Duben
ohodnotit

Hlava 22

Catch-22

Žánr:
Rok:
1970
Délka:
121 minut
„Dokud nebudeš ležet bradou vzhůru, musíš bojovat! Americká satira na válku podle stejnojmenného románu Josepha Hellera.“

Obsah filmu Hlava 22

 
Kapitán John Yossarian je bombometčíkem u 256. letecké eskadry americké armády umístěné na základně u Itáliie, která odtud pomáhá při osvobozování Evropy od fašismu. Vlastně měl už být dávno doma, protože vojenským zákonem nařízený limit třiceti misí dávno překročil. Jeho velící důstojník, cynický plukovník Cathcart má však nedostatek pilotů, a tak počet povinných letů neustále zvyšuje, aby žádný z nich nemohl z letky odejít. Yossarian se proto snaží přimět doktora, aby jej z další služby osvobodil kvůli špatnému psychickému stavu a vydává se za cvoka. V cestě mu však stoji „maličkost“. Podle Hlavy 22 musí na své bláznovství upozornit...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Mike NicholsMike Nichols  
hraje:
Alan ArkinAlan Arkin.....John Yossarian [36]   
Martin BalsamMartin Balsam.....Cathcart [50]   
Anthony PerkinsAnthony Perkins.....A.T. Tappman [38]   
Martin SheenMartin Sheen.....Dobbs [29]   
Jon VoightJon Voight.....Milo Minderbinder [31]   
Orson WellesOrson Welles.....Dreedle [54]   
Jack GilfordJack Gilford.....'Doc' Daneeka [61]   
Richard BenjaminRichard Benjamin.....Major Danby [31]   
Art GarfunkelArt Garfunkel.....Nately [27]   
Buck HenryBuck Henry.....Korn [39]   
Paula PrentissPaula Prentiss.....sestra Duckettová [32]   
Bob BalabanBob Balaban.....kapitán Orr [24]   
Evi MaltagliatiEvi Maltagliati.....stará žena v nevěstinci [61]   
Felice OrlandiFelice Orlandi  
Bob NewhartBob Newhart  
Susanne BentonSusanne Benton  
scénář:
Buck HenryBuck Henry  
námět:
Joseph HellerJoseph Heller.....román (1961) [46]   
hudba:
Richard StraussRichard Strauss  
John Phillip SousaJohn Phillip Sousa  
kamera:
David WatkinDavid Watkin  
střih:
Sam O'SteenSam O'Steen  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Hlava 22 >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.7.2020
Ani tak, ani tak
Knihu som nečítal. Že vraj tam nie je všetko z   nej, ale to je jasné, nedá sa do dvoch hodín   všetko natlačiť. Tento film má dve polovice.   Kým prvá je skôr absurdná, čierna komédia,   ku konci sa to mení na dosť smutný príbeh a   poukazuje sa tu na vážne a desivé veci. Tak z   tých absurdít, napríklad keď idú autom tí   nepríjemní magori Minderbinder a Cathcart a   vedľa nich havaruje lietadlo a oni nič,   nezájem. Najvtipnejšia scéna je   bezkonkurenčne, keď príde tam generál a vojaci   zočia tú jeho fešandu šoférku, to bolo iné   peklo "čo tu nikto nevie, čo je stolička?   - Stoličku pre tatovo dievča!". Inu ten   jeho synak bol strašný sympaťák, ale boli to   len skôr mini úlohy. Do toho brutálna filozofia   toho talianskeho 107 ročného deda. A potom v   poslednej tretine už skôr smútok a krutosť   vojny. Zničenie vlastného letiska, odporné   podniky Minderbindera, či špina a hnus v   nočných uliciach. No ale všetko vyvažuje   famózny koniec a to neskutočne geniálna pointa   a zvrat v podobe kapitána Orra. Len viac sa nedá   prezradiť, len že je to jasný odkaz, že nádej   vždy existuje a keď ideš za svojim cieľom,   môže sa podariť, aj keď vyzerá akokoľvek   šialene a neuskutočnitelne. Inak film o   absurdite a nezmyselnosti vojny. Chvíľami bolo   do smiechu, chvíľami do plaču
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.2.2016
