Jeden svět
ohodnotit

Operace Silver A [TV film]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
149 minut, (2 díly - 72 minut a 77 minut)
„Tatiana Vilhelmová a Klára Issová v dramatickém příběhu dvou krásných mladých žen na pozadí kruté a nebezpečné doby protektorátu.“

Obsah filmu Operace Silver A

 
Ačkoliv příběh začíná téměř idylicky, na sklonku roku 1941, předčasnou oslavou Silvestra, s falešným zdáním, že vše je stále v pořádku, a dvě krásné mladé ženy, přítelkyně a obdivovatelky tehdejších filmových hvězd, jako byly Adina Mandlová i Nataša Golová, jsou středem společnosti, právě v tuto chvíli nedaleko odtud, v zasněženém lese, seskočili padákem tři mladí muži: Bartoš, Potůček a Valčík...

Příchod parašutistů, vyslaných z Anglie, kteří se v Pardubicích objeví, znamená zásadní zlom v dosavadním životě obou žen i v životě jejich manželů. Do nebezpečných akcí, které mají parašutistům pomoci splnit zadaný úkol, se zapojí nejen ony,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Operace Silver A >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

terimila
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2020
Moje hodnocení je značně rozporuplný. Po   řemeslné a umělecké stránce je ten film   fanstastickej. Dobrý herecký výkony (super   Issová a jako obvykle skvěle nesympatická   Vilhelmová), krásná kamera, krásný film na   pohled. Děj má odpich a bezstarostné mladé   ženy i jejich blízcí se do všeho zaplétají,   komplikují si i to, co by nemuseli... a když   přijde druhá heydrichiáda, je hotovo.
Ale já   si prostě nemůžu pomoct, ale mám problém s   faktickou stránkou věci. Ano, parašutisti i   lidi z odboje byli jen lidi. Měli svý potřeby.   Ale přímo přilepit konkrétním lidem, že to   byli po lidské stránce bezskrupulózní   děvkaři, pokud to není skutečně veřejně   známo a podloženo? Nevím, já tohle prostě   neberu.
Buď si vymyslím volný příběh   nějakých parašutistů zapojených do nějaké   akce, kteří ať se peleší klidně i s   domovníkovic fenkou... ale přilepovat to   konkrétním lidem, kteří navíc pro tuhle zemi   fakt udělali hodně (Silver A byl spolu s   Anthropoidem jeden z nejúspěšnějších   výsadků, protože svůj úkol splnili   perfektně)... s tím mám problém. Proto chápu   výhrady někdejších odbojářů.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.12.2019
Jeden z mnoha důkazů mimořádné   univerzálnosti režiséra Jiřího Stracha.   Nedlouho po krásné pohádce "Anděl   páně" dokázal natočit strhující   válečné drama o jedné ze skupin našich   výsadkářů připravujících se na atentát na   říšského protektora Heydricha. Většina byla   natočena v autentickém prostředí v   Pardubicích kde se členové skupiny ukrývali. K   maximálnímu hodnocení schází tomuto   televiznímu filmu jen málo. Brání mu jen   drobné (možná že trochu víc než   drobné)historické nepřesnosti. Ty ale plně   vyvažuje autentická atmosféra a řada   výborných hereckých výkonů. I v tomto   projektu dokázal Jiří Strach shromáždit   vskutku nebývale hvězdnou sestavu o jaké se   ostatním českým režisérům ani nezdá.  
Výsledek je (jak už je u Jiřího Stracha   obvyklé) na české poměry vysoce nadprůměrný   film, který v tomto případě nejen zaujme ale i   poučí.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.3.2018
