Zari

Přemek Podlaha

Povolání:
Národnost:
Narození:
13.6. 1938, Praha, Československo
Úmrtí:
23.12. 2014, Čerčany, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Pražský rodák Přemek Podlaha se v roce 1962 jako čerstvý absolvent pražské Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se zaměřením na novinářský obor, rozhodl pro práci v Československé televizi /později České televizi/. Postupně vymyslel řadu úspěšných publicistických a zábavně naučných pořadů. Největší sledovanosti se dočkaly jeho vědomostní soutěže, které byly ve své době vysoce sledovanými pořady. Nejznámější byl z nich pořad Deset stupňů ke zlaté, vysílaný v letech 1975 až 1981. Přemek Podlaha stál i u zrodu další pořadů podobného typu jako např.: Osmička; Kdo je kdo /1983-1985/; 10 x odpověz /1997/. Trhákem byl Podlahou vymyšlený pořad o velké peníze Tutovka /1992/.

Jakousi dlouhověkostí a maximální popularitou se může pyšnit Podlahův pořad Receptář nejen na neděli, který se začal vysílat v roce 1987 a ukázal jaké kolik vynalézavosti a energie je ukryto v myslích zahrádkářů, chovatelů drobného zvířectva, chatařů a zejména domácích kutilů. Od roku 1992 se změnil snad jen název pořadu na Receptář pro dům a zahradu a vysílal se až do konce roku 2000. Nápady šířené Přemkem Podlahou v Receptářích se nakonec staly fenoménem, když byl mimo videokazety a knihy, vydáván také stejnojmenný časopis, jehož redakční radě Přemek Podlaha šéfoval. Přemek Podlaha se dokonce v roce 1994 v rámci konání prvního ročníku Receptáře na Valašsku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm „Čestným Valachem“: Až do roku 2000 byl rožnovský skanzen každé prázdniny dva dny v Receptáři za účasti Přemka Podlahy.

Přemek Podlaha je několikanásobný držitel ceny ´Tý Tý´. Přemek podlaha, ač již v důchodovém věku, stále ještě příležitostně moderuje zejména v rámci pořadu Receptář. Podílel se na vydání knih týkajících se nápadů a zajímavých řešení pro kutily pod názvem Receptář pro každý den/1989-1995/, To nejlepší z Receptáře /1995/, Receptář na celý život /1998/ a další.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Přemek Podlaha

Podlaha Přemek

Naposled navštívené:
Přemek Podlaha

Podlaha Přemek