Duben
ohodnotit

Kawasakiho růže

Další název:
Kawasaki's Rose / Kawasakiho ruža (SK)
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
21.12.2009
„Za každou lží se skrývá pravda a za ní pravda ještě hlubší.“

Obsah filmu Kawasakiho růže

 
V hodnocení společné tvorby scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka se s léty vyvinulo podcenivé klišé, že jsou autory „útěšných a zábavných filmů". To je nespravedlivé: jednak ani jedno, ani druhé není žádný umělecký prohřešek, jednak taková charakteristika o filmech dvojice prostě neplatí. Ne pouze Kawasakiho růže, jejich desátý opus, se přece dotýká vážných společenských témat a osobní i kolektivní morálky, mentality doby a principů lidské podřízenosti a vzdoru. Kawasakiho růže není „jiný Hřebejk", ale dílo stále téhož filmaře, jen tentokrát vážnějšího a úpornějšího než jindy.
Profesor Pavel Josek, psychiatr, má být za...
 
Související odkaz
 
RECENZE: S Hřebejkovou Kawasakiho růží nelze nesouhlasit, byť je rozpačitá

Kawasakiho růže představují desátý společný film scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Dal by se shrnout jako směs velké ctižádosti a spousty malých ALE. číst dál

Hodnocení: 50 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jan HřebejkJan Hřebejk  
hraje:
Lenka Dolanská VlasákováLenka Dolanská Vlasáková.....Lucie [36]   
Milan MikulčíkMilan Mikulčík.....Luděk, manžel Lucie [35]   
Martin HubaMartin Huba.....Pavel, otec Lucie [65]   
Daniela KolářováDaniela Kolářová.....Jana, matka Lucie [62]   
Antonín KratochvílAntonín Kratochvíl.....Bořek, výtvarník [62]   
Anna ŠimonováAnna Šimonová.....Bára, dcera Lucie [18]   
Petra HřebíčkováPetra Hřebíčková.....Radka, TV reportérka [29]   
Martin SchulzMartin Schulz.....Kristián, televizní redaktor   
Ladislav ChudíkLadislav Chudík.....Kafka, vyšetřovatel [84]   
Ladislav SmočekLadislav Smoček.....dr. Pešek [76]   
Isao OnodaIsao Onoda.....pan Kawasaki   
Vladimír KulhavýVladimír Kulhavý.....primář [64]   
Josef PařenicaJosef Pařenica.....dr. Šíma   
Jan UrbanJan Urban.....řečník   
Zuzana ŠavrdováZuzana Šavrdová.....Kafková [63]   
Gambold DalajnGambold Dalajn.....léčitel   
scénář:
Petr JarchovskýPetr Jarchovský  
námět:
Petr JarchovskýPetr Jarchovský  
Jan HřebejkJan Hřebejk  
hudba:
Aleš BřezinaAleš Březina  
Georg Friedrich HändelGeorg Friedrich Händel.....árie Scherza infida z opery Ariodante   
Petr Iljič ČajkovskijPetr Iljič Čajkovskij.....Klavírní trio a moll op. 50 (2. věta)   
Bedřich SmetanaBedřich Smetana.....Klavírní trio g moll (1. věta)   
kamera:
Martin ŠáchaMartin Šácha  
střih:
Vladimír BarákVladimír Barák  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazykové verze:
česká, švédská, anglická
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kawasakiho růže >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.6.2020
Ve stejném roce natočila Lucie Bělohradská   snímek Archív, který je ve vícero aspektech   dost podobný jako Hřebejkova Kawasakiho růže.   Drama postupně odkrývající události minulého   režimu, kde lidé udávali na STB a sami byli   jejich spolupracovníky. Těžká doba, těžko   soudit. Jako velmi zdařilé bych kvitoval   obsazení Ladislava Chudíka do role bývalého   vyšetřovatele Kafky, jeho téměř dokonale   dobrácká povaha v něm zároveň skrývala   obrovské zlo, jehož propojení bylo perfektně   zahrané. Nešťastným tahem naopak spatřuji   obsazení Antonína Kratochvíla v roli   výtvarníka Bořka, který svoje věty pronášel   suchým a strojeným projevem zdůrazňující   jeho neherectví. Celkově se jedná spíše o   lehce nadprůměrný snímek ve filmografii Jana   Hřebejka. Nejvíc mě asi zaujala klasicky   výtečná hudba Aleše Březiny, z vetší   části se pohybující v gotických rovinách,   což tvořilo krásný a příjemný poslech.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.5.2017
