Zari

John Wayne

Povolání:
Rodné jméno:
Marion Michael Morrison
Národnost:
Narození:
26.5. 1907, Winterset, Iowa, USA
Úmrtí:
11.6. 1979, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John Wayne – vlastním jménem Marion Michael Morisson se narodil 26.5.1907 v Iowě – Winterset, a měl kořeny díky své rodině v Irsku a Skotsku. John začal chodit do školy poté, co se přestěhovali do Kalifornie do města Glendale, a brzy dostal od kamarádů předzdívku - Big Duke, která mu zůstala až do konce života. I když rodina Morrisonových nepatřila mezi nejbohatší, studoval Marion na výbornou, a navíc patřil mezi nejlepší sportovce protože byl hvězdou především školního fotbalového týmu jak na Glendal High School, tak později na universitě v Jižní Kalifornii. Stal se členem svobodných zednářů, a neúspěšně se ucházel o přijetí na námořní akademii.
Hollywood byl „proklatě blízko“, a tak si brzy ti správní lidé všimli urostlého mladíka, a další krok k filmové kariéře bylo seznámení s režiserem Johnem Fordem, a tím bylo jeho první rolí vystoupení spolu s jeho fotbalovým týmem ve filmu z roku 1930 - Maker of Men. Další, už velkou roli mu nabídl Roaul Walsh ve filmu - Velká cesta – Big Trial, a spolu s filmem i nové umělecké jméno: John Wayne. Tento film vlastně započal Johnovu kariéru ve filmech s westernovou tématikou, a že jich bylo opravdu hodně. Ford se stal důležitým režisérem v jeho kariéře, a řádně si oba tuto spolupráci vychutnali a to v podobě dvaceti snímků, jako byl jeho hvězdný start ve Stagecoach – Přepadení, rok 1939, Allegheny Uprising, Dark Command, Karibští piráti, Stará Oklahoma, Dakota, Angel and Bad mann... až po Rio Grande, Malá žlutá stuha - Wore a Yellou Ribon, Tichý muž - Quit Man, Stopaři, nebo také Searchers, Muž, který zabil Liberty Valace – The Man Who Shot Liberty Valace.
Abychom ale byli spravedliví, John Wayne nehrál jen ve westernech. Uplatnil se dobře i ve válečných filmech ať už z II.světové války, nebo válce z Indočíny a Japonska jako: The Wings of Eagles, V píscích Ywo Šimy - Sands of Ywo Jima, Zelené barety – Green Barete… westernové filmy však zůstaly jeho doménou - Na sever Aljašky, Alamo, Comacheros, El Dorado, Vůz plný zlata, Rio Lobo, Malí kovbojové, atd. Wayne byl také režisérem a producentem některých filmů, kde také hrál, a sklízel úspěch jako byla nominace na Oscara za Písky Ywo Šimy, nebo z Vietnamské války – Zelené barety.

O Waynovi bylo známé, že byl američanem se vším všudy, zapřisáhlý patriot, antikomunista a svým způsobem i rasista. Byl přesvědčený o nadřazenosti bílé rasy, a celý život zastával své přesvědčení, že třeba američtí černoši nejsou schopni zastávat odpovědná místa, ani vedoucí pozice.

John byl třikrát ženatý. S první manželkou Josephine Alicí Saenzovou měl čtyři děti. I další manželka Esperanza Baur, nebo Pillar Palette, se kterou měl další tři děti, byly španělské národnosti. V roce 1964 onemocněl Wayne na rakovinu plic. Podstoupil operaci, při které mu byly odstraněny dvě žebra a levá polovina plíce. Na čas se jeho nemoc zastavila, a všichni i John si mysleli, že má vyhráno. Vrátil se do ateliérů, a natočil do roku 1978 26 filmů různých žánrů. I když se říká, že víra hory přenáší, vybrala si tato zhoubná nemoc svou daň a dne 11.6.1979 umírá John Wayne na rakovinu žaludku.

Pokud by měl někdo z nás hodnotit, jaký byl John (Marion Michael)Wayne umělec, nedobral by se nějakého závratného zjištění. Sám Wayne o sobě prohlašoval: …“ když jsem začínal, věděl jsem moc dobře, že nejsem žádný herec, ale celý život jsem se snažil o to, abych se tím správným a obdivovaným mužem na plátně stal“…

John Wayne hrál převážně hlavní role ve 172 filmech



Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Westernová hvězda první velikosti se vlastně ani Wayne nejmenoval. Narodil se v květnu roku 1907 jako Marion Robert Morrison. K filmu se dostal jako student kalifornské univerzity v čase prázdnin, kdy pracoval jako kaskadér filmové společnosti.
Debut před kamerou si prožil ve dvaceti, hrál několik epizodních rolí, pak přišla opravdu příležitost číslo 1 - western Velká cesta. Stal se hvězdou dobrodružných příběhů z divokého Západu a zcela po právu dostal přídomek "král kovbojů". Jeho dvorním režisérem byl John Ford, se kterým Wayne natočil 13 titulů. Jedním z nejlepších je Přepadení z roku 1939.
Po válce John Wayne hrál dál, ale stále víc převažovaly další filmařské profese, především režie a produkce. K jeho atraktivním a divácky oceněným titulům patří Alamo nebo Zelené barety, v kterých i hrál hlavní role.
Hrál i vdalších titulech například Karibští piráti, Červená řeka, Tichý muž, Stopaři, Rio Bravo, El Dorado, Vůz plný zlata nebo Malí kovbojové. Poslední hraným titulem legendy westernových příběhů byl western Střelec z roku 1976. Před svou smrtí v roce 1979 účinkoval John Wayne už jen v dokumentárních televizních pořadech a sestřizích.



Autor: Moon

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

80 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

13:15 - 14:00

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Wayne

Wayne John

David Aron Damane

Damane David Aron

Heart & Soul

Heart & Soul
Heart & Soul

René Pascal

Pascal René

Doug Taylor

Taylor Doug

Naposled navštívené:
John Wayne

Wayne John

David Aron Damane

Damane David Aron

Heart & Soul

Heart & Soul
Heart & Soul

René Pascal

Pascal René

Doug Taylor

Taylor Doug