Duben

Cameron Diaz

Rodné jméno:
Cameron Michelle Diaz
Národnost:
Věk:
51
Narození:
30.8. 1972, San Diego, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Cameron Diaz
Herečka
Datum narození: 30.08.1972
Místo narození: San Diego, California, USA
Znamení: Panna

Životopis:
Cameron vyrůstala jako běžná Američanka, tedy až na její přirozenou krásu. Její otec Emilio je původem z Kuby, je mistrem ve společnosti California Oil. Její máma Billie, která je míšenka německé, anglické a americké kultury, pracuje ve firmě zabývající se importem a exportem. Když vyrůstala byla jako mnoho jejich vrstevnic - poslouchala moderní hudbu a byla divoká. Jako náctiletá začala navštěvovat Hollywoodské párty na kterých zůstávala dlouho do rána.

A právě díky navštěvování různých večírků se potkala s Jeffem Dunasem, který ji nabídl práci pro Elite modeling agency. Ačkoliv si Cameron nejprve myslela, že je tato práce pochybná, vzala si jeho vizitku a nejprve se o této nabídce radila s rodinou a přáteli. Nakonec se v 16 letech rozhodla začít kariéru modelky.

Poté co opustila Long Beach, začala cestovat po celém světě jako modelka, začala se objevovat v mnoha různých magazínech. Ve svých 18-ti letech měla otravu alkoholem, když byla Australii.Ve 21 letech se vrátila zpět do Kalifornie a ačkoli pokračovala v práci modelky, chtěla však ještě více. V roce 1994 se zúčastnila konkurzu na malou roli ve filmu Maska "The Mask". Ačkoliv neměla naprosto žádné herecké zkušenosti, získala hlavní ženskou roli po boku komika Jima Carreyho.

Autor: Lumpicek

Životopis (biografie) / Informace:
<center><i>„Jsem docela nenáročný člověk.“</i></center>
Narodila se 30. srpna 1972 v San Diegu v Kalifornii. Měla klidné dětství a její rodiče byly ukázkovou dvojicí svědomitých pracovníků – otec Emilio, který je původem z Kuby, byl mistrem ve společnosti California Oil a její matka Billie, Angličanka narozená v Německu, pracovala ve firmě zabývající se importem a exportem. Emilio s Billie původně sice toužili po chlapci, ale nakonec dali dcerušce aspoň klučičí jméno Cameron. Vzhledem k tomu, že otec byl naftařský předák, dostávala Cameron velice slušné kapesné a mohla si naplno užívat svého mládí a především pak divokých večírků. Díky svému půvabu nakonec začala být zvána i na Hollywoodské párty, kde zůstávala až dlouho do rána.

Jakkoli nebyli její rodiče z jejích flámu dvakrát nadšeni, právě navštěvování večírků dopomohlo Cameron k úspěchu. Na jednom z nich se totiž potkala s fotografem Jeffem Dunasem, který ji nabídl práci pro Elite modeling agency. Cameron se příliš do modelingu nechtělo, neboť tuto práci považovala za pochybnou, ale po pečlivých poradách s rodinou a přáteli se nakonec rozhodla na nabídku kladně reagovat. A tak v 16ti letech odešla z domova a začala kariéru modelky. Díky své práci žila následujících pět let na mnoha různých místech – v Japonsku, Austrálii, Mexiku, Maroku a Paříži. Objevovala se v řadě magazínů a začala být ve své branži velmi úspěšná. Díky své divokosti se ve svých 18ti letech přiotrávila alkoholem a tak se poté rozhodla zvolnit, aby si nezničila život dřív, než vlastně pořádně začal.

Ve svých jednadvaceti se vrátila zpět do Kalifornie a pokračovala v práci modelky. Fotografování a předvádění módy jí však začalo unavovat a tak se rozhodla prosadit ve filmu. V roce 1994 se zúčastnila konkurzu na malou roli ve filmu Maska (The Mask). Díky svému půvabu a výbornému tanci si dívka bez předchozí herecké zkušenosti nakonec vybojovala hlavní ženskou roli po boku Jima Carreyho. Její první film tak byl rázem na světě a hned šlo o obří hit – bláznivá komedie o tajemné masce stála pouhých 18 miliónů dolarů a po celém světě vydělala neskutečných 351 miliónů dolarů. Z Cameron se tak rázem přes noc stala žádaná vycházející hvězdička.

