Zari

Petr Amler

Národnost:
Věk:
82
Narození:
1.11. 1941, Písařov, okr. Šumpek, Protektorát Čechy a Morava
Životopis (biografie) / Informace:
Petr Amler se narodil 1. listopadu 1941 v Písařově, okres Šumperk. Po maturitě (1962) na dvanáctiletce v ostravské Matiční ulici se stal lodníkemlabsko-oderské Československé plavby v Děčíně. Poté také horníkem a později i vychovatelem učnů v Ostravě.

Do ostravského studia ČST nastoupil roku 1968 nejprve jako asistent produkce, později vedoucí výroby a posléze i redaktor, scénárista a komentátor.

V letech 1973-1975 vedl redakci publicistiky, dokumentaristiky a vzdělání. Od listopadu roku 1989 pracoval dva roky v jedné z tvůrčích skupin. Od roku 1992 pracuje s ostravským televizním studiem jen externě.

Jako režisér a scénárista natáčel dokumenty i pro QQ studio Ostrava, Banami TV nebo Kabel Plus. V ČST Ostrava se specializoval na oblast ekologie, cestopisů a vzdělávání.

V listopadu 1989 se jako redaktor a moderátor se skupinou režisérů, kameramanů a zvukařů podílel na filmové dokumentaci událostí v ulicích Ostravy (Listopad 89 - filmová kronika).

S režisérkou Vlastou Svobodovou se o rok později stal spoluautorem dokumentu o lidských zvycích ve východních Čechách "Co vítr neodvál" a napsal scénář portrétu malíře Libora Vojkůvky "Malíři se rodí vousatí".

Mezi jeho významné dokumentaristické práce patří zejména cyklus ČST Ostrava "Ostrovy zapomenutého klidu". Pro Ministerstvo životního prostředí ČR natočil dokumentární film o symbióze vody a krajiny v CHKO Poodří "Harmonie v zelené a modré (1996)".

Dlouhá léta působil jako stálý člen organizačních štábů a odborných porot AFO (Academia film Olomouc) a Ekofilm Ostrava. V 80. letech 20. století psal pro Čs. rozhlas v Ostravě fejetony a portréty kulturních a uměleckých osobností a je autorem dvou leporel pro děti na motivy českých pohádek. Realizuje se rovněž jako sochař-řezbář, má za sebou i řadu výstav.

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Amler

Amler Petr

Pierre Billon

Billon Pierre

Naposled navštívené:
Petr Amler

Amler Petr

Pierre Billon

Billon Pierre