Duben

Igor Talkov

Povolání:
Rodné jméno:
Igor Vladimirovič
Národnost:
Narození:
4.11. 1956, Grecovka, Tulská oblast
Úmrtí:
6.10. 1991, Leningrad (dnes opět Petěrburg), Rusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Předkové ruského zpěváka a hudebního skladatele Igora Vladimiroviče Talkova patřili kdysi ke vznešeným aristokratickým kruhům, jeho děd byl důstojníkem carské armády. Důsledky toho nesli jejich potomci ještě dlouho poté - Igorův otec strávil dlouhých 12 let v sibiřském gulagu a pobyt v Moskvě měl zakázaný až do smrti. Právě v táboře se seznámil se svou budoucí ženou (rovněž politickou trestankyní) a pracovní tábor Orlovo se stal rodným místem jejich staršího syna Vladimíra. Pak byla rodina poslána do jiného místa, vesničky Gretsovka v Tulské oblasti, kde se 4. listopadu 1956 narodil jejich druhý syn - Igor.

Byl to veselý a šikovný kluk s nazrzlými vlásky a obličejem kropenatým od pih. Odmalička miloval hudbu a doma pořádal koncerty, při kterých zpíval své vlastní, dětsky naivní texty, přičemž se doprovázel bubnováním na židle a břinkotem kuchyňských pokliček. Jako školákovi mu rodiče pořídili akordeon, který se však pro rockovou muziku příliš nehodil a tak jej Igor později vyměnil za kytaru. Jako samouk se naučil hrát ještě na klavír, basovou kytaru,housle a bicí. Jeho snem byl saxofon, ten se mu však nepovedlo nikde sehnat. Ani noty se nikdy pořádně nenaučil a všechno, co zpíval a hrál, bylo výsledkem jeho absolutního hudebního sluchu. Už na základní škole byl členem kytarového kvarteta a jako sólista vedl pěvecký sbor, později působil jako zpěvák, bubeník a kytarista v různých skupinách. Jako mladík měl občas potíže s hlasivkami, které nakonec vyústily v chronickou laryngitidu.

Písně začal psát někdy od roku 1973 a za svoji krátkou kariéru se mu jich podařilo složit více než 200. Mimo hudební pódia jej přitahovalo také divadlo, u zkoušek na herecké škole v Moskvě však neuspěl. Zapsal se tedy na Pedagogický institut v Tule, odkud přešel na Vysokou školu kultury a umění v Leningradě, ale ani toto studium nedokončil. Z nadšeného a zapáleného pionýra se pomalu, ale jistě Igor stává kritikem současné sovětské politiky. Po otevřeném vystoupení a kritice Leonida Brežněva na náměstí v Tule se jen díky vlivné známosti vyhnul soudu, zato jej však čekala vojenská služba ve stavebním praporu pro "nespolehlivé intelektuály". Po vojně Igor Talkov odchází do Soči, kde zpívá a hraje v místních hotelech. Mimo to vystřídá i několik různých hudebních skupin, převážně rockového zaměření, s nimiž objíždí koncerty a diskotéky menších sovětských měst.

Roku 1980 se žení a s manželkou Taťjanou odchází do Moskvy, kde 14. října 1981 přichází na svět jejich syn Igor. Současně s tím Igorovi vychází i první sólová gramodeska. Igor Talkov se stává členem Hudebního divadla M. Terechové, koncertuje, skládá písně a ve volných chvílích se noří do studia hlubin ruské historie. Právě z ní často čerpá náměty svých písní - dalo by se možná říct i zhudebnělých básní. Snaží se prorazit, ale jde to ztuha,protože v socialisticky konzervativním Sovětském svazu je rocková hudba i její interpreti značně nežádoucí element. K lepšímu se situace obrací až roku 1987, kdy Igor Talkov se svou písní "Čisté proudy" vítězí v soutěži Píseň roku a posléze zakládá i vlastní hudební skupinu "Spasitělnyj krug" (Záchranný kruh).

Vydává se na turné po SSSR a jeho hvězda prudce stoupá vzhůru. Roku 1989 zní jeho písně v ruské televizi, kde jejich charismatický interpret vzbudí pozornost režiséra Alexeje Saltykova. Ten Igorovi nabízí hlavní roli ve svém plánovaném filmu "Kníže Serebrjannyj". Talkov s potěšením přijímá, ale už brzy po začátku natáčení je všechno jinak - mění se režiér, název filmu i celkové vyznění díla. Igorova postava nakonec ustupuje do pozadí a vyznívá mírně ironicky, což jejího představitele rozhořčí natolik, že natáčení několikrát přeruší. Současně s tím pracuje i na svém druhém snímku, nazvaném "Za posledněj čertoj", kde hraje vůdce bandy současných chuligánů. S tímto filmem je spokojenější, přesto na další nabídky už nekývne a filmům se věnuje jenom z muzikantské stránky - skládá k nim hudbu a v několika málo záběrech se v nich objeví i jako zpěvák.

I nadále ho silně zaměstnává politika, během srpnových událostí roku 1991 koncertuje se svou skupinou v Petrohradě, vítá nástup Borise Jelcina... A pak přichází osudný den 6. října 1991 - Igor Talkov má mít galakoncert v leningradském Sportovním paláci JUBILEJNYJ. Ještě před jeho zahájením ale vzplane mezi Talkovem a osobním ochráncem (a také přítelem) jeho předzpěvačky Azizy prudká hádka. Padne několik facek a objeví se i pistole - bodygardův Nagan. Igorova ochranka sice ihned zasáhla a muže odzbrojila, ale ze skrumáže těl náhle třeskl výstřel, který Talkova smrtelně zranil. Nepomohl ani rychlý příjezd lékařské pohotovosti, zpěvák zemřel ještě před jejím příjezdem na fatální poranění srdce a plic. Záhadné okolnosti celého incidentu se nikdy nepovedlo pořádně objasnit a zpěvákův vrah tak zůstal neznámý...

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:50

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Igor Talkov

Talkov Igor

Naposled navštívené:
Igor Talkov

Talkov Igor