Velmi povedený protiválečný snímek s humorem   sobě vlastním. Odsuzování zvyšujícího   počtu náletů a touha odejít z armády je   hlavní téma příběhu. Hlava 22 je název   vojenského řádu oznamující co je třeba, aby   byl takový voják do civilu propuštěn. Mimo   jiné se v něm říká, že letecké povinnosti   může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky   narušeného, a zároveň požádá o uvolnění.   Ovšem to, že o uvolnění požádá, svědčí o   jeho psychickém zdraví, takže být uvolněn   nemůže: to staví celý příběh do absurdní   roviny. Výprava snímku je veliká a tak si   nezadá s ostatními byť vážnými válečnými   filmovými počiny. Celý děj se nese na hranici   mezi vážností, absurdnem a legrací. Při   porovnání se stejně laděným snímkem ´MASH´   natočený ve stejném roce a odehrávající se   pro změnu ve válce v Korei je ´Hlava 22´   daleko propracovanější, vtipnější a   kritičtější. Román, podle kterého je tento   snímek natočen, je údajně kritiky   přirovnáván k Haškovým Osudům dobrého   vojáka Švejka. To vyvolává touhu si to   přečíst.
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2011
Těžko překonatelná filmová adaptace původní   literární předlohy amerického autora Josepha   Hellera. Není to však film pro běžného   konzumenta a pro každý den.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.6.2010
Dnes tento film patří do zlaté fondu   světového filmu
skvěle zpracované   válečné drama.Toto díl skvěle odsuzuje válku   a je skvěle natočeno.Obsazení je zde skvělé.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.2.2010
No čekal jsem pořádný válečný film anebo   když už teda,tak dobrou komedii.Bohužel.Bylo to   sice podané jako komedie,ale nějak moc mě   nezaujala.Čekal jsem,že to bude o hodně   lepší.Občas se tady mihne nějaká ta   sranda.Dobré bylo to kupčení s tím armádním   majetkem to zase jo.Ale celkově mě ten film   zklamal.
charlie1612
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Catch XXII
Velmi zdařilá adaptace Hellerovy slavné   protiválečné knihy. Postupující úsvit,   kvílivý zvuk startujících motorů a   následující řev na plný výkon, vystupující   slunce a letouny rolující na start –   fascinující úvodní sekvence pro každého   milovníka letectví. Následuje scéna, kdy   Yossarian uzavře špinavou dohodu s velitelem   grupy Cathcartem o propuštění z armády s   příslibem, že je bude mít „rád“;   opouští velitelské stanoviště a následně je   zraněn zatím neznámým útočníkem, což je   scéna ze závěru filmu - zde navozující   otazníky a zvědavost. Následuje děj, oproti   knížce ucelený v jednotnou linku dělenou   stále se doplňující scénou detailu   bombometčíka zraněného při bojovém letu (u   jednotky je tak krátce, že jej ani vlastní   posádka nezná jménem) a vrcholící   naturalisticky zobrazenou scénou odhalující   fatální rozsah zranění dělostřeleckou   střepinou. Vedle skvělého absurdního humoru   je nutno podtrhnou naprosto jedinečnou   atmosféru. Letiště vytvořené v Mexiku   věrohodně ztvárňuje podobná druhoválečná   vojenská letiště „kdesi“ v Itálii.   Letecké scény nejsou naprogramovány   počítačem, ale reálně nasnímány   prostřednictvím cca 25 strojů Mitchell   přestavěných na odpovídající verzi a   létanou členy Frank Tallmanz Aviation Group. To   se týká všech letových scén, včetně zde   někde kritizované scény na pláži.   Nejpůsobivější je zřejmě, často a zcela   právem uváděná scéna nočního bombardování   vlastního letiště. Letouny manévrují v   poměrně úzce vymezeném údolí, lemovaného   skalami, a vylétají z naprosto temné noci do   filmařsky osvíceného letiště. Fascinující!.  
