Duben
ohodnotit

Cirkus Humberto [TV seriál]

Rok:
1988
Délka:
50 minut, 12 dílů
Premiéra v ČR:
4.12.1988
„Příběhy lidí, jimž se manéž stala osudem, ve slavném seriálu podle románu Eduarda Basse.“

Komentáře k filmu Cirkus Humberto

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 31
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.11.2004
Cirkusové prostředí
Tento seriál patří k těm   nejlepší, které u nás   vznikly. Perfektní příběh,   díky skvělé původní   knížce, výborná výprava   na poměry střední Evropy,   skvělé mezinárodní   herecké obsazení a výkony   těchto herců. Seriál se   opakuje už po několikáté a   nikdy si jej nenechám ujít.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.10.2012
Pro mně byl tento seriál z   cirkusového prostředí   srdeční záležitost už od   malička. Dodnes nevynechám   žádné jeho reprízování,   pokud mně to čas dovolí.   Vždy se na něj rád znovu   podívám.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.10.2008
Jeden z nejlepších českých   seriálů i díky kvalitní   předloze.
Obsazení   samozřejmě dominuje Pavel   Mang i proto, že to byla jeho   nejznámnější role a dnes   ho už bohužel v ničem   novém vídat nemůžeme; v   seriálu však má krásné   role i spousta dalších   výborných českých herců,   z nichž raději nebudu   jmenovat, abych někoho   neopomněl; vyzdvihnu jen   Jaromíra Hanzlíka, který se   mi ve své roli nelíbil o nic   méně než představitel   mladšího Vaška Karase.
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.4.2005
Opravdu důstojné a epické   převedení jednoho z   nejzajímavějších českých   klasických románů na   filmový materiál.
martas_v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.9.2008
Nejlepší seriál, co byl v   našich končinách natočen.   Skvělé výkony (nejen)   našich herců a cirkusáků,   skvělé kulisy.
kovboj365
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2012
Zdařilý seriál o (nejen)   cirkusovém umění ale i o   kočovném životě bez   domova, ze skvělým hereckým   obsazením,je tu i laskavý   humor pánů Kemra,   Haničince, či Pepy Dvořáka   a jiných, ve zdařilém   režijním vedení tuším   pana Filipa.
HD-gwtw
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2008
seriál vs. kniha
Seriál je zcela srovnatelný   se svou knižní předlohou a   to se hned tak nevidí. Je v   něm oproti knize pár   dějových úprav, ale vždy   spíše drobnějších a v   duchu příběhu! Moc hezká a   kvalitní podívaná!
Ajkir
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2010
Pan Bass napsal nejen   Klapzubovu jedenáctku, ale i   tohle skvělé dílo. Myslím   si, že z knížky do seriálu   je přeneseno opravdu to   nejdůležitější. Co ale   opravdu nadchne, tak skvělý   herecký výkon Josefa Kemra,   alias táty Maliny a skvělá   úvodní píseň s hlasem   vypravěče :)
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2009
Pro mě tento seriál má   hodnotu obrovskou..pro   příběhy a osudy lidí kolem   cirkusu po celé   generace...pro to,jak byl   natočen,pro krásné výkony   obsazených postav a pro   nádherné melodie Karla   Svobody,které seriál   provázejí...
Je tam   vše...lásky,štěstí,výhry   i prohry..plno lidskosti-a to   je pro mě nejcennější..
histori
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2013
Krásné ztvárnění románu i osudu lidí z maringotek.
Režisér Filip je spíše   průměrný režisér, ale zde   se mu povedlo mistrnně   převést román na tv   obrazovku. V seriálu je plně   a životaschopně ukázán   osud lidí z maringotek,   jejich touhy po štěstí,   radostech, starostech. Místy   romantické, místy tvrdě   reálné životní eskapády   umělců, kteří svůj život   zasvětili cirkusu, zasvětili   tomu aby druhým lidem svým   uměním přinesli zábavu a   chvíle radosti. Lze říci,   že román i osudy lidí z   maringotek nešlo ztvárnit ve   filmu lépe.
georginaa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Jedno půlstoletí života   kočovného cirkusového   života, jejich strasti,   radosti, zklamání ale i   štěstí. Pokračování rodu   cirkusáků. Krásné   zpracování a velkolepá   podívaná.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.3.2018
Pro mne
jeden z nejlepších   Československých seriálů   vůbec...
