Duben

Sylvester Stallone

Povolání:
Rodné jméno:
Sylvester Gardenzio Stallone
Národnost:
Věk:
77
Narození:
6.7. 1946, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sylvester Stallone se narodil 6. července 1946. Jeho budoucí kariéra úspěšného herce mu byla zřejmě předurčena již při narození. Malý Sylvester se totiž narodil v nemocnici, která sídlí na 44. ulici, hned naproti vyhlášenému Actor´s studiu. V dětství to malý Sly neměl příliš lehké. Narodil se s ochrnutou levou půlkou obličeje. Důsledkem toho měl vadu řeči, díky které se mu spousta jeho vrstevníků posmívala.

Jeho otec, Frank Stallone, rozený Sicilián se dobrovolně přihlásil do armády, aby mohl v Evropě bojovat proti Hitlerovi a Mussolinimu. Sylvesterova matka, Jacqueline Labofish se živila jako tanečnice. Roku 1950 se narodil Sylvesterův mladší bratr Frank Stallone, dnes také herec. Sylvester rád navštěvoval kino. Měl rád především dobrodružné filmy. Jeho oblíbeným hercem se stal představitel Herkula, herec Steve Reeves. Když bylo Sylvesterovi sedm let, rodiče se rozvedli. Jeho otec zůstal žít v Marylandu, matka se s oběma syny přestěhovala do Philadelphie.

Matka se podruhé vdala, když Sylvesterovi bylo dvanáct let. Ve škole nikdy nijak zvlášť nevynikal. Kvůli svému špatnému chování vystřídal několik škol. Ve svých šestnácti letech začal navštěvovat soukromou Manor Highschool, která, kromě běžné výuky, byla orientována také na různé sporty, jako například box, americký fotbal nebo jízdu na koni. Ale i zde Sylvester vydržel jen určitou dobu. V další soukromé škole, kterou začne navštěvovat, se mu
líbí. Jedná se o americkou kolej ve švýcarských Alpách.

Zde se Sylvester seznámí s etiopským princem Paulem, se kterým si otevře malý stánek s hamburgery. V té době se mu narodila nevlastní sestra Torianna. Zúčastní se konkurzu na roli ve školním představení Smrt obchodního cestujícího. Dostane roli Biffa Lomana.

Po absolvování všech studií se vydává do New Yorku. Sní o úspěšné kariéře herce a scénáristy. Realita je ovšem zcela odlišná od jeho představ. Protože nemá moc peněz, ubytovává se v jednom z místních levných hotelů, kde si pronajímá malý pokoj. Zde se pokouší psát své scénáře. Nikdo však o ně nejeví zájem. Aby se nějak uživil, bere za vděk různými příležitostnými pracemi. Mezi takové patří prodej ryb, pečení pizzy, vyhazovač nebo čistič lvích klecí v zoologické zahradě.

Dokonce přijme nabídku na účinkování v laciném pornofilmu KITTY A HŘEBCI. Za film si vydělá 200 dolarů. Přibližně v této době získává práci uvaděče v kině Baronet. Zde se seznámí se svojí první ženou, se Sashou Czach, která zde pracuje jako pokladní.

Ve stejné době se objevuje v epizodní roli filmu LOVERS AND OTHER STRANGERS, který byl režijním debutem Diane Keaton. Ovšem scéna, ve které se Sylvester Stallone objevil, byla nakonec vystřihnuta. Sylvester má ale úspěch v divadle. Je obsazen do divadelní hry Score. Kritici nešetří pochvalou. V roce 1971 se objevuje v epizodních rolích ve dvou filmech – BANÁNY a KLUTE.

V této době se o pěveckou kariéru pokouší také jeho bratr Frank, který se přestěhoval do New Yorku. Sylvester mu vyjadřuje podporu tím, že navštěvuje každé jeho vystoupení. Sylvesterova situace se začíná zlepšovat. Dokonce začíná být zájem o jeho scénáře. Hlavně televize projeví zájem a zakoupí několik jeho scénářů pro připravovaný seriál TOUCH OF EVIL.

