Duben
ohodnotit

Věc: Počátek

The Thing

Další název:
Vec: Počiatok (SK); Vec (SK)
Rok:
2011
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
8.12.2011
„Největší objev lidstva může být zároveň i jeho posledním“

Obsah filmu Věc: Počátek

 
Předehra ke stejnojmenné hororové klasice z roku 1982 z dílny Johna Carpentera se odehrává na izolované základně na Antarktidě. Poté, co vědci objeví mimozemšťana, se vědecké bádání promění v děsivý boj o přežití. Paranoia se šíří mezi výzkumníky jako epidemie, nepřítel na sebe totiž může vzít podobu jakékoli živé bytosti. Záhadný vetřelec z jiné planety sice může vypadat jako jakýkoli člověk, ovšem uvnitř… zůstává nelidský.

Zdroj: HBO Europe

 
Související odkaz
 
Recenze: Věc: Počátek

Není to člověk. Zatím. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Matthijs van HeijningenMatthijs van Heijningen  
hraje:
Mary Elizabeth WinsteadMary Elizabeth Winstead.....Kate Lloydová [26]   
Eric Christian OlsenEric Christian Olsen.....Adam Finch [33]   
Adewale Akinnuoye-AgbajeAdewale Akinnuoye-Agbaje.....Derek Jameson [43]   
Joel EdgertonJoel Edgerton.....Braxton Carter [36]   
Kim BubbsKim Bubbs.....Juliette   
Ulrich ThomsenUlrich Thomsen.....dr. Sander Halvorson [47]   
Jonathan WalkerJonathan Walker.....Colin [43]   
Jan Gunnar RøiseJan Gunnar Røise.....Olav [35]   
Jørgen LanghelleJørgen Langhelle.....Lars [45]   
Trond Espen SeimTrond Espen Seim.....Edvard Wolner [39]   
Stig Henrik HoffStig Henrik Hoff.....Peder [46]   
Kristofer HivjuKristofer Hivju.....Jonas [32]   
Paul BraunsteinPaul Braunstein.....Griggs   
Carsten BjørnlundCarsten Bjørnlund.....Karl [37]   
Stefen RollpillerStefen Rollpiller  
Ole Martin Aule NilsenOle Martin Aule Nilsen.....pilot norského vrtulníku [32]   
scénář:
Eric HeissererEric Heisserer  
námět:
John W. CampbellJohn W. Campbell.....povídka Who Goes There? (1938, Kdo tam chodí?)   
hudba:
Marco BeltramiMarco Beltrami  
Ennio MorriconeEnnio Morricone.....téma z filmu Věc 1982 [82]   
kamera:
Michel AbramowiczMichel Abramowicz  
střih:
Julian ClarkeJulian Clarke  
Peter BoylePeter Boyle  
trailer
Distributor v ČR:
EEAP CZ-SK, A-Company Czech
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital Datasat
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Věc: Počátek >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2022
Jak to vše začalo
Skvělý prequel k remakeu Věci z roku 1982.   Vícejazyčný film připomínající spíš   eveopské dílo než americký trhák. Sci-fi   horor se skvělým obsazením, výpravou a triky.   Hudba vzdává hold originálu. Na dnešní dobu   povedené pokračování dnes už kultovní   klasiky. Chtělo by to ještě trojku v podobném   duchu.
Svarcneger
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.5.2020
Neurazi ani nenadchne
