Duben
ohodnotit

Byt

The Apartment

Další název:
Das Appartement
Rok:
1960
Délka:
125 minut

Obsah filmu Byt

 
Jack Lemon hraje C.C.Bakera, který je svobodný "starý" mládenec, a vlastní byt, kde bydlí sám a sám. Líbí se mu slečna Fran Kubelíková ( Shirley McLaine), která pracuje ve stejné pojišťovně jako on. Zapůjčil jednou neprozřetelně jednomu ženatému kolegovi svůj byt, a to neměl dělat, protože už nedokázal další žádosti odmítat. A tak si vlivní spolupracovníci vodí své milenky do jeho bytu a C.C. zatím mrzne na lavičce v parku. A zatím co on trpí, z jeho bytu se line smích a hlasitá hudba, a tak zakrátko považují nájemníci Bakera za hýřila, prostopášníka a holkaře. Na druhé straně mu je odměnou fakt, že jeho pracovní kariéra stoupá závratně...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Billy WilderBilly Wilder...... [53]   
hraje:
Jack LemmonJack Lemmon.....C.C.Baxter [35]   
Shirley MacLaineShirley MacLaine.....Fran Kubelíková [26]   
Fred MacMurrayFred MacMurray.....Jeff D. Sheldrake [51]   
Ray WalstonRay Walston.....Joe Dobisch [45]   
Joyce JamesonJoyce Jameson.....blondýnka [27]   
Hope HolidayHope Holiday.....Margie MacDougallová [21]   
Jack KruschenJack Kruschen.....Dr. Dreyfuss [38]   
David LewisDavid Lewis.....Al Kirkeby [43]   
Joan ShawleeJoan Shawlee.....Sylvia [34]   
Naomi StevensNaomi Stevens.....Mrs. Mildred Dreyfuss [34]   
Johnny SevenJohnny Seven.....Karl Matuschka [34]   
Willard WatermanWillard Waterman.....Mr. Vanderhoff [45]   
David WhiteDavid White.....Mr. Eichelberger [44]   
Edie AdamsEdie Adams.....Miss Olsen [33]   
Clark RossClark Ross.....štamgast [46]   
scénář:
Billy WilderBilly Wilder...... [53]   
I.A.L. DiamondI.A.L. Diamond...... [39]   
hudba:
Adolph DeutschAdolph Deutsch...... [62]   
kamera:
Joseph LaShelleJoseph LaShelle...... [59]   
střih:
Daniel MandellDaniel Mandell...... [64]   
dvd obal trailer
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Byt >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2023
Každý, kdo viděl tenhle film pochopí, že se   ve svém komentáři nebudu o ničem rozepisovat.   Každý komentář je v tomto případě   zbytečný, protože tohle se totiž musí   vidět!!! Z mého pohledu je tohle jedna z   nejgeniálnějších komedií, jaké kdy, kdo   natočil a jestli existuje nějaká virtuální   klenotnice světové kinematografie, tak tenhle   skvost do ní zcela určitě patří!!!
Petrkey
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2020
Billy Wilder zde bezprecedentně dokázal, že   patří k nejvyšší režisérské špičce.   Svůj obvyklý cynismus přežhavil něžným   humorem, romantikou a ryzím patosem.   Labilnější dámy v biografech po premiéře   prý nefalšovaně plakaly. Na dámy s tímto   ražením si stěžoval Fred MacMurray. Ženy,   které potkával na ulici mu za to jak se choval   ke slečně Kubelíkové hlasitě spílaly a jedna   ho doslova majzla kabelkou. Wilder ve svých   filmech vyžadoval, aby se do písmene dodržoval   scénář a improvizace herců netoleroval. V   tomto filmu si Jack Lemmon dovolil improvizaci jen   jednou, když cedil špagety přes tenisovou   raketu, tak si u toho zpíval. Wilder přimhouřil   oko a hudební vložku akceptoval. Byt je tak   propracovaný, že se filmu nedá vytknout, z mé   strany, opravdu nic. I přesto, že stopáž je na   svou dobu dost dlouhá a i přesto, že jsem   viděl film už několikrát, celých 125 minut   jsem koukal, ani nedutal. Vladimír Brabec a   Libuška Švormová taky odvedli skvělou práci.