Na každém   díle jsou vidět litry potu,   hromady úsilí a nekonečné   množství kumštu. A to   nehovořím jen o hercích a   artistech, ale o celém   natáčecím štábu,   samozřejmě včetně   skvělého Karla Svobody,   který k seriálu vytvořil   naprosto dokonalý hudební   doprovod.
Celý seriál   má jednu hlavní nosnou   postavu a tou je venkovské   dítko Vašek Karas, který se   v šapitó ocitá vlastně   náhodou a stane se mu   životním osudem. Oba herci   ztvárňující tuto postavu   (Pavel Mang, Jaromír   Hanzlík) v rozmezí   nějakých sedmdesáti let si   zaslouží absolutorium.
Naopak za jedinou, i když   vážnou, chybu považuji   výběr zahraničních herců.   To se bohužel nestalo   poprvé. Werner Possardt se do   klíčové role Petra Berwitze   absolutně nehodil. Navíc   svou roli ani nezvládl. Moc   nechápu proč tak významnou   roli dostal, protože jinak   jeho filmografii tvoří jen   "štěk" v jednom   německém filmu a malá role   v Dobrodružství   kriminalistiky. Podobným   příkladem je francouzská   herečka německého původu   Kathy Kriegel. Ta   představovala dceru   zmiňovaného Petra Berwitze a   měla být jednou z   nejlepších krasojezdkyň   své doby. Přitom vypadá   spíš, že by toho koně   měla nosit ona, než on jí.   Herecky také spíš nic, než   nic moc. Zbytek zahraničních   herců už jakž takž   ujde.
Ale to už jsem   až příliš hnidopišský.   Cirkus Humberto je velké   dílo !!!
nick4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2007
výborný seriál,skvělé   herecké obsazení hlavně z   české strany, němci tak   dobře nehráliJen Hanzlíkovi   se nedalo věrit 20,ale u   seriálu postihujícím tak   velký časový úsek to ani   nejde.Pro toho kdo má rád   prostředí manéže lze   jedine doporučit.Jinak jsou   to příběhy obyčejných   pracovitých lidí od kulaté   práce.Výborná předloha a   výborné zpracování,jeden z   nejlepších koprodukčních   seriálů vůbec,nešetřilo   se ani na výpravě ani na   kostýmech.
Dr.film
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Vypořádat se tímto tématem   a ještě k tomu si zachovat   přirozenost a nestraný   pohled na cirkusové umělce   není tak jednoduché jak by   se mohlo zdát. Rozsáhlé   téma je bohaté na spousty   postav, solidní výprava,   která je doprovázená hudbou   Karla Svobody (líbezný až   depresivní hlavní hudební   motiv se velice povedl) a   šikovná režie Františka   Filipa spolu s hereckými   výkony mají za následek   jeden z nejlepších   Československých seriálů   minulého století.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.1.2010
Cirkus Humberto rozhodně   není špatný seriál,ale   možná by mu prospělo lehké   zkrácení,hlavně Vaškových   dospěláckých let. A   vyházení těch německých   herců - vesměs toporných a   protivných. Ovšem roztomilý   Pavlík Mang, precizní   výprava a podmanivá hudba K.   Svobody tyto drobné   nedostatky bohatě vyvažují.
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.2.2009
Filmové zpracování slavné   knihy Eduarda Basse. Knižní   a televizní verze se vůbec   neliší. Podívaná nejen pro   malé děti, ale také pro   rodiče.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.4.2013
Tento seriál se mi líbil a   líbí. Je pravdou, že   někteří zahraniční herci   tam spíše působí   rušivě,ale seriál má u   správnou náladu   dobrodružství. Jak   kočovali, jak žili v   zimovišti, jak vytvářeli   nejrůznější čísla a do   toho i prosté mezilidské   vztahy. Krásná hudba Karla   Svobody jen vše umocnˇuje.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Seriál z atraktivního   cirkusáckého   prostředí.Nádherné   kostýmy i kulisy,zajímavý   děj,populární   herci....Seriál se poměrně   věrně drží své knižní   předlohy a to je dobře.Ne   vždy se totiž pokus o   tvůrčí originalitu   vyplácí.Cirkus Humberto je   seriálová klasika a   rozhodně patří mezi   nejkvalitnější české   seriály.
