Zari

Colin Firth

Povolání:
Rodné jméno:
Colin Andrew Firth
Národnost:
Věk:
64
Narození:
10.9. 1960, Grayshott, Hampshirre, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Colin Firth miluje filmy, kde se řeší vztahy mezi lidmi, hlavně pak rodiče versus děti. Sám totiž neměl jako nejstarší dítě vůbec jednoduchý vztah se svým vlastním otcem. Oba dle jeho slov trpěli tím, že byl otec příliš odměřený, a neuměl dávat najevo to, co cítí. Údajně to tak nějak prožívá ve filmu - Kdy jsi naposledy viděl svého otce, který navíc dokazuje, jak často je porozumění mezi otcem a synem těžké. Snad sám si díky tomu uvědomil, že být dobrým otcem není nikdy zadarmo.

Firth má tři syny. Už sedmnáctiletého Willa ze vztahu s herečkou Meg Tillyovou (hráli spolu ve Formanově filmu Valmont). Se svou současnou ženou italkou, která je známou dokumentaristkou - Lucií Giuggioli, má další dva syny - sedmiletého Luca a čtyřletého Matea. S Lucií se setkali v roce 1996, a ještě ten samý rok se vzali. Přes zimu žijí převážně ve svém druhém domově, v Itálii.

Colin Firth, letos (2008) dotočil romantický film - Náhodný manžel - Accidental Husband s Umou Turman, hraje v drama Genova, a v romantické komedii - Easy Virtue. V roce 2009 se připravuje pohádka A Christmas Carol, a bude hrát hlavní roli Doriana Graye ve filmové adaptaci podle stejnojmeného románu Oscara Wilde - Obraz Doriana Graye.

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Představitel romantických milovníků, svůdníků i obyčejných mužů, charismatický britský herec Colin Andrew Firth, se narodil 10.září 1960 v anglickém Grayshottu v hrabství Hampshire. Pochází z akademické rodiny, jeho matka vyučuje teologii na The Open University a otec je lektorem historie na King Alfred's College ve Winchesteru. Již jako malý chlapec, navštěvující mateřskou školu, si zahrál ve svém prvním představení – vánoční pantomimě. Jelikož jeho prarodiče byli misionáři, musel v raném kojeneckém věku na nějaký čas odjet do Nigérie, načež se v pěti letech vrátil do Anglie a ve Winchesteru začal navštěvovat všeobecnou školu. Jeden rok strávil ve Spojených státech v St.Louis a dva roky docházel na The Drama Centre v Chalk Farm v Londýně.
Za zdejšího působení na sebe upozornil rolí Hamleta, díky níž byl vybrán do snímku ANOTHER COUNTRY (1984), za který sklidil jen samé pozitivní kritiky. I přes rychlý rozjezd své kariéry ještě několik let věnoval jevištím a televizím. S rokem 1989 přišla dvě skvělá dramata. Jedním byl TV film TUMBLEDOWN, kde zaujal jako Robert Lawrence, a obdržel za něj celou řadu ocenění, mimo jiné Royal Television Society Best Actor award a nominaci na cenu BAFTA. Tím druhým byla hlavní úloha ve VALMONTOVI, Formanově verzi slavných Nebezpečných známostí. Rok 1990 byl pro Colina ve znamení KŘÍDEL SLÁVY, atypického mixu žánrů od Čecha Otakara Votočka, v němž však především exceloval Peter O'Toole. Právnické drama ze středověku HODINA PRASETE (1993) znamenalo pro Firtha další skvělou příležitost uplatnit své nadání, tentokrát jako mladý advokát Richard Courtois.
Další nominaci na cenu BAFTA mu přinesl mlčenlivý pan Darcy v adaptaci románu Jane Austen PÝCHA A PŘEDSUDEK (1995) a rok nato se představil ve vedlejší roli Geoffreyho Cliftona v oceňovaném ANGLICKÉM PACIENTOVI. V přepisu knihy Nicka Hornbyho FOTBALOVÉ OPOJENÍ (1997) figuroval v ústřední roli jako zarytý fanoušek kopané, roku 1998 potom ztvárnil povýšeného a arogantního lorda Wessexe v oscarovém titulu ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE, za který obdržel spolu s dalšími kolegy kolektivní ocenění Screen Actors Guild Award.
Dosud neznalí diváci si zapamatovali jeho jméno i vzhled díky bláznivé komedii s Renée Zellweger a Hughem Grantem DENÍK BRIDGET JONESOVÉ (2001). Ani tentokrát nezískal cenu BAFTA, ale v pořadí „jen“ další nominaci. Z tohoto roku pochází také historická rekonstrukce z období druhé světové války s názvem KONFERENCE VE WANNSEE, kde vystupuje jako nacistický doktor Wilhelm Stuckart.
V komedii na motivy hry Oscara Wilda JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA (2002) si s kolegou Rupertem Everettem zahrál jednoho z dvojice svůdníků, Worthinga, jemuž jeho smyšlený bratr přináší jen samé potíže. Rok 2003 byl na filmové role velmi bohatý – například drama podle úspěšné knihy DÍVKA S PERLOU (jako zamyšlený Johannes Vermeer), vánoční komedie s hvězdným obsazením LÁSKA NEBESKÁ (jako neúspěšný a zamilovaný spisovatel Jamie Bennett) nebo poněkud slabší komedie CO TA HOLKA CHCE (jako otec problémové dcery Henry Dashwood).
Tím ale příval filmů neskončil, přišlo pokračování úspěšné BRIDGET JONESOVÉ (2004), drama PRAVDA NEBO LEŽ (2005) anebo rodinná pohádka s Emmou Thompson KOUZELNÁ CHŮVA NANNY MCPHEE (2005). Do dalších let plánuje Colin celou řadu snímků, jen namátkou jmenujme například THE LAST LEGION nebo GAMBIT.
Colin Firth je otcem dvou dětí, to první má s Meg Tillyovou a druhé se současnou partnerkou, herečkou Livií Giuggiolo. Je členem Royal Shakespeare Company, ve volném čase hraje na kytaru či píše krátké povídky.


Autor: kali.4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Colin Firth

Firth Colin

Naposled navštívené:
Colin Firth

Firth Colin