Zari

Viggo Mortensen

Povolání:
Rodné jméno:
Viggo Peter Mortensen Jr.
Národnost:
Věk:
65
Narození:
20.10. 1958, Manhattan, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Severské jméno i příjmení zdědil herec po otci, dánském ekonomovi domestikovaném v New Yorku. Tam se Viggo 20. října 1958 narodil (jako nejstarší syn - má mladší bratry Waltra a Charlese)a studoval základní školu, ovšem dlouho se tam neohřál. Rodina cestovala s otcem za prací do Venezuely a Argentiny. V roce 1969 se jeho rodiče rozvedli, načež Viggova matka vzala své tři chlapce zpět do Watertownu (New York). Viggo si ale Jižní Ameriku zamiloval a je ohromný fanoušek argentinského fotbalového týmu San Lorenzo. Stal se dobrým studentem na Watertownské střední škole, kde hrál za tenisový tým a byl kapitánem plaveckého týmu. Během studia na střední škole nejraději fotografoval, ale strávil také mnoho hodin malováním. Po promoci v roce 1976 odjel do St. Lawrence, kde na univerzitě studoval státní správu a španělštinu. Tomuto povolání se ale nevěnoval a přesunul se do Dánska za otcem. Začal psát poezii a beletrii a živil se příležitostnými pracemi - pracoval v docích, jako řidič kamionu i jako prodavač květin. Výsledkem obou těchto pobytů byla velmi dobrá znalost španělštiny a dánštiny a neocenitelné životní zkušenosti, které Viggo nadále rozšiřoval i po návratu do New Yorku. Pracoval totiž jako číšník a barman, prodával zmrzlinu a stěhoval nábytek, neboť si potřeboval vydělat na koníčky, které ho pohltily už v dětství: malování, fotografování, psaní poezie a jazz.
Kde že je herectví

Dlouho bylo na vedlejší koleji. Viggo se sice občas dostal k nějakému štěku, přičemž z několika filmů jeho mikroroličku vystřihli, ale on se tím nijak netrápil. "Věděl jsem, že se hereckou práci teprve učím. Bral jsem ji jako příjemné zpestření a nic jsem od ní nečekal." V roce 1993 zato vydal první knihu Ten Last Night, která dobře reprezentovala jeho mnohostranný talent. Jednalo se o sbírku poezie doplněnou vlastními ilustracemi a fotografiemi. Dosud vyšly čtyři další, stejně namíchané svazky (viz www.percevalpress.com) a také tři cédéčka s jazzovou hudbou, což jednoznačně ukazuje, jak intenzivně se Viggo umělecké tvorbě věnoval. Na otázku, kde na to všechno nachází čas, lakonicky odpověděl: "Nemám televizi."
"Tichý" američan

"Viggo není herec, který maluje a píše, Viggo je umělec, který hraje," řekl režisér Philip Ridley a dlouho to vypadalo, že to tak zůstane. Herectví jako koníček pro zpestření. Ne že by se Viggo objevoval ve filmech, které zapadly. Vyjmenujeme-li pár jeho známějších snímků, určitě si uvědomíte, že jste některé z nich viděli. Ale koho v nich pozdější Aragorn hrál? To je těžší oříšek...

Přestože jeho první filmová role byla malá, podařilo se mu ji získat ve velmi úspěšném kriminálním dramatu s Harrisonem Fordem Svědek ("Whitness", 1985). Dalšími vedlejšími rolemi se prodíral po několik následujících let.
Viggo pokračoval dál v hereckém řemesle, chvilku hostoval i v televizi, například v televizním seriálu Miami vice. V roce 1987 se setkal s Christine "Exene" Cervenka , hlavní zpěvačkou punkové skupiny "X ". Brzy po svatbě se jim narodil syn, Henry Blake Mortensen (28.ledna 1988). Pár se přesunul na několik let do Idaho . V roce 1997 se ale rozvedli a přestěhovali se se zpět do Los Angeles, kde společně opatrují Henryho.

Významnou roli získal v dramatu a režijním debutu Seana Penna Indiánský posel ( "The Indian Runner", 1991), kde si zahrál vietnamského veterána po boku Davida Morseho. O dva roky později si zahrál s hereckou legendou Al Pacinem v kriminálním dramatu Carlitova cesta ("Carlito's Way"). S dalšími hereckými osobnostmi Genem Hackmanem a Denzelem Washingtonem hrál v thrilleru Krvavý příliv ("Crimson Tide", 1995). Stejný rok si ještě zahrál Lucifera ve filmu Boží armáda ( "The Prophecy").