No, co napsat. efekty jsou super, ovsem atmosfera   k nicemu, zadny napeti jako v puvodnim dile, navic   dalsi film, kterej resi emancipaci a to uz cloveka   rozciluje, proste nezeru skutecnost, ze buchta v   klidu vezme plamenomet, kerej vazi jako krava,   hodi si ho na zada a v klidu usmazi tu nestvuru,   jako kdyby to byl Babis. Proste pro milovniky   starych klasik to prijde moc povrchni. Hodnotim   kladne, ze se skvele drzeli faktu, ze ma v   podstate bejt predfilm k originalu a to vyslo   dobre :)
pigal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.5.2019
Nie je Vec ako Vec...
Prequel ku kultovnemu hororu v sebe skryva urcity   potencial,ale maly budget sa na kvalite vyrazne   podpisal.The Thing vyzera vyslovene smiesne.Scenar   je deravy ako emental a veci,ktore sa dali   odpustit v roku 1982 uz odpustit nemozem.
Film   doporucujem len fanusikom originalu.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.9.2018
Kdybych neviděl jako první film "VĚC"   (1982), tak by tohle pokračování bylo pro mě   filmem minimálně zajímavým, ale první jsem   viděl ten z roku 1982 a tak jsem v tomto snímku   viděl jen okopírované části z   "jedničky" a související věci,   které jsme mohli vidět právě i v té jedničce   jako dvou hlavou "věc" nebo   pronásledování psa. Ve filmu Věc:Počátek je   toho pro mě více zklamáním, ale také jsem   tomu dával velké naděje a možná i kvůli tomu   mě to tak moc zklamalo.... HODNOCENÍ: 55%
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2018
║Rozpočet $38miliónov║Tržby USA   $16,928,670║Tržby Celosvetovo $27,428,670▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,972,630 //počet   predaných kusov 111,789║ Tržby za predaj DVD v   USA $5,214,471 //počet predaných kusov   207,333║ Tak konečne jeden z mála   prequelov(či remakov) čo majú čosi do seba,   úžasné masky, maskér Tom Woodroff je génius   je ho tu cítiť, priamočiary dej ktorý nenudí   má troška nevybrúsené hrany ale ničím   premršteným nepokazí rozohranú krvavú partiu   s tajuplným votrelcom, k tomu doprovodná hudba   pripomínajúca Votrelcov sadne, prepojenie s   pôvodným filmom VEC vyšlo, slušný nadpriemer.   /70%/
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.3.2017
Takto nějak by mělo vypadat sci – fi. I když   některé pasáže se mi zdály zbytečně   dlouhé. Triky nápad měly, i když ne   nejnovější, ale rozhodně stály za vidění.   Pro mne lehce nadprůměrný film.
kockak1
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.9.2015
Obludárium
Bohužel je to o třídu horší než jednička.   Ta totiž byla napínavá až k prasknutí,   atmosféra mrazivá a Věc neviditelná. Podle   pravidla: Nejvíc se bojíte toho, co nevidíte -   je jasné, že tím film hodně ztratil. Je to   stejné jako když jsme uviděli Vetřelce a   rázem se přestali bát. Na kvalitě nepřidal   ani jednoduchý scénář kopírující jedničku   a neznámí herci. Mě to tedy nebavilo.
Chaosteory
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.3.2013
Prequel
Předně bych rád řekl, že Věc: Počátek   není remake, jak ho mnozí nazývají, ale   prequel a jako takový má zaúkol jednu jedinou   věc. Přiblížit nám tu část příběhu, kde   Norská polární základna objevila nějakou   "věc" v ledu a na jejímž konci byl   vrtulník pronásledující psa.

