Jeden svět
ohodnotit

Zrození Planety opic

Rise of the Planet of the Apes

Další název:
Rise of the Apes; Zrodenie planéty opíc (SK); Planet der Affen: Prevolution
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
11.8.2011
„Místo evoluce ... revoluce.“

Obsah filmu Zrození Planety opic

 
Chtěli jsme zdokonalit lidskou rasu, místo toho jsme přišli o pozici pánů tvorstva. Zrození planety opic barvitě a napínavě líčí revoluci, která vedla k tomu, že nás na piedestalu civilizace vystřídali nižší primáti. Remake kultovní klasiky je unikátní v tom, že je z větší části líčen z pohledu opic, a také tím, že v něm nehrají herci v maskách, ale primáti, kteří jsou jako živí. Slůvko „jako“ je velmi důležité, protože většina z nich existovala pouze v počítačích trikové společnosti Weta Digital, která celý svět okouzlila Avatarem.

Pořekadlo, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, platí v tomto příběhu přímo ukázkově. Mladý...
 
Související odkazy
 
Rozhovor: James Franco

"Něco takového se může stát". číst dál

 
 
RECENZE: Ve Zrození Planety opic vítězí hra na skutečnost

Jen opravdu statečný filmař si dovolí sáhnout na kultovní klasiku, jakou je Planeta opic. A jen opravdu dobrý filmař dokáže pamětníky neurazit a nováčky oslnit. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Rupert WyattRupert Wyatt  
hraje:
James FrancoJames Franco.....Will Rodman [32]   
Tom FeltonTom Felton.....Dodge Landon [23]   
John LithgowJohn Lithgow.....Charles Rodman [65]   
Brian CoxBrian Cox.....Landon, ředitel útulku pro opice [64]   
Andy SerkisAndy Serkis..... Caesar [46]   
Freida PintoFreida Pinto.....Caroline. veterinářka [26]   
David HewlettDavid Hewlett.....chovatel Hunsiker [42]   
Tyler LabineTyler Labine.....Robert Franklin [32]   
Jamie HarrisJamie Harris.....Rodney [47]   
David OyelowoDavid Oyelowo.....Steve Jacobs [34]   
Leah GibsonLeah Gibson.....dívka [26]   
Chelah HorsdalChelah Horsdal..... Irena [37]   
Sonja BennettSonja Bennett.....žena na ulici [30]   
Karin KonovalKarin Konoval.....Maurice [49]   
Richard RidingsRichard Ridings..... Buck [52]   
Ty OlssonTy Olsson.....John Hamil [37]   
scénář:
Amanda SilverAmanda Silver  
Rick JaffaRick Jaffa  
námět:
Pierre BoullePierre Boulle.....román Planeta opic (1963, česky naposledy BB art, Praha 2000)   
hudba:
Patrick DoylePatrick Doyle  
kamera:
Andrew LesnieAndrew Lesnie  
střih:
Conrad Buff IVConrad Buff IV  
Mark GoldblattMark Goldblatt  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zrození Planety opic >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.10.2020
Přihlouplá počítačová omalovánka, která   těží z původního kultovního filmu respektive   celé serie. Jenže toto jsou už jen ubohoučké   kopie nčeho co kopírovat nelze. Vzhledem k tomu,   že us filmaři se nezmůžou na nic pořádného   tak jen ve velkém brakují staré dobré filmy   nakydají tam hromadu pc obrázků a totálně je   tím ničí. Je to jako když nějaký mazal   přematle Monu Lisu..už to bude jen matlanina   nějakého mizerného patlala a né krásný   originál.
T2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.7.2018
║Rozpočet $93miliónov║Tržby USA   $176,760,185║Tržby Celosvetovo $482,860,185▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA $38,979,788   //počet predaných kusov 1,819,884║ Tržby za   predaj DVD v USA $39,741,319 //počet predaných   kusov 2,203,753║ K úplnej spokojnosti   digitálnych opíc ešte čo to chýba(hlavne   pohybová stránka opíc bola niekdy nedoladená   ale tak za ten rozpočet zas slušná práca) ale   ako príbeh vo svojej takzvanej jednoduchosti   strhol, v podstate nemal žiadne slabšie   chvíľky a šimpanz César dokázal až   neskutočne vtiahnuť do deja, toto jeho   "malé" dobrodružstvo sme prežívali s   ním, chápali jeho pocity, túžby,   vodcovstvo,... James Franco potvrdzuje že je   momentálne v dosť slušnej hereckej forme a   dobre sa dopĺňal s Césarom, milé prekvapenie   roka 2011. /95%/
