Duben

Laco Déczi

Povolání:
Národnost:
Věk:
86
Narození:
29.3. 1938, Čeklís (dnes součást Bernolákova), okr. Bratislava-venkov
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, hudebník a skladatel Ladislav Deczi vystudoval Střední průmyslovou školu a když se v 8o. letech rozhodnul pro emigraci, vybral si Spojené státy, kde žije dosud. Působením v zahraničí se z Decziho stal světově proslulý hráč s originálním interpretačním stylem. „Melodika improvizovaných chorusů se u Decziho skládá z dlouhých řetězců osminových a nezřídka i šestnáctinových not. Pro Decziho široce rozevřený, vřelý tón je typické ostré nasazení, jakož i pozoruhodná škála dynamických valérů, uplatňovaných zejména při interpretaci lyrických balad,“ píši odborní muzikologové na téma Decziho hry. Neochota L. Decziho k hudebním kompromisům se leckdy promítnula i do jeho osobního postoje vůči spoluhráčům i úřadům, což logicky vedlo k permanentnímu zdroji napětí v jeho okolí. O osobnosti L. Decziho koluje řada báchorek, které sám Deczi jako proslulý vypravěč a fabulátor i sám rád podporuje. Ladislav Deczi je otcem hudebníka Ladislava Vaica Decziho.

Hudba: Ladislav Deczi již v čase středoškolských studií prošel několika hudebními soubory, v nichž na sebe výrazně upozornil natolik, že v době své základní vojenské presenční služby vystupoval v Praze jako host Studia 5 a později i jako host Jazzového studia. Po ukončení služby v zeleném Deczi v Praze zůstal a existenčně zakotvil v Sextetu divadla Rokoko, z něhož později vzniknul soubor Jazz Outsiders. Než Deczi jako hudebník zakotvil v jazzovém souboru SHQ působil i v dalších drobných hudebních uskupeních. Po dočasném rozpuštění SHQ vzniklo několik formací a v jedné z nich s názvem Reduta kvintet získal Deczi r. 1965 vedoucí postavení. Po odchodu jednoho z členů se z kvintetu stal Reduta kvartet, což Deczimu prospělo k prosazení mezi jazzovou špičku. Když Deczi v r. 1967 založil vlastní soubor Jazz Cellula byl souběžně ještě členem Jazzového i Tanečního orchestru Československého rozhlasu. O špičkových kvalitách L. Decziho svědčí i fakt, že byl vybrán k účinkování v reprezentativním souboru Czechoslovak All Star Band, s nímž ve světě dokazoval zahraničním posluchačům vynikající výkony našich hudebníků. L. Deczi má na svém hráčském kontě několik samostatných alb, z nichž k těm nejzajímavějším určitě patří Sentimentální trubka, kterou natočil s doprovodem velkého smyčcového orchestru; nebo také mnoho dalších desek, na nichž se svou trubkou hostuje, jako například na albu Jazz Goes To Beat nebo Jazz ze studia A. L. Deczi není jenom hráčem, ale je také autorem celé řady orchestrálních skladeb.

Film: Ladislav Deczi zanechal svou stopu i v dějinách kinematografie ať již jako hudební skladatel nebo jako herec. Oboje sloučil při realizaci komedie V. Chytilové Kalamita, k níž i hudbu nahrál. Kromě této činnosti se jeho životní osud stal námětem pro film Volná noha.

Tituly a ocenění: Ladislav Deczi byl odborníky časopisu Jazz Bulletin v r. 1963 ohodnocen jako nejlepší domácí hráč na trubku. Rok poté L. Deczi vyhrává Cenu kritiků i bronzovou cenu čtenářů časopisu Melodie, následující rok slaví jednoznačné vítězství v obou kategoriích Cen časopisu Melodie a zlato si podržel i v následujících letech. R. 1966 získává Deczi za vynikající sólistickou činnost Cenu Československé jazzové federace.

Spisovatelská tvorba: Ladislav Deczi se dočkal i svého literárního průřezu muzikantským i osobním životem, který pod názvem Na plný plyn sepsal Jiří Šebánek. Textové a obrazové koláže byly vydány u příležitosti Decziho 65. narozenin a při sbírání materiálu ke knize se autor obracel na různé pamětníky, aby k jejich vyprávění přidal i své zkušenosti, neboť společně spolupracovali na několika filmech a pořadech.

Audiografie (umělecká): ? – Československý jazz 1966; Jazz kolem Karla Krautgartnera; Laco Deczi and His Cellula New York Live In Všenory; Laco Deczi Celula New York Live; 1969 – Dobře jsme se oženili; Pietoso; 197o – Sentimentální trubka; Záplata; 1976 – Jazz ze studia A; Oheň a požár; 1977 – Milá společnost; 1978 – Dialogy; Jazz Cellula; 198o – Parnas; 1981 – Duo; 1982 – Jazzissimo; 1983 – Jazz Cellula 5; …

Divadlografie (umělecká): 1967 – Le Grand Music Hall de Tchécoslovaquie; …

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Laco Déczi (* 29. března 1938, Bernolákovo, Československá republika) je americký jazzový trumpetista, hudební skladatel a malíř slovenského původu.

Jedná se o uměleckého vedoucího jazzové kapely Jazz Celula New York. Českým filmovým divákům je znám především ze svého účinkování ve filmu Kalamita režisérky Věry Chytilové z roku 1981. V roce 1985 emigroval do Německa a poté v roce 1987 odešel do New Yorku. Laco Deci je také uveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, jako důvěrník StB, krycí jméno Kuba, evidenční číslo 25 955.

Svou první desku vydal v r. 1970 a dosud (5/2010) jich už vydal 18.

Prevzaté z wikipedia.com

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Laco Déczi

Déczi Laco

Naposled navštívené:
Laco Déczi

Déczi Laco