Zari

Rafał Olbrychski

Povolání:
Známý jako:
Rafal Olbrychski
Národnost:
Věk:
53
Narození:
26.2. 1971, Varšava, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rafał Olbrychski se narodil 26. února 1971 ve Varšavě. Jeho rodiče, legendární polský herec Danieł Olbrychski a jeho žena Monica Dzienisiewicz-Olbrychska, se však brzy rozvedli, a tak malý Rafał vyrůstal jenom s matkou a babičkou, zatímco otce vídal jenom málo.

Už jako teenager se živě zajímal o hudbu a roku 1987 založil rockovou skupinu Reds, ve které působil jako kytarista, zpěvál i lídr. Nahráli dvě desky (r. 1989 a 1998) a potom se rozpadli. Jako herec vystupoval Rafał Olbrychski nejprve na scénách Velkého divadla ve Varšavě a Opery Bałtyckiej v Gdaňsku. V otcových stopách se vydal roku 1991, kdy debutoval ve filmu "Ferdydurke" a o dva roky později dokázal svou rolí postiženého hudebníka Karla z filmu "Rozhovor s člověkem ze skříně" (Rozmowa z człowiekiem z szafy), že pomyslné jablko nepadlo daleko od stromu. Vynesla mu totiž cenu Zbigniewa Cybulského.

Jeho podoby s tátou využil r. 1995 režisér Krzysztof Gradowski, když jej obsadil do role mladého Mikuláše Twardowského ve filmu "Dzieje mistrza Twardowskiego", kde jeho otec ztvárnil tutéž postavu - ovšem už ve vyšším věku. V dalších dvou letech pak rychlém sledu následovalo několik dalších filmů ("Słodko gorzki", " Pokój saren", "Szczęśliwego Nowego Jorku" a "Kochaj i rób co chcesz"), načež se jméno Rafała Olbrychského z uměleckého světa poněkud vytratilo.

Namísto hudebních či filmových recenzí se několik let stránky bulvárního tisku plnily popisem jeho soukromých problémů - tj. bojem o výchovu synů Jakuba a Antonína, a hlavně pak jeho mediální války s otcem. O co šlo? Zjednodušeně řečeno o to, že po rozpadu Rafałova prvního manželství a odchodu jeho bývalé ženy do budhistické komunity kdesi v Beskydech, vysoudil Rafał Olbrychski oba kluky do své péče. Výchova v jeho novém manželství se ale někde zadrhla a oba chlapci se dostali do značných potíží - hrozilo jim dokonce umístnění v dětském domově. Soud nakonec Antka i Kubu přiřkl do péče kurátora, kterým jmenoval jejich dědečka, Rafałova otce Danieła. Ublížený Rafał otce nařkl ze zkaženého dětství a intrik proti své osobě a přerušil s ním všechny styky.

Olbrychski senior synovi zase vytýkal nedostatek píle, pokory a umělecké kreativity. Válka trvala několik roků. během nichž se Rafał Olbrychski úplně stáhl z hereckého dění a živil se jako hudební kritik. Se svojí druhou ženou navíc založil a provozoval poměrně úspěšnou obchodní firmu. Zvrat nastal až po roce 2005, kdy Rafał ohlásil svůj návrat. Znovu se začal objevovat v televizi, např. v ranním kulinářském programu, vysílaném na TVP 2.

Roku 2007 se zúčastnil pátého kola taneční soutěže Dancing with Stars, kde se svojí partnerkou obsadil 8. místo. V téže době si znovu zahrál i ve filmu, a to v jedné z epizod detektivního seriálu " Kryminalni" a navázal kontakt se svým nevlastním bratrem Viktorem (nemanželským synem svého otce Danieła). Právě díky tomu se zase vrátil i k hudbě a výsledkem je sólové album "Tatango" z roku 2009, na kterém mimo jiné zní i Rafałův duet s Marylou Rodowicz (slavnou polskou zpěvačkou a jednou z bývalých životních partnerek jeho otce). V polovině roku 2010 pak konečně došlo i k zakopání "válečné sekery" a slavnostnímu usmíření s oběma rodiči, zvláště pak s otcem. Takže: konec dobrý - všechno dobré? Doufejme, že ano...

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

0 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rafał Olbrychski

Olbrychski Rafał

Naposled navštívené:
Rafał Olbrychski

Olbrychski Rafał