Pro mně jasných 5 hvězdiček. Viděl jsem   dvakrát s časovým odstupem. Jak hodnotit film,   který se dotýká naší minulosti a   současnosti. Našeho temna a dnešního   procitání. Naší zpěněné žluče, která   stále bublá. A jak by sme se chovali my, kdyby   sme tehdy měli rodiny?
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.2.2014
Proč tak dlouho trvá, než se přejde k jádru   pudla?? Nebaví - nudí. Nemám za co dávat   jakýkoli plus, protože ani napodruhé jsem   nepochápal, proč je to tak zdlouhavé, bez chuti   a zápachu, mdlé a nedovařené.   201209119053/9105-----
Tak jsem to zkusil   podruhé, abych si byl hodnocením jist. Mohu   přidat jen to, že to odporné chování těch   třech na začátku filmu kde spor řeší   filosoficky je děs. No jo. Rádoby inteligenti co   si hrají na duševní vzdělance. Na nervy   lezoucí hudba, vinou zřejmě ožralých mistrů   zvuku stokrát silnější než mluvené slovo mi   lezla na nervy po celou dobu. Chtěl jsem dát   něco za velmi dobré scény s panem Chudíkem a   jeho výpovědi, ale nedám. Tenhle paskvil si to   nezaslouží. 201311180/0
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Průměrný film. Byl jsem na tom dnes v kině.   Začátek filmu absolutní nuda nic se tam 40   minut nedělo. Říkal jsem si vyhozené peníze,   ale nakonec jsme se dočkali slušného   scénáře, doprovodní hudba a napětí mě   nakonec přesvědčilo o tom, že to není film k   zahození. Chvilkami se ve filmu stále objevovaly   nudné scény o ničem. Jednoduše řečeno film   pro starší generaci...
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.9.2012
Pan Hřebejk točí a točí a točit bude, ale   všechno se jednou přejí. Film má silné téma,   dobré herce a je stále asi aktuální, ale   nevím, nekoupil bych si ho ani znovu nepodíval.   Je takový trochu mdlý a nemá patřičný   náboj, toť můj názor. Ještě pochválím, že   vystihl situaci, kdy i slušný člověk může za   jistých okolností selhat!
Otir
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.6.2011
Nemyslím si, že by film Kawasakiho růže   patřil mezi špatné filmy, ba naopak. Včera   jsem ho viděl a ikdyž zpočátku byl děj dosti   rozplizlý a nebylo jasné, co je hlavní   myšlenkou, od 2. třetiny jsem se začal dobře   orientovat. Chválím vynikající výkon M. Huby,   D. Kolářové a L. Chudíka. Tím nechci říct,   že ostatní byli průměrní. Byli taky   výborní, ale tito tři vynikli. Tak citlivě a   pravdivě mluvit o tomto tématu není jednoduché   a natočit film rovněž. Je dobře, že se   scénář mírně vymyká ustálenému klišé,   podle kterého se dá dobředu typnou vývoj   děje. Já za to tvůrce chválím a nevzpomínám   si na nic, co bych jim kategoricky vytkl. Proto   dávám 10.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.3.2011
Od tvůrčího dua Hřebejk – Jarchovský už   jsem nic velkého nečekal. Po pádu na samotné   dno v podobě Nestydy jsem nad nimi zlomil hůl. A   oni si najednou přijdou s tímhle…Ne že by to   byl kdovíjaký zázrak ale přece jenom se zdá   že Jarchovský šel do sebe a napsal něco mnohem   hodnotnějšího než jenom trapnou historku o   pochybném moderátorovi počasí. Ať totiž   hodnotím příběh z jakéhokoliv úhlu, nemám   co bych mu mohl vytknout – snad až na celkem   předvídatelný průběh. Pochválit naopak musm   cekové zpracování, kde nám režisér necpe tu   obecně rozšířenou „pravdu“ o tom, že   komunisti byli svině (sorry za uvozovky - vím,   vzhledem k mému věku mnozí namítnou, že já   do toho mám tak co kecat, ale historii VŽDY   píšou vítězové a žádný režim   nebyl/není/nebude ideální, nehledě k tomu, že   takhle už by to dnes prostě fungovat nemohlo).   