Jeho první velkou hlavní rolí je postava ve filmu PÁNI FLATBUSHE. Film je velmi úspěšný. Stallone i se Sashou se stěhují do Mekky filmového průmyslu, do Hollywoodu. Zde se uchází o role ve filmech KMOTR a SERPICO. Bohužel bezúspěšně. Zúčastní se také konkurzu na roli ve filmu ZŮSTAŇ HLADOVÝ. Roli ovšem dostane další, tehdy také neznámý svalovec Arnold Schwarzenegger.

Jako herec sice moc velký úspěch nemá, ale jako scénárista si nemůže stěžovat. Velmi výhodně prodal svůj scénář k filmu HELL´S KITCHEN. Rok 1974 je pro Stallonea velmi úspěšný. Nejenže se ožení se Sashou, ale hlavně píše svůj scénář k dnes již legendárnímu Rockymu. První verzi scénáře má napsanou za tři měsíce. Ukazuje ji Gene Kirkwoodovi – „ vyhledávači talentů“. Ten mu radí, aby scénář ještě upravil.

O několik dní později sedí Stallone v kanceláři United Artists, která o scénář projevila zájem. Co se hlavního představitele týče, padají jména jako Gene Hackman, Paul Newman nebo James Caan. Ovšem Stallone vidí v hlavní roli pouze sebe. V United Artists se mu to sice snaží vymluvit ( v té době nemá Stallone ještě tak známou tvář ), ale když vidí, že si Stallone stojí za svým, dají mu šanci.

Film se točí od prosince 1975 do února 1976. Na podzim stejného roku je film uveden do amerických kin. Nejenže se s filmu stává kasovní trhák, ale navíc je devětkrát nominován na sošku Oscara. Sám Stallone je nominován dvakrát. A to v kategoriích nejlepší scénář a nejlepší herec. Bohužel, ani jednu nominaci neproměnil ve zlatou sošku. To ovšem nemění nic na tom, že se se Sylvestera Stallonea stala nová hollywoodská hvězda.

V květnu 1976 se Sylvesterovi narodil jeho syn Sage. Jako otec je šťastný, ale svoji náhlou slávu zvládá trochu hůř. Jeho další dva filmy, na kterých se chystá pracovat, nejsou příliš úspěšné. Hlavně snímek P.Ě.S.T. Ten je hotovým propadákem. Další film, CESTA K RÁJI, má sice skvělé kritiky, ale kasovně na tom je jen o něco lépe než předchozí film. Proto se Stallone rozhodne vrátit Rockyho do ringu.

Druhé pokračování Rockyho je sice finančně náročnější ( film stál osm milionů dolarů ), ale jak se později ukáže, investice se vyplatila. Film ROCKY 2. je v té době zatím nejúspěšnějším filmovým pokračováním všech dob. Sylvester Stallone potvrdil pozici hollywoodské hvězdy. V manželství to ovšem začíná skřípat. Když se Sasha doslechne o jeho
románku s herečkou Susan Anton, požádá o rozvod. Milostný románek se začínající herečkou však nemá dlouhého trvání.

Stallone natáčí akční film NOČNÍ PTÁCI, ve kterém mu sekundují Rutger Hauer a Billy Dee Williams. Také natáčí film VÍTĚZSTVÍ. Ten se natáčí v Budapešti. Během natáčení volá Stallone domů a prosí Sashu o odpuštění. Sasha se k Sylvesterovi vrací. Ani jednomu z filmů se nepodařilo stát se kasovním trhákem, spíše naopak. Stalloneovi bylo doporučeno, aby se
zase vrátil k Rockymu. To se mu moc nelíbilo, nechtěl být označován za herce jedné role, navíc chtěl dokázat, že umí i hrát. Po několika měsících však k pokračování svolil. A Rocky se potřetí podíval do ringu.
A k překvapení všech, třetí pokračování bylo ještě úspěšnější než druhé. V menší roli se ve filmu objevil také slavný wrestler Hulk Hogan.

Ještě než ROCKY 3. vstoupil do kin, dostal Stallone do rukou scénář s titulem Blood Knot, který objevili v archívech studia Warner Brother Andrew Vajna a Mario Kassar. Hlavním hrdinou příběhu je válečný veterán z Vietnamu John Rambo. Tuto postavu nabízejí samotnému Stalloneovi. Ten je nadšený. Navíc může scénář přepsat k obrazu svému.
V původní verzi měl na konci příběhu plukovník Trautman Ramba zastřelit. Stallone tento konec změnil. Pro případ dalšího pokračování.