Film není   lepší než Carpenterova Věc, o tom žádná,   ale mám pocit že o to ani nešlo. Tvůrci dobře   odhadli, jakým směrem se ubrat, a i když   obsahově příběh moc neobohatili, alespoň se   dokázali držet za patami klasiky a na dnešní   poměry přivedli na plátno velmi povedený   kousek.

Plusy: dějová návaznost ( vyčkejte   při titulkách ), vizuální stránka, snaha o   inovaci, dobrá atmosféra

Mínusy: hlavní   hrdinka po vzoru Ripleyové
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.3.2013
VĚC – POČÁTEK

Děj filmu je postaven   před příběh filmu Věc. Jak je v poslední   době zvykem, když nevíme jak pokračovat dál v   úspěšném dějově uzavřeném snímku, budeme   pokračovat tím, že vymyslíme, co bylo před   tím. Většinou tyto prequely nemají velký   úspěch, ale v tomto případě to přece jen   nebylo tak zlé.

Tyto filmy obecně mají   nevýhodu v tom, že všichni vědí, kam děj   směřuje, neboť skoro všichni viděli původní   film. Proto dílo musí být zfilmováno hodně   dobře, aby byl děj dostatečně zajímavý i   přesto, že v podstatě víte, co se stane. Na   filmu si cením toho, že se nesnaží za každou   cenu rovnat originálu a jde si vlastní cestou a   nedělá původní Věci v žádném případě   ostudu. I když je poznat, že tvůrci jsou   možná až přespříliš uctiví a málo   sebevědomí. To může vytvářet dojem, že   Počátek je v podstatě sice dobrý film, ale to,   že vůbec vznikl, je vlastně úplně   zbytečné.

Téma a hlavní příběh je pevně   dán, což podle mého názoru tvůrce hodně   svazuje a omezuje, neboť je nutí k opakování   některých situací z Carpenterova originálu.   Pevně rozdané karty svazují scénáristovi ruce   a nedovolí mu použít příliš mnoho   originálních situací. Přesto tvůrci zkusili   něco nového, použili nové chytré detaily jako   plomby a náušnice. Dále zaměnili hlavní   postavu. Zvolením ženy do této role horor   náhle evokoval Vetřelce, který je rovněž   zasazen do uzavřeného prostoru, ze kterého   není úniku. I když se Vetřelec svým   realistickým pojetím zásadně odlišuje od   Carpenterovy Věci zejména zaměřením na   kolektivní psychologii a paranoickou atmosféru.   Děj Počátku je více epický i mnohem   rychlejší na úkor komorní atmosféry a   osobních dramat hlavních postav. Ale některé   momenty, třeba zubní prohlídka, kdy naplno   propuknou paranoidní vztahy mezi členy   výzkumného týmu, kdy už nikdo nikomu   nevěří, se docela povedly. Tady se atmosféru   plnou napětí docela povedlo vystihnout. Ostatní   situace jsou již ale hodně předvídatelné.  

O záchranu a o úspěch filmu se ze všech   sil snaží několik povedených efektů a velmi   propracované a úžasné masky. Zbytek je velmi   dobrá rutina. Nikdo nic nepokazil, ale ani nic   nového nevytvořil. Ten nejdůležitější prvek   pro horor – vytvoření temné a tísnivé   atmosféry, ten hodně pokulhává za původní   Věcí. Pocit bezmoci, nejistoty, paranoia z   uzavřeného prostoru, z velké zimy tam venku za   zdmi a celková atmosféra tu bohužel   chybí.

Přesto jde o dobrou podívanou.   Navázání děje bylo povedené. Celkově je to   důstojné „pokračování“ původního   snímku a já jsem se u toho docela dobře bavila.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Opět výtečně povedený remake hororu od   debitujícího režiséra.Skupina vědců najde na   Antarktidě zmrzlého mimizemšťana který po   rozmrazení může mít podobu kohokoli z nich a   proměnit se ve vraždící bestii.Stejně jako v   původním filmu skvěle napínavé scény a   ještě dokonalejší stvůry.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih11663minih11663Lucky Luciano (1973) 
n
minih24847minih24847Zlatá svatba (1972) 
n
minih25968minih25968Súdim ťa láskou (1981) 
n
minih15857minih15857Píseň o stromu a růži (1978) 
Píseň o stromu a růži n
minih146131minih146131Jailbait (2014) [Video] 
Jailbait n
minih36726minih36726Lovci pokladů (2004) 
National Treasure n
minih34297minih34297Půjčovna mozků (1992) 
Brain Donors n
minih46148minih46148Tropická bouře (2008) 
Tropic Thunder n
minih5655minih5655Číslo na Ježíška: 3615 (1989) 
3615 code Père Noël n
minih111381minih111381Siddharth (2013) 
Siddharth n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Věc (1982)

 Věc (1982)
Věc n
The Thing
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: John Carpenter

(pokračování)

Věc: Počátek (2011)Věc: Počátek (2011)Věc: Počátek (2011)Věc: Počátek (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10