Zari

Eddie Albert

Povolání:
Rodné jméno:
Edward Albert Heimberger
Národnost:
Narození:
22.4. 1906, Rock Island, Illinois, USA
Úmrtí:
26.5. 2005, Pacific Palisades, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Eddie Albert, vlastním jménem Edward Albert Heimberger, se narodil 22. 4. 1906 v Rock Island, státě Illinois. Edward vyrůstal v cirkusové rodině, a jeho rodiče byli původně artisté v cirku, jejichž specialitou byla volná trapéz, k čemuž vycvičili spolu s jinými artistickými disciplínami i svého syna. Později však došli k názoru, že vzdělání je pro jejich syna důležité, takže Eddieho přestěhovali k babičce, která se o něj celou dobu studií svědomitě starala. On jako velmi slušný student později graduoval na universitě v Minnesotě v oboru drama, a začal pracovat jako divadelní herec a komentátor v rozhlase. Po čase to byly i role v rozhlasových hrách.

Poté, co se přesunul do New Yorku v červnu 1936 se objevuje v RCA/NBC, v první soukromé rozhlasové stanici v USA. U filmu debutoval o dva roky později – 1938 v Brother Rat. Ale hrál vždy jen menší role. Po vstupu USA do bojů za II. světové války, sloužil od roku 1943 v námořnictvu Spojených států. Byl také účastníkem v bitvě u Tarawa v roce 1943, která je zaznamenána jako jedna z nejkrvavějších bitev 2. světové války v historii námořní pěchoty. Na jeho vrub mu bylo připsáno sedmdesát zachráněných zraněných námořníků. Byl vyznamenán bronzovou hvězdou s bojovým „V“. On sám o tom nehovořil, dokud nebyly uveřejněny dokumentární záběry z bitvy – pořad se vysílal v roce 1990.

Eddie byl nesmírně oblíbený svou veselou a pohodovou povahou, nikdy nezkazil žádnou radost, a tak ho občas zlobilo, když byl obsazován do rolí intrikánů, darebáků, přihlouplých, nebo natvrdlých chlapíků, nebo jakou byla role zbabělého důstojníka ve filmu Roberta Aldricha z období 2.světové války – Attack, natočený v roce 1956. Můžeme si na něj na straně druhé také vzpomenou třeba v okouzlující komedii - Prázdniny v Římě – v roli forografa a novináře, po boku Audrey Hepburn a Gregoryho Pecka,

Eddie Albert byl jednou ženatý – hned po válce, v roce 1945 se oženil se známou Margo, mexickou herečkou, zpěvačkou a tanečnicí, a měli spolu dvě děti, obě se staly později herci Edward Albert junior a Katherina Woodville. Manželství bylo ukončeno Marginou smrtí v roce 1985.

Albert byl vášnivý ekolog a ochránce přírody, a proto bojoval proti znečišťování ovzduší, vody a přírody. Spolupracoval na televizních seriálech zabývajících se touto tématikou s názvy - The Tonight Show Starring Johnny Carson, a Today 1962. Poddílel se také na krátkometrážních filmech vyrobených na podporu proti znečišťování naší planety – díky tomu také jako první zahájil 22. dubna 1970 - historický první - DEN ZEMĚ.

Syn Edward Albert byl jeho velikou oporou v době jeho onemocnění Alzheimerovou chorobou, se kterou bojoval několik let. Byl jestě poměrně zdravý a fyzicky aktivní jen měsíc před svým úmrtím. Zemřel na pneumonii ve věku krásných 99 let dne 26. 5. 2005, v Pacific Palisades, Californii. Eddie Albert hrál ve 198 filmech a seriálech.

Jako zajímavost uvádím, že byl Eddie Albert vyslán vládou USA, aby jako člen špionážní, výzvědné služby mapoval na moři činnost japonských a německých-nacistických lodí. Konkrétně v oblasti Mexika v Baja. Protože se potřeboval dostat víc k samotnému dění, a nevzbuzovat nežádoucí pozornost, požádal artisty, bratry Escalante, aby s nimi mohl vystoupit v mexickém cirku. Právě zde si i po delší době dokázal s velkým úspěchem na volné trapéze, že by nebyl k zahození ani jako artista.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

92 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

00:50 - 01:45

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:40 - 01:40

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:45 - 01:45

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eddie Albert

Albert Eddie

Naposled navštívené:
Eddie Albert

Albert Eddie