Duben

František Preisler ml.

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.10. 1973, Olomouc, Československo
Úmrtí:
30.7. 2007, Elba, Toskánsko, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dirigent, herec, hudebník, skladatel a zpěvák František Preisler, ml., syn režiséra Františka Preislera, st., zdědil svůj mimořádný zájem o hudbu po předcích. František, ml. byl v pořadí 6. členem významné muzikantské dynastie, kterou v 18. stol. založil hrabě František Velebický - Preisler, jinak dvorní kapelník na vídeňském dvoře. F. Preisler, ml. nebyl zdráv, ale ani tak se vůbec nešetřil a neustále pracoval. Ve svém hodně mladém věku prodělal Preisler, ml. mozkovou příhodu, léčil se s cukrovkou, měl poněkud zvětšený srdeční sval a po těžkém úraze se u něj projevila epilepsie. O prázdninách odjel za sestrou do Itálie trávit dovolenou u moře, avšak pobyt se mu stal osudným a on za dosud nevyjasněných okolností na pobřeží Středozemního moře tragicky zemřel. Poslední den svého života relaxoval v Toskánsku na pláži na ostrově Elba, šel se do moře vykoupat a když vstoupil do vody, aby se zchladil, ztratil vědomí, protože dostal epileptický záchvat s následným vynecháním srdce. Přestože následoval rychlý návrat na souš a přítomný lékař Preislerovi, ml. ještě na chvíli vrátil život, jeho srdce znovu selhalo. Františeku Preislerovi, ml. poté už nepomohlo ani napojení na přístroje, ani oživování. Vše bylo marné. František Preisler, ml. odešel náhle a zcela nečekaně ve věku 33 let.

Film: Se jménem Františka Preislera, ml. je spojeno nahrávání filmové hudby pro několik zahraničních, převážně amerických nebo francouzských produkcí. Z těch nejvýraznějších stojí za připomenutí alespoň životopisný velkofilm o hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi Nevěsta větru.

Hudba: Kromě toho, že František Preisler, ml. na brněnské konzervatoři vystudoval hru na varhany a obor dirigování na brněnské Janáčkově akademii muzických umění, studoval také hru na trombon a operní zpěv a svá studia završil absolvováním Mistrovského dirigentského kurzu ve Vídni. Po několika úspěšných letech operního pěvce se Preisler, ml. vrhl na dirigentskou dráhu, aby se z něj časem stal jeden z nejuznávanějších českých dirigentů a rovněž také vyhledávaným hudebním aranžérem. Františku Preislerovi, ml. tak aplaudovalo obecenstvo v celé řadě českých i zahraničních divadel: v Lublani, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Řecku, Rakousku, Německu nebo v Rusku. Preisler, ml. byl šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc, Plzeňské filharmonie, Hudebního divadla Karlín a Velkého orchestru Paláce Žofín, přes 1o let dirigoval operu pražského Národního divadla. Kromě výše zmiňovaných těles Preisler, ml. spolupracoval i s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy - FOK, Komorní filharmonií Pardubice, Pražskou komorní filharmonií nebo se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. František Preisler, ml. nepůsobil jen v oblasti vážné hudby. Mezi obyčejnými lidmi je dobře známá také jeho úzká spolupráce s českými populárními zpěváky Karlem Gottem, Helenou Vondráčkovou nebo s Lucií Bílou. Preisler, ml. se mimo jiné podílel i na celé řadě vokálně - instrumentálních projektů, na nichž účinkoval především se svým orchestrem European Janáček Philharmonic Orchestra, který v roce 1997 založil. Jako sólový klavírista Preisler, ml. interpretoval dílo Leoše Janáčka Zápisník zmizelého; jako skladatel má na svém kontě duet pro Evu Urbanovou a Daniela Hůlku Hvězda betlémská spolu s Karlem Gottem napsal píseň A já chtěl pálit sníh. S textařem Michaelem Prostějovským v závěru svého života připravoval muzikál. Na kontě Františka Preislera, ml. najdeme také četné nahrávky pro vybraná vydavatelství a gramofonové firmy, jakými jsou například Decca, Monitor EMI, Sony Music, Supraphon nebo Universal, stejně tak jako Český rozhlas nebo Českou televizi.

Tituly a ocenění: V r. 1993 se F. Preisler, ml. stal laureátem mezinárodní pěvecké soutěže Franze Lehára v Komárně.

Divadlografie pěvecká (výběr): Bedřich Smetana – Hubička; Leoš Janáček – Káťa Kabanová; Verdi – Síla osudu; Puccinni - Bohéma (Schaunard)

Divadlografie dirigentská (výběr): Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta; Giacomo Meyerbeer – Hugenoti; Giacomo Puccini - Madame Butterfly; Zdeněk Fibich - Smrt Hyppodamie; Bedřich Smetana – Hubička; Sergej Prokofjev - Popelka; Bedřich Smetana – Dvě vdovy; Petr Iljič Čajkovskij – Louskáček; Pietro Mascagni - Sedlák Kavalír; Ruggier Leoncavallo - Komedianti; Dmitrij Šostakovič - Lady Macbeth Mcenského újezdu; Georges Bizet – Carmen; Gioacchino Rossini - Lazebník sevillský; Giacomo Puccinni - Tosca; John Adams - Smrt Klinghoffera; Giacomo Puccinni - Bohéma, Giuseppe Verdi - La Traviata, Leoš Janáček - Příhody lišky Bystroušky, Antonín Dvořák – Dimitrij; Giuseppe Verdi - Macbeth; George Gershwin - Porgy a Bess; Leoš Janáček – Káťa Kabanová; Andrew Lloyd Webber - Jesus Christ Superstar; ...

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:05

88 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:30 - 14:25

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178202
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
František Preisler

Preisler František

Naposled navštívené:
František Preisler

Preisler František