Postavu plukovníka Trautmana původně hrál Kirk Douglas, což se Sylvesterovi Stalloneovi líbilo. Vždycky si s tímto hercem chtěl zahrát. Nicméně Kirk Douglas po několika dnech natáčení z projektu odstoupil. Nelíbilo se mu, že jeho postava nemá větší prostor. Stalloneovi to bylo líto, koneckonců, na natáčení s Kirkem Douglasem se těšil ( tento sen se mu splnil o několik let později při natáčení komedie OSCAR, ve které si Kirk Douglas zahrál postavu Stalloneova umírajícího otce ). Postava plukovníka Trautmana byla tedy přeobsazena. Roli získal herec Richard Crenna. Film RAMBO se stal kasovním trhákem. Jen v Americe vydělal v krátké době padesát milionů. A v zámoří to byla dvojnásobná částka. Sylvester Stallone tímto filmem upevnil svou pozici akční hvězdy.

Sylvester Stallone dostává nabídku od Paramountu, aby pro ně rok pracoval. Práce by spočívala v tom, že by pro ně Stallone hledal vhodné scénáře k realizaci. Nabídku odmítá. Další film, ve kterém se má objevit je COTTON CLUB. Nepohodne se ale s producentem Robertem Evansem a jeho roli získává Richard Gere. Hned další projekt, na kterém chce Sylvester Stallone pracovat, je snímek STAYING ALIVE, pokračování úspěšné Horečky sobotní noci. Stallone se na filmu podílí jako režisér. Obsadí se však do malé epizodní role. Film se začal promítat v amerických kinech v červnu 1983 a stal se z něho kasovní trhák. Na hudbě k tomuto filmu se podílel také Sylvesterův bratr Frank, který složil hudbu také k několika dalším jeho filmům (nejznámější je asi ROCKY 3.).

Po tomto filmu se Stallone pustil hned do čtyřech nových projektů najednou. Bohužel, každý z nich byl zamítnut. Stallone se rozhodl, že spolupráci s Paramountem ukončí. Ovšem studio mu nabídlo roli policisty, který mstí smrt svého přítele v připravovaném akčním filmu. To se mu zamlouvalo. Jenže než podepsal smlouvu, společnost Twentieth Century Fox mu nabídla
roli v připravované hudební komedii KOČIČÍ ZLATO. A Stallone tuto nabídku přijal. Roli od Paramountu tedy musel odmítnout. Jednalo se o dnes velmi známý akční film POLICAJT V BEVERLY HILLS. Postavu policisty získal Eddie Murphy.

Film KOČIČÍ ZLATO, i když po obsahové stránce nebyl špatný, se stal naprostým propadákem. V té době se Stallone rozvádí se svojí první ženou, se Sashou. Zůstávají však dobrými přáteli a Sly může své děti, které vyrůstají u matky, vídat kdykoliv chce. Na jaře roku 1984 se začne s přípravami natáčení Ramba 2. Začátek natáčení je naplánován na září téhož roku. Stallone chce natáčet na Havaji, ale nakonec se všichni dohodnou na Mexiku. Natáčení filmu provázelo několik nehod. Při natáčení zemřel Cliff Wenger jr., mechanik speciálních efektů, který se zřítil do hlubokého vodopádu.

Film měl premiéru v amerických kinech v květnu 1985 a okamžitě po uvedení se stal jedním z nejlepších akčních filmů 80.-tých let. Ovšem Stallone nezahálel. Po natočení tohoto akčního spektáklu se pustil do natáčení čtvrtého Rockyho. Jeho protivníka si zde zahrála tehdy vycházející hvězda akčních filmů Dolph Lundgren. Natáčení se ovšem muselo na nějakou dobu odložit. Stallone měl zdravotní problémy. Měl natržený sval a srdce také dělalo problémy. V prosinci téhož roku se seznámil s herečkou Brigitte Nielsen, která se o půl roku později stala jeho ženou. Sylvesterova matka Jacqueline jí nesnášela a bulvární tisk jí také nijak nešetřil. Dokonce jí označili za „ zlatokopku“.