Film tuhle moderní pravdu sice nepopírá, ale   ani se nesnaží o ní přesvědčit za každou   cenu - nechává to čistě na divákovi, což je   jednoznačně dobře. Navíc postavy jednají   docela uvěřitelně (když tedy vynechám trapnou   scénu manželského trojúhelníku či nezbedné   dcery/vnučky v obchodě – tohle působí   značně absurdně, prvoplánovaně a jaksi   násilně dotváří jinak velmi uvěřitelný   obraz jednoho lidského života či spíše obraz   série (špatných?) rozhodnutí učiněných   kdysi v sedmdesátých letech) a neměl jsem   nejmenší problém se s nimi (alespoň s   některými) ztotožnit. Možná je to tím, že   tuhle dobu jsem nezažil a proto jí nechápu,   možná je důvod prozaičtější, totiž že se   tenhle snímek opravdu povedl a já to nejsem   schopen přiznat. Navíc ve filmu se neobjevuje   jediná postava, která by na mě svým   charakterem působila jako postava záporná, což   je dáno asi tím, že lidé se nedělí na dobré   a špatné, spíše na špatné a ty ještě   horší… Další věcí, která mě   jednoznačně potěšila je absence profláklých   xychtů typu Jiří Macháček/Tatiana   Vilhelmová/Ivan Trojan a spol. Místo nich se mi   dostalo Daniely Kolářové, Lenky Vlasákové   nebo třeba mě zcela neznámého Martina Huby. A   ti za současnou českou hereckou elitou rozhodně   nijak nezaostávají. Další příjemnou věcí   jsou fajn dialogy, nulové pokusy o odlehčení a   už klasicky povedená hudba. Přestože se můj   komentář nese ve značně pozitivním duchu,   více než 7 bodů nedám. Snímek stojí určitě   za vidění, ale není to nic, co by ve mně   zanechalo nějaké hlubší pocity třeba jenom do   zítra, natož abych si na něj vzpoměl třeba za   měsíc. A pustit si to znovu? Možná za pár   let…Každopádně jsem ale byl příjemně   překvapen, takže se zdá že zlomit hůl nad   touto tvůrčí dvojicí byla přece jenom chyba.
lucymat
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.2.2011
Navzdory scénáři a zajímavým hercům je   Kawasakiho růže další zoufalou průměrností   současného českého filmového rybníčku.   Pojmout film jako natáčení dokumentu pro   televizi... no proč ne, ale příště bych   prosila to udělat záživnější formou,   protože vydržet až do konce, vyžaduje   nadlidských diváckých sil.
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.12.2010
Tento rok je významný spoustou kouře a smradu,   tedy přesněji výrobou smradlavé kouřové   clony, která má zakrýt hnus a svinstvo   posledních dvaceti let, které tu vyrábí   malo-mocní tohoto společenství.
K tomu se   "jim" samozřejmě hodí bývalý   režim. Pro děti se pořádají akce a projekty,   točí se stupidní filmy, vše jen proto, aby se   zakryly oči.
Film je otravný maglajs, ale co   čekat od nejotravnějšího režizera českého   filmu, který ho pomáhá pohřbít.
kongolese
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.12.2010
Narodni sebemrskacstvi
To je muj dojem z filmu. Po udalosti, naivne   nazyvane 'sametova revoluce', kdy se podarilo   odstupujici (a zpet nastupujici)strane zfalsovat a   zamotat fakta tak, ze nikdo nevi kdo byl kdo a co   mel kdo na svedomi, je tu vykonstuovany pribeh,   ktery nepusobi ani presvedcive. Ti nahore se muzou   jen smat. Smali se predtim a smejou se porad.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih67436minih67436Pekelník (1959) 
The Devil's Disciple n
minih24741minih24741Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi (1974) 
n
minih79939minih79939Rebelka (2012) 
Brave n
minih70732minih70732Ghost Rider 2 (2012) 
Ghost Rider: Spirit of Vengeance n
minih75844minih75844Saigo no bansan (2005) 
Saigo no bansan n
minih152043minih152043Cesta za králem trollů (2017) 
Askeladden - I Dovregubbens hall n
minih86111minih86111RoboCop (2014) [2k digital] 
RoboCop n
minih138554minih138554Contracted: Phase II (2015) 
Contracted: Phase II n
minih168094minih168094Emma. (2020) 
Emma. n
minih93452minih93452Ticho v soudní síni (1987) [TV inscenace] 
Ticho v soudní síni n


Hodnocení:n12345678910
Kawasakiho růže (2009)Kawasakiho růže (2009)Kawasakiho růže (2009)Kawasakiho růže (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10