Duben
ohodnotit

Lovec draků

The Kite Runner

Další název:
Majster šarkanov (SK); Drachenläufer
Rok:
2007
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2008
„Vždycky existuje způsob, jak napravit chybu.“

Obsah filmu Lovec draků

 
Režisér Marc Forster vypráví ve snímku Lovec draků příběh o přátelství, o vině, o výčitkách svědomí a o tom, že nikdy není pozdě napravit chybu. Autorem oceňované literární předlohy, stejnojmenného autobiograficky laděného románu, je kalifornský lékař Khaled Hosseini (nar. 1965 v Kábulu). - Afghánský emigrant, spisovatel Amír, odjíždí na základě telefonátu od otcova přítele ze San Francisca do Pákistánu. Vzpomíná na dětství ve vile v Kábulu a na svého kamaráda Hasana, s nímž vyrůstal a s nímž pouštěl draky. Trýzní ho výčitky svědomí kvůli podlému činu, jehož se tehdy dopustil jen proto, že ze strachu nedokázal napadenému Hasanovi pomoci. Z...
 
Související odkaz
 
Recenze: Lovec draků

I když název na první pohled evokuje nějakou novou fantasy ságu, zdání klame. Draci tu nemají šupiny ani neplivou oheň, ale září barvami a zdobí je třásně.... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Marc ForsterMarc Forster  
hraje:
Khalid AbdallaKhalid Abdalla.....Amir [26]   
Shaun ToubShaun Toub.....Rahím Chán [44]   
Atossa LeoniAtossa Leoni.....Soraya   
Homayoun ErshadiHomayoun Ershadi.....Baba, Amírův otec [59]   
Ahmad Khan MahmidzadaAhmad Khan Mahmidzada.....mladý Hassan [11]   
Khaled HosseiniKhaled Hosseini.....doktor v parku [42]   
Saïd TaghmaouiSaïd Taghmaoui.....Farid [33]   
Zekeria EbrahimiZekeria Ebrahimi.....mladý Amir [11]   
Sayed Jafar Masihullah GharibzadaSayed Jafar Masihullah Gharibzada.....Omar   
Nabi TanhaNabi Tanha.....Ali   
Ali Danish BakhtyariAli Danish Bakhtyari.....Sohráb   
Quadir FarookhQuadir Farookh.....gen. Táherí   
Maimona GhizalMaimona Ghizal.....Džamíla Táheríová   
Abdul Salam YusoufzaiAbdul Salam Yusoufzai.....Ásef   
Elham EhsasElham Ehsas.....mladý Ásef   
Bahram EhsasBahram Ehsas.....Wali   
scénář:
David BenioffDavid Benioff  
námět:
Khaled HosseiniKhaled Hosseini.....stejnojmenný román (2003, česky nakladatelství Rozmluvy, Řevnice 2007) [42]   
hudba:
Alberto IglesiasAlberto Iglesias  
kamera:
Roberto SchaeferRoberto Schaefer  
střih:
Matt ChesseMatt Chesse  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, ruská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Lovec draků >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.4.2017
Nejprve jsem si přečetla knihu a to je moc   dobře, protože ani při nejlepší vůli nemohli   tvůrci filmu zobrazit všechno. Zjistila jsem,   jak málo toho víme o světě. Strhující   příběh, dojemný a bez patosu.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2014
Lovec draků
Nominace na Oscara za nejlepší hudbu.
Sedíc v   hospodě u pátého piva dostávám esemesku od   jedné překrásné slečny, kterou jsem právě   potkal, jestli se prý nechci stavit na skleničku   vína a nějaký pěkný film. Na kuráž do sebe   házím dva kousky navíc a vyrážím. Dívka   slíbila víno a svým řečím dostála.   Nestává se často že mne takhle ženy zvou, a   tak kvůli nervozitě ve mne během patnácti   minut mizí i ta flaška a my konečně můžeme   začít sledovat film. Moje nová známost se   chtěla ukázat jako intelektuálka a tak zvolila   Lovce draků z Afghánského prostředí. Zprvu   jsem tedy šilhal více po té, co mě pozvala   domů, protože její sexy košilka byla něco, co   mě nenechávalo v klidu, postupně jsem se ale   tak zakoukal do The Kite Runner, že se té   krásce nepodařilo upoutat mou pozornost ani   poté, co tu košilku odložila. Silný příběh,   který vás donutí se zamyslet nad malichernostmi   života, které občas řešíme místo těch   důležitějších věcí. A když se objevili   závěrečné titulky, já byl tak dojat a tak   duchovně nakopnut že i přes tu nahou nádheru   kroutící se přede mnou, vzal jsem do ruky   knižní předlohu a neodložil ji, dokud   poslední stránka nebyla přečtena...
Hugin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.10.2011
První část filmu, ve kterém jde o nerovné   přátelství dvou chlapců ze sociálně   odlišného prostředí a řeší se v něm vztah   hlavní postavy se svým otcem, si plně zasluhuje   označení psychologické drama. Po útěku rodiny   do USA, „před spravedlivým hněvem lidu“, se   z příběhu, ve kterém již Amir dosáhl   dospělého věku, stává romantická   „limonádka“ jak vystřižená s jihoamerické   telenovely. Část v níž se Amir vrací do   Afgánistánu je už typický Hollywood, včetně   samotného konce, kde se mají všichni rádi a   všechno dobře dopadne. Od určitého okamžiku   se z filmu stává prvoplánový kalkul hrající   na city diváků. Škoda, po první slibné   třetině to nakonec skončilo kýčem. Taktéž   se vůbec nedá říci, že by snímek nějakým   způsobem hluboce vypovídal něco o afgánské   mentalitě, jejich zvycích a kultuře. To mohu   konstatovat na základě vlastní zkušenosti,   jež jsem získal při cestách v této oblasti   světa. Zanedbatelná není i politická   propaganda. Z počátku každý sní o tom   „správném“, rozuměj americkém, a posléze   otevře Amerika svou náruč muslimským   utečencům. A jak co nejvíce ponížit svoje   nepřátele? Tím, že z nich uděláme pedofilní   zvrhlíky. Z pohledu Talibánu to vidím na   vyhlášení fatvy.

