Zari

Ali Brezovský

Povolání:
Národnost:
Věk:
84
Narození:
26.2. 1940, Suchohrad, Bratislava, Slovenský štát
Životopis (biografie) / Informace:
Slovenský hudební skladatel Ali Brezovský, celým jménem Alfons Brezovský, se narodil 26. února 1940 v Suchohradě, obci dnešního okresu Malacky. Po základní škole absolvoval studium na Pedagogické střední škole v Bratislavě.

Po maturitě v roce 1958, studoval dále na Vyšší pedagogické škole, obor hudební výchova a slovenština. Po ukončení studia od roku 1962 do roku 1970 pracoval v Československém rozhlase, stanice Košice jako hudební redaktor a zahájil svou skladatelskou tvorbu. Byl jedním ze zakladatelů Divadélka pod kupolí a komponoval hudbu k jeho satirickým skečím a komponovaným zábavným pořadům.

V této době složil hudbu k písním: Pesničky vo svetri; Song náš každodenný aj. V druhé polovině šedesátých let minulého století, projevila postupně zájem o Brezovského hudbu také slovenská renomovaná divadla, zejména Státní divadlo v Košicích a Žilině. Komponoval pro tato divadla scénickou hudbu – Manon Lescautová; Dámy a husari, Ze života hmyzu aj.

Pustil se i do komponování scénické hudby pro loutková divadla v Bratislavě, Košicích a v roce 1969 získal 1. cenu na festivale loutkových divadle v chorvatském Zahrebu za hudbu ke hře Budulínček. Od roku 1970 přešel do bratislavského studia Československého rozhlasu, ve kterém pracoval až do roku 2004, kdy odešel na zasloužený odpočinek.

Patřil během své dlouholeté tvůrčí skladatelské dráhy k nejúspěšnějším slovenským autorům populárních písní. Spolupracoval s hvězdami slovenské populární písňové scény – Karlem Duchoněm; Janou Kocianovou; Dušanem Grúněm aj. Texty k jeho melodiím napsala v mnoha případech Brezovského manželka Vlasta Brezovská. Samostatnou kapitolou je jeho tvorba rockových písní pro dceru Mirku Brezovskou. Dlouholetá byla i jeho spolupráce se slovenskými textaři - Danielem Mikletičem, Alexanderem Karšayem, Tomášem Janovicem, Peterem Brhlovičem, Zoro Laurinem a dalšími.

Mezi nejrozšířenější písně z Brezovského autorské dílny patří - Zvony pre šťastie; Dobré ráno želám - získala bronzovou Bratislavskou lyru 1974; Pán Andersen; Ó rodný kraj /interpret Miro Žbirka/ aj. Jako tvůrce scénické a filmové hudby se především prosadil v letech 1970 až 1990, ale také k divadelním televizním inscenacím a pořadům. V roce 1978 složil hudbu k filmovému muzikálu Smoliari /texty Kamil Peteraj, rež. D. Kodaj/ a úspěšný byla i filmová revue s Brezovského hudbou Zázračný autobus /1980, sc. T. Janovic a G.Vyskočilová, rež. G.Skalenakis/ aj.

Napsal rovněž hudbu k cyklu dětských písní Cengá do triedy /texty T.Janovic a M. Lasica/ aj. Spolupodílel se na albech English is easy /2003/, třetím albu – Angličtina v pesničkách /2003/ aEnglish is easy - VOK a hostia aj. Spolupracoval na přípravě soutěže Košický zlatý poklad a na piesňach, ktoré zazněly v televizních pořadech - Zlatá brána /19710-1985/.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

45 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejistá sezóna v pálenicích

03:00 - 03:20

0 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

02:00 - 03:05

60 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:30 - 03:30

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ali Brezovský

Brezovský Ali

Návštěvníci: Cesta do Ameriky (Just Visiting)

Návštěvníci: Cesta do Ameriky
Just Visiting

Naposled navštívené:
Ali Brezovský

Brezovský Ali

Návštěvníci: Cesta do Ameriky (Just Visiting)

Návštěvníci: Cesta do Ameriky
Just Visiting