Vedle jiného za povšimnutí stojí fakt, že   film vznikl sestříháním cca 9 letových hodin   skutečných strojů, při jejichž natáčení   zahynul kameraman – ve snaze nafotit formaci pro   následné vyhodnocení se příliš naklonil a   vypadl z letounu (během práce se zásadně   odmítal poutat). V jedné z rolí se objevuje i   Art Garfunkel (pro nezasvěcené - člen   populárního hudebního dua „Simon &   Garfunkel“ z doby, kdy spolu ještě   komunikovali). Paul Simon měl ve filmu hrát   také, ale jeho postava byla nakonec škrtnutá   ...
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2009
Odsouzení nesmyslnosti války a všeho, co s ní   souvisí, prostřednictvím stejně nelítostného   absurdního humoru. Smích i mrazení v zádech v   perfektně vyváženém poměru. Tehdy ještě   Mike Nichols točil nekonvenční, působivé   filmy a na adaptaci téhle skvělé předlohy si   zuby nevylámal. Nemohl samozřejmě postihnout   všechno, co je v knize, ale co do filmu dostal,   zpracoval na výbornou. Nezapomenutelné figury a   situace, nad kterými divák kroutí hlavou,   směje se, ale pod tím vším cítí hrůzu z   následků lidské zabedněnosti.
Cleary18
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Hlava XXII
Četl jsem knížku Hlava XXII a to se s tímto   filmem nedá srovnat. Přítomnost,budoucnost a   minulost se tam furt míchá tak že člověk   který nečetl knížku určitě má problém se v   tom orientovat. Pro mě veliké zklamání tento   film a určitě jsem čekal o hodně víc.Plno   důležitých scén, které jsou v knížce tam   ani nebyly a některé scény ve filmu vůbec   neodpovídali knížce a to že byly docela dost   podstatné...Doufám, že film bude v budoucnu   udělán znova a o dost lépe : ))
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Mike Nichols natočil válečnou satiru, která si   z války děla srandu poměrně vážným   způsobem a možná proto je ze začátku tak   vtipná. První půlka je opravdu výborná a   vtipných (či spíše absurdních) situací je   zde překvapivě hodně. Škoda, že to nevydrží   až do konce a později humor začne upadat a film   až moc zvážní. Nichols už natočil lepší   kousky.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.3.2009
Bylo zajímavé vidět budoucí herecké hvězdy   (Voight, Perkins) v mladém věku, pro mě jako   pro pacifistu příběh, který mě opět dokázal   nesmyslnost válek dotaženo ad absurdum.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih56871minih56871O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (1981) [TV hra] 
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo n
minih43467minih43467Invaze zlodějů těl (1978) 
Invasion of the Body Snatchers n
minih37065minih37065Tenkrát v Mexiku (2003) 
Once Upon a Time in Mexico n
minih167407minih167407Pokoj (2019) 
The Room n
minih49712minih49712V plamenech (2008) 
Incendiary n
minih43040minih43040Stupeň 6: Dny totální zkázy (2004) [TV film] 
Category 6: Day of Destruction n
minih27431minih27431Poslední večeře (1995) 
The Last Supper n
minih72522minih72522Neviditelní jezdci (1982) [TV film] 
The Shadow Riders n
minih103399minih103399Líbánky (2013) 
Líbánky n
minih14742minih14742Od vraždy jenom krok ke lži (1982) 
Od vraždy jenom krok ke lži n


Hodnocení:n12345678910
Hlava 22 (1970)Hlava 22 (1970)Hlava 22 (1970)Hlava 22 (1970)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190480
Osobností: 697719
Fotografií: 763681
Plakátů: 376283
Obsahů a biografií: 178177

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10