Zari

Alena Mihulová

Povolání:
Národnost:
Věk:
59
Narození:
4.5. 1965, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Alena Mihulová pochází z dělnické rodiny, na základní škole navštěvovala dramatický kroužek, při středoškolských studiích na ekonomické škole vystupovala v žižkovském amatérském souboru Anebdivadlo. V sedmnácti letech se zúčastnila konkurzu pro hlavní roli ve filmu SESTŘIČKY (1983), uspěla a postavu začínající zdravotní sestry Marie Sahulové odehrála po boku Jiřiny Jiráskové, která se po delší době mohla objevit ve velké filmové roli. Mihulová pak hrála další větší roli, nikoli nepodobnou té první, ve filmu DŽUSOVÝ ROMÁN (1984), následně se objevila v další práci Karla Kachyni SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986). S Karlem Kachyňou ostatně již v době natáčení svého prvního filmu navázala partnerský vztah, který však vzhledem k jejich značnému věkovému rozdílu nenalezl pochopení u okolí a až po deseti letech byl zpečetěn sňatkem.

Přestože měla za sebou Mihulová velké a úspěšné filmové role a navíc osobní podporu jednoho z nejvýznamnějších českých režisérů, nepodařilo se jí dostat se na DAMU, a to ani na více pokusů, mezitím začala hrát v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, nakonec vystudovala herectví v Brně na JAMU. Po dokončení studií nastoupila do angažmá v divadle Labyrint, kde vynikla v klasických kusech jako Don Juan nebo Faust, později pak hostovala v Činoherním klubu, v Divadle v Dlouhé a v Divadle v Řeznické. Po nemnoha filmařských příležitostech dostala možnost hrát znovu pod režijním vedením Karla Kachyni v televizním filmu MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1992), zvláště pak vynikla v hlavní roli děvečky Rózy v baladickém příběhu KRÁVA (1993), který dosáhl i mezinárodního uznání. Později se menší rolí připomněla ve filmovém přepisu KYTICE (2000).

Zatím naposledy se Alena Mihulová postavila před kameru v televizním filmu KOŽENÉ SLUNCE (2002; opět v režii Karla Kachyni), poté na čas hereckou práci omezila, mimo jiné proto, aby se mohla starat o manžela Karla Kachyňu v závěru jeho života (zemřel v březnu 2004 v nedožitých osmdesáti letech). Po manželově smrti trpěla psychickými problémy, podrobila se i léčení, dnes studuje na sociálně pedagogické a teologické škole, vrátila se také k divadelní práci pro zrakově postižené děti, jimž se věnovala již ve svých začátcích.

Z manželství s Karlem Kachyňou má Alena Mihulová dceru Karolínu. Se svým životním příběhem o věkově nerovném manželství vystoupila v televizním cyklu Třináctá komnata.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

11 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

66 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alena Mihulová

Mihulová Alena

Andrea Absolonová

Absolonová Andrea

Naposled navštívené:
Alena Mihulová

Mihulová Alena

Andrea Absolonová

Absolonová Andrea