Duben

Press: 22. Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest 2015

Vydáno dne 03.03.2015

Na zahájení Febiofestu převezme Kristiána „profesor Snape z Harryho Pottera“ Alan Rickman uvede svůj nový film Králova zahradnice s Kate Winsletovou.

Festival zveřejnil program, předprodej začne 11. března.















Alan Rickman ve filmu Králova zahradnice


Na slavnostním zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest převezme sošku Kristiána za přínos světové kinematografii vedle herečky Kim Novak a oscarového režiséra Jeana-Jacquese Annauda jeden z nejlepších britských herců současnosti Alan Rickman. Febiofest 19. března zahájí velká kostýmní podívaná z doby krále Ludvíka XIV. Králova zahradnice, kde Rickman hraje a kterou zároveň i režíroval. Druhým zahajovacím filmem Febiofestu bude Annaudův nový snímek Talisman vlků. Festival zároveň dnes zveřejňuje kompletní program, v němž například odhaluje sekci Polsko 44 věnovanou 70. výročí konce 2. světové války nebo soutěžní sekci Nová Evropa. Program je letos poprvé dostupný také v rámci mobilní aplikace Febiofest. Předprodej na Febiofest bude zahájen 11. března.

 

Jeden z nejlepších britských herců současnosti, držitel Zlatého glóbu a Emmy za hlavní roli v Rasputinovi, známý jako profesor Snape z Harryho Pottera a herec mnoha tváří Alan Rickman zasvětil první půlku kariéry divadelním prknům. Rickman zároveň debutoval v 90. letech jako režisér ceněným filmem Zimní host s Emmou Thompsonovou v hlavní roli. Diváci Febiofestu tak uvidí v české předpremiéře teprve jeho druhé režijní dílo Králova zahradnice. Ve výpravné romanci z doby Krále Slunce a vzniku zahrad ve Versaille si Rickman také zahrál, a to mj. po boku Kate Winsletové. Rickman ztvárnil desítky rolí, za roli šerifa z Nottinghamu z filmu Robin Hood: Král zbojníků získal cenu Bafta, zahrál si i ve filmu Láska nebeská nebo Rozum a cit, z osmdesátých let je divákům znám z diváckého hitu Smrtonosná past. Hned druhý festivalový den přijede mezinárodně uznávaný izraelský režisér Eran Riklis, jehož první filmy byly v 90. letech uvedeny v programu Berlinale i festivalu v Benátkách. V rámci jeho Pocty uvede Febiofest čtyři snímky. Mezi nimi film Syrská nevěsta, oceněný diváckou cenou v Locarnu, ve kterém nahlíží na byrokratické obtíže svatebčanů v oblasti izraelsko-syrské hranice na Golanských výšinách. Obdobnou cenu získal Riklis na Berlinale za film Citrónový sad o palestinské vdově, která se snaží zabránit pokácení citroníku, k němuž se uchýlí nový soused – izraelský ministr obrany. Diváci festivalu uvidí ještě Riklisovu tragikomedii Personalista a snímek Tančící Arabové, příběh palestinského mladíka vyrůstajícího v židovském prostředí, který je aktuálně nominován na čtyři výroční ceny izraelské filmové akademie včetně ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli.

 

Febiofest ve spolupráci s Polským institutem v Praze představí u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války sekci Polsko 44. Ta se pokusí vypořádat s nejtragičtější národní zkušeností dvacátého století prostřednictvím odpovědi na otázku, zda film slouží k posilování nebo bourání národních mýtů, a přiblíží zkušenosti z války i generacím, které ji samy nezažily. V této sekci se střetnou klasická díla polské filmové školy se svými nejnovějšími protějšky. Dva pohledy na události Varšavského povstání z roku 1944 zprostředkuje drama Andrzeje Wajdy Kanály a diváky očekávaný velkoryse natočený válečný film Město 44 mladého režiséra Jana Komasy o milostném příběhu mladých povstalců na pozadí zkázy Varšavy. Klasický snímek Akce u Arzenálu Jana Łomnického a Kameny na pevnost Roberta Glińského jsou zase filmovými adaptacemi stejného příběhu z dějin skautského protinacistického odboje. Sekci doplňují demytologizující Eroica Andrzeje Munka a unikátní současný pseudodokument složený z podbarvených a ozvučených archivních filmových záběrů nazvaný Varšavské povstání. Snímky Město 44, Kameny na pevnost a Varšavské povstání budou v Česku promítány poprvé. Uvedení filmů sekce Polsko 44 se zúčastní jako speciální host Jan Ołdakowski, ředitel Muzea Varšavského povstání, které bylo iniciátorem a producentem filmu Varšavské povstání.

