonathan Glassner, Charles Correll, Danny Cannon

(spin-off)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

17:45 - 18:35

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

21 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10