Výraznější průlom ve Viggově herecké kariéře znamenalo drama Portrét dámy ("The Portrait of a Lady", 1996) s Nicole Kidman a Johnem Malkovichem, kde se Viggo objevil ve vedlejší roli nápadníka Nicole Kidman. S další sexy hollywoodskou celebritou Demi Moore si zahrál v akčním vojenském filmu "G.I. Jane" (1997). Jen o rok později získal významnou roli v thrilleru Dokonalá vražda ("A Perfect Murder") spolu s Michaelem Douglasem a Gwyneth Paltrow. Ve filmu ztvárnil milence Gwyneth, který je vydíraný jejím manželem Douglasem, aby ji zabil. V roce 1999 si zahrál hlavní mužskou roli v romantickém filmu Procházka po měsíci ("A Walk on the Moon"). O rok později se objevil se Sandrou Bullockovou ve filmu 28 dní ("28 Days"). Název filmu je podle osmadvacetidenní odvykací kůry v léčebně pro pacienty závislé na alkoholu a drogách, kde se Gwen (Sandra Bullock) snaží odvyknout pití alkoholu.

Největší průlom v jeho kariéře nastal, když získal roli Aragorna místo herce Stuarta Townsenda (jenž byl z natáčení odvolán) v trilogii J.R.R.Tolkiena Pán prstenů. Celá trilogie se natáčela na Novém Zélandu 18 měsíců (Viggo se k natáčení připojil o 4 měsíce později). První díl Pán prstenů: Společenstvo prstenu ("The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring") byl uveden do kin v roce 2001. Film se ihned stal absolutní jedničkou, která trhala rekordy nejen v návštěvnosti, ale i tržbách. Spolu s Elijahem Woodem (Frodo), Ianem McKellenem (Gandalf - čaroděj), Liv Tyler (Arwen - elfka) a Orlando Bloomem (Legolas Greenleaf) se stali středem zájmu všech světových médií. Druhý díl Pán prstenů: Dvě věže ("The Lord of the Rings: The Two Towers") byl uveden do kina o rok později a kopíroval úspěchy prvního dílu. Třetí pokračování Pán prstenů: Návrat krále ("The Lord of the Rings: The Return of the King" ) o rok později zabodovalo taktéž a opět vydobylo první místa v žebříčcích návštěvnosti i tržeb. Film získal 11 oskarů a miliony fanoušků po celém světě. Na podzim 2005 byl uveden do kin (USA) film Historie násilí ( History of Violence), kde Viggo ztvární hlavní roli, za kterou mohl být nominován na Oscara, na konec pouze na hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes. Celkem měl tento film nominací 9. Loni v září byla premiéra jeho doposud posledního filmu: Španělského historického velkofilmu Kapitán Alatriste, kde ztvárnil hlavní roli - kapitána Alatrista. Film tolik neprorazil jak by si tvůrci přáli. Sám Viggo z toho byl velmi smutný a netají se tím, že je to jeho nejlepší role za kariéru a úspěch filmu podcenily sami tvůrci. Na říjnovém festivalu v Torontu (2007) představil další film Eastern Promises. Jde o thriller, kde si střihnul roli mafiána Nikolaie, ve kterém se znovu sešel s režisérem Davidem Cronenbergem. Za tuto roli byl nominován na spoustu cen, ale vrcholem byl Zlatý Globus a Oscar. Ačkliv nesnáší tyto mediální akce, šel a to hlavně kvli Davidovi a rodině, která byla určitě nadšená, že je malý Viggo na Oscarech. Cenu nezískal, ale v koutku duše je určitě rád, že se mu dostalo zadostiučinění.
Co dál? Na rok 2008 se nadřel dost a dost. Hned tři filmy budou mít premiéru. The Road, Good a Appaloosa. Good a další vnitřně rozervaný hrdina za doby nacistického Německa. Nakonec Appaloosa, kde si po boku kamaráda Eda Harrise zahraje na kovboje.
Film Road má letos premiéru a media přemítají veliké Oscarové ambice. Jasně, Viggovi je to šumák, ale "skromný" Viggo si přeci jenom trochu slávy zaslouží, i když o ni vůbec nestojí. Maminka a nebo tetička Tulle by ho znovu jistě rády viděly, kterak si v krásném obleku vykračuje po červeném koberci.

Díky své mezinárodní výchově a cestování Viggo plynule mluví anglicky, španělsky a dánsky, má znalosti francouštiny, italštiny, švédštiny a norštiny a kdo ví, co se ještě naučí.
Pracoval také jako překladatel pro švédský hokejový tým během zimní olympiády v roce 1980. Učil se také jazyk Maori pro filmování Pána prstenů na Novém Zélandu a studoval jazyk Lakotah pro svou roli ve filmu Hidalgo .