p.a.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2020
Romantická komedie = tenhle film!!
Co dodat? Jack Lemmon to byl herec který nezkazil   snad žádný film a Shirley MacLaine tady byla   úžasná. Tuhle romantickou komedii mám zkrátka   rád a na ústřední duo se vždycky s radostí   podívám. Billy Wilder byl komediální génius a   režisérská extratřída. Padesátá léta v USA   to byl asi pěkný frmol. Kolikrát jsem tenhle   film viděl nevím, ale vždycky se dobře bavím.   Všichni tvůrci tohoto dílka odvedli skvělou   práci a největší bomba je, že i po šedesáti   letech mě zkrátka baví.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.11.2018
Jestli tohle měla být komedie, tak já se tedy   moc nebavila. Ano, Jack Lemmon skvělý, i Shirley   ozvláštněná pro nás zajímavým příjmením,   filmové řemeslo nadstandardní, žádná hluchá   místa, navíc jsem si film pustila s naším   původním dabingem, ale samotný námět mě   iritoval natolik, že jsem se přes to nedokázala   přenést. Nevěry ženáčů, kterým kariérista   půjčuje byt a má mě ho být snad líto, že si   uhnal rýmu pospáváním na studené lavičce v   parku? Tak to pardon. A že se jedna zamilovaná   otrávila, protože jí ženáč nechce? A co si   myslela? Nebýt sekretářky, která všechno   naprášila, tak by manželku neopustil. Myslete   si o mě co chcete, ale pro mě to sranda k   popukání nebyla. Spíš taková sonda do lidské   duše. Ale dokázal jí Wilder zpracovat hodně   dobře, to se musí uznat.
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.10.2018
Ty starší filmy mají takové kouzlo, o kterém   se dnešním tvůrcům může nechat jenom zdát.   Sice nejsem tak starej ročník, ale od Billyho   Wildera jsem už viděl Sunset blvd., Stalag17,   Sabrinu a samozřejmě Někdo to rád horké,   takže vím, jakej je to pan režisér. Výbornej   nápad jak si vydělat peníze navíc tím, že si   udělám z bytu šmajchlkabinet, krásná ukázka   toho, jak už tehdá fungovalo tzv. ruka ruku myje   v karierním růstu a že hloupost či naivita   ženských, než se jim rozsvítí, nebylo ani   tenkrát nic neobvyklého. Dále tu máme herecký   koncert Jacka Lemmona, i výborné výkony   ostatních herců. Já se suprově bavil a to   hodnocení je adekvátní. Mohlo by být i   vyšší, protože na černobílé dílo, je to   bomba film. Já nevidím důvod nedat plnou   ---100%
m6k
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.3.2017
Sladká romantická komedie, ale...
Začínám těm klasickým hollywoodským   „filmům pro pamětníky“ přicházet na   chuť. Byt je okouzlující hořkosladká   (tragi)komedie o malém úředníčkovi v   mašinérii velké firmy, který neumí nikomu   říci ne. Bravurní konverzační hříčka o   C.C.Baxterovi, malém kolečku v soukolí velké   firmy, (bravurní Jack Lemmon). Tuctový   loajální uředníček se zamiluje, do podobně   bezvýznamného kolečka na nejspodnější   příčce společenského žebříčku –   sličné výtahářky. Imigrantku se slovanským   jménem Kubelíková,(sic!), (tu hraje Shirley   MacLaine, která krom neskrytelného půvabu, ve   filmu ukazuje i svůj nesporný herecký talent).   