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.4.2018
První půle mě tolik nebavila, spíše tak 50%,   ale druhá je lepší a nakonec útěk a   povstání opic bylo perfektně natočené a   působivé. Jinak příběh dobrej, herci v   pohodě, triky a vizuál solidní, ucházející   zábava.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.2.2018
Ako sa trhajú obojky
Každý, kto sa stretol v rodine s Alzheimerovou   chorobou, tak mi dá za pravdu, že konanie Willa   sa dá pochopiť. Tá choroba je neskutočne   zákerná a ľudia namiesto miliard do zbraní, by   mohli investovať do liečenia. Je však otázne,   či by to malo byť tak riskantne ako to robia v   tých laboratóriách, pretože tam už chvíľami   začala hra na Boha, ktorá sa môže vymknúť   kontrole, a to je možno ešte horšie. Film   prekvapil. Na rovinu, nepoznám ani jeden   klasický film o Planete opíc, takže toto   môžem pozerať úplne naivne a bez akýchkoľvek   porovnávaní. Všetko začalo nebezpečným   výskumom lieku, ktorý mal vedľajšie účinky,   ale to sa zistilo až neskôr. Zatiaľ sa z   Caesara stal inteligentný šimpanz, ktorý akosi   začal myslieť a hlavne premýšľať.   Nesúhlasím s niektorými popiskami k filmu, že   išlo o pomstu za smrť matky. On ju ani nepoznal,   takže nemohol k nej asi nič cítiť, ale všetko   vysvetľuje záber vo filme, keď si prichádza po   neho Will. Prvé, čo si Caesar všimne je obojok,   pre neho symbol neslobody, von chodiť na vodítku   a inak byť zavretý v dome. Nie, on mal   premyslený plán úteku a chcel slobodne skákať   po sekvojoch. Čiže nie pomsta, ale túžba po   slobode. Film mal dobrý scenár, príbeh bol   dobre napísaný, triky ušli a Serkins je zrelý   na Oskara už dávno. Celý film mi prišiel skôr   depresívny, celé to bolo také bezútešné,   lebo dobre to dopadnúť nemohlo. Ono šimpanz nie   je psík, čo sa líska, šimpanz je blízky nám,   takže tie negatívne vlastnosti sa musia   zákonite prejaviť. Caesar nebol nejaký klaďas.   Na druhej strane sú tu krásne momenty, ako   hlavne prechádzky s Caroline, ktorá bola   skutočne ozdobou filmu. Veľmi silný a   zvláštny film, z ktorého si hlavne treba vziať   to, že treba premyslieť myslené činy pred   nami, pretože následky môžu byť fatálne
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2015
Jak to všechno začalo. Tak jednoduše by mohlo   znít motto tohoto filmu, který na první pohled   vypadá dobře, ale i tak nelze neopomenout   několik výrazných ale. Příběh je plně   zaměřen na opice, takže lidské postavy jsou   nevýrazné a v podstatě vedlejší. První   polovina příběhu dokonce vyznívá jako   obyčejný rodinný film. Výchova opičky v   domácnosti. No, proč ne? Zajímavé je   porovnání mladé inteligentní opice se   starším člověkem trpící Alzheimerovou   chorobou. Sice již víme, co vědci na opicích   testují a proč, avšak přesto… No nic.   Každopádně náhlé projevy nepochopení a   hlavně násilí již odvádí události jinam a   opravdu se začnou dít věci. Dramatizace se   postupně zvyšuje a vše míří do finálního   konfliktu. A jsme u toho ale. Hlavní opičí   hrdina získal inteligenci testovaným sérem.   Opice v ZOO ji získali jak? A kde se jich   vlastně najednou tolik vzalo? V ZOO jich přece   tolik nebylo. A co ta séra, v lednici vedle   jogurtů, která mají vedlejší účinky   způsobující virus, který efektivně a hlavně   rychle může očistit svět od nadvlády   primátů? A dalo by se pokračovat dál. Tvůrci   neopomněli původní film „Planeta opic“   (1968), a tak jsou přítomny některé zmínky,   jako třeba o právě probíhající vesmírné   mise. Coby prequel tak tedy tento nový snímek   funguje poměrně dobře. Děj má svůj   přirozený vývoj, dobře načasovanou dynamiku a   hlavně v druhé polovině celkové stopáže   atmosféru plnou napětí a temna. Vizuální   stránka je plně dle daných současných   možností. Opice uchvátí svou reálností podob   a pohybů, i když někde je ta umělá animace   přece jen ještě poměrně znát. Coby restart   série však v rámci ryze popcornového   blockbusteru snímek vykročil rázným krokem,   který osloví a nechává diváka se těšit na   pokračování.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2014