Jiří Strach umí točit dobré filmy a   tentokrát výborně zpracoval příběh, který   se odehrál v "zákulisí" atentátu na   Heydricha, příběh o kterém se tolik nepíše.   Naprosto věrohodně ztvárňuje dobu   protektorátu počínaje kostýmy, prostředím i   celkovou atmosférou, a celý snímek působí   přirozeně.Velice kvalitně je film obsazen taky   herecky a v neposlední řadě donutí diváka   přemýšlet.Nelze soudit jednání jednotlivých   postav, protože netušíme jak bychom se v dané   situaci zachovali.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2017
Výsadek
Blíží se konec roku 1941, jednotky Wehrmachtu   stojí u Moskvy a v zasněžené krajině v   okupovaném Protektorátu Čechy a Morava se   snášejí z oblohy Českoslovenští   parašutisté.Exilová vláda v Londýně se   konečně rozhodla podpořit domácí odboj v   rámci plánované akce která bud mít za   několik měsíců drastické   vyústění.Dramatické události těchto let samy   o sobě nabízejí silný příběh , kterého   však po hříchu ve filmu až tolik není.   Tvůrci šli cestou vykreslení postav   manželských i jiných trojůhelníků ,lásky,   zrady ,vášně, chtíče naroubované na čas   okupace , kdy hlavní postavy jako by si neuměly   uvědomit závažnost svého až naivního   jednání které neohrožuje pouze je samotné ale   i řadu dalších lidí.Po událostech z 27.   května 1942 a likvidaci kata českého národa   teror vrcholí.Po zradě slaboškého   prospěcháře Čurdy nabírají věci rychlý   spád a zatýkání nebere konce. To už jsou   obecně známé informace , z tohoto pohledu zde   však chybí informace o osudu obce Ležáky   která byla vyhlazena jako odplata za ukrývání   vysílačky "Libuše" členem skupiny   Silver A četaře Jiřího Potůčka.Snímek   zručně natočený s dobovou atmosférou i celkem   věrnými kulisami těchto let. Herecké obsazení   i výkony kvalitní až na přehrávající   Issovou a ještě více přehrávajícího   Dvořáka.Celkově solidních sedm hvězd i když   se dalo určitě z filmu i příběhem vytáhnout   podstatně víc
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2016
Hrdina protinacistického odboje a velitel skupiny   ´Silver A‘ Alfréd Bartoš jako arogantní   sexuální mašina? Jestli to byl pokus o vnesení   romance mezi Alfrédem Bartošem a Táňou   Hladíkovou, tak tedy hodně blbý. Doslova se   jedná nejen o zesměšnění této osoby, ale   přímo i o jeho zneuctění. Čím si to   zasloužil? Jiří Strach celý příběh pojal   pro ČT pochopitelně zcela televizně a nutno   uznat, že po režijní stránce odvedl kus   poctivé práce. Ale co ten scénář? Co to tam   jsou za nesmysly? Co se týče hereckých   výkonů, nelze nikomu nic upřít. Atmosféra je   spíše hodně jednoduchá bez sebemenšího   napětí či nějaké ponurosti. O akci se dá   hovořit až na konci celého dějství, ale to   viditelně jen z nutnosti, neboť bez toho by to   už skutečně nešlo. Bez té romance to jinak   není nijak špatný příběh, ale zasloužil by   se ještě daleko více zpracovat. Obsahuje   spoustu zbytečně natahovaných sekvencí a   naopak mnoho věcí není dotaženo do konce.   Zbytečná je i tak dlouhá stopáž, což vedlo k   rozdělení na dva díly. Těžko říci proč   tohle vlastně vzniklo. Všichni účastníci   operace ´Silver A´ si zaslouží daleko lepší   film.
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.11.2012
Tak takhle ne. Námět výborný, podání   povrchní. Docela slušné herecké obsazení,   dobrá Tatiana Vilhelmová jako rozmazlená   panička s heslem „chci víc, nemám nic“ nebo   rozkošnický seladon Jiřího Dvořáka. O to   víc mě mrzí nikam nevedoucí epizodky Jany   Hlaváčové a Taťány Medvecké. Ovšem pokus o   zlidštění příběhu řadových občanů v   těžké době mě tady nepřesvědčil (na   rozdíl od Habermannova mlýnu nebo s   přimhouřením oka Protektora). Nemůžu se   prostě ztotožnit s tím, že parašutisti z   Anglie si tady do celkem pohodového protektorátu   