Bohužel tentokrát měl bulvární tisk asi pravdu. Hned po natočení společného filmu COBRA se Sylvester a Brigitte rozvádějí. Aby Sylvester Stallone na rozvod zapomněl, vrhá se do natáčení filmů DO ÚTOKU, RAMBO 3., KRIMINÁL. V roce 1989 přichází na řadu další Sylvesterův velký hit. Jmenuje se TANGO A CASH. Stalloneovi zde sekunduje další hollywoodský drsňák, Kurt Russell. Původně však ve filmu místo něho měl hrát Patrick Swayze. Ten na poslední chvíli z projektu vycouval.

První polovina devadesátých let byla pro Stalloneovu kariéru docela úspěšná. I když natočil dvě komedie, které z diváckého hlediska nebyli populární, akčními filmy si vše vynahradil. Vše to začalo pátým Rockym. Následují již zmíněné komedie OSCAR (zde si splnil svůj dlouholetý sen zahrát si s Kirkem Douglasem) a STŮJ, NEBO MAMINKA VYSTŘELÍ. Následují skutečně úspěšné akční snímky CLIFFHANGER, SPECIALISTA a NÁJEMNÍ VRAZI. Rok 1995 je v jeho kariéře dalo by se říci přelomový. I když točí snímky SOUDCE DREDD a DENNÍ SVĚTLO, které sice žádnými propadáky nejsou, je vidět, že starý dobrý Stallone pomalu ztrácí dech. Ovšem v soukromí je šťastný. V roce 1997 se potřetí žení. Tentokrát si bere modelku Jennifer Flavin, se kterou je šťastný do dnešních dnů.

Jako herec se výrazněji přihlásil o slovo až v roce 2000, kdy natočil remake snímku SEJMĚTE CARTERA. Následují FORMULE a docela povedené snímky D-TOX a VE JMÉNU ANGELA. V roce 2006 oživil boxerskou legendu Rockyho a válečného veterána Ramba. Oba docela úspěšně. Hostoval v seriálech KOJAK a LAS VEGAS: KASINO.

Autor: videofil

Životopis (biografie) / Informace:
Tento americký herec se narodil 6. 7. 1946. Sylvester neměl zrovna lehké dětství, narodil se jako nechtěné dítě italskému kadeřnickému učni Frankovi Stallonovi a barové tanečnici Jacquelin Labofish. Už jeho porod byl komplikovaný, doktor ho musel vytáhnout za hlavičku, pomocí speciálních kleští, ale doktor stisknul víc než měl a skřípnul mu tvářičku což má za následek celoživotní ochrnutí levé tváře od oka, přes jazyk až po bradu. Tím jen začínají potíže, Sylvester měl pomalejší vývoj kvůli tomuto ochrnutí.
Do svých pěti let vyrůstal v newyorské čtvrti Queens, pak se celá rodina přetěhovala do Silver Sprinte ve státě Maryland.

Ve škole to pro něj též není lehké, spolužáci se mu posmívají kvůli jeho ochrnutí a on to těžce nese. Ani v rodičích nenachází oporu a ti se v jeho jedenácti letech rozvádějí. Se svou matkou se stěhuje do Philadelphie. Sylvester si nachází idol v osobě Steeveho Reevese který ztvárnil roli Herkules a Sly se rozhodne že bude posilovat. Jeho matka si otevřela Fitness centrum a on tam stráví veškerý volný čas. Problémy ve škole však nekončí, do svých patnácti let vystřídal 12(!) škol. Sylvester se se opět stěhuje do Silveru ke svému otci, tam pokračuje v posilování, je zapsán na střední škole pro problematický dorost. Zde se více věnuje šermu a boxu. Ale i tuto školu opouští a přesunuje se do American College of Switzerland , (škola ve Švýcarsku). Tady poprvé dostal chuť stát se hercem, protože navštěvoval školní produkci. Vrací do států a zapisuje se do školy herectví v Miami. V roce 1969 se vrací do New Yorku. Zde pracuje v několika zaměstnáních, dostává vyjímečně podřadné role někde v divadle. Neúspěch ho dožene až na samý okraj existence, přespává na nádraží a stává se z něj bezdomovec. V inzerátu v novinách nachází nabídku na konkurs do erotického filmu Party u Kitty a hřebců. Za tento porno film kde se Sly svléká inkasuje denně 100 dolarů. Později je film přejmenován na Italský hřebec, poté co se tává Sylvester slavným.

