Duben

Jan Hammer

Povolání:
Rodné jméno:
Jan Hammer
Národnost:
Narození:
15.9. 1919, Nýřany u Plzně, Československo
Úmrtí:
2.5. 1989, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
V Nýřanech u Plzně se do hudebně založené rodiny narodil 15. září roku 1919 Jan Hammer. Od dětských let byl svými rodiči veden k aktivnímu pojetí vztahu k hudbě. Učil se hrát na housle, piano a pustil se i do učení hry na kontrabas. V době svých gymnaziálních studií již hrál na kontrabas v amatérském studentském orchestru Petra Ledna.

Po maturitě na pražském gymnáziu v roce 1939 se zapsal na medicínu v roce 1939, ale již krátce po zahájení studia došlo k nacisty nařízenému uzavření vysokých škol v celém Protektorátě Čechy a Morava. Jan Hammer st.v té době již hrál v menším orchestru Emila Ludvíka a po násilném uzavření vysokých škol se již hudbou živil. Velmi rychle zvládnul repertoár orchestru, ve kterém hrál na kontrabas a podle potřeby byl využíván jeho příjemný hlas. Soubor Emila Ludvíka byl jednoznačně pod vlivem jemných jazzových melodií Boswellovy a Andrew Sisters, Ch. Weba, J. Lunceforda a zejména B.Goodmana.

V letech 1938 až 1941 jako člen souboru Emila Ludvíka hudebně dozrál v kvalitního hráče na kontrabas a vibrafon. V průběhu roku 1941 odešel do hudební skupiny Elit Club, ve které hrál necelé dva roky, když ještě koncem roku 1942 přešel do hudebního souboru Rytmus, který skončil svou činnost předčasně ke konci války v roce 1944. Hammer st. v té době využil času ke komponování a pokusům o složitější jazzové skladby. Krátce po osvobození vlasti od nacistů zahájil studia na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Souběžně se studiem jeho zájem byl spojen i nadále s hudbou. Od roku 1945 až do roku 1946 byl členem jazzového souboru Swing Stars a Kamila Běhounka.

Od roku 1946 se představil i jako zdatný hráč na vibrafon v orchestru Rytmus, ve které navázal na své úspěchy z let společné spolupráce. V roce 1948 svá studia na lékařské fakultě úspěšně ukončil a zaměřil se na svou lékařskou praxi. V roce 1960 obhájil kandidátskou práci a byl mu přiznán titul CSc. Jako uznávaný odborník v kardiologii byl v letech 1968 až 1969 na stipendijním pobytu v USA.

Hudbě se opět věnoval od roku 1951, kdy měl svou vlastní hudební skupinu, ve které spolupracoval s osobnostmi tehdejší československé jazzové scény- Luďkem Hulanem, Míšou Polákem, Jiřím Verbergrem, Jiřím Jirmalem a manželkou Vlastou Průchovou dal. V roce 1948 se stal otcem Jana Hammera mladšího, světově uznávaného jazzového hudebníka. Po roce 1952 postupně vystupoval a hrál s příležitostnými formacemi v kavárně Hybernia v Praze a jinde. Objevoval se i ve v kavárně Varieté Drahňovský, kde se vídával i s Karlem Vlachem.

V té době hrál v orchestru Ferdinanda Petra. Od druhé poloviny šedesátých let jej bylo možno slyšet jeho vibrafonová sóla v Redutě v retro pořadech Jazz kolem Pygmalionu. Později spolupracoval i s triem Rudolfa Daška. Koncem sedmdesátých let jeho koncertní činnost probíhá s menší intenzitou. Vystupuje opět se svou manželkou Vlastou Průchovou na Vokalíze a přehlídce Jazz Praha. Jan Hammer st. se ve hře na svůj hlavní nástroj-vibrafon, vypracoval zcela samostatně a jako samouk dosáhl mimořádné technické úrovně i stylu.

Na svůj oblíbený nástroj – kontrabas si zahrál např. s belgickým bopovým souborem Roger Rose. Na basu byl jeho velkým vzorem Bob Haggart a na vibrafon Lionel Hampton. Je považován na československé jazzové scéně za průkopníka swingového zpěvu a později i scatu. Jeho skladby vznikající v průběhu padesátých až sedmdesátých let jsou kompozičně silně spojeny s jazzovou inspirací, jako např.: Na počátku bylo blues; Náš dědeček; Blues pro malého chlapce; Dej mi A; Rozmarné stvoření; Všechno je prosté aj. Nejznámější a stále hranou je skladba – Docela všední obyčejný den na text Hammerova dvorního textaře Jaromíra Hořce.

Jan Hammer st. byl zapáleným propagátorem jazzové hudby. Byl jedním ze spoluzakladatelů IJFP /Mezinárodního jazzového festivalu Praha/ a byl i odborným poradcem dokumentárního filmu, který byl natočen z prvního ročníku tohoto festivalu. Byl uznávaným prezidentem Československé jazzové federace. Skladatel, hudebník a organizátor jazzového dění Jan Hammer st. zemřel v Praze 2. května roku 1989 ve věku nedožitých 70 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:40 - 05:10

9 minut již uběhlo
141 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 02:55

34 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

59 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:40

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Hammer

Hammer Jan

Naposled navštívené:
Jan Hammer

Hammer Jan