přilítli zachlastat a zasouložit (jen s   minimálním náznakem, že jsme okupovaní nebo   že nedejbože někde je válka). Nemluvě o   celkem volném pojetí stanného práva (v jedné   scéně hysterie z nezakrytých oken, v jiné   scéně pohodově hlučná manželská hádka na   noční ulici). Asi by mě na kolena měl dostat   emocema naflákanej závěr, ale ani to   neproběhlo. Gestapácké razie a výslechy na mě   působily dojmem parodie. Takže znovu a nikoli   poprvé píšu, že skutečnou atmosféru a   napětí mi poskytnou o půl století starší   filmy Vyšší princip nebo Romeo, Julie a tma.   Což možná bude tím, že to dělali lidi, co   protektorát skutečně zažili. Pro mě Operace   Silver A bohužel na jedno podívání.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Na filmu si cením, že neukazuje postavy   parašutistů jenom jako válečné hrdiny, nebo   roboty na zabíjení, ale hlavně jako normální,   obyčejné chlapy se všemi klady a zápory,   které si v sobě nese každý z nás. Dost   netradiční pohled na dění kolem známého   pražského atentátu a kus poctivé filmařiny v   jednom.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Válečné drama bez krve a bitev. Přesto funguje   a ukazuje věci o kterých většina z nás   neměla potuchy. Silný a dobře natočený TV   film!
Ondrus21
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Nevím, co bylo skutečným záměrem autorů,   jestli natočit seriózní historický film nebo   obyčejné válečné drama. Spíše asi to   druhé. Pomineme-li historické chyby,   nepřesnosti i úplné nesmysly, zdá se mi, že   film vykresluje hlavní postavy odbojářů a   parašutistů na úkor jejich důstojnosti a vrhá   na ně špatné světlo.
David80
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.8.2011
Dávám nízké hodnocení za hluboké pohrdání   skutečným působením výsadku Silver A a jeho   spolupracovníků. Pokud máte zájem dozvědět   se něco o čs. protinacistickém odboji, tudy   cesta nevede...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih52362minih52362Klára a František (2007) [TV film] 
Chiara e Francesko n
minih47567minih47567Baby Máma (2008) 
Baby Mama n
minih30643minih30643Můj strýc Benjamin (1969) 
Mon oncle Benjamin n
minih65909minih65909Pan Jordán a Habada (1968) [TV inscenace] 
Pan Jordán a Habada n
minih7567minih7567Fany (1995) 
Fany n
minih6809minih6809Dovolená s Andělem (1952) 
Dovolená s Andělem n
minih49510minih49510Bohyně krásy (1984) [TV inscenace] 
Bohyně krásy n
minih24589minih24589Kamarátky (1979) 
n
minih55017minih55017Královské usínání (1974) [TV hra] 
Královské usínání n
minih15464minih15464Parta za milión (1990) 
n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Anthropoid (2016)

 Anthropoid (2016)
Anthropoid n
 
Žánr: historický / válečný / thriller / životopisný
Země: Velká Británie / Česká republika / Francie
Režie: Sean Ellis

(neoficiální pokračování)

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]

 Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]
Kulka pro Heydricha (1941) n
 
Žánr: historický
Země: Česká republika
Režie: Robert Sedláček

(spin-off)

Lidice (2011)

 Lidice (2011)
Lidice n
 
Žánr: drama / válečný / historický
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Petr Nikolaev

(spin-off)

Atentát (1964)

 Atentát (1964)
Atentát n
 
Žánr: válečný
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(pokračování)

Operace Silver A (2007) [TV film]Operace Silver A (2007) [TV film]Operace Silver A (2007) [TV film]Operace Silver A (2007) [TV film]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10