Duben
ohodnotit

Boccacio 70

Boccaccio ’70

Další název:
Boccaccio I, II; Boccace 70 (FR)
Země:
Rok:
1961
Délka:
200 minut, 98+102 minut
„Láska má mnoho podob.“

Obsah filmu Boccacio 70

 
Dvoudílný povídkový film Boccaccio 70 je společným dílem čtyř hvězdných italských režisérů – jednotlivé příběhy natočili Mario Monicelli, Federico Fellini, Luchino Visconti a Vittorio De Sica. Autor námětu Cesare Zavattini se inspiroval lehkým duchem Boccacciova Dekameronu a zachytil čtyři různé podoby lásky a erotiky v moderní době. Vznikl tak jediný film, kde se (byť v rozdílných povídkách) sešly tři z největších sexsymbolů doby: Sophia Lorenová, Anita Ekbergová a Romy Schneiderová. Číslice 70 v názvu filmu je jízlivým popíchnutím namířeným na prudérní italskou cenzuru: film vznikl již v roce 1962, jeho tvůrci ale předpokládali, že kvůli...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
ÚPF - Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
italská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Boccacio 70 >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.2.2010
Boccaccio 70. A proč 70? Protože škodolibí   italští producenti filmu předpovídali, že jej   přísná italská cenzura povolí k promítání   až v roce 197O. Nejznámější je Viscontiho   epizoda, v níže se tehdy velice populární Romy   Schneiderová jako frustrovaná hraběnka vrhne na   prostituci a jejím prvním zákazníkem je její   nevěrný manžel. Mně osobně se více zamlouvá   výherce loterie Šíša, který se těší na   svou cenu, noc se Sophií Loren.
petrusmev
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.8.2007
Fascinují mě italské filmy 60. let, jako např.   Boccaccio '70. Všechny jsou oslavou velkého   vypravěčství a suverénní filmařiny bez   samoúčelných filmových triků. Jsou vrcholně   umělecké a přitom velmi zábavné a znalé   života, o kterém vyprávějí. Srovnám-li   soudobou českou filmovou tvorbu s těmito díly   (jsem si vědom své krutosti), nezbývá než si   povzdechnout, proč je dnes všechno tak   křečovité a často postrádající základní   řemeslné dovednosti.

Zpátky k filmu.   Skládá se ze čtyř povídek (v USA se prý   uváděly z časových důvodů jen tři - bez   první povídky) čtyř režisérů: Maria   Monicelliho, Federica Felliniho, Luchina   Viscontiho a Vittoria de   Sicy.

Nejzábavnější se mi zdála poslední   povídka se Sophií Loren v hlavní roli. Ta hraje   holku od střelnice, která si po nocích   přivydělává jako společnice vesnických   tatíků vyhraná v pochybné loterii. Loren je   opravdu kouzelná a mít tu možnost, koupím si   los také.

Povídka Pokušení doktora   Antonioniho je rovněž zábavná a navíc vysoce   kousavá do strážců mravopočestnosti, tak jak   to umí a v dalších filmech ukazuje Federico   Fellini. Anita Ekberg narostlá do obřích   rozměrů je neskutečný nápad a to, co   provádí na billboardu, je jedna z   nejlegračnějších věcí, které jsem kdy ve   filmech viděl. Své ručičky bych také velmi   rád dal tam, kam doktor Antonioni.

Povídka   Práce s nevšedně krásnou Romy Schneider je v   podstatě komorním dramatem se dvěma herci   odehrávajícím se mezi čtyřmi stěnami, ale   natočeným s takovou nenápadnou suverenitou, že   se tají dech při oscilacích nálady hlavní   hrdinky mezi smíchem a pláčem, odhodláním a   neschopností, láskou a odporem.

První   povídka v pořadí vypráví o mladém páru,   který se musí vzít tajně, aby hlavní hrdinka   nepřišla o práci. Líčí se v ní nesnáze, s   jakými se mladý pár musí potýkat na začátku   svého manželství, a které ústí do absurdní   situace, kdy sice oba bydlí spolu, ale on je   noční hlídač, ona pracuje přes den a jediná   chvilka, kdy se vidí, je pět minut ráno.   Povídka je příjemně civilní, ale svým koncem   trochu bezvýchodná.

Na závěr ještě malou   poznámku. V jedné věci mají italští filmaři   velkou výhodu - příznačnou gestikulaci Italů.   Určitě je divácky velmi atraktivní sledovat   herce neustále v pohybu a s výraznými gesty a   mimikou. Přesto by to k dobrému filmu   nestačilo. Boccaccio '70 nabízí daleko víc, a   tím je zábavný a zároveň moudrý pohled na   život.


Hodnocení:n12345678910
Boccacio 70 (1961)Boccacio 70 (1961)Boccacio 70 (1961)Boccacio 70 (1961)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani