Duben

Solomon Michoels

Povolání:
Rodné jméno:
Schiloma Wowsi
Známý jako:
Solomon Mikhoels; Solomon Mikhaels; Solomon Michajlovič Solomon; Vovsi Šlomo; Соломон Михайлович Михоэлс
Národnost:
Narození:
4.3. 1890, (16.3.) Dvinsk (dnes Daugavpils, Lotyšsko)
Úmrtí:
13.1. 1948, Minsk, Bělorusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Solomon Michajlovič Michoels (vlastním jménem Šlojme Michelevič Wowsi) se narodil 16. března 1890 na území dnešního Lotyšska. Pocházel z tradiční, patriarchálně založené židovské rodiny a svojí víře zůstal věrný celý život. Po ukončení základní náboženské školy (chederu) studoval na ruském reálném gymnáziu v Rize a po maturitě se přihlásil na Vyšší obchodní školu v Kyjevě, odkud byl ale pro účast na studentské demonstraci vyloučen. V letech 1915-1918 studoval práva na Petrohradské univerzitě a po říjnové revoluci se zapsal jako posluchač na hereckou přípravku Židovského divadelního studia A. M. Granovského.

Na jeviště se dostal hned od příští sezóny a jako řadový herec se s celým souborem v roce 1920 přestěhoval do Moskvy, kde se o pět let později scéna přejmenovala na Státní židovské divadlo (GOSET). Se svým repertoárem, složeným z her židovských autorů, uváděným výhradně v jazyce jidiš, slavilo divadlo velké úspěchy nejenom doma, ale i zahraničí a mladý Michoels tu brzy získal mnoho příležitostí k vybudování skvělé kariéry. V letech 1928-29 se jako jeho člen účastnil velkého turné po západní Evropě a po emigraci původního ředitele, A. M. Granovského, byl pověřen převzetím jeho funkce.

Přestože byl Solomon Michoels převážně divadelním hercem (jeho nejoceňovanější rolí je např. Král Lear), neváhal zkusit štěstí i v jiných disciplínách. Vyučoval herectví, režíroval a krátce okusil také práci před filmovou kamerou, před kterou se poprvé postavil r. 1925, kdy v němém snímku "Židovké štěstí" ztvárnil hlavní roli optimistického smolaře Menahema Mendela. Jeho filmová kariéra ale nebyla příliš rozsáhlá: po budovatelsky zaměřeném filmu "Návrat Nathana Beckera" (1932), kde se opět objevil v hlavní roli zedníka Beckera a epizodní roličce diváka v muzikálové komedii "Cirkus" (1936), ji roku 1938 uzavřel snímkem "Rodina Oppengejmových", ve kterém si zahrál lékaře.

Solomon Michoels byl 2x ženatý a z prvního manželství měl dvě dcery - Ninu a Natálii. Hodně se zajímal o politiku, kterou se snažil skloubit se svými uměleckými záměry a životními postoji, což ve stalinském SSSR nebylo nic jednoduchého. Poprvé se do hledáčku NKVD dostal už ve 30. letech, kdy mu byly vytýkány přátelské kontakty s oběťmi Stalinových čistek, ale tehdy ještě vyvázl se zdravou kůží. Během Velké vlastenecké války byl spolu s celým ansámblem Židovským divadlem evakuován do Taškentu, kde úzce spolupracoval s uzbeckými umělci. V roce 1942 byl jmenován předsedou Židovského protifašistického výboru a v této funkci od r. roku 1943 cestoval z pověření sovětských úřadů po USA, Kanadě a Velké Británii, kde agitoval o finanční podporu vojenských akcí Sovětského svazu. Výsledkem bylo vybrání prostředků nákup 1000 letadel, 500 tanků, jídla a oblečení pro armádu i civilní obyvatelstvo.

Po válce mu sice byla udělena prestižní Stalinova cena II. stupně a medaile za "statečnou práci v době Velké vlastenecké války", ale nad jeho politickými aktivitami se už začínala nebezpečně kalit voda. Přitěžující okolností ale byl i Michoelsovův židovský původ, který herec nijak neskrýval. V celém SSSR opět na Stalinův pokyn vypukly antisemitské represe, které zničily životy mnoha lidí. Také GOSET neunikl zlému osudu - byl uzavřen a nad několika jeho členy, včetně S. Michoelse, byl vynesen tajný ortel smrti. Ten byl nad ním vykonán v noci z 12. na 13. ledna 1948, kdy byl herec v Minsku, kde právě pobýval, zákeřně ubit příslušníky státní policie a jeho bezvládné tělo vhozeno pod nákladní automobil. Oficiálně pak byla Michoelsova smrt označena jako dopravní nehoda a byl mu vystrojen pompézní státní pohřeb. Jeho hrob se nachází na Donském hřbitově v Moskvě.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

28 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:40 - 23:00

73 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Solomon Michoels

Michoels Solomon

Naposled navštívené:
Solomon Michoels

Michoels Solomon