Zari

Gabrielle Carteris

Povolání:
Rodné jméno:
Gabrielle Anne Carteris
Národnost:
Věk:
63
Narození:
2.1. 1961, Scottsdale , Arizona , USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká herečka Gabrielle Carteris se stále příležitostně objevuje v televizi a filmu, již dnes je ale zřejmé, že popularitu získanou před lety rolí studentky Andrey Zuckermanové v seriálu BEVERLY HILLS 90210 se jí již nepodaří překonat. Gabrielle se narodila ve Scottsdale v Arizoně, otec řeckého původu Ernest Carteris vlastnil restauraci, matka Marlene pracovala jako realitní makléřka. Rodiče se ale brzy rozvedli a matka s dětmi (Gabrielle pochází z dvojčat, bratr se jmenuje James) přesídlila do San Francisca, kde si otevřela obchod s dětským oblečením.

Gabrielle se od dětství věnovala tanci, kvůli svému nevelkému vzrůstu (měří 155 cm) se však nakonec kariéry baletky vzdala, byla ale členkou školního divadelního souboru, s pantomimickou skupinou vystupovala v roce 1977 i v Evropě. Na soukromé univerzitě Sarah Lawrence College vystudovala psychologii a divadelní vědu (1983), koncem osmdesátých let se pak začala objevovat v televizních seriálech. První zkušenost s filmovou kamerou učinila epizodní úlohou dívky v baru v dramatu DÝKA (Jacknife, 1989).

Zásadním zlomem v její kariéře se stal rok 1990 a začátek natáčení již zmíněného seriálu BEVERLY HILLS 90210. Tady v devětadvaceti letech hrála šestnáctiletou studentku Andreu Zuckermanovou, nepříliš pohlednou premiantku a redaktorku školních novin. O uměleckých kvalitách seriálu BEVERLY HILLS 90210 lze samozřejmě diskutovat, nelze ale popřít, že v devadesátých letech se stal celosvětovým fenoménem a všem zúčastněným přinesl obrovskou popularitu. Paradoxně právě Gabrielle Carteris vyčnívající charakterem a vizáží z řady krasavců a krasavic získala značné sympatie diváků. Nutno také dodat, že během let se podoba Andrey Zuckermanové po vizuální stránce výrazně posunula k lepšímu. Brandon Walsh (Jason Priestley), jehož Andrea od začátku seriálu milovala, si této proměny všiml až po delší době a pamětníci si jistě vzpomenou, že když jí vyznal lásku, tak ona jej poslala k šípku s tím, že si měl vzpomenout dřív. Gabrielle Carteris strávila natáčením BEVERLY HILLS 90210 pět let (1990-1995) a hrála ve 145 dílech.

V návaznosti na popularitu ze seriálu BEVERLY HILLS 90210 dostávala Gabrielle Carteris další nabídky převážně z televize, kde hrála v řadě seriálů a televizních filmů. Jen výjimečně byla oslovena i filmem, mihla se například v hororu KAINOVA VÝCHOVA (Raising Cain, 1992), jednu z hlavních rolí hrála v dramatu ZNEUŽITÍ MOCI (Malpractice, 2001), tento film u nás ale není známý. U nás jsme ji mohli vidět v kriminálních seriálech POLICIE NEW YORK (NYPD Blue, 2002) nebo MYŠLENKY ZLOČINCE (Criminald Minds, 2010). Prosadila se i v dabingu animovaných seriálů, svůj hlas uplatnila také v řadě videoher. Krátce měla i vlastní televizní show GABRIELLE, která reflektovala ještě popularitu z BEVERLY HILLS a vysílala se v letech 1995-1996.

V poslední době se Gabrielle Carteris angažuje ve vedení několika organizací, které zastupují zájmy herců, od roku 2011 je například prezidentkou Americké federace televizních umělců v Los Angeles. Od roku 1992 je vdaná a se svým manželem, burzovním makléřem Charlesem Isaacsem, má dvě dcery – Kelsey Rose (*1994) a Mollie Elizabeth (*1999). Závěrem dodejme, že v roce 2012 s několika kolegy z BEVERLY HILLS natočila sérii reklam na dětské oblečení pro firmu Old Navy.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Po rozvodu rodičů vyrůstala s matkou v San Franciscu.
Na škole Redwood studovala herectví, divadelní vědy a psychologii. Poté, v roce 1977 vyučovala v evropě pantomimu a byla členkou divadelního souboru pantomimi, se kterým procestovala část Evropy, i tehdejší Československo. Pro své herecké zkušenosti strávila rok v programu pro mládež-sanfrancizského souboru "The American Conservatory Theatre". Potom vystudovala vysokou školu v New Yorku na "Sarah Lawrence College" v Bronxvillu. Při studiích na vysoké byla rok v Londýně, kde studovala na "Royal Academic Of Dramatic Arts a London Academy Of Music And Dramatic" (RADA a LAMBDA).
Po skole dělala 8 let balet, ale na tanečnici byla moc malá (155cm). Nakonec zakotvila v seriálu Beverly Hills 90210.
S manželem Charlesem Isaacem ma dceru Kelsey (nar. 1994)

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gabrielle Carteris

Carteris Gabrielle

Ozvena temnoty (Echoes in the Darkness)

Ozvena temnoty
Echoes in the Darkness

Střepiny života

Střepiny života

Naposled navštívené:
Gabrielle Carteris

Carteris Gabrielle

Ozvena temnoty (Echoes in the Darkness)

Ozvena temnoty
Echoes in the Darkness

Střepiny života

Střepiny života