Duben

Jana Petrů

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.7. 1938, Praha, Československo
Úmrtí:
6.5. 1990
Životopis (biografie) / Informace:
„Když dva se rádi mají, i v lednu je jak v máji…,“ ano to se zpívá v nestárnoucí skladbě „Den je krásný“, z jejíhož záznamu můžeme i po dlouhých letech obdivovat sytý hlas talentované zpěvačky Jany Petrů, jejíž osud po odchodu z hudební scény je zahalen tajemstvím a budí i dnes zájem a otázky mnohých milovníků populární hudby „zlatých šedesátých“ let.

Drobná brunetka jiskrného pohledu Jana Petrů přišla na svět 14. července roku 1938 v Praze. Již ale v datu narození se prameny rozcházejí. Budete-li pátrat na webové síti, naleznete i rok narození 1937. Z dalších skromných informací se dovídáme, že Jana Petrů započala svou hudební kariéru v roce 1962. Nastoupila tehdy jako kmenová zpěvačka do tanečního orchestru PKOJF (Park kultury a oddechu Julia Fučíka) v rodné Praze.

Její repertoár byl velmi obsáhlý a zahrnoval různé hudební styly své doby – od swingu po rock´n´roll. Její výrazný hlas ji přímo předurčoval státi se jednou z předních zpěvaček své doby. Talentovaná mladá žena byla žádána i Tanečním orchestrem Českého rozhlasu, účinkovala též s Orchestrem Karla Vlacha, její popularita stoupala a není bez zajímavosti, že roku 1964 se umístila v anketě Zlatý slavík na 3. místě. Zanechala za sebou tehdy i takové hvězdy, jakými bezesporu byly Y. Přenosilová či H. Hegerová.

Již zmíněná skladba „Den je krásný“ je skutečnou legendou populární hudby té doby. Duet nazpívaný Janou Petrů společně s Karlem Gottem provází náš slavný (a také první) filmový muzikál „Starci na chmelu“. Jana Petrů však nazpívala i jiné skladby, z nichž některé si dnes můžeme poslechnout i na serveru youtube.com, kde se např. nachází písnička „U nás v podkroví“.

Jaké bylo soukromí Jany Petrů? Díky pátrání pana Ondřeje Suchého, který svůj čas obětavě věnuje odhalování osudů zapomenutých hereckých i pěveckých legend, se dovídáme, že manželem Jany Petrů byl bubeník Pavel Staněk. Oba manželé nějaký čas působili i ve zmíněném orchestru PKOJF. Pavel Staněk byl později také členem Orchestru Karla Vlacha. Mladý muž byl nalezen v lednu roku 1969 v Praze utonulý. Bylo mu pouhých 31 let. Manželova smrt byla zcela nepochybně pro Janu Petrů obrovskou ránou. Snad právě tato tragédie se stala hlavním impulsem, proč Jana Petrů odchází na počátku 70. let z české hudební scény. Svou roli mohly sehrát také okolnosti související s politickou situací v tehdejším Československu.

Jana Petrů se zcela stáhla do ústraní a dlouhá léta o této zpěvačce nebylo žádných dalších informací. Na počátku 90. let sice matně do světa proběhla zpráva, že snad zemřela, ale ani takové všemocné médium, jakým je bezesporu dnes internet, velmi dlouho nezveřejňovalo v životopisných článcích (např. na Wikipedii) datum skonu, pouze datum narození. Stále zbývala tedy jakási naděje, že snad Jana Petrů ještě žije…

Bohužel, i tento střípek doufání, že interpretka písně „Den je krásný“ je ještě mezi námi, vzal zcela za své, když životopisná data byla doplněna ještě o údaj 6. května 1990. Teprve dvaapadesátiletá Jana Petrů zemřela tragickou smrtí. Wikipedie uvádí, že se tak stalo na následky požáru, který vypukl v jejím bytě. Ač se objevují nepodložená svědectví o autonehodě, pravdivý je skutečně údaj o požáru, který v diskuzním fóru u článku pana Suchého potvrdila neteř Jany Petrů, která též potvrdila i politické důvody, které zakončily Janinu slibně se rozvíjející uměleckou kariéru.

Smutný, velmi smutný je příběh půvabné Jany, k níž byl osud víc než krutý. Nesmrtelné jsou však její písničky, kde samozřejmě prim bude vždy zaujímat skladba „Den je krásný“.

A zajímavost na závěr - nositelkou jména Jana Petrů je i další česká zpěvačka, kterou však známe jako Petru Janů. Přehození příjmení a křestního jména jí bylo doporučeno na začátku její kariéry právě z toho důvodu, aby se obě jmenovkyně nepletly.


Použité zdroje:

Wikipedie.cz – článek o Janě Petrů

Suchý, O. – „Poslední den Jany Petrů nebyl krásný“, dostupný z: http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A100107_205956_p_kultura_wag&vlakno=37924468#37924468

www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz - doplňující informace

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

75 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:40 - 14:35

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jana Petrů

Petrů Jana

Naposled navštívené:
Jana Petrů

Petrů Jana