Po tomto filmu se snaží postavit na nohy, dostává malé roličky, někdy je nakonec jeho role z filmu i vystřižena. Dostává malou roli ve filmu Woodyho Allena Banáni v roce 1970. Stallone se snaží dlouhou dobu psát scénáře, ale dlouho neúspěšně. Nakonec se mu, některé, podaří prodat. Dostává roli ve filmu The Lord's of Flatbush v roce 1974, tento film vydělává slušné 4 miliony dolarů, na to že měl nízký rozpočet. Ve stejný rok se i ožení s herečkou Sashou Czak, stěhují se do Kalifornie s touhou uskutečnit zde svou hereckou kariéru. Bohužel, moc se mu nedaří, objevil se v malé roli v seriálu Kojak, Police Story apod. (1975).

Konečně velký úspěch se mu podaří když napíše scénář k filmu Hells kitchen o boxerech, prodá ho za 21 000 dolarů.

A konečně je tady rok 1976, a on napíše další scénář, opět k filmu o boxerovi s jménem Rocky Balboa. Tento scénář měl hotov za tři dny. Sylvester svůj scénář představuje producentům Irwinu Winklerovi a Robertu Chartoffovi. Scénář se jim líbí a do hlavní role chtějí obsadit, jednu ze svých hvězd, Sly ale prodá scénář s podmínkou že postavu Rockyho bude hrát on. Po úspěšném vyjednávání dostává hlavní roli a obnos 350 000 dolarů. Film se dokončil v roce 1976 pod názvem jak jinak, než, ´Rocky´ (1976). Úspěch filmu je obrovský, získává několik Oscarů, nominací je devět a zisk 112 milionů USD. Ten stejný rok se mu narodí syn Sage.

Sly se stává hollywoodskou celebritou a pracuje na filmu ´F.I.S.T.´ v roce 1978. Svůj režijní debut uskuteční filmem ´Paradise Alley´ (1978), ale oba filmy jsou totální propadák.

Raději se vrací k Rockymu a pracuje na jeho pokračování, v roce 1979 je dokončen ´Rocky II´ a film je opět úspěšný. V roce 1981 se mu narodil druhý syn Joseph. V roce 1982 vzniká ´Rocky III´ který je ještě více úspěšný než předchozí dva díly. Filmy podobného rázu mu sedí jako ulité, to nám ukazuje ve filmu ´Rambo´ (1982), v roli válečného veterána z Vietnamu. Za roli dostává podíl 3,5 milionu dolarů plus podíl na zisku. Film je taktéž velmi úspěšný a během krátké doby vydělává desítky milionů dolarů.

V roce 1984 se rozvádí se Saschou Czakovou, která se stěhuje i s dětmi. Sylvester pokračuje v sérii úspěšných filmů, ´Rocky IV´, ´Rambo II´ (1985), ´Rambo III´ (1989) a ´Rocky V´ (1990). Mimo to se objevuje i v jiných filmech ale ty nejsou ani zdaleka tak dobré jako série o Rockym a Rambovi.
V devadesátých letech stojí za zmínku filmy ´Cliffhanger´ (1993), v roli horského vůdce bojujícího proti bandě teroristů. ´Demolition Man´ (1993), ´Specialista´ (1994), zde si zahrál po boku svůdné Sharon Stone, odborníka přes bomby. ´Nájemní vrazi´ (1995) a ´Země policajtů´ (1997), ´Sejměte Cartera!´ (2000) a ´Formule!´ (2001). Některé filmy byly dobré, jiné špatné a vypadalo to na úpadek.

Když přišel s nápadem natočit nové pokračování Rockyho a Rambo, všichni si ťukali na čelo. Bylo známo, že poslední ´Rocky V´ se nepovedl. A tak v roce 2006 vznikl film s názvem ´Rocky Balboa´, film sklidil velký úspěch. V roce 2008 přišel do kin Rambo IV a i ten si vede na výbornou.

Sylvester ukázal, že je i v 60 letech ve skvělé formě.

Autor: Rocky4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

165 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:40

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190534
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sylvester Stallone

Stallone Sylvester

Naposled navštívené:
Sylvester Stallone

Stallone Sylvester