Duben
ohodnotit

Hříchy pro pátera Knoxe [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1992
Délka:
60 minut, 10 dílů x 60 minut
„Seriál podle detektivek J. Škvoreckého na motivy desatera pravidel správné detektivky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hříchy pro pátera Knoxe
Televizní seriál „Hříchy pro pátera Knoxe“ byl na svou dobu docela neobvyklý projekt, i když…i když tak zcela neobvyklý také ne, jelikož byl vysílán živě a tvůrci se tak přenesli o nějaké to desetiletí zpět, do doby 50. let, kdy ČST začala vysílat a záznam v té době ještě neexistoval, tzn. že veškeré inscenace musely být vysílány „naživo“. V roce 1992 byl spuštěn tento seriál, který se svou technickou koncepcí vrací do počátku televize a svým způsobem se tak stává jedním ze zcela prvních interaktivních novodobých projektů. Částečným předchůdcem byl již v 80. letech seriál „Rozpaky kuchaře Svatopluka“, kde si o konci každého dílu mohli rozhodnout sami diváci, tehdy formou „hlasování“ prostřednictvím elektráren (dle intenzity nasvěcování a zhasínání elektrické energie v domácnostech). Hrané scény však byly předtočené, zatímco u „Hříchů“ bylo vše skutečně vysíláno naživo.

A jak tedy vše probíhalo? Tvůrci vycházeli ze stejnojmenné povídkové knihy Josefa Škvoreckého. Jde o deset různých vyprávění s detektivním podtextem, kde spojnicí mezi jednotlivými příběhy je barová zpěvačka Eva Adamová (v podání své „skorojmenovkyně“ Zlaty Adamovské). Je to ona, která výraznou měrou zasahuje do dění aktuálního příběhu a detektivem – amatérem, jenž má lví podíl na vyřešení každého případu. Ale proč jde o „hříchy“? Těmi hříchy je myšleno porušení detektivního desatera, kterak mají vypadat správné detektivky. Deset zásad sepsal Msgre. Ronald Arbuthnott Knox (1888 – 1957), anglický katolický kněz a autor detektivních příběhů.

Těchto deset zásad tedy zní:
1. Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.
2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.
3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat.
4. Nesmí být použito žádného „dosud neobjeveného“ jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vědeckého vysvětlování na konci příběhu.
5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan. (Tohle není projev rasismu dobrého pátera, jen výraz dobové averze proti nejzprofanovanější rekvizitě šestákových detektivek.)
6. K řešení nesmí detektivovi dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.
7. Pachatelem nesmí být sám detektiv.
8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned odhalí také čtenáři.
9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho Watson, nesmí zatajit žádné myšlenky, které se mu honí v hlavě; musí mít inteligenci mírně, ale jen velmi mírně podprůměrnou.
10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci.

Průvodkyní ve studiu byla televizní hlasatelka Marta Skarlandtová. Ta „odstartovala“ odvíjení se příběhu, který v určitý moment zastavil sám pan režisér – Dušan Klein. Proč? Inu proto, že diváci viděli příběh a také už měli dostatek indicií, aby odhalili pachatele daného případu. Nastal určený čas, během něhož diváci do studia volali a sdělovali své tipy na pachatele. Po uplynutí dané doby nastal tzv. „dovětek“, kdy bylo divákům předloženo rozuzlení příběhu. Pachatel byl tedy odhalen, ale stále ještě nebylo prozrazeno, jaké pravidlo pátera Knoxe bylo porušeno. To byla totiž další soutěž pro diváky, tentokrát již formou korespondenčních lístků. Ze zaslaných správných odpovědí byli v mezidobí mezi vysíláním jednotlivých detektivek vylosováni diváci, kteří byli přizváni na natáčení dalšího dílu a vždy jeden z nich byl maskéry šikovně upraven a přeměněn na epizodní postavičku příběhu. Aby diváci opravdu věřili, že se jedná o živý přenos, byla často jako kulisa včleněna do příběhu nějaká skutečná probíhající událost – např. sportovní přenos na druhém televizním kanále apod.

„Hříchy pro pátera Knoxe“ byly vysílány jednou měsíčně, od ledna do června a dále pak od září do prosince v roce 1992. Zlata Adamovská, známá dabérka a herečka, sama nazpívala v rámci své role písně provázející tento seriál.

Názvy jednotlivých epizod:

1. Intimní záležitost
2. Omyl v lázních
3. Otázka alibi
4. Justiční omyl
5. Proč tolik nebožtíků?
6. Ruce s dlouhými prsty
7. Ženské za volantem
8. Podzimní romance
9. Mezi námi děvčaty
10. Třetí vrchol trojúhelníku


Autor: Hortensie

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

05:15 - 05:30

8 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

05:00 - 05:25

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

38 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10