Duben

Karel Hábl

Povolání:
Národnost:
Narození:
6.7. 1936, Pelhřimov, Československo
Úmrtí:
2.2. 2024, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Karel Hábl se narodil 6. července roku 1936 v Pelhřimově. Od dětství projevoval výrazné pěvecké a herecké nadání. Vystudoval DAMU, již absolvoval v roce 1963. Studoval zde v ročníku Vlasty Fabiánové. Po studiu mu bylo nabídnuto místo v plzeňské operetě, ale odmítl. Nechtěl být výhradně operetním hercem, odešel tedy do Městského divadla v Pardubicích. Zde působil jeden rok a ztvárnil například Rafaela ve hře KONEC MASOPUSTU. Není bez zajímavosti, že jako jediný z ročníku získal hned dvanáct nabídek na angažmá, ale protože v té době měl již rodinu a dítě, rozhodl se právě pro Pardubice.

Po Pardubicích následovalo divadlo v Kolíně. Na této scéně se divákům představil např. jako rytíř Degrieux, jeho partnerkou byla Marie Drahokoupilová. Poté ho přemluvila Zuzana Kočová, manželka E. F. Buriana, k angažmá do svého divadelního studia Maringotka. Toto studio vzniklo při Státním divadelním studiu Praha. Zde se Karel Hábl objevil v roli Vojtína ve hře se zpěvy s názvem BOSORKA. V Maringotce se K. Hábl potkal se svým hereckým kolegou a kamarádem Petrem Pelzerem. Později spolupracoval s Rudolfem Cortézem a jeho dcerou na scéně Vinárny Glóbus. Poté se opět na chvíli vrátil do Maringotky, aby vzápětí vystoupil na scéně Hudebního divadla v Nuslích, kde se představil v dramatu PETR A LUCIE, které nastudoval Michal Pavlata. Po tomto intermezzu byl osloven Ludvíkem Žáčkem k angažmá do Hudebního divadla v Karlíně, kde zakotvil na plných čtyřicet let.

Na karlínské scéně se Karel Hábl představil hned třikrát v muzikálu WEST SIDE STORY. V 70. letech hrál nejprve postavu Bouráka z Tryskáčů, později dvakrát poručíka Schranka. Z dalších rolích na této scéně nelze zapomenout na Pickeringa v MY FAIR LADY, milionáře ve swingovém muzikálu ZASNĚŽENÁ ROMANCE, senátora Murryho ve SNECH Z NOVÉHO YORKU, postavu soudce v HELLO, DOLLY! či konferenciéra v CHICAGU.

Filmová a televizní práce Karla Hábla je velmi bohatá. Neprávem je tento herec často opomíjen, protože ačkoliv má na kontě spoustu vedlejších rolí a roliček, každou z nich ztvárnil s precizností sobě vlastní. Před kamerou se začal objevovat již na počátku 60. let. Vedle některých tzv. bezejmenných rolí se představil např. jako Martinec ve filmu POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE (1966). V roce 1968 vznikl televizní seriál SŇATKY Z ROZUMU, v němž se Karel Hábl rovněž objevil. Na počátku 70. let hrál hlavní roli v šestidílném televizním seriálu pro mládež, šlo o armádní tématiku s názvem STREJDA KAPITÁN pod režijním vedením Milana Růžičky. Dle svých vlastních slov ztvárnil Karel Hábl tzv. uniformovaných rolí celou řadu, byl např. příslušníkem VB v krimi snímku MOTIV PRO VRAŽDU (1974), stejnou postavu vytvořil také v komedii HOLKA NA ZABITÍ (1975), byl i gestapákem v komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), v POHÁDCE O PUTOVÁNÍ (1983) pro změnu oblékl uniformu mysliveckou. Zcela odlišnou postavu horolezce vytvořil Karel Hábl v koprodukčním snímku SAGARMATHA (1988). Jeho herečtí kolegové natáčeli přímo v samotné Himaláji. Karel Hábl představuje horského vůdce, ale jeho scény vznikly v Tatrách při dotáčkách, neboť původně měl přímo v Himaláji hrát tuto roli německý herec, avšak z plánu sešlo.

V poslední době se Karel Hábl objevil v jedné z epizod seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (2. řada, r. 2003). S kolegyní Vlastou Peterkovou, tanečnicí Ilonou Kašpárkovou a hudebníkem Matějem Rakem v roce 2005 vystoupil ve hře LÁSKA JE DUŠE, LÁSKA JE DUCH SVĚTA v Michnově paláci v Praze.

Na scéně Divadla Radka Brzobohatého hraje v anglické komedii JESTLI ŘEKNEŠ, KOLIK MI JE, ZABIJU TĚ po boku Světlany Nálepkové. Ona zde představuje pěveckou hvězdu, on hraje jejího manažéra. V Divadle u Valšů mohou návštěvníci Karla Hábla vidět v roli důkladného majordoma Josefa ve hře PERLOVÁ SVATBA od Lubomíra Brožka.

O jeho ročníku z DAMU byl natočen dokument s názvem DVANÁCT režisérem Viktorem Polesným. Mezi Háblovy spolužáky se řadí např. Iva Janžurová, Marie Drahokoupilová, Václav Mareš, Miroslav Nohýnek. Název dokumentu byl přejat podle stejnojmenné hry dramatika Pavla Kohouta, kterou tyto herecké osobnosti hrály před čtyřiceti lety jako představení absolventské. Natáčení 13. komnaty pro Českou televizi zatím Karel Hábl odmítl. Podle vlastních slov se necítí ničím ukřivděný a tudíž neví, co by v tomto pořadu vytkl jako životní negativa.

Kromě divadelního účinkování také namlouvá filmové komentáře a recituje verše, miluje totiž poezii. V roce 2009 chystá recitaci z nové knihy Pavla Lintymera METAMORFÓZY NĚHY. Společně s tímto autorem připravují komorní hru, v níž by Karel Hábl hrál jedinou mužsku roli. V soukromí se věnuje své rodině, do níž patří dcera Barbora a tři vnučky.

Zdroj: Týdeník Televize 13/2009, čl. „Neklid perlové svatby“ od D. Benešové – Trčkové, str. 16 - 17

Autor: Hortensie

Životopis (biografie) / Informace:
Karel Hábl se narodil 6. července 1936 v Pelhřimově. Poté, co v roce 1963 úspěšně absolvoval Divadelní akademii múzických umění, působil na několika scénách ( Městské divadlo v Pardubicích, Městské divadlo v Kolíně, Maringotka ), aby nakonec natrvalo zakotvil v pražském Hudebním divadle v Karlíně, kde ztvárnil role v inscenacích West Side Story, Rose Marie, Chicago, Hello Dolly, My Fair Lady, Čardášová princezna, Sny z Nového Yorku a dalších.

Film mu, bohužel, nabídl pouze dvě větší role ve snímcích Samantha, kde ztvárnil horolezeckého vedoucího a Poutníci, ve kterém vytvořil člena divadelního souboru Honzu. V dalších filmech se vyskytoval pouze v rolích drobných, mnohdy epizodních. Mezi ně patří Spadla s měsíce, Ohlédnutí, Sedm zabitých, Na kolejích čeká vrah, Motiv pro vraždu, Holka na zabití, Zítra vstanu a opařím se čajem, Poklad byzantského kupce, Sokolovo a Sirius.

Autor: Thomas26

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

15:20 - 16:30

60 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

50 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Hábl

Hábl Karel

Naposled navštívené:
Karel Hábl

Hábl Karel