TarabasCz
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Tento serial patří taky   mezí mé oblíbené na které   se mohu kdykoliv znovu a znovu   podívat, proto se těším na   každé opakování.
Serial který byl natočen   dle knihy se opravdu povedl -   výborné osazení herců,   vidíme vněm pohled na život   v cirkuse, poměry v Europě v   té době - rod. příběhy a   pod.
Hanzlík v   seriálu předvedl perfekní   herecký výkon - samozřejmě   spousta dalších jak   českých tak i   zahraničných.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.5.2021
Opravdu dobře natočený   výpravný seriálový   historický epos podle   notoricky známé literární   předlohy Eduarda Basse. Pro   režiséra Františka Filipa   další reprezentativní   kousek do jeho skutečně   výstavního televizního   portfolia. Kdyby se ale naši   partneři z tehdejší SRN   drželi osvědčeného modelu   a za svoje investované   peníze se spokojili s   produkčním a dramaturgickým   dohledem byl by tenhle seriál   ještě lepší. Vynucená   účast řady německých   herců mu rozhodně   neprospěla (obzvláště v   některých případech). I   tak ale tenhle seriál   výrazně převyšuje průměr   a ve srovnání s kvalitou   naší současné seriálové   tvorby působí mimořádně.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.2.2012
Jeden z nejlepších   seriálů, co byl natočen.   Byl by lepší více, kdyby   tam nehráli němečtí herci,   kteří od českých herců   nepochytili to zapálení a   nehráli jak o život. A   maskéři měli pokřivené   oko, když alespoň Hanzlíka   neudělali staršího, když   dělal otce Víznerovi. Mang   byl bezprostřední a byla to   nejvýraznější světlá   bodka na seriálu. Škoda, že   svůj talent neuplatnil více   v jinných filmech...Chápu,   když němci dali peníze, tak   tam chtěli vidět někoho   svého, a tak už to chodí...
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Bassův román je skutečně   náročná literární   předloha, pokud má být   důsledně převedená do   filmové podoby. Vedle   nýáročnosti je složitý i   děj a procházka takřka   jedním stoletím a to   včetně reálií a změn v   mezilidských vztazíh. Jako   divák jsem byl opakovaně, a   to jak při premiéře, tak   repríze, překvapen, co   všechno režisér Filip   vytěžil z Bassova románu.
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2016
Pěkné pokoukání co je   člověk ochoten obětovat pro   cirkus. Jen my do toho   neseděli někteří   koprodukční herci. Vaškchu   to dotáhl až do samého   konce přes věškeré   úskalí.
AlCapone
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Docela povedený seriál z   prostředí cirkusu.Dobré   herecké výkony :)
xxlch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.1.2012
Dostat takovoto dlouhou ságu   do filmové podoby není asi   vůbec jednoduché.Pan Bass by   byl pravděpodobně velmi   spokojen s faktem, že se jeho   dílu dostalo takového   perfektního spracování.Kdo   četl knihu,ví o čem   mluvím.Hudba je samostatná   kapitola - ta je na Oscara!
cesta64
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.10.2011
No, seriál není špatný.   Pan režisér to mírně   přehnal s obsazením rolí -   skoro šedesátiletý Petr   Haničinec začíná v době,   kdy jeho postava měla o více   než třicet let méně,   čtyřicetiletý Jaromír   Hamzlík hraje   sedmnáctiletého. Řeší se   to make-upem, kdy se hlavně   hercům malují linky kolem   očí. To, že místo aby   herci působili mladším   dojmem vypadají spíše jako   havíři po šichtě, pana   režiséra příliš   nevzrušilo. Ale to je vcelku   známá bolest těchto   seriálů, místo aby se   přidala postava nastupuje   maskér.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.10.2016
Výpravný seriál ve   spolupráci s Němci a se   spoustou našich kvalitních   herců, což je také důvod,   proč se mi seriál moc   nelíbil. Zatímco u našich   herců jsem byla moc   spokojená, i když občas   jsem měla problém   identifikovat, kolik je jim   vlastně let (viz komentář   cesta64), tak z německých   herců šel na mě strach.   Nehezké typy a kdo mi   vyloženě vadil, tak Werner   Possardt. Jelikož jsem prvně   seriál viděla jako dítko   školou povinné, děsil mě   doslova ve snech. Nedokážu   říct, jestli to bylo   nesympatickou postavou, kterou   hrál nebo jeho vzevřením,   ale narušil mi celé   vnímání seriálu natolik,   že ho dodnes ani   nevyhledávám při repríze.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.10.2016
Před lety když seriál   běžel v TV jsem ho hodně   žral a klobouk dolů, byl   kvalitně a působivě   natočen. Dnes už mně moc   neosloví a to kouzlo kdy v   telce bylo velký kulový a   člověk byl vděčnej aspoň   za trochu kvality, prostě   vyprchalo, takže hodnocení   dávám s ohledem na   dřívější oblíbenost   seriálu a tím, že dnes už   mně osobně moc k dalšímu   shlédnutí nedonutí.
