Duben
ohodnotit

Padlé ženy

The Magdalene Sisters

Další název:
Magdalene Sisters
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2004
„Odvahou proti fanatismu!“

Obsah filmu Padlé ženy

 
Irsko v šedesátých letech minulého století. Do kláštera vedeného řádem milosrdných sester jsou posílány provinilé dívky - svobodné matky nebo dívky, které se chovaly příliš vyzývavě nebo se staly nevinnými oběťmi znásilnění. Žádná z nich si však nedovede představit, co ji za zdmi kláštera, kde si svůj „hřích" musí odpykat, čeká. Tvrdá práce je asi tím nejmenším zlem. Pobyt přináší i ponížení a přísné despotické zacházení sester, včetně sestry představené, zaštiťující se tím, že jedná z vůle boží a pro dobro svých schovanek. Režisér Peter Mullan k snímku dodává: „Nikdy bych nebyl schopen sám takovýto příběh vymyslet, nejsem tak dobrý v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Peter MullanPeter Mullan  
hraje:
Geraldine McEwanGeraldine McEwan.....sestra Bridget [69]   
Anne-Marie DuffAnne-Marie Duff.....Margaret [31]   
Nora-Jane NooneNora-Jane Noone.....Bernadette [18]   
Eileen WalshEileen Walsh.....Crispina/Harriet [25]   
Mary MurrayMary Murray.....Una O'Connorová   
Eamonn OwensEamonn Owens.....Eamonn [19]   
Chris Patrick-SimpsonChris Patrick-Simpson.....Brendan [23]   
Julie AustinJulie Austin.....Theresa   
Ian HanmoreIan Hanmore.....Margaretin otec [48]   
Peter MullanPeter Mullan.....O’Connor [42]   
Julie Wilson NimmoJulie Wilson Nimmo.....dívka [29]   
Dorothy DuffyDorothy Duffy.....Rose/Patricia [21]   
Britta SmithBritta Smith.....Katy   
Frances HealyFrances Healy.....sestra Jude [31]   
Eithne McGuinnessEithne McGuinness.....sestra Clementine [40]   
Phyllis MacMahonPhyllis MacMahon.....sestra Augusta   
scénář:
Peter MullanPeter Mullan  
námět:
Steve HumphriesSteve Humphries.....TV dokumentární film Sex v chladném podnebí z roku 1998   
hudba:
Craig ArmstrongCraig Armstrong  
kamera:
Nigel WilloughbyNigel Willoughby  
střih:
Colin MonieColin Monie  
trailer
Oficiální stránka:
miramax.com/the_magdal...
 
 
Distributor v ČR:
SPI
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Padlé ženy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

