reklama

FDb.cz - filmová databáze

Dnes je 1.10.2016 a svátek má Igor. Tip: Nej půjčka >>

Rozšířené vyhledáváníPostrádáte zde něco?

 
 

Groucho Marx

Povolání:
Rodné jméno:
Julius Henry Marx
Národnost:
Narození:
2.10. 1890, New York City, New York, USA
Úmrtí:
19.8. 1977, Los Angeles, Kalifornia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Julius Henry „Groucho“ Marx, sa narodil 2. októbra 1890 v New York City, bol židovský komik a filmová hviezda známa ako kapitán humoru. Natočil 13 hraných filmov so svojimi súrodencami s Marx Brothers, z ktorých sa narodil ako tretí v poradí. Taktiež mal úspešnú sólovú kariéru, najmä ako hosť v rozhlasových a televýznich hrách, v ktorých vsádzal na zaužívané ťahy z Marx Brothers filmov. Charakteristickými mu boli okuliare, cigary a olejové husté obočie a fúzy.
Marx vyrastal s rodinou v okolí dnešného Carnegie Hill na Upper East Side v Manhattane.
Na prelome storočí tu bolo veľké množstvo prisťahovalcov.
Jeho rodičia boli Minnie Mrax a Sam Marx. Matkin brat bol Al Schoenberg, ktorý si neskôr skrátil meno na Al Shean. Ten so svojím spoločníkom Gallagherom výrazne ovplyvnil život mladých Marxovcov, ktorý vystupovali v začiatkoch v jeho estrádach. Mnoho ich počiatočných vystúpení napísal práve ich strýko Shean. Matka ich výrazne podporovala v kariére, na pódiách.
Okolo roku 1905 vystupoval ako spevák, ale keďže bol len priemerný spevák, tak spev zanechal. Neskôr začali Groucho, Gummo, Harpo a Lou Levy vystupovať po celej Amerike so svojou estrádnou šou. Po tom ako na východe vyčerpali svoje možnosti, sa rodina presťahovala do La Grange v Illinois .
Následne Groucho, Gummo a Harpo vystupovali so svojimi vtipmi na pódiách.
Pri vystúpeniach používali etnický akcent. Najstarší z bratov Leonard vymyslel rôzne štýly- Chico hral taliansky typ, Groucho nemecký, ale len do roku 1915, kedy bola Nemeckom potopená Lusitania, pretože stúpol odpor k Nemecku, vtedy začal hrať múdreho ale zábudlivého muža.
Následne sa z estrádnych hviezd stali Brodwayské. Následne začali hrať v Hollywoode, kde natočili množstvo v tej dobe vysoko cenených komédií. Groucho sa však popritom výrazne presadzoval aj v rozhlasových šou. V súkromnom živote, ale nebol taký úspešný ako v svojej kariére. Bol tri krát ženatý, a každé manželstvo skončilo rozvodom. Ruth Johnson bola jeho prvou manželkou, od 4. februára 1920 do 15. júla 1942. Mal s ňou dve deti Arthura a Miriam. Druhá bola Kay Marvis, s ktorou bol od 24. Februára 1945 do 12. mája 1951. S ňou mal dcéru Melindu. A treťou manželkou bola herečka Eden Hartford, od 17. júla 1954 do 4. 12. 1969, pri svadbe mal 63 rokov a ona 20.
Marx bol 22.6.1977 hospitalizovaný so zápalom pľúc v Cedar Sinai Medical Center v Los Angeles a 19.8.1977 tu zomiera. Je viac ako tajomné, že posledný s kým v TV šou vystupoval. Elvis Presley zomrel len tri dni pred ním.
Bol spopolnený a popol bol uložený v Pamätníku Eden Park v Los Angeles. Na pamätnej tabuli má napísané len meno, rok narodenia a úmrtia a epitaf z rozhovoru s Elvisom, ktorý zaznel pri podávaní rúk – „Prepáčte, nemôžem vstať.“
Zomrel vo veku 86 rokov, ako vôbec najdlhšie žijúci Marx, prežil ho len Brat Zeppo, ktorý o dva roky zomrel vo veku 78 rokov.

Filmografia:
Humor risk, 1921
Kokosové orechy, 1929
Opičárne, 1931
Kačacia polievka, 1933
Noc v opere, 1935
Kobylkári, 1937
V cirkuse, 1939
Choď na Západ, 1940
Obchodný dom, 1941
Noc v Casablance, 1946
Mr. Music, 1950
Skodoo, 1968

Autor: pataamat

Životopis (biografie) / Informace:
viz Marx brothers

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


reklama
 

TV Program

ČT1 - Nábřeží 1. část (2014) [TV epi...

23:20 - 00:05

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Ztracený ráj

23:25 - 00:10

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Expendables: Postradatelní (20...

22:25 - 00:30

99 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Comedy Club (2016) [TV pořad]

23:55 - 00:30

9 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 138083
Osobností: 595632
Fotografií: 513304
Plakátů: 248538
Obsahů a biografií: 127653
foto ticket-art gopay

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hájili jsme hrad (1969)

Hájili jsme hrad
Poněkud neznámý válečný   snímek s hvězdným   obsazením vytvářející   podívanou s dokonce na tento   druh žánru nezvyklou   poetickou linkou. K více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Dítě číslo 44 (2015)

ad: Child 44 (2015)

Dítě číslo 44
Přesně, jak píše: Child 44   (2015)...Líp bych to   nenapsala... Bohapustá   propaganda, přitažená za   vlasy. Škoda, že si v tom   filmu "zadalo" tolik   skvělých herců!!! :-(

Autor: Blasel | Hodnocení: 1 / 10

Jistá oběť (2011) [TV film]

Jistá oběť
Děsivě unylý televizní   filmík, který svou nudností   předčí veškerá   očekávání. Mark Harmon je   tu v roli sice pro něj   typické, ale více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 3 / 10

Banda na výletě / National Lampo...

Banda na výletě

Banda na výletě / National Lampoon a výlet maturantů
Super komedie, která díky   velkému množství   srandovních situací a   dobrodružství na cestách   parádně baví od začátku   až do konce. Neméně více >

Autor: dobes.pavel | Hodnocení: 9 / 10

Poste restante (2010) [TV seriál...

Poste restante
Naivňoučké dílko, které   neublíží a nepoškrábe.   Žádný velký zázrak to   není, ale je to o tom, jak   všechno nakonec dobře   dopadne.

Autor: hvezdyn | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Groucho Marx

Marx Groucho

Naposled navštívené:
Groucho Marx

Marx Groucho

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení
iPhone
 
App Store hodnocení:
Android
 
Google Play hodnocení:
Windows Phone
 
WP store hodnocení:
BlackBerry
 
BB world hodnocení:

Copyright © 2003-2016, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Tyto webové stránky využívají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace.

Load: 0.771/0.758