Duben
ohodnotit

Bohéma [TV seriál]

Rok:
2017
Délka:
72 minut, 6 dílů
„Dramatická série, jejíž inspirací se staly některé osudy našich předních herců Zdeňka Štěpánka, Vlasty Buriana, Oldřicha Nového a dalších. Zachycuje slávu i bídu atraktivního filmařského prostředí ve dvou totalitních režimech.“

Komentáře k filmu Bohéma

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 11
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.3.2017
Vůbec seriál neberu jako   dokument, který má   dnešnímu divákovi   přiblížit skutečnost o   českém filmu na sklonku   čtyřicátých let a během   okupace. Dle mého je to   románová fikce scénáristky   Terezy Brdečkové a   režiséra Romana Sedláčka.   Naprostý souhlas s tím, že   chybí mnoho tehdejších   hvězd a nejen ženských.   Autoři se soustředili, na   osud pěti, šesti hlavních   postav, ve větším rozsahu   nelze seriál vůbec pojmout.   To, co se jim podařilo,   velice chválím. Jako fanda,   především českého filmu,   musím ocenit jejich práci.   Výhrady k jednotlivým   postavám budou vždy. Jejich   osudy byly rozličné, ale asi   pravdě se podobá nejvíce   mizérie života po   pětačtyřicátém roce   Vlasty Buriana. Pana   Javorského jsem nijak   zvlášť nemusel, ale   překvapil mě výtečným   výkonem. Řešit další   obsazení je zbytečné, to se   nepovede nikdy. Je fakt, že   po prvním dílu jsem byl   trochu na rozpacích, ale   pouze ohledně obsazení   rolí, ale potom jsem se   srovnal.
twins
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Hluboký,lidský
Seriál na mně hnluboce a   lidsky zapůsobil,na některé   díly jsme se musela dívat s   delším odstupem,než jsme   některá zvěrstva dokázala   strávit.
Laionek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2017
Jsem zvědavý. ...
Herecký koncert Michala   Dlouhého v roli Zdeňka   Šťepánka a Vladimíra   Javorského, jako Vlasty   Buriana! Myslím, že se   seriál rozjíždí hezky a je   zajímavě zpracován díky   Tereze Brdečkové. Uvidíme,   jak se to rozvine dál... Za   mně, zatím, vydařilé.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.2.2017
Sice ne dokonalý, ale   každopádně pozoruhodný   počin České televize.   Těžko zachytit válečné   období českého filmu v   celé šíři, ale zásadní   věci zde byly předvedeny, se   zvláštním zaměřením na   charaktery skutečných postav   ve skutečných dějinných   situacích. Nelehko bylo žít   v té době, a co se zdálo   být tehdy dobré nebo   špatné, se často ukázalo   nakonec opačné.
Ve   velkém množství postav jsem   se občas těžko orientoval,   ale jinak bylo velmi   zajímavé sledovat pozadí   vzniku filmů. Dost mne   překvapily herecké výkony,   Vladimír Javorský jako   Vlasta Burian, Michal Dlouhý   jako Zdeněk Štěpánek a   Jaroslav Plesl jako Miloš   Havel byli do svých postav   doslova vžití.
collen
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.1.2017
Těšila jsem se, že   nahlédnu do historie   barrandovských filmových   legend. Těšila jsem se na   skvělé herecké obsazení a   přesto nemůžu chválit.   Spíš naopak...a mám v   jednotlivých postavách   pškný zmatek, takže asi se   nedodívám.Škoda.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.2.2017
(Neviděl jsem 2. díl.) Byl   jsem zvědav na obsazení   známých tehd. herců   dnešními (budiž) a jejich   chování za a po válce.   Nakolik pravdivé? Pár   zajímavostí jsem se   dozvěděl, toť klad.   Záporem pro mě ale jsou   časové skoky, linka z 1968 v   podstatě nemusela být. Na   starší verzi A. Žáka se mi   k mladému M. Balcarovi   absolutně nehodí O. Pavelka,   ač mi jako herec nevadí;   podobou by se mi k němu víc   hodil M. Hanuš.
New
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.1.2017
Já si nemůžu pomoct. V   ději se těžko orientuju a   seriál spíš cítím jako   nepovedenou parodii na české   herce, obzvlášť na Vlastu   Buriana.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.1.2017
Režisér
Sedláček se pro mě osobně   zapsal do podvědomí, jako   ten, který natočil   příšerné pokračování   "Dědictví,   aneb..." a vzápětí si   došel na hrad pro státní   vyznamenání v bundě, ve   které bych nešel ani s   košem k popelnicím.
Takže tím, že jsem se   mrknul na první dva díly   seriálu, z jeho výrobní   linky, jsem mu vlastně   udělal laskavost. Protože   obvykle za podobné   buranství, odsuzuji podobné   typy k trvalé ignoraci.
Bohémě jsem ale dal   šanci, protože má   atraktivní námět a také   jsem byl zvědavý na herecké   výkony. A co jsem uviděl,   mě v podstatě uspokojilo.
Především herecké   výkony, Vladimír Javorský,   jako Vlasta Burian, to je   prostě extratřída. Zahrát   českou ikonu, krále komiků,   to je prostě nezvladatelný   úkol. Ale Javorský to dal   excelentně. Ale přidali se i   další, Novotný, Dlouhý,   Rašilov, všichni   výborní.
Také   režijnímu vedení bych nic   moc nevyčítal.
Co mě   trošku vadilo, byl scénář.   Řekl bych, že scénáristka   Tereza Brdečková si ukousla   trochu větší sousto.   Seriál je totiž doslova   napěchován velkým   množstvím postav, navíc   některé jsou hrány v   průběhu let dvěma různými   herci. Udržet při tomto   obsazení, jakous takous   celistvost a zároveň udržet   v divákovi podvědomí, kdo   je kdo, je přetěžký úkol,   dá se říci   nesplnitelný.
Soudím,   že autoři neměli honit   tolik zajíců najednou a   více se zaměřit na dvě,   tři postavy. Ale chápu, že   hlavním úkolem bylo ,   zmapovat jistou dobu, jistým   pohledem. Také mi vadilo, že   byl opět (už po tisící)   použit vypravěč, který se   vrací k minulosti (viz Já   Mattoni), tento koncept už   jaksi ztrácí na   originalitě.
V   celkovém kontextu se mi ale   dílko našeho vyznamenaného   tvůrce líbí a těším se   na další díly.