Co se Timu Burtonovi nezdařilo, to se zde   povedlo, je to opravdové vzkříšení fenoménu   "Planety opic" a naprostá distance od   katastrov, kterých bylo nutno podotknout hojno,   po úžasném zpracování z roku 1968, které   nebylo překonáno ani tímto skvělým počinem.   Fantasticky udělané opice a herectví a oči   šimpanze Caesara působí tak, že mu rozumíte,   rozumíte i komunikaci opic jaksi přirozeně a   fantastické je, že od určitého momentu   přestanete fandit lidem, ale začnete zcela   přirozeně fandit opicím. Je tu samozřejmě   pár nelogičností v zájmu zachování akčnosti   a spádu, ale ty si dovolím galantně   přehlédnout, protože jako celek působí   Zrození planety opic nadmíru svěže a   originálně. Třeba při dalším shlédnutí   půjdu s hodnocením dolů, ale zatím si dle   mého názoru film plné hodnocení zaslouží.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2014
Zrození planety opic
Výborný film, který je časově (myšleno v   ději) předchůdcem legendární série filmů o   planetě opic. Osobně si myslím, že se jedná o   hodně povedené a logické ztvárnění toho, jak   vlastně celá planeta, jak ji známe z   předchozích kousků, vznikla. Děj je zkrátka   působivý po celou dobu a postupem času nabízí   dostatek akce, jež nakonec vyústí v závěr   slibující další nadějné pokračování.
mishkyn
Hodnocení:
Přidáno: 1.11.2014
nĕco strašného !
Tĕšil jsem se, ale tohle jsem nečekal.Strašnĕ   udĕlaný, zbytečnĕ dlouhý a nudný   začátek.Nedá se to srovnávat se starýma   dobrýma opicema.Doufám, že brzy nĕkdo natočí   parodii, která jasnĕ řekne, že original byl   hodnĕ hodnĕ špatný film.
PS: Svokare, ty jsi   jelito...
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.11.2014
Zrození je uvěřitelnější než pův. verze ze   70-tek (cesta v čase...). Excelentní triky, ale   dokud divák pozná, že to je trik, stále je na   čem pracovat. Přežití skoků z obřích   výšek mi přijde zbytečně přehnané.
Proč   ve všech verzích jsou gorily násilnické, když   v reálu míň než šimpanzi? Nepochopil jsem, co   to mělo být za ústav, kam se dostal.
Viděno   prvně, za 7.
drearily
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.8.2014
Dojemné...
Velmi dojemný příběh, natočený s citem a   také s úvahou, že i zvířata dokáží   překvapit...doporučuji...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih15465minih15465Parťák (1990) 
Loose Cannons n
minih185183minih185183Beckett (2021) 
n
minih46805minih46805Škodná (2007) [TV film] 
Škodná n
minih86432minih86432Alyce (2011) 
Alyce n
minih3883minih3883Bez svatozáře (1963) 
Bez svatozáře n
minih28218minih28218Anděl Exit (2000) 
Anděl Exit n
minih40723minih40723Velké sedlo (1986) [TV minisérie] 
Velké sedlo n
minih103193minih103193Má cesta (2011) 
Mai wei n
minih107503minih107503Heli (2013) [2k digital] 
Heli n
minih44125minih44125Boj (2007) 
War n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Válka o planetu opic (2017)

 Válka o planetu opic (2017)
Válka o planetu opic n
War for the Planet of the Apes
Žánr: akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Reeves

(pokračování)

Zrození Planety opic (2011)Zrození Planety opic (2011)Zrození Planety opic (2011)Zrození Planety opic (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375848
Obsahů a biografií: 178009

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10