Duben

Eva Jakoubková

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.2. 1952, Ostrava-Zábřeh, Československo
Úmrtí:
16.6. 2005, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Křehká zelenooká tmavovláska Eva Jakoubková (1952) se narodila v Ostravě, kde i vystudovala státní konzervatoř, pražskou DAMU absolvovala v r. 1973. Svýma uhrančivýma očima a perleťovou pletí patřila k nejkrásnějším herečkám své generace, ovšem televize i film jí nabídly většinou úlohy bezbranných, jemných naivek - normalizační seriály MUŽ NA RADNICI (1976) a INŽENÝRSKÁ ODYSEA (1979).

Zajímavou roli maminky po boku nezapomenutelného Vladimíra Menšíka si zahrála v Kachyňově poetickém melodramatu LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), neméně osudovou a tragickou postavu maminky Terezky ztvárnila v Dietlově seriálu SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985), dále už následovaly jen role obsahově menší - HODY (1987), MILOSTIVÉ LÉTO (1991), HELIMADOE (1993), KURÝR (1994).

Daleko více jejího talentu využilo divadlo - v Činoherním klubu zářila v NĚŽNÉM BARBAROVI, RODINĚ TÓTŮ nebo v DOBRODRUŽSTVÍ.

Soukromí této krásné herečky bylo plné extrémů - uměla se bezhlavě zamilovat, většinou prožívala vztahy se staršími muži; několik let chodila a opakovaně se rozcházela s režisérem Evženem Sokolovským, mezi její osudové muže patřil i o mnoho let starší herecký kolega Ilja Racek.

V roce 1985 se však provdala za kontroverzního zpěváka Petra Nováka, se kterým vedli velmi nekonvenční manželství - sice bez dětí, zato plné bohémské svobody, přátel a alkoholu. Po třech letech se formálně (kvůli bytu) rozvedli a měli v úmyslu se opětovně vzít, bohužel smrt manžela byla rychlejší - P. Novák zemřel v 52 letech na celkové selhání organismu. Jeho skon, vynucený odchod z milovaného Činoherního klubu a démon alkohol - to vše jen uspíšilo předčasnou smrt půvabné Evy Jakoubkové. Zemřela v Praze v červnu 2005, svého muže přežila o pouhých osm let.

Autor: Angelika2808

Životopis (biografie) / Informace:
Jemný, křehký herecký projev i lidský půvab herečky E. Jakoubkové na sebe poprvé výrazněji upozornil v televizním seriálu Muž na radnici. Tato mladá interpretka, absolventka pražské DAMU (1973) dnes působí jako členka Činoherního klubu v Praze, kam přišla ze svého prvního divadelního angažmá v Divadle Vitězného února Hradec Králové. E. Jakoubková není herečkou velkých dramatických rolí, spíše citlivou a vnímavou interpretkou osudů dnešních mladých dívek, jejichž často citově komplikované osudy dokáže v přesně odstíněné stylizaci přesvědčivě rozehrát. Na jevišti Činoherního klubu jsme ji viděli v Rodině Tótů, Hejtmanovi z Kopníku, Něžném barbarovi, nebo v původní hře M. Lázňovského Dobrodružství, v níž si zahrála postavu dnešní mladé dívky Marie. Z desítek televizních postav vybíráme alespoň Terezku z třináctidílného seriálu Jakub sklář a jeho rod, Marii ze seriálu Jahody na stéble trávy. Viděli jsme ji i v dalších inscenacích - Propast, Pohled do nekonečna, Únosy bez výkupného, Zaspala nevěsta a v televizní seriálové verzi filmu J. Jakubiska Tisícročná včela. E. Jakoubková dnes nesporně náleží k výrazným osobnostem své generace a její dosavadní umělecké výsledky slibují, že v ní vyrůstá skutečná herecká osobnost.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

51 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

16 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

56 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Jakoubková

Jakoubková Eva

Naposled navštívené:
Eva Jakoubková

Jakoubková Eva