S odstupem času   ještě upravuji svůj   komentář i hodnocení.   Otázka, kdo je tajemná Lilly   Krall je vyřešena a divák   se dozvídá, že je to   smyšlená postava   inspirovaná Natašou   Gollovou.
Což pro   změnu zase mě inspiruje k   tomu, abych srazil dva   puntíky a vyjádřil svou   hrubou nespokojenost.
Doba, která byla v   seriálu ztvárněna byla tak   zajímavá a nabitá   událostmi, že nepotřebuje   žádné debilní fiktivní   postavy.
Navíc tato   doba a události v ní jsou   tak citlivými v dějinách   našeho těžce zkoušeného   národa, že si myslím, že   nikdo, ani "pan   prezidentem vyznamenaný   " pan Sedláček nemá   právo si dělat z dějin   lacinou šarádu. Stejně tak   mohli tvůrci Lídy Baarové   angažovat místo Hitlera   Mickey Mouse. I když, to   vlastně udělali...
Jen se stále ptám proč?   Proč si musí někdo tahat   rádoby umělecké triko na   takto vážných věcech. Je   mi špatně... Fakt.
mrejca
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.2.2017
Další promarněná šance
Na drama příliš chladné a   šustící papírem, na   dokument příliš hrané s   řadou nepřesností a   vymyšleností. A je to   škoda. Promarněná   příležitost, která volala   po důslednější dramaturgii   i režii.
argenson
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.2.2017
"Prvorepublikový film   táhli prostě chlapi,"   řekl Robert Sedláček pro   Český rozhlas. Tím se   mnohé vysvětluje. Je pravda,   že už před rokem ukázala   Lída Baarová, jak je   těžký sehnat dneska   herečky, který by alespoň   vzdáleně evokovaly oslnivou   nádheru předválečných   hvězd. Na druhou stranu v   takhle rozsáhlým projektu   prostě není možný   ignorovat fakt, že český   film táhly Mandlová,   Baarová, Vítová, Gollová.   A zde fiktivní postava Lili   Krallové dělá akorát   bordel v ději. Kromě toho   jsem měl vždycky za to, že   když mám po ruce historicky   vypjatý momenty, je radost   psát scénář a dialogy, ale   tady se celkem nic neděje a i   tragédie Anny Letenské   prošumí spíš jen tak   mimochodem. Vladimír   Javorský výborný, ovšem na   ambiciózní seriál je to   dost málo.
johanice
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.4.2020
Na seriál jsem se docela   těšila, o to větším byl   zklamáním. Jistě nelze vše   natočit podle reality, ale   vymýšlet fiktivní (dokonce   hlavní) postavy a míchat je   se skutečnými postavami,   vymýšlet si názvy filmů   (nebo je snad někdo, kdo   viděl film Doktorem proti   své vůli?), je podle mého   názoru naprosto zbytečné.   Buď natočím životopisný   seriál pokud možno podle   skutečnosti, nebo se nechám   tou dobou inspirovat a   natočím seriál s   vymyšlenými postavami.   Určitě by to bylo lepší   než tento paskvil.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih35389minih35389Jeden navíc (2005) 
Shopgirl n
minih129151minih129151Dobré manželství (2014) 
A Good Marriage n
minih36240minih36240Dítě (1973) [TV film] 
Dítě n
minih5546minih5546Černý prapor (1958) 
Černý prapor n
minih93270minih93270Příběh panenek (1984) 
Taifun der Zärtlichkeit n
minih8367minih8367Hněv (1977) 
n
minih59068minih59068Americká děvčata: Odvážná Chrissa (2009) [Video] 
An American Girl: Chrissa Stands Strong n
minih61304minih61304Láska a chléb (1967) [TV inscenace] 
Láska a chléb n
minih30818minih30818Hvězdy Velkého vozu (1966) 
Vaghe stelle dell'Orsa n
minih26550minih2655030 vteřin nad Tokiem (1944) 
Thirty Seconds Over Tokyo n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Hartheim: Nacistický zámek hrů...

12:05 - 13:05

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10