Ještě na okraj. Za   zmínku stojí jeden z dialogů mezi Amirem a   Hassanem, ve kterém debatují o filmu Sedm   statečných.
Hassan: „Jestli pojedu někdy do   Íránu a potkám tam Charlese Bronsona tak ho   požádám o autogram.“
Amir: „Bronson je ale   Američan.“
Hassan: „Jo? Proč tedy mluví   persky s íránským přízvukem?
(volně   citováno)
Mně jen zbývá dodat: „No,jo.   Dabing.“
pink.mouse
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2010
Krásně zpracovaný film, na neobvyklé téma, z   neobvyklého prostředí. Jen mám dojem, že   kdybych neměla přečtenou knížku, možná by   mi nebylo vše co se ve filmu děje uplně   jasné....
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.8.2009
Talentovaný a ne příliš známý režisér Marc   Forster natočil snímek který není ani tak   syrový jako spíš krutý…Hned od začátku   Vás snímek okouzlí svým optimismem svou   nadějí…Dva mladí chlapci zažívají   dobrodružství, soutěží v pouštění draků   ale v zápětí se to změní v krutou realitu a   boj kdo z koho…Napadá mě že zde čerpal Danny   Boyle inspiraci pro svého Milionáře…I já   jsem o Lovcích draků slyšel a také jsem se k   tomu stavil skepticky…Ale přirovnal bych své   nadšení k tomuto příkladu, jdete do baru kde   budete vědět že tam jsou samé krásné ženy,   ale Vám se stane že se tam zamilujete…Přesně   tohle se stalo mě s tímto filmem…Lovec draků   je velice citlivě natočené drama o   přátelství a zradě, které má v první   polovině neskutečný tah a chytlavost…Nikdy   bych nečekal, že mi bude běhat mráz po   zádech, když budu sledovat souboj papírových   dráčků…Jenže to úžasné tempo se v druhé   polovině vytrácí a upřímně řečeno snímek   by mohl být o půl hodiny kratší…Navíc mě   potěšilo že ve filmu bylo řečeno pár slov o   mém oblíbeném herci, Stevu   McQueenu…Zpočátku je Afgánistán v Amirových   vzpomínkách znázorněn jako slibně se   rozvíjející země, ale dvojitá revoluce, v   obou případech vedená krutými tyrany s   nesmyslnými zákony (absurdní zákon Talibanu,   že každý muž musí nosit plnovous), ji   totálně zruinovala a proměnila v doutnající   trosky plné mrtvých těl a strachu…
Fridadenny
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Film mě zaujal nejen poutavým příběhem, ale i   vhledem do kultury Afgánců a jejich historie.   Rovněž pak také popisem mužské životní   cesty.
Jsem za tento film rád, obvzláště   dnes, v době, kdy když se řekne Afgánistán,   jediné, co se člověku vybaví je terorismus.  
Příběh míchá barvy Afgánské utrpení,   lásky, disciplíny, dobrých srdcí a hrdiských   skutků zvráceného prostředí.

Bravo!
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.9.2008
Chvílemi opravdu působivé ale zbytečně   utahené a rozvleklé drama, které zaujme   zajímavým příběhem odehrávajícím se v   neokoukaném prostředí a navrch je okořeněné   civilními hereckým výkony.
Gina
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2008
jiný svět
I když hlavní děj tohoto filmu se odehrává   před nějakým časem, pro nás evropany je to   okno do světa Afganistánu, Pakistánu a jiných   zemí Asie, které jsou nám svým myšlením   cizí. Donutil mne zamyslet se nad smyslem života   a ukázal mi, jaké mám štěstí, že žiju zde   v Čechách a uvědomuji si svou bezmocnost vůči   těmto zemím.
Je to zatím nejhezčí film,   který jsem letos viděla a to i přes to, že   jsem ho asi od 30. minuty   probrečela.
Doporučuji ho všem, kteří mají   rádi příběhy, které jim sice vrazí nůž do   srdce, ale zároveň je přinutí se i zamyslet.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.7.2008
Na tenhle film jsem byl hodně zvědavý a fakt je   ten, že jsem si na konci filmu pobrečel. Opravdu   za srdíčko beroucí příběh.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38664minih38664RRRrrrr!!! (2003) 
RRRrrrr!!! n
minih69716minih69716Jellyfish (2007) 
Jellyfish n
minih27685minih27685Muž na Měsíci (1999) 
Man on the Moon n
minih4547minih4547Brácha za všechny peníze (1978) 
Brácha za všechny peníze n
minih43097minih43097Tahle země není pro starý (2007) 
No Country for Old Men n
minih34306minih34306Muž v ohni (2004) 
Man on Fire n
minih58754minih58754Město zločinu (2009) 
Xin Su shi jian n
minih16661minih16661Poslední zůstává (1996) 
Last Man Standing n
minih49997minih49997FC Venuše (2005) 
FC Venus n
minih13297minih13297Mzda strachu (1953) 
Le Salaire de la peur n


Hodnocení:n12345678910
Lovec draků (2007)Lovec draků (2007)Lovec draků (2007)Lovec draků (2007)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10