Petra.Barbie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2008
Průměrný seriál, ale nikoliv špatný.
"Krev toulavá, svá   kouzla má...", ano, asi   nejvíce z tohoto seriálu   utkví krásná skladba od   Karla Svobody, nazpívaná   Karlem Gottem. Děj seriálu   je průměrný. Zda   zdařilejší pokládám   první díly, odehrávajícíc   se cca ve 20. - 30. letech 19.   století. Asi nejvíce   zdlouhavá a nezáživná   část se týká   "šéfování"   cirkusu Petrem Berwitzem, tato   generace je rozvinuta sice   více, ale na úkor jiných   dějových momentů. Celkově   se jedná o rodinnou ságu 6   generací potomků   cirkusácké rodiny. Musím   ocenit, že přepsat knihu, v   níž je hodně dějů   vyprávěno retrospektivně,   do seriálové posloupné   podoby, nebylo asi   jednoduché, takže tento krok   oceńuji, spádnost děje   však méně. Navíc -   vzhledem ke koprodukci -   mnohé znovu nadabované   dialogy působí hluše a   mají špatný synchron, což   není dobré. Tzv.   "zestařovaní" či   "omlaďování"   herců se relativně povedlo,   maskéři odvedli slušnou   práci. Artistické výkony,   na nichž se převážně   podíleli členové známé   cirkusácké rodiny Berousků,   jsou samozřejmě   profesionální. Ale mnohé   prvky museli herci zvládnout   sami, což je také   pozitivní. Z hereckých   výkonů mne kdysi velmi   zaujal malý Pavel Mang v roli   "Vašků" Karase. V   dospělosti jej ztvárnil   Jaromír Hanzlík. Jeho   dětská kamarádka Helenka,   Berwitzova dcera, se stává   Vaškovou ženou. Její   francouzská představitelka   byla takový   "chlap",   mohutnější než   Hanzlík...z diplomatických   důvodů museli být obsazeni   herci všech zúčastněných   zemí, ale zde jde o dost do   očí bijící děs. Seriál   nemusím vidět nijak často,   ale jednou za čas si jej   ráda připomenu.
Viki9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.4.2010
Tu knihu miluji a četl jsem   ji nesčetněkrát, proto byl   pro mne seriál velkým   zklamáním...teď jsem ho   viděl po letech a jsem mu   ochoten ledasco odpustit...ale   obsazení role Helenky asi   neskousnu nikdy...tak   bezvýrazný herecký výkon   se hned tak nevidí...
SvoKar
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.9.2010
"Poslechněte příběh z dob..."
"... kdy prabáby našich   pradědů byly ještě   dětmi..." Děkuji, ne.   Už jen ta úvodní hudba,   která na mě působí dost   depresivně. Herecké výkony,   budiž. Jenže na to jsem moc   přízemní, fandím jiným   žánrům. Objektivní kvality   (body jen za ně) nepopírám,   ale mě to nebere.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih19852minih19852Stůj při mně (1986) 
Stand By Me n
minih55769minih55769Na hraně temnoty (2010) 
Edge of Darkness n
minih22789minih22789Vrána (1994) 
The Crow n
minih8457minih8457Hon na kočku (1979) 
Hon na kočku n
minih47907minih47907Oprávněné vraždy (2008) 
Righteous Kill n
minih23741minih23741Ze soboty na neděli (1931) 
n
minih40338minih40338Krvavá sklizeň (2007) 
The Reaping n
minih20140minih20140Šéf je mrtvý (1973) 
The Don Is Dead n
minih3337minih3337Atrakce švédského zájezdu (1989) 
Atrakce švédského zájezdu/Švedski aranžman n
minih25032minih25032Město šílenců (1997) 
Mad City n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10