Duben
ohodnotit

Skok do tmy

Další název:
A Leap in the Dark
Rok:
1964
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
28.8.1964
Popis / Obsah / Info k filmu Skok do tmy
Tím příslovečným skokem do tmy ocitají se vyslaní diverzanti najednou přímo uprostřed nejtotálnějšího protektorátu Čechy a Morava, ale nenacházejí zde odpor ani vzpouru proti okupantům, ani ne dokonce nespokojenost, nýbrž jen pozavírané soudruhy, všudypřítomný strach a veselé kolaborování s nepřítelem. Neseskočili do světla přátelské pomoci, nýbrž do temna udávání a nezájmu. Lidé se baví v biografech, zpívají v hospodách a bojí se jeden druhého. Nač zbytečně riskovat holý život nerozumným odbojem a předem marnými akcemi? Vždyť války se mají vést na frontách, ne v zázemí. Našinec musí hlavně přežít. Při prvním prozrazení spoléhá odbojář na mlčenlivost bývalého spolužáka a nezabije ho, jak měl, načež ho on udá. Když je prozrazen podruhé, nechce už udělat touž chybu, jíž se měl tentokrát naopak vystříhat, a postřelí nevinného a sám přijde následně o život. Ze tří odbojářů nakonec najde své soudruhy pouze jediný z nich a film tím končí, zdánlivě šťastně, ale příliš optimismu z toho přesto nečiší.


Autor: Misantrop

Popis / Obsah / Info k filmu Skok do tmy
POZOR SPOILER

Píše se rok 1943. Probíhá akce Václav. V letadle jsou tři parašutisté, mají navázat přerušené spojení se sovětským vedením strany. Je tu nejstarší Štěpán, skáče poprvé a je mu již padesát let. Další je Honza, jako velitel skupiny, poslední je student Karel, který utekl do svazu a nyní opatruje vysílačku. Ten je na místě seskoku doma. Po jejich letadle se střílí, ale oni přesto vyskočí na udaném místě. Karel je poznán kamarádem a on jej nezastřelí, jak je mu později mírně vytýkáno. Je těžké usoudit, zda kamarád udával, fakt je to, že ve vlaku, kterým jedou, je najednou kontrola a Honza je zadržen. Použije zbraň a je postřelen. Dva zbývající se dávají na útěk. Po dlouhých peripetiích se ocitají v Praze. Karel nalézá kýžený dům i byt, ale zaslechne, jak obyvatelka volá na gestapo. Potvoru přidusí a mizí. Oba muži nenalézají nikoho, kdo by jim měl dle plánu pomáhat. Štěpán je stále více a více nemocný. Karel navrhuje, aby šel k nějaké dívce Zdence, a on to udělá. Zjistí, že je vdaná, ale slabost jej přemůže, a tak u ní nakonec zůstává. Karlovi se zdá, že jej někdo sleduje, a když si na něj počíhá, zjistí, že je to kamarád. Ten jej vezme k sobě. Štěpán se dost marně pokouší najít někoho z vedení strany, najde jen nějakého doktora. A to už mu Zdena přináší noviny, ve kterých je on jako zločinec i s fotografií. Začíná na něj hon. Karlovi ujedou na schůzce s lékařem nervy, když se domnívá, že je slyšel jakýsi muž a že je udá. Muže zastřelí, ale tím se prozradí a začíná lov i na něj. Přežijí ti dva muži sami proti přesile a každý zvlášť?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Skok do tmy
Jaro 1943: ze sovětského vojenského letiště ve frontovém pásmu odlétá tříčlenná skupina odbojářů, která má na okupovaném území navázat kontakty s ilegálním komunistickým centrem, které bylo přerušeno za heydrichiády. Natáčení filmu se protáhlo na víc než tři roky..

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Skok do tmy
Jaro 1943: Ze sovětského vojenského letiště ve frontovém pásmu odlétá tříčlená skupina odbojářů, která má na okupovaném území navázat kontakty s ilegálním komunistickým centrem, které bulo přerušeno za heydrichiády.
Natáčení filmu se protáhlo na víc než tři roky a došlo k zásadnímu přepracování scénáře. Na kvalitě filmu se to kladně neprojevilo.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10