Zatím se zdá, že si Viggo slávu nenechává přerůst přes hlavu a je nadále tím tichým a přemýšlivým umělcem, který maluje temné obrazy, píše jednoduché civilní básničky a v žádném rozhovoru neopomene zmínit syna Henryho, k němuž má evidentně neobyčejně silný vztah. Jeho matkou a Viggovou exmanželkou je populární losangeleská punková zpěvačka Exene Cervenka. Rozvedení rodiče zřejmě udržují přátelské vztahy, neboť spolupracovali na přípravě dvou Viggových výstav: fotografií v New Yorku a obrazů v Los Angeles. Obě byly hojně navštěvovány, což Mortensen okomentoval se svou typickou skromností: "To bude mít hodně co do činění s Pánem prstenů."

Další jeho láskou je Argentinský fotbalový klub San Lorenzo, ke kterému chová nebyčejně silnou lásku. Všude kde může dokazuje svým fanouškům a fanynkám, že San Lorenzo je stále s ním. Ať už se jedná o ponožky, manžetové knoflíčky nebo všude přítomná vlajka, na které je prach z mnoha cest.

Autor: Vig

Životopis (biografie) / Informace:
Je sympaťák. Celým jménem se jmenuje Viggo Peter Mortensen a narodil se 20. října v roce 1958 na Manhattanu, v New Yorku. Otec je Dán a matka Američanka. Má také dva mladší bratry. Dětství prožil v několika zemích světa. Od dvou let žil střídavě ve Venezuele, Argentině a Dánsku. Když mu bylo jedenáct, celá rodina se vrátila zpět do USA. A hned po návratu začal studovat herectví na škole Theatre Workshop.

I když New York miloval, věděl, že větší šance na úspěch, bude mít v Los Angeles, a proto se přestěhoval. Poprvé se, před kamerou, objevil v neznámém mini-seriálu "George Washington" v roce 1984, ale tam se opravdu jen objevil. Menší úspěch mu přinesl až film, s Harisonem Fordem v hlavní roli, "Svědek" (Witness) v roce 1985, i když šlo sice o malou roli. Dál hrál vedlejší role po několik let. Ta první větší přišla až s filmem Seana Penna "The Indian Runner", kde si zahrál s Davidem Morsem jednu z hlavních rolí.

Další, menší role přišla po boku Al Pacina s filmem "Carlito's Way" v roce 1993. Poté, o dva roky později, s herci Genem Hackmanem a Denzelem Washingtonem role ve filmu "Crimson Tide", kde hrál sice vedlejší roli, ale upoutal na sebe pomalu více, než role hlavní.

Viggo netočí jen filmy, aktivně se totiž věnuje malování a fotografování. Také skládá básně a dokonce vydal i knihu básní "The Last Night". A nakonec, aby toho nebylo málo, natočil také 3 jazzové alba. Prozatím se oženil jednou, ale momentálně je sám. V roce 1987 byla jeho vyvolenou herečka Exene Cervenka, se kterou má syna Henryho. Jejich manželství skončilo rozvodem o deset let později.

Z jeho filmografie, je třeba ještě zmínit film "Portrét dámy" (The Portrait of a Lady) z roku 1996, kde hrál vedlejší roli. Hlavní obsadili Nicole Kidman a John Malkovich. O rok později film "G.I. Jane" s Demi Moore a film "Dokonalá vražda" (A Perfect Murder) z roku 1998 s Michaelem Douglasem a Gwyneth Paltrow. Dále si zahrál se Sandrou Bulock ve filmu "28 dní" (28 Days), kde ztvárnil hlavní postavu jménem Eddie Boone.

Rok 2000 byl pro Vigga nějvětším zlomem v jeho herecké kariéře. Sice hrál po boku jmenovaných velkých hvěz, ale sám taková hvězda ještě zdaleka nebyl. Osobností první velikosti se stal po výběrovém řízení na Tolkienovu trilogii "Pán Prstenů" (The Lord of the Rings). Respektive se stal hvězdou až po uvedení filmu do kin, který lámal pokladny kin na celém světe i přesto, že byl obsazen, až na výjimky, relativně neznámými herci. Do této role jej oslovil sám režisér a scénárista této trilogie, Peter Jackson. Viggo natáčel celou trilogii 14 mesísů, i když se filmy točili celkem 18 měsíců. První díl "Společenstvo prstenu" (The Fellowship of the Ring,) byl uveden v roce 2001, druhý "Dvě věže" (The Two Towers) o rok později a poslední díl "Návrat krále" (The Return of the King) je z roku 2003. Na rok 2004 připravuje film "Hidalgo".

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Viggo Mortensen

Mortensen Viggo

Naposled navštívené:
Viggo Mortensen

Mortensen Viggo