Duben
ohodnotit

Elysium

Další název:
Baja Dunes
Rok:
2013
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
29.8.2013
„Člověk se v roce 2154 snaží vrátit do rozdělených světů rovnost mezi lidmi.“

Obsah filmu Elysium

 
V roce 2154 existují dva druhy lidí: velmi bohatí, kteří žijí na nedotčené umělé kosmické stanici s názvem Elysium, a zbytek, živořící na přelidněné zničené Zemi. Tajemnice Delacourtová (Jodie Fosterová) je ochotna udělat cokoli, aby pro obyvatele Elysia zůstal zachován jejich luxusní životní styl. A naopak lidé na Zemi jsou ochotni udělat cokoli, aby se jim povedlo získat místo na Elysiu. Max (Matt Damon) se zapojí do nebezpečné operace, která by mohla přinést rovnost dvou polarizovaných světů.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 18.05.2014 HBO

 
Související odkazy
 
Recenze: Elysium

Po delší době tu opět máme sci-fi podle původního námětu.  číst dál

 
 
RECENZE: Elysium přináší orgie pro fanoušky akční sci-fi

Režisér Districtu 9 Neill Blomkamp se vrací s filmem, který podle scénáře působí jako pořádná slátanina. Příznivci žánru však při něm prožívají stejné nadšení jako u klasických sci-fi spektáklů z osmdesátých let. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Neill BlomkampNeill Blomkamp  
hraje:
Matt DamonMatt Damon.....Max De Costa [42]   
Jodie FosterJodie Foster.....ministryně Delacourtová [50]   
Sharlto CopleySharlto Copley.....Kruger [39]   
Alice BragaAlice Braga.....Frey [30]   
Diego LunaDiego Luna.....Julio [33]   
Wagner MouraWagner Moura.....Spider [36]   
William FichtnerWilliam Fichtner.....John Carlyle [56]   
Brandon AuretBrandon Auret.....Drake [40]   
Josh BlackerJosh Blacker.....Crowe   
Emma TremblayEmma Tremblay.....Matilda [9]   
Jose Pablo CantilloJose Pablo Cantillo.....Sandro [34]   
Maxwell Perry CottonMaxwell Perry Cotton.....malý Max [12]   
Faran TahirFaran Tahir.....prezident Patel [50]   
Michael ShanksMichael Shanks.....agent CCB [42]   
Carly PopeCarly Pope.....agentka CCB [32]   
Jared KeesoJared Keeso.....Rico   
scénář:
Neill BlomkampNeill Blomkamp  
hudba:
Ryan AmonRyan Amon  
Liz GallacherLiz Gallacher.....supervize   
kamera:
Trent OpalochTrent Opaloch  
střih:
Julian ClarkeJulian Clarke  
Lee SmithLee Smith  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazykové verze:
anglická, francouzská, španělská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Elysium >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.8.2020
Typicky Blomkamp...
Filmy Neilla Blomkampa nesu jeho typicky rukopis a   podobnu filozofiu so socialnym presahom, s ktorou   sa dokazem stotoznit.Kvitujem skvele herecke   obsadenie Damon+dvorny herec Copley, slusne efekty   a kameru.Mozno za par rokov nebude tento film   sci-fi, ale realita.Za vrchol tvorby vsak stale   povazujem District 9, ktory radim o triedu vyssie   a rozhodne si ho nenechajte ujst.
FIlm   jednoznacne doporucujem.
corea
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.3.2019
Obrovské prachy nasypané do obrovského sajrajtu   apokalyptické budoucnosti (která přitom vypadá   jako předměstí Chicaga už v současnosti),   srdceryvných flashbacků do dětství s pohledy   na svatý obrázek zeměkoule (jejich celkovou   dobu tipuju přes šest minut!) a snahy o   angažovanost hraničící s přitroublostí. Ani   propracovaný vizuál nedokáže přehlušit   neustálý tichý divácký hlásek Booože , za   co. Nic proti angažovanosti a apokalyptické   současnosti, ale ať to má hlavu a patu. V   Elysiu mají krabici s plexisklem, do které   strčíte vola bez xichtu, a za tři vteřiny se   vyspraví, ale nedokáží zastavit kosmické   plavidlo vyrobené z několika starých karavanů,   ledniček a mikrovlnky. Což mi připomíná, že   NASA by se evidentně mělo stydět, nejlepšími   kosmickými konstruktéry jsou evidentně mexické   zločinecké gangy, které rovněž disponují   nejlepšími světovými IT specialisty. Kdyby to   celé byla humorná parodie, tak všechny ty   nesmysly by fungovaly jako dokonalé gagy, jenže   film se bere smrtelně vážně a neuplyne pár   minut, aby se vás nesnažil neumětelsky dojmout.   I když.. V roce 2154 je vrcholem techniky   exoskeleton z pár trubek, řízený jednotkou s   displejem, co vypadá jako by ho vymontovali ze   staré hry Nu pogodi, a Damonovi to přikurtujou k   palici čtyřma šroubkama. Takže většinu filmu   pobíhá se svítící obrazovečkou na hlavě.   Netvrďte mi, že už při natáčení se všichni   neváleli smíchy. Možná je tento film zcela   nepochopen a přitom geniální...