V roce 1995 byla časopisem Empire magazine zařazena mezi "100 nejvíc sexy hvězd" filmové historie a zazářila v povedené černé komedii Poslední večeře (Last Supper). Téhož roku si měla zahrát i v adaptaci kultovní počítačové hry Mortal Kombat, ale těsně před natáčením si bohužel zlomila ruku a tak musela být role Sonyi Blade na poslední chvíli přeobsazena. Je to evidentní škoda, neboť právě Sonya Blade je ve výsledku nejhůře ztvárněnou postavou filmu a Cameron o mnoho let později v Charlieho Andílcích dokázala, že by se v té roli cítila jako ryba ve vodě. Rok 96 přinesl hned tři filmové projekty, ani z jednoho se však nestal hit. Na romanci Líbánky bez ženicha (Feeling Minnesota), kde si zahrála po boku Keanu Reevese, se snesla vlna kritiky pro slaboduchý scénář a komedie Ona, jedině ona (She's the One) byla zajímavá akorát obsazením (vedle Cameron si ve filmu zahráli Edward Burns, Jennifer Aniston a Amanda Peet) – oba projekty se spíše orientovaly na Cameroninu hezkou tvářičku, nežli na její herecký potenciál. Mnohem zajímavější byla Hlava nad vodou (Head Above Water), kde si zahrála po boku Harvey Keitela, s kterým vytvořila hned několik památných komediálních scének.

<center><i>„Jsem jako každá jiná žena – šatník plný věcí a přitom nic na sebe. Tak nosím džíny.“</i></center>
Po této slabší finanční sérii přišla na řadu komedie Svatba mého nejlepšího přítele (My Best Friend's Wedding) s Julií Roberts v hlavní roli. Vzhledem k tehdejšímu hvězdnému statusu Robertové měla Svatba předem zaručený úspěch a utržených 300 miliónů celosvětově tak nebylo žádným velkým překvapením. Cameron ve filmu sice dostala méně prostoru, než by si zasloužila, ale i na malé ploše dokázala, že umí být hvězdné Julii rovnocenným soupeřem. Pro její kariéru šlo o důležitou hitovku. I nadále měla štěstí na hvězdné herecké kolegy. V Extra životě (A Life Less Ordinary) britského režiséra Dannyho Boylea byl jejím partnerem Ewan McGregor a ve velmi černé komedii režiséra Petera Berga Šest pohřbů a jedna svatba (Very Bad Things) se zase setkala s Christianem Slaterem. Komedie Šest pohřbů a jedna svatba se i přes příznivé kritiky dočkala jen vlažného přijetí ze strany diváků. Mnohem většího ohlasu se filmu dostalo až po jeho uvedení na video, kde si vydobyl téměř kultovní statut – svůj podíl na tom má i výborná Cameronina nevěsta, která jde za svým snem „přes mrtvoly“.

Hlavní filmový zlom v kariéře Cameron, kterým si konečně získala status superstar, se stala v roce 1998 bláznivá komedie Něco na té Mary je, díky které si již konečně diváci zapamatovali její jméno. Za svůj roztomilý výkon byla prvně nominována na Zlatý glóbus a scéna se spermatickým gelem je dodnes hojně citována filmovými nadšenci. Během natáčení filmu se sblížila s hercem Mattem Diplomem a tak spolu pak další tři roky chodili. Téhož roku se mihla v malé roličce v ujetém filmu kultovního režiséra Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas).

Následovaly dva velmi zajímavé filmové projekty, ve kterých se Cameron vzdálila komediálnímu žánru, v němž až doposud působila. Nejvíce chvály od kritiky si zatím vysloužila za roli nekompromisní majitelky fotbalového klubu v dramatu Olivera Stonea Vítězové a poražení (Any Given Sunday, 1999), kde si zahrála po boku Al Pacina, Dennise Quaida, Jamese Woodse a Jamie Foxxe. Ve fantasmagorické komedii V kůži Johna Malkoviche (Being John Malkovich, 1999) překvapila nejen svým výkonem (nominace na Zlatý glóbus), ale i svým vzhledem – v roztřepených hnědých dlouhých vlasech by jen málokdo identifikoval zlatovlasou Mary.

Po několika dalších méně výrazných projektech přišla akční „dámská“ pecka Charlieho andílci (Charlie's Angels, 2000), kde si po boku půvabné Cameron zahráli Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray a Sam Rockwell. Celovečerní adaptace slavného televizního seriálu sice postrádá mozek, ale holkám to v rolích zatraceně sekne a akční scény jsou našlapané hezky po bondovsku – zasloužený úspěch, který se o tři roky později dočkal stejně vyvedeného sequelu. Ten měl sice menší komerční úspěch, ale pro Cameron znamenal vstup do první hollywoodské ligy – za svou roli totiž inkasovala 20 miliónů dolarů, což se před ní podařilo pouze jediné herečce a sice Julii Roberts. Rok 2001 se opět nesl v duchu vykročení novým směrem. Napřed si Cameron vyzkoušela dabing princezny Fiony v geniálním Shrekovi (a jeho pokračováních) a poté se vrhla na tajuplný projekt Vanilkové nebe Camerona Crowea.

Vanilkové nebe nedopadlo po obsahové stránce úplně nejlépe, nicméně vizuálně jde o úchvatný zážitek s dokonalým soundtrackem a perfektními hereckými výkony. Navzdory hvězdnému obsazení ostatních rolí (Tom Cruise, Penélope Cruz, Kurt Russell) se nakonec tím největším esem filmu stala pološílená Julie, do níž se Cameron opřela s nevídanou vervou – ocenění pro nejlepší herečku ve vedlejší roli Bostonskou společností filmových kritiků a Chicagskou společností filmových kritiků je zcela zasloužené (nemluvě o mnoha dalších nominacích, včetně nominace na Zlatý glóbus). Právě díky společnému natáčení Vanilla Sky pak měli Cameron Diaz a Cameron Crow malé cameo ve velkofilmu Toma Cruise Minority Report (Cameron si zahrála ženu v metru).

V roce 2002 se pustila do odpočinkového komediálního projektu, který měl zdánlivě všechny potřebné atributy k tomu, aby se stal hitem – atraktivní představitelky v hlavních rolích (vedle Cameron Christina Applegate a Selma Blair), žánr romantické komedie a k tomu nějaké ty peprnější dialogy. Rozpačitý výsledek je však pouhou utahanou celovečerní variací televizních „Přátel“, přičemž humor je ve filmu často hrubozrnný a značně nevtipný. Snímek si i tak však v kinech něco vydělal, takže i když neuspěl u kritiky, alespoň nebyl finanční prohrou. Nicméně v případě Cameron šlo o nepochybné zklamání, neboť ve filmu vůbec nedostala prostor k tomu, aby mohla využít svůj komediální talent.

<center><i>„Chci hrát jenom role, které mi něco dají, kterých se bojím, protože ten strach, že je musím předvést, je na tom nejlepší.“</i></center>
V roce 2002 prvně vstoupila na půdu historického velkofilmu a sice rolí kapsářky Jenny Everdeane v Gangách New Yorku uznávaného režiséra Martina Scorseseho. Opět potvrdila, že umí být i výborná charakterní herečka. V roce 2005 se k dramatickému žánru vrátila prostřednictvím filmu Zná ji jako svý boty, což je snaživý pokus Curtise Hansona o sebereflexi třicátnic, které si nejsou schopné uspořádat vlastní životy. Navzdory výborným výkonům Cameron Diaz a Toni Collette v hlavních rolích rozhádaných sester je výsledek vinou naivního scénáře značně těžkopádný. Pokud je však nějaký důvod, proč film vidět, je jím právě Cameron. Ve své proměně z povrchního naivního kačátka v dámu je naprosto úchvatná.

