Duben
ohodnotit

Černá zmije [TV seriál]

The Black Adder

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
30 minut, 4 série 6x30 min. + 4 samostatné filmy
„Edmund přepisuje historii.“

Komentáře k filmu Černá zmije

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
pataamat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2009
geniálny Rowan Atkinson   ,skôr ako začal hrať vo   filmoch ako Filmová   katastrofa a Johnny English   bol fakt cool.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2013
POZOR POZOR, černá zmije se toulá časem
Seriál je plný britského,   lépe řečeno trochu   beanovského a hodně   atkinsovského humoru. Občas   se v něm vyskytnou situace   poněkud neobvyklé až   morbidní - např je useknuta   hlava krále v bitvě, načež   "zmije" přiskočí   a nasadí hlavu k tělu a   zahájí resustitaci   "umělým   dýcháním" tím že   roztahuje a přitahuje paže k   tělu. Výborný je díl ve   kterém si Černá zmije   vybírá nevěstu, načež ho   drapne Španělka :-))

Kdo seriál   neviděl, vřele doporučuji   ke zhlédnutí
volam.sa.pistik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2011
Koupím si tuřín
Kto pozná Rowana Atkinsona   iba ako Mr. Beana, musí byť   po zhliadnutí Čiernej zmije   patrične šokovaný,   minimálne aspoň prekvapený.   Ja tiež som dlhšie nevedel,   že také niečo natočil,   predsa len v televízii si   nespomínam, že by to   posledné roky dávali. Tak   vďaka jednému priateľovi   som sa k tomuto skvostu   dostal. Niečo neskutočné.   Málokedy dávam v hodnotení   absolutórium, ale Čierna   zmija si to rozhodne   zaslúži. V podstate seriál   je paródia na anglické   dejiny. Hlavná postava je   úlisný a cynický Zmiják s   večným sluhom Baldrickom,   kde im ešte vždy sekunduje   akýsi pomalší kolega a nad   sebou vždy majú dáku   vrchnosť, ktorá moc toho   rozumu nepobrala, ale niekedy   je pre absurdnosti až   nesmierne vynaliezavá. Niečo   v duchu horší aktívny blbec   ako triedny nepriateľ. Snáď   ani nie je poslabšia epizóda   a všetky majú nasadenú   laťku kvality pomerne vysoko.   Zaujímavosťou je i vývoj   Zmijáka. Kým v prvej sérii   (ktorá sa často odohráva i   v exteriéroch) je ešte taký   popletený mamin maznáčik   (ale určité ťahy už má,   ako úlisnosť a túžbu po   tróne) a na počudovanie   Baldrick tu máva rozumné   rady, tak v druhej až   poslednej štvrtej (tu už sa   hrdinovia skôr presúvajú do   interiéroch) sa charakter   Zmijáka vykryštalizuje do   jeho vylízanej podoby a   charakter Baldricka na skvele   hláškujúceho poskoka. A ak   vám príde George (Jíří)   akýsi povedomý, tak áno, je   to mladý Dr. House. Škoda,   že nikdy nebola natočená   plánovaná piata séria,   údajne mala byť z obdobia   hippies
BinLADIN
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.7.2009
Opravdu naprostá paráda   skvělí komediální   seriál který nemá chybu   takové série skečů a   srandy jen tak nezažijete
superfilmar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2012
Geniální série made in England
Naprosto geniální dílko od   tvůrců Mr. Beana   prošpikované skvělými   situacemi a hláškami   britského humoru. Jedinečný   a originální sitcom ze   středověku, plný úžasně   vymyšlených a napsaných   postav. Vévoda edmund Černá   zmije a jeho sluhové Percy   Percy a Baldrick, syn Robina,   kydače hnoje mě zaujaly už   od první sekundy a teď jimi   doslova žiji. Pravda, vtipy   se sice občas ztratí v   nenávratnu a ne vždy vyzní   situace tak vtipně, jak by   měly, ale to nic nemění na   tom, že je to úžasná   série. Rowan Atkinson je   prostě génius a ostatní   herci mu skvěle sekundují.   Hudba Howarda Goodala se vám   vryje do paměti a i obsah   samotných epizod svědčí o   tom, jak je ta série   skvělá. Tento sitcom ukazuje   středověk opravdu ve všech   jeho podobách - nejlepší   epizodou je Čáryčichač a   lovec čarodějnic, kde je   Edmund obviněn z   čarodějnictví. Nový   český dabing s Jiřím   Prágrem mě také naprosto   dostal. A ta jeho matka a   španělská královna jsou   také skvěle napsané   vedlejší postavy. geniální   věc, tahle Černá zmije.   100%.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Kromě Rowana Atkinsona   excelují také herci ve   vedlejších rolích. Já   osobně mohu například oči   nechat na karikatuře   anglické královny Alžběty   I. v podání fenomenální   Mirandy Richardson! Její   rozpustilá   "královnička" s   chováním oprsklého fracka   je prostě vynikající.
jonny.net
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2012
Perfektní britská zábava
Seriál na jehož humor se   musíte připravit, ale   opravdu stojí za to. Rowan   Atkinson v jiné pozici než   ve které se víceméně   proslavil ve světe je   dokonalý zvláště ve 2. a   3. sérii, které jsou podle   mě vrcholem seriálu. Pokud   máte rádi britský humor   pošmáknete si :)
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2009
Sem obrovskej fanoušek   Mr.Beana,takže mi nemohla   uniknout ani Černá   Zmije.Pár lidí mě   odrazovalo, s tim že "to   nejni vono" srovnávali   zkrátka s jeho   nejslavnější rolí, kde mu   stačí na všecky dialogy   všech epizod snad jedna   stránka papíru.Taky sem se   docela bál toho, jak to bude   vypadat, páč potom co sem   viděl jeho filmy jako Johnny   English nebo Největší   filmovou katastrofu, kde se na   můj vkus trochu moc rozkecal,   měl sem docela rozporuplný   pocity.Černou zmijí ty   pocity zmizeli.A to tady   přitom Zmijákovi jede huba v   jednom kuse:-D.Skutečně   výbornej seriál a nadmíru   originální, dyž to srovnám   s některejma americkejma   slátaninama.Tenhle humor mi   zkrátka sednul...
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.11.2014
Něco tak mimořádně   výborného se v seriálové   tvorbě opravdu urodí jen   čas od času a spolu s Mr.   Beanem se Rowan Atkinson   zapsal na titulní stranu   komediálních seriálů   ještě na mnoho dalších   generací, zkrátka   geniální. Tony Robinson jako   sluha lorda "Černá   zmije" alias   "Baldrick" je   rovněž nezapomenutelný.
radegaster
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.2.2018
Blackadder
Britský komediální seriál   z historického prostředí s   Rowanem Atkinsonem a Hughem   Laurie.Řemeslně slušně   odvedená práce ovšem docela   klišoidní a stereotypní.
fred.appl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2009
Báječná chytrá sranda! -   Ze seriálů jeden z   nejmilejších, kvůli třetí   řadě seriálu jsem si   dokonce dostudovával   některá historická fakta o   Británii v době   Napoleonských válek (když   člověk zná souvislosti, je   to pochopitelně sranda   ještě větší). - Jen   škoda, že neumím pořádně   anglicky, jak titulky, tak   dabing na DVD mají   "kvalitu" místy až   děsivou. - To ale   samozřejmě seriálu mých   plně zasloužených deset   hvězdiček nevezme.
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2004
Atkinsona díky jeho   posledním celovečerním   filmům zrovna dvakrát   nemusím, ale komediální   seriály jako je tento mu   nabízejí ten pravý prostor,   aby uplatnil svou skvělou   komiku.
AshT
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2010
Supr seriál hodnotím 1 a 2   sérii. Atkinson jako Black   Adder, Percy Lord a Baldrick   prostý vyvrhel a syn otce   ,který pracoval s   hnojem.Strašná sranda ani   dabing to nezkazil kouzlo je   ,že každá série se   odehráva v jiné době.Black   Adder se snaží převzít   vládu nebo být mocný ale   většinou se to nějakým   způsobem zvrtne.Tento seriál   doporučuji všem.Bude to   klasika a je to klasika   určitě pro mě.
tuwanakha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.12.2004
Černý politik
Ve skutečnosti ne jeden   seriál, ale 4 série   (starověk,   středověk,novověk a první   světová válka). Kdo by za   tváří Rowana Atkinsona   hledal pitomce, měl by se   podívat na tento   čtyřseriál. Je tedy dosti   náročný a stoprocentně si   jej vychutnáte pouze při   dobré znalosti britské   historie a literatury, ale   nenechte se odradit. Spousta   scének je srozumitelná všem   a mnohde zjistíte přímou   návaznost i na českou   politickou scénu (pane, vy   jste mne vyhodil? -Jistě, co   s tebou? -Ale já vám   sloužím od vašich dvou   let!- Tak dlouho, že jsem s   Tebou vydržel? Měl jsem Tě   vyhodit už dávno!-Pane budu   vám sloužit třeba zadarmo!-   Zadarmo? No pak by to snad   mohl akceptovat...) Není to   zajímavý dialog?
Markst
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2008
Spolu z trpaslíkem nejlepší   briskej humor.Nejradši mám   poslední čtvrtoou   sérii.Viděl jsem to mockrát   a ještě to několikrát   uvidím.Doporučuju každému   milivníkovy britskýho   humoru.
Michal1667
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2006
Tanto seriál mohl vzniknout   snad jen v Anglii. Je zde   rychlá cesta časem historií   Anglie (4 série).Podobný   humor hrubého zrna je snad k   vidění jen v parodii Red   Dwarf. Mr. Atkinson tento   kousek velmi chytře napsal a   pravděpodobně v něm bude   možné nalázat paralely i za   dalších několik desítek   let na současné dění.   Některé rozhovory nebo   urážky opravdu stojí za to   a o zesměňování   některých hostorických   reálných postav nemá smysl   ani psát, srandam ale znalost   historie je u některých   vtípků nutná...
Monk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2007
Moje srdcovka a jednoznačně   jeden z nejlepších seriálů   všech dob. Skvělý Atkinson,   kteýr ukazuje že není jen   Beanem, a výborní Hugh   Laurie (House hadr!) a Tony   Robinson.
flufit
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2007
výborný anglický humor ...   průřez dějinami anglie ...   výborný Atkinsonův humor   ... určitě stojí za   shlédnutí :)
psichi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.5.2007
Skvělý seriál jeden z   nejlepších anglických   sitcomu co jsem viděl,   Atkinson dokazuje, že není   jen mr. Bean. Cely seriál si   napsal skvěle na tělo.
Wallentin
Hodnocení:
Přidáno: 11.7.2008
Wallentin
Můj nejoblíbenější   seriál. Shlédnutý snad   tisíckrát. Dá se říci   studovaný. Nesčíslněkrát   jsem v praxi použil repliky a   příměry z tohoto skvělého   seriálu vůči svým   oponentům a vždy s naprosto   paralizujícím až   umrtvujícím účinkem kdy   můj protivník již nebyl   dále schopen jakékoliv   odpovědi. Bez přehánění   lze říci, že Černá zmije   není jen filmové dílo   nýbrž i životní filozofie.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih5512minih5512Černí baroni (1992) 
Černí baroni n
minih43606minih43606Sběratelé kostí (2005) [TV seriál] 
Bones n
minih154268minih154268MEG: Monstrum z hlubin (2018) 
The Meg n
minih39541minih39541Leto s Katkou (1975) [TV seriál] 
Leto s Katkou n
minih29720minih29720Taxi (1998) 
Taxi n
minih15698minih15698Pes baskervillský (1983) [TV film] 
The Hound of the Baskervilles n
minih19868minih19868Sudá a lichá (1978) 
Pari e dispari n
minih5390minih5390Čaroděj ze země Oz (1939) 
The Wizard of Oz n
minih27903minih27903Třinácté patro (1999) 
The Thirteenth Floor n
minih162067minih162067Rodiče na tahu (2018) 
Drunk Parents n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

18:10 - 19:00

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

37 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697725
Fotografií: 763713
Plakátů: 376292
Obsahů a biografií: 178187

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10