Kolem krásné, ale svým imigrantským původem   determinované dívky, ovšem krouží mnohem   silnější firemní žraloci. Síla,   (mnohaoscarového), Wilderova filmu je v tom, že   skrz popředí zábavně komických situací,   nechá diváka sociálně kriticky(sic!),   nahlédnout do temného pozadí světa velké   pojišťovací firmy. Do prostředí falešné   morálky, podvádějících manželů s   oportunisticky ochotnými spolupracovnicemi. Do   světa odcizeného, bezskrupulózního   kariérismu, ve kterém se ztrácí prostor, pro   obyčejnou lidskost, čestnou morálku, a kde v   neposlední řadě není místo ani pro opravdovou   nezištnou lásku. Oč nenápadnější a   neprvoplánovitější je tento Wilderův filmový   pohled, o to silněji může diváka zasáhnout. A   diváka, kterého tento sociální osten nijak   nezasáhne, protože je k němu hluchý a slepý,   toho stále ještě Wilder královsky pobaví, v   intencích klasicky komediálního příběhu. Ve   kterém se lež a přetvářka, až detektivně   odhalují, pomocí mistrných detailů. Bravurní   filmový kousek!
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.3.2013
Nepřikláním se k názoru, že "The   Apartment" je nejlepší Wilderův film,   není dokonce ani komedií v jeho stylu,   opakovanou dívatelnost však rozhodně splňuje,   hlavně díky roztomilé Shirley MacLaine i Jacku   Lemmonovi, kteří se dokáží prohrát kartami   celou scénou bez jediného hluchého místa a   Budova rýma by se měla zapsat do nejlépe   ztvárněných filmových chorob všech dob, tedy   pokud jí Jack Lemmon netrpěl skutečně :-)
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2011
Tohle jsou pro mě romantické novely, které já   můžu vidět.Má to děj, je to inteligentní   zábava a vše ještě sto let zůstává v   podvědomí v mozku..
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.5.2011
Skvělý film a stále je i pro adepty filmové   réžie filmem vysoce poučným. Vždyť pan   režisér Billy Wilder byl režisérem s   nejčastější oscarovou nominací a majitelem   sedmi Oscarů. Podotýkám, že byl u tohoto filmu   též spoluautorem scénáře.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.1.2011
Billy Wilder mnohými považován za jednoho z   nejlepších režisérů všech dob nám ve svém   nejznámějším filmu představuje plachého   úředníčka, který svůj kariérní postup   zařizuje tím, že pronajímá důležitým   členům firmy svůj byt za účelam nekalých   návštěv se svými milenkami. Filmu nemůžu   upřít zajímavý nápad a skvělý výkon Jacka   Lemmona, avšak celkový stereotypní a dlouhý   průběh filmu mi nedovoluje dáv vyšší   hodnocení než lepší průměr.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12248minih12248Meet Me in St. Louis (1944) 
Meet Me in St. Louis n
minih20094minih20094Den šakala (1973) 
The Day of the Jackal n
minih9773minih9773Jsem nesmělý, ale léčím se (1978) 
Je suis timide, mais je me soigne n
minih3132minih3132Annie Hallová (1977) 
Annie Hall n
minih22842minih22842Vražda v Orient expresu (1974) 
Murder on the Orient Express n
minih145491minih145491Melanie: Dar života a smrti (2016) 
The Girl with All the Gifts n
minih75587minih75587Jeden musí z kola ven (2011) 
Tinker, Tailor, Soldier, Spy n
minih81239minih81239Rubín má barvu krve (1989) [TV inscenace] 
Rubín má barvu krve n
minih114365minih114365Sunlight Jr. (2013) 
n
minih126586minih126586Salem (2014) [TV seriál] 
Salem n


Hodnocení:n12345678910
Byt (1960)Byt (1960)Byt (1960)Jack Lemmon
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763990
Plakátů: 376625
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10