Cameron nenatáčí filmy jako na běžícím pásu – ročně natáčí jeden film a na své role se svědomitě připravuje. Každým dalším filmem se snaží přijít s něčím novým a má veliké štěstí na zajímavé filmové kolegy. Pokud bude i nadále ve své tvorbě stejně nepředvídatelná a energická, rozhodně se máme na co těšit. Talent rozhodně má, je jen otázkou, jestli jí budou v Hollywoodu brát vážně a nebo v ní vždy uvidí jen tu hezkou holku se spermatem ve vlasech. Minimálně ten Zlatý glóbus by si už konečně zasloužila.

Autor: Tom_Hardy

Životopis (biografie) / Informace:
Neuvěřitelně krásná, vysoká blondýnka Cameron Diaz byla v roce 1995 zvolena Magazínem Empire 13. nejvíce sexy hvězdou a zároveň Magazínem People jednou z 50 nejkrásnějších lidí ve světě. Začínala sice jako modelka, ale postupem času si zahrála i s takovými filmovými hvězdami jako jsou Jim Carrey, Julia Roberts, Keanu Reevese, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Penelope Cruz, Kurt Russell, Drew Barrymore a Lucy Liu.

Cameon se narodila 30.srpna 1972 v San Diegu v Kalifornii ve Spojených státech amerických ve znamení Panny. Její otec Emilio byl kubánský Američan a byl předsedou Kalifornské Ropné společnosti. Matka Bilie byla smíšeného původu: německo-anglicko-američanka a byla jednatelkou pro dovoz a vývoz. Má jednu sestru, Chimene. Jako teenager měla ráda moderní hudbu a večírky a právě na jedné party potkala Jeffa Dunase, který jí nabídl práci pro Elite modeling agency. Přijmula. Od svých šestnácti až do svých 21 let pracovala jako modelka, cestovala po světě: byla v Japonsku, Austrálii, Mexiku, Maroku i Paříži.

V 21 letech se vrací a zjišťuje, že by chtěla více. Je jí nabídnuta role ve filmu "Maska" (The Mask) po boku Jimma Carreyho a i když nemá žádné herecké zkušenosti je obsazena do hlavní role.
Měla následovat role v Mortal Combat, ale při zkoužce si lomila zápěstí, takže musela být nahrazena jinou herečnou.

Následovaly další role ve filmech jako "The Last Supper", Líbánky bez ženicha "Feeling Minnesota" kde si zahrála po boku Keanu Reevese, Hlava nad vodou (Head Above Water) a Extra život (A Life Less Ordinary).

Jednou z jejích nejvýznamnějších rolí je postava Kimberly Wallacové ve filmu "Svatba mého nejlepšího přítele" (My Best Friend's Wedding - 1997), kde si zahrála s Julií Roberts. V roce 1998 následoval další úspěch a to ve filmu "Něco na té Mary je" (There's Something About Mary), kde si zahrála s Benem Stillerem a Mattem Dillonem. S Mattem chodila 3 roky, ale dnes se jejich velmi blízké přátelství již rozpadlo. Nezapomenutelný je i její hlas, který propůjčila princezně Fioně ve filmu Shrek.

Z dalších filmů jmenujme především "Šest pohřbů a jedna svatba" (Very Bad Things – 1998), "V kůži Johna Malkoviche" (Being John Malkovich- 1999), "Charlieho andílci" (Charlie's Angels – 2000) a "Vanilkové nebe" (Vanilla Sky - 2001), kde hrála s Tomem Cruisem a Kurtem Russelem. Poté ještě "Gangy New Yorku" (Gangs of New York – 2002) po boku Leonarda DiCapria, se kterým se při natáčení trochu zapletla a po natáčení spolu nějaký čas chodili. A nakonec film "Prostě sexy" (The Sweetest Thing - 2002).

Za nedlouho se nám představí v roli Natalie Cookové ve filmu "Charlieho andílci: Na plný pecky" (Charlie's Angels: Full Throttle). Připravuje se i pokračovaní Shreka.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - V kondici (2007) [TV pořad]

01:55 - 02:15

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:50 - 02:30

12 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

12 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cameron Diaz

Diaz Cameron

Naposled navštívené:
Cameron Diaz

Diaz Cameron