 

Neobvyklé postavy a jejich pocity osamělosti, vykořeněnosti, vydělení, společenské handicapovanosti a výlučnosti odehrávající se od Islandu až po Afriku to je výčet ústřednícmotivů snímků letošní soutěže Nová Evropa. Hlavní hrdina snímku Patrikův den trpí schizofrenií, jeho stav se však nečekaně zlepší poté, co se zamiluje. Láska figuruje i v britském dramatu X+Y, v němž se autistický Nathan zúčastní olympiády v Číně, kde se střetne s krásnou Mei. Aerobik Příběh lásky k sobě zase přivede dva mentálně postižené, kteří chtějí proniknout do televize se svou vlastní show věnovanou aerobiku. Vykořeněnost je pak vlastní hrdinům finského snímku Uprchlíci, kteří se rozhodnou uniknout z nápravného ústavu pro mladistvé. Afričtí běženci stojí ve středu filmu Naděje, zatímco ve snímku Básník ze školky vytváří zázračné dítě v pěti letech vyzrálé básně. Na lehčí notu hraje romantická komedie Pauza o introvertním milovníkovi hudby nebo takřka „ameliovská“ pohádka pro dospělé Liza, liščí víla. Českým zástupcem v letošní soutěži je pak debut Schmitke o stárnoucím německém inženýrovi, který je vyslán do českého pohraničí, aby zde opravil turbínu větrné elektrárny, a českou stopu najdeme i v islandsko-českém koprodukčním snímku Život v akvárku.

 

V sekci Světové panorama, která dohromady nabídne 17 filmů, má letos největší zastoupení britský film, několik snímků prezentuje i Polsko, které je v posledních letech na vzestupu. V současnosti asi nejvýraznější polský tvůrce Wojciech Smarzowski, kterému Febiofest věnoval Poctu už před pěti lety, natočil silný příběh U strážnýho anděla o spisovateli bojujícím s démonem alkoholem. Na festivalu bude uveden i poslední film legendárního polského režiséra Krzysztofa Zanussiho Cizí tělo, jenž vloni zahajoval prestižní festival v Torontu. Zanussi byl oceněn Kristiánem na Febiofestu už v roce 2001. Ve výběru nejzajímavější tvorby uplynulého roku nemůže chybět poslední snímek španělského režiséra Carlose Vermuta s názvem Magická dívka netradiční drama s prvky thrilleru si veze z festivalu v San Sebastianu ocenění pro nejlepší film a za nejlepší režii. Pár let do minulosti se vrací poslední film plodného britského tvůrce oceněného například na festivalech v Berlíně nebo v Cannes Michaela Winterbottoma. Ve filmu S tváří anděla inspirovaném příběhem americké studentky obžalované z vraždy své spolubydlící ztvárnili hlavní role Kate Beckinsaleová a Daniel Brühl. Australský kontinent bude na letošním Febiofestu zastoupen hvězdou největší: hollywoodská herecká megastar Russell Crowe však tentokrát vystoupí i v roli debutující režiséra snímku Cesta naděje, ve kterém si zahrál po boku Bond girl Olgy Kurylenkové.

 

Letos budou mít návštěvníci možnost seznámit se s programem přes mobilní aplikaci Febiofest, ke stažení bude k dispozici v obchodech Google Play Store nebo App Store. Kromě programu nabídne informace o filmech a ukázky, divákům umožní i připomenutí jednotlivých projekcí s dostatečným předstihem. Aplikace Febiofest zároveň umožňuje propojení s kalendářem v mobilním telefonu. Verze pro Android bude k dispozici již 2. března. Majitelé iPhonů se dočkají 10. března. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest potrvá od 19. do 27. března. Více informací a program jsou dostupné na www.febiofest.cz

zdroj: www.febiofest.cz

(Autor: administrator)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz