Duben

Ester Janečková

Povolání:
Rodné jméno:
Ester Křížková
Národnost:
Věk:
51
Narození:
15.12. 1972
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Moderátorka Ester Janečková se narodila 15. prosince roku 1972 jako dcera venkovské učitelky Marie Rút Křížkové (1936) a herce a režiséra Oty Ornesta (1913 – 2002). Tatínek Ester pocházel ze tří sourozenců. Jeho bratry byli režisér Zdeněk Ornest a básník Jiří Orten. O posledním jmenovaném psala Marie Rút diplomovou práci, když studovala literární historii. Přes svého oblíbeného básníka se seznámila s jeho bratrem Otou. Mezi Marií Rút a Otou Ornestem se zrodil cit, z něhož vzešla Ester. V té doby byla již Marie Rút rozvedená a z předchozího vztahu měla dvě dcery. Ota Ornest byl potřetí ženatý. Odmítl se opětovně rozvést, proto Ester vyrůstala jen s maminkou a sestrami.

I když rodiče spolu nežili, svého otce Ester v dětství vídala. Jejich kontakt bohužel přerušila Charta 77, kterou Ota Ornest podepsal, byl vězněn a po propuštění pod dozorem StB. Matka vedla dívku k četbě Ortenových básní, navštěvovaly spolu představení loutkového divadla, kde byly hrány hry přeložené Otou Ornestem. Také Marie Rút podepsala Chartu 77. Poté musela jít pracovat jako lesní dělnice a přidaly se zdravotní problémy. O malou Ester hodně pečovaly její sestry, zejména o jedenáct let starší Svatava. S otcem později vztahy poněkud ochladly. Připravoval ještě Ester na konzervatoř, na zkoušky jí maminka vybrala monolog svaté Jany před soudem od Ortena a Deník Anne Frankové. I přes profesionální přípravu, kterou Ester poskytl její otec, nebyla tehdy mladá dívka na konzervatoř přijata.

Ester tedy nastoupila na střední zdravotnickou školu. Vrozený smyl umění se vcítit do bolesti druhého, vyjádřit laskavé slovo a pohlazení – to vše rozdávala mladá dívka kolem sebe. Po setkání s režisérkou Helenou Třeštíkovou projevila touhu pracovat v televizi, kam byla paní režisérkou doporučena. Mezitím nastoupila Ester na DAMU, kam po absolvování zdravotnické školy složila úspěšně zkoušky. Započala na studiu režie, později přestoupila na herectví. Studia se prolnula i osobním životem. Seznámila se s budoucím lékařem Zdeňkem Janečkem a narodil se syn Kryštof. V té době Ester ještě studovala DAMU, kde měla individuální studijní plán. Účinkovala současně v Divadle Na zábradlí ve hře CABARET, kterou nastudoval Petr Lébl. V době psaní diplomové práce čekala Ester svého druhého synka Cyrila.

Není bez zajímavosti, že nevlastním bratrem Ester Janečkové je herec Jiří Ornest (nar. 1946). Pochází z prvního manželství Oty Ornesta s herečkou Jarmilou Smejkalovou. S bratrem Jiřím spolupracovala Ester jako jeho asistentka při přípravě hry NAHNILIČKO, v níž vystoupili Jan Kraus, Ivana Chýlková a Eva Holubová. Byl to právě bratr Jiří, kdo také vedl Ester namísto tatínka k oltáři.

Od září roku 2005 vídají televizní diváci Ester Janečkovou jako velmi sympatickou moderátorku s laskavým projevem v pořadu České televize POŠTA PRO TEBE. Ester Janečková dokáže projevovat neobyčejně lidský přístup ke všem osudům, které v pořadu zazní, mnohdy se jedná o osudy velmi pohnuté. Současně moderuje také polední pořad pro ženy SAMA DOMA. I když se v současné době věnuje spíše činnosti moderátorské, příležitostně také hraje ve strašnickém Divadle Miriam. Její maminka Marie Rút Křížková stále šíří odkaz svého oblíbeného básníka a strýce Ester - Jiřího Ortena. Předsedá porotě festivalu poezie Ortenova Kutná Hora, podílí se na různých pořadech s literární tématikou a také má velkou zásluhu na založení Společnosti křesťanů a židů.

Zdroj: KOVAŘÍKOVÁ, B.: Jak se dědí sláva, nakladatelství Brána, Praha, 2006, 1. vydání, ISBN: 80-7243-295-8

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Nejčastěji spolupracuje s


TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

21:40 - 22:05

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Pravidla korporátu

21:35 - 22:00

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Utajený šéf (2018) [TV pořad]

20:20 - 21:55

84 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

21:40 - 22:40

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376596
Obsahů a biografií: 178283
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ester Janečková

Janečková Ester

Naposled navštívené:
Ester Janečková

Janečková Ester