Duben

Vladimír Čort

Národnost:
Věk:
81
Narození:
28.1. 1943, Ostrava, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Textař, libretista a publicista Vladimír Čort se narodil 28. ledna roku 1943 v Ostravě. Po základní škole si vybral ze studijních oborů studium na Střední ekonomické škole, obor ekonomika a cestovní ruch v Karlových Varech, kterou ukončil maturitní zkouškou v roce 1962.

Načas pracoval jako úředník u Československých aerolinií a později zastával místo pozemního stewarda. Poté neuspokojen z práce u aerolinií, si vybral práci korektora v tiskárně a před nástupem do Československé televize byl krátkou dobu referentem zájmové umělecké činnosti.

Po přijetí do Československé televize se stal dramaturgem pro zábavné pořady. V roce 1974 absolvoval úspěšně konkurz a byl zařazen do pozice redaktora a překladatele anglické sekce zahraničního vysílání Československého rozhlasu v Praze. Krátce studoval dálkově při zaměstnání /4 semestry/ na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze.

V roce 1981 ukončil svou pracovní činnost pro Československý rozhlas Praha a věnoval se výlučně autorské tvorbě na poli textařském a současně jako libretista ve svobodném povolání. Již jako studenta napadlo Vladimíra Čorta, že většina textů v té době šířených písní, nemá zajímavé a hodnotné texty. Postupně v letech 1962 až 1964 spolupracoval s amatérským souborem Malé scény v Karlových Varech a přispíval současně svými verši i do rozhlasového vysílání Československého rozhlasu v Ostravě.

Počínaje rokem 1966 se postupně stal textařem skupiny Flamingo a úzce spolupracoval s jejím šéfem Richardem Kovalčíkem. Kapela měla své zpěváky, takže nakonec psal doslova texty šité na míru pro Marii Rottrovou, Petra Němce a Hanu Zagorovou. Obliba Čortových textů mezi zpěváky stoupala, tak po roce 1970 již psal texty i pro Janu Kratochvílovou, Heidi Janků, Petra Rezka, Věru Špinarovou a další.

Některé české nebo slovenské písňové texty převáděl do anglického jazyka, např. LP skupiny Elán, Progres 2, Modus, také pro Petra Nagye, Heidi Janků, Dalibora Jandu. V roce 1971 napsal texty písní pro polský muzikál Malované na skle, inscenovaný ve Státním divadle Brno. V roce 1973 napsal texty písně pro premiéru československou premiéru muzikálu O zbojníku Rumcajsovi, který realizovalo Státní divadlo Brno.

Je také autorem písňových textů rockových oper pro skupinu Progres 2 - Třetí kniha džunglí; Mozek; Změna. Úspěšný jako textař byl i jako autor seriálu rozhlasových kabaretů pod titulem Je libo…? /1981-1985/. Napsal původní divadelní hry pro dětské posluchače O líných strašidlech; Kopretinka; Čert Makrela, aj.

Je autorem i mnoha sci-fi povídek. Některé Čortovy písňové texty byly oceněny na festivalech a soutěžích v tehdejším Československu, ale i v zahraniční, např.: získal 1.cenu na mezinárodním písňovém festivalu Grand Prix de Paris de la Chanson Internationale /1976, píseň Flying Hydroplane - hudba J. Kolín , zpíval Jiří Korn/ aj. Mezi nejznámější Čortovy texty, které je možno slyšet zejména na rozhlasových stanicích, patří např.: Ty jsi můj song; Píseň svou mi tenkrát hrál; Opatruj svých sedmnáct; Černá limuzína; Kouzelné náměstí snů; Jeden lidský úsměv; Chvíli, jen chvíli; Meteor lásky; Až se probudíš; aj.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:56 - 20:10

7 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:55

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Showtime

19:55 - 20:15

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Čort

Čort Vladimír

Naposled navštívené:
Vladimír Čort

Čort Vladimír