rimmerova-motorka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.6.2016
Přímo prorocký film. Skupina vyvolených   ovládá celý svět. Na běžném člověku   nezáleží. Planeta je zaplavená odpadky,   různobarevnými gangy a chaosem. Pracují jenom   bílí. Barevní chlastají na ulici, žebrají a   okrádají bílé. Podobenství s nynější   Evropou, dobrovolně vydanou napospas afričanům,   je zjevné. Jen naše Elita ještě nemá (?)   satelit k bydlení a roboty ke svojí ochraně.   Nicméně do vývoje obojího strká balíky   peněz. Teď už vím proč. Nižší hodnocení   dávám za poměrně optimistický konec. Tohle   už byla Utopie.
GeorgeB
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.3.2016
Kdo viděl Distrikt9, a líbil se mu, tak bude   spokojen i s tímto snímkem. Oddechová   scifi-pohodička.
A pro všechny rýpali.   Elysium, se otáčí, tím vytváří odstředivou   sílu, která zde funguje jako umělá gravitace.   Tato gravitace tedy drží i vlastní atmosféru   Elysia. Elysium, tak skutečně může být   otevřené a přesto zde atmosféra drží,   podobně jako v centrifuze.
Xpojntman
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.9.2015
Pro mě jako antipseudohumanistu a antikomunistu   byl tenhle film na hraně. Ze stránky   řemeslnosti byl film fakt dobrej Jenomže pohled   na Matta bez vlasů už tak famózní nebyl.   Vlastně vypadal strašně. A stejně strašný   byl i scénář. Pokusme se nyní společně   zodpovědět několik otázek. 1) Jak by se   chtěly miliardy lidí dostat na Elysium? 2) jak   by se tam vešly? 3)k čemu by vedlo uzdravení   miliard lidí, kteří mají místo mozku tepláky   a jsou nezpůsobilí k životu? konstrukcí nikde   nezasekl? - Odpovědi 1)nereálný 2) nevešly   3)svět by šel do hoven ještě víc (toto je   klasický příklad šílenství ohledně   dotování afričanů jídlem. Když zachráníte   10 afričanů co maj hlad, rozmnoží se na 30   afričanů a najednou tu bude 30 afričanů co maj   hlad.a dál, a dál, a dál. Kdo v tomhle nevidí   konec světa je naivní blázen (a jednou si negr   přijde pro jídlo do jeho domu - v tomhle měla   ministrině obrany Foster   pravdu).Nejsnesitelnějšími postavami je tak jen   Kruger se svým přízvukem a Spider, kterýmu   jsem na konci fandila víc než Maxovi. Film je   zbytečně brutální aby byl vzápětí   prokládán pěveckým chórem a pohledem na Frey   s protivným děckem, které má samozřejmě tu   nejhorší dětskou nemoc, která momentálně je.   Očividně se stalo módou, aby v každým   akčním filmu otravovaly matky s   nevyléčitelnýma dětma (nejlépe s leukémií).   jeslti mě měl ten pohled dojmout, minul se   účinkem a jen mě rozesmál. Opravdu. Přes   všechnu bídu a utrpení má hlavní matka doma   laboratoř lepší než na jipce VFN. Na Maxe a   přátelství kašle, hlavně když se s ním   sveze lodí. Cestou ho nezapomene několikrát   probodnout nenávistným pohledem, za to do jaký   situace jí dostal, aby vzápětí vyběhla ven na   trávník a s neochvějnou přesností zamířila   do vily a okamžitě našla uzdravovací křeslo   (zřejmě ho maj v každým patře, v každým   pokoji). Na moment jsem se bála, že ten   zápornej voják vyměkne, ale když tu krávu   paralyzoval, byla to první scéna která se mi   upřímně líbila. Asi měla tahle situace   imitovat realný boj rodičů s nemocemi jejich   dětí. Samozřejmě se tomu nevysmívám. Je to   tragédie. Ale do tohohle filmu se to prostě   nehodilo.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.8.2015
Jednou a dost !
