Zari

Petra Špalková

Povolání:
Národnost:
Věk:
49
Narození:
21.2. 1975, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Česká herečka Petra Špalková se narodila 21. února roku 1975 v Brně. V divadle vystupuje již od svých pěti let. Začínala dětskými rolemi v brněnském divadle Husa na provázku, kde se objevila např. v inscenacích ŠAŠEK A KRÁLOVNA či MARKÉTA LAZAROVÁ.
Petra Špalková vystudovala gymnázium. Již během studia účinkovala v pražském spolku Kašpar, kde např. vytvořila roli Sofie v představení CLAVIUS či titulní roli v inscenaci ONDINA.

ČINOHERNÍ KLUB
Od roku 1996 do roku 1999 působila v Činoherním klubu Praha, kde vytvořila řadu rolí, mezi něž patří např. Kateřina ve ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY, Giacinta v LETNÍM BYTĚ, Máša ve TŘECH SESTRÁCH a další. V té době hostovala taktéž na scéně Divadla v Dlouhé. Zde vytvořila roli Madamme Chauchatové v představení KOUZELNÝ VRCH. Za tuto roli byla Petra Špalková oceněna Cenou Alfréda Radoka v kategorii Talent roku 97.

DIVADLO NA ZÁBRADLÍ
V roce 1999 nastoupila P. Špalková do angažmá Divadla Na zábradlí, kde ji diváci mohli mj. vidět jako Jelenu ve STRÝČKOVI VÁŇOVI, Sáru v PANU KOLPERTOVI, Luisu v ÚKLADECH A LÁSCE aj. Vytvořila zde také roli Poliny v Ostrovského hře VÝNOSNÉ MÍSTO, za níž byla roku 2000 nominována na Cenu Alfréda Radoka.

NÁRODNÍ DIVADLO
Od roku 2000 se objevuje na scéně Národního divadla, kde nejprve začínala jakožto hostující herečka např. v titulní roli divadelní adaptace MARKÉTY LAZAROVÉ či Marlena v představení PRVOTŘÍDNÍ ŽENY. Do stálého angažmá v Národním divadle vstoupila Špalková v září roku 2004. Jako členka naší prestižní divadelní scény nastudovala pod režijním vedením J. Nebeského roli Lady Milfordové v Schillerových ÚKLADECH A LÁSCE. Režisér M. Dočekal ji obsadil do role Lízy Doolitlové v Shawově hře PYGMALIÓN a do role Bibi v představení MALÁ HUDBA MOCI. Pod vedením R. Lipuse nastudovala roli Hany Jarvisové v představení ARKÁDIE. Roku 2007 v prosinci měla premiéru divadelní adaptace románu Boženy Němcové BABIČKA v režii J. A. Pitínského. Petra Špalková zde hraje roli Barly z Hůry.

Z FILMOVÝCH A TELEVIZNÍCH ROLÍ
Před filmovou kamerou se Petra Špalková poprvé objevila v anonymní roli ve filmovém muzikálu ŠAKALÍ LÉTA v roce 1993. Jako Paša na sebe upozornila ve Svěrákově KOLJOVI o tři roky později. Z menších rolí se postupně vypracovala ke větším, kam patří např. role Moniky Šírové ve filmu SMRADI, Jolany v MILENCÍCH A VRAZÍCH, Marta ve SLUNEČNÍM STÁTĚ či jako švagrová hlavního hrdiny ve filmu VÁCLAV v roce 2007. Za roli M. Šírové ve filmu SMRADI byla Petra Špalková nominována na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Televizní diváci ji mohli vidět jako letušku a později provozovatelku restaurace Lucii Jumblattovou v seriálu LETIŠTĚ na Tv Prima. Petra Špalková kromě hereckých aktivit učí také na pražské konzervatoři.

Uvedená fakta byla přejata z tohoto literárního zdroje:
Programový průvodce k představení BABIČKA, vydalo Národní divadlo, Praha, 2007, ISBN: 978-80-7258-989-0

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chvíle pro písničku (1977)

09:45 - 10:00

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

09:20 - 10:15

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

12 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

09:20 - 10:30

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petra Špalková

Špalková Petra

Naposled navštívené:
Petra Špalková

Špalková Petra