Duben

Dalibor Janda

Povolání:
Národnost:
Věk:
71
Narození:
21.3. 1953, Hranice, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sláva, květiny a zástupy fanoušků... To je sen mnoha lidí, který ovšem málokdo dokáže zrealizovat. Jedním z nich je i charismatický zpěvák, známý svým chraplavým hlasem - Dalibor Janda. Narodil se 23. 3. 1953 v Hranicích na Moravě a muzika mu učarovala už v dětství:

"Od první třídy jsem chtěl být zpěvákem. Jednou jsem o tomhle svém snu řekl učitelce a dostal jsem pohlavek, myslela, že si z ní utahuji a řekla, že bych měl dělat něco pořádného. Dal jsem na ni a vyučil jsem se strojním zámečníkem," vypráví Dalibor.

Vlastně...Václav Janda. Ano, tak zní jeho původní jméno, i když ho tak dnes osloví jen málokdo. Po vstupu do pop-music se některým jeho kolegům zdálo jméno Václav příliš tuctové, a tak použili Jandovo biřmovací jméno Dalibor. Od osmdesátých let je to i oficální zpěvákovo jméno, které má zapsané v dokladech. Na české hudební scéně se tehdy 27-letý zpěvák objevil koncem 70. let a jeho popularita velmi rychle stoupala, pod zvukem jeho hlasu a mužným zjevem tála srdce ženského pokolení od holčiček až po babičky.

Vyhrává Děčínskou kotvu, Bratislavskou lyru, v letech 1986 a 1987 se stává Diskoslavíkem, 3x za sebou vítězí i v celonárodní anketě Zlatý slavík ( 1986 - 88). Je držitelem několika Zlatých a dvou Platinových desek za prodaná alba (celkem jich je něco před dva miliony).

Jenže... všechnu slávu i peníze by určitě rád vyměnil za život svého syna Dalibora (†21), který před několika lety spáchal sebevraždu skokem z pražského Nuselského mostu.

"Zavolala mi to manželka. Byl jsem v šoku. Doufal jsem, že je to zlý sen, že se mi to jenom zdá a že druhý den se probudím a všechno bude pryč. O tom se ani nedá mluvit. Nejhorší bylo, že jsem musel jezdit nasmlouvovaná vystoupení a všichni lidé okolo mi to pořád připomínali. Ani dnes o tom nechci mluvit, protože to je pro mě pořád citlivá věc. Byla, je a bude," říká se smutkem v hlase Dalibor Janda.

Nuselskému mostu se dodnes vyhýbá a najede raději kilometry navíc, než by ho použil. Naštěstí našel dobré zázemí v rodině, kterou neštěstí pevně semklo dohromady a dnes se může těšit z úspěchů svého druhého potomka, dcery Jiřiny. Ta se vydává v tátových stopách a dokonce už spolu nazpívali duet na její první desku - tedy cédéčko.

Po revoluci se D. Janda coby zpěvák stáhl trošku do ústraní, ale na svět showbysnysu nezanevřel. Roku 1990 zakládá hudební vydavatelství Hurikán (nazvané podle jeho nejúspěšnější "pecky"), kde dosud vyšlo cca 9é titulů hudby i mluveného slova. Dnes Dalibor Janda bydlí na severovýchodě Prahy, v rodinném domku s rozlehlou zahradou, která je jeho koníčkem i pýchou. Pyšní se nejen několika jezírky, ve kterých plavou desítky červených rybiček, ale i umělou žábou a několika kachničkami. A taky je v ní spousta kytek, ozdobných trav, keříků a dřevin, mezi kterými trůní i trpaslík, krtek, jezevčík a několik soch - jako např. Ferdinand I. Habsburský, Rudolf Habsburský, císař Karel IV., prezident Edvard Beneš, či »Ptačí muž«, kopie sochy z Velikonočního ostrova.

Hned vedle si lebedí, zmenšená jedna ku stu, Cheopsova pyramida. „Je 165 cm vysoká a má 220 x 220 cm. Sestavil jsem ji sám, bez deseti kousků je ze dvou tisíc kvádrů,“ chválí se zručný Dalibor, v jehož zahradě nechybí ani spousta kamenů, které si vozí nejen z naší republiky, ale i ze světa. I jinak je manuálně zručný, není prý pro něho problém např. vymalovat byt.

Ale - "Bohužel se pro podobné akce rozhoduje většinou v nejméně vhodných okamžicích, takže jsme z toho byly s mámou kolikrát doslova na mrtvici. Jednou se vrhl na malování těsně před Štědrým dnem, takže jsme tenkrát večeřeli až kolem desáté večer, než jsme to všechno dali v bytě zase dohromady," usmívá se dcera.

Dalibor Janda na zpívání nezanevřel ani dnes a čas od času pořádá koncerty, na kterých nesmějí chybět jeho slavné písničky Oheň, voda, vítr ví, Kde jsi, Hurikán nebo Žít jako kaskadér. Tak ať mu to ještě hodně dlouho zpívá...!

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

15:25 - 16:20

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

43 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

38 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dalibor Janda

Janda Dalibor

Naposled navštívené:
Dalibor Janda

Janda Dalibor