Škvár první kategorie. I kdybyste se rozhodli   mozek vypnout a zakopat metr pod zem, stejně vám   Elysium nedá příležitost nepřemýšlet nad   mezerami v něm. Nejvíc do očí bijící je   obranný/bezpečnostní systém Elysia. Tedy   žádný. Lidstvo je schopno vybudovat na   oběžné dráze kolonii pro vyvolené (kteří   asi nedýchají, neb na orbitu moc vzduchu není a   Elysium je otevřené), regenerovat se do   nekonečna, vyrábět stovky inteligentních   strážních a jiných robotů, když ale na   Elysium letí tři předpotopní lodě vyslané   žvatlajícím a tragicky zahraným Spiderem,   zmůžou se tito vyvolení na slovní výzvu a   když ta překvapivě nezabírá, jsou nuceni tyto   nelegálně sestřelit ze Země. Jak důmyslné.   Na podobné úrovni je i zabezpečení centrály,   kde si agresoři mohou volně pobíhat po komplexu   a dle své libosti rozhazovat granáty a   masakrovat lidi. Nikdo a nic jim v tom   nebránŠkvár první kategorie. I kdybyste se   rozhodli mozek vypnout a zakopat metr pod zem,   stejně vám Elysium nedá příležitost   nepřemýšlet nad mezerami v něm. Nejvíc do   očí bijící je obranný/bezpečnostní systém   Elysia. Tedy žádný. Lidstvo je schopno   vybudovat na oběžné dráze kolonii pro   vyvolené (kteří asi nedýchají, neb na orbitu   moc vzduchu není a Elysium je otevřené),   regenerovat se do nekonečna, vyrábět stovky   inteligentních strážních a jiných robotů,   když ale na Elysium letí tři předpotopní   lodě vyslané žvatlajícím a tragicky zahraným   Spiderem, zmůžou se tito vyvolení na slovní   výzvu a když ta překvapivě nezabírá, jsou   nuceni tyto nelegálně sestřelit ze Země. Jak   důmyslné. Na podobné úrovni je i zabezpečení   centrály, kde si agresoři mohou volně pobíhat   po komplexu a dle své libosti rozhazovat granáty   a masakrovat lidi. Nikdo a nic jim v tom   nebrání...K tomu třesoucí se kamera , naivní   vykreslení postav a ubohá hudba.
kockak1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2014
Iron man trochu jinak, víc pro dospělé. Sice od   začátku víte, jak to bude dál a možná i jak   to dopadne, ale je to docela napínavé,   koukatelné a sympaticky nedlouhé.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.7.2014
Je rok 2154 a na Zemi pořád vládne korporátní   fašismus, jenom rozdíl mezi bohatýma a chudýma   má trochu víc astronomický rozměry.. Film   kazí tuctová hudba jak z filmu pro pamětníky,   ruční kamera a ne příliš nápaditej   scénář. Herci a efekty ušly. Ještě jedna   věc co mě trápí - to fakt nešly ty dvě auta   co se ve filmu objevily udělat tak, aby vypadaly   že jsou z roku 2154 nebo aspoň 2140?? Nebo si   mám myslet, že tam disent jezdí ve 140 let   starých autech? Asi to bylo režisérovi jedno..
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Co na to říct - těšil jsem na film s mojí   dvorní dámou - jenom díky ní a těm   vizuálním efektům dávám, sice s těžkým   srdcem, ale přece jen 7 bodíků. Ovšem kdyby   tady nehrála Jodie, tak jsem dal podstatně míň   bodů.
amilter
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.6.2014
Nejlepsi z celeho filmu byl Krugerovo Exoskeleton,   jinak prumerny scifi, mel jsem to stesti shlednout   ho pred casem v kine, prostorovy zvuk udelal   svoje, takze za me 5 bodu.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih68102minih68102Micimutr (2011) 
Micimutr n
minih8564minih8564Hospoda (1996) [TV seriál] 
Hospoda n
minih12307minih12307Městečko prokletých (1995) 
Vilage of the Damned n
minih4200minih4200Blade Runner (1982) 
Blade Runner n
minih94442minih94442Váňa (2012) [2k digital] 
n
minih31650minih31650Stříbrná paruka (2001) [TV seriál] 
Stříbrná paruka n
minih96046minih96046Rivalové (2013) 
Rush n
minih122284minih122284Jan Hus (2015) [TV film] 
Jan Hus n
minih66701minih66701Jsem číslo čtyři (2011) 
I Am Number Four n
minih47144minih47144Králova přízeň (2008) 
The Other Boleyn Girl n


Hodnocení:n12345678910
Elysium (2013)Elysium (2013)Elysium (2013)Elysium (2013)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10