argenson
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.6.2017
Tak za sebe říkám strašně nadhodnocenej film.   Myšlenka dejme tomu, zpracování strašný.   Přebujelá rétorika a spousta úplně mešuge   uječených postav. Přínos to má snad jedině v   objevu, že něco takovýho se mohlo dít o sto   let později než by člověk čekal.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.1.2015
To jako ta čtyři švihnutí proutkem bylo to   týrání jo?? Aha, tak to jo. To potom ano.   Děsná krutost fakt. Nebo ta scéna   nejkrutější, stříhání vlasů!!! Nic   krutějšího jsem nikdy neviděl. Ani nečetl.   Běžte do hajzlu i tím co je tu všude napsáno.   Dále jsem film už nějak bedlivě nesledoval.   Stačilo poslouchat ty blbé kecy kolem. A to   nemyslím jen ty fanatické o Bohu a tak podobně.   Scénář je k ničemu a celý štáb kolem taky.   Nedostali do děje ani kapku života, nebo   vzruchu, nebo vášně, prostě ničeho. Každý   si odemlel svůj předepsaný text a bylo po   ptákách. Pokud chtěl režisér zpracovat   pravdu, měl to udělat jinak. Je to prostě   blbina. A to neberu v potaz scény z útěkem, to   patří už do komedie. 2015011710944/11419
hannibanny
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.10.2009
Irsko, 60.léta minulého století.. Dívky a   ženy, které vedly lehký život, staly se   oběťmi znásilnění, a nebo jsou svobodné   matky, odvážejí do kláštera. Žádná z nich   však netuší, co ji čeká za zdmi , kde si má   odpykat trest. Tvrdá práce je asi to najmenší   . Musí čelit despotickému a ponižujícímu   zacházení řádových sester a hlavně matky   představené, která tvrdí, že vše dělá pro   jejich dobro a odvolává se na matku boží.   Režisér Peter Mullan pozbíral materiál na   svůj film v ještě donedávna existujících   Irských polepšovnách a sám byl šokovaný z   krutých výchovných praktik, o kterých   veřejnost neměla ani tušení.
Mě osobně se   film velice líbil a všem co obdivují   realistické zpracování utrpení pro nic za nic,   navíc podle skutečných událostí vřele   doporučuji.Co je nejvíc šokující,a ačkoliv   si to dnes nechce připustit většina   věřících, je že toto zlo se konalo a nadále   koná ve jménu boha,či matky boží.   (např.vzpomeňme si jen na našeho Jana Husa!)
rivata
Hodnocení:
Přidáno: 12.3.2009
Co bych k tomu řekla:
Pracuji v Irsku se   zneužívanými a týranými lidmi. Jedna z žen,   mi vyprávěla podobný příběh. Popravdě, zál   se mi neuvěřitelný svojí středověkou   krutostí. Ono totiž té ženě je 57 let. Opsala   mi téměř identický příběh zneužití,   znásilnění, a pak dalšího šoku v   klášterech, kde očekávala lásku. Strašlivý   opak byl pravdou. Ten film, je bohužel velmi   pravdivý, ač se zdá být krutý. Ukazuje   hloubku ostrova a jeho bytí ve druhé polovině   minulého století.
Tink
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.9.2008
Strhující drama o ženách v Magdalenských   domech. Neuvěřitelný příběh 4 dívek, jež   se dostanou do kláštera, kde tvrdá práce je   tím nejpříjemnějším zážitkem. Snímek   šokuje tím, jak se ještě v moderním století   může zacházet z ženami jako s odpadem   společnosti! Vždyť poslední z domů byl   zrušen až v roce 1996.Mě osobně pak nejvíce   zasáhl příběh Crispiny. Film je poutavě   natočený, překvapila mě herečka, která   hrála Bernadette. Myslím, že po tomto výkonu   má navíc než jen hrát v béčkových hororech   (zejména, když byl její první). Je šokujíci   vidět, že Irsko není jen ta přátelská a   zelená země, jak ji známe.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2008
Velmi drsná, ale realistická záležitost...
...v televizi zrovna skončil tento film a   jediného prožitku, jehož jste po jeho   shlédnutí schopni, je hluboká konsternace, jak   ještě ve 20. století vládly naprosto otřesné   poměry v tzv. polepšovnách pro "morálně   zkažené" ženy, z nichž některé se   "provinily" např. tím, že byly   svobodnými matkami. Hluboká ostuda, jíž se   dopustily tak na své rodině, se neodpouští,   spasení je možno hledat jen v naprostém   pokání. Strašné. Snímek je naprosto   realisticky natočen podle skutečných osudů, je   drsný, syrový, nutící k zamyšlení. Pouze mne   mrzí, že jsem jej neviděla s českým dabingem,   nýbrž s titulkami, které mne bohužel v   televizi často odtahují od děje a   soustředění se na něj. Toto je drama a dabing   by byl velmi vhodný. Nicméně na bodovém   hodnocení tím nesrážím, plný počet bodů si   tento snímek se silným psychologickým nábojem   víc než zaslouží.
Mr.Kluzo
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2007
Drama dívek z irské polepšovny a ukázka, jak   ještě v nedávné minulosti i v tak   civilizované zemi jako je Irsko mohlo docházet k   ponižování a utlačování žen a dívek. Je   otřesné, že někde můžou zavřít dívku do   polepšovny za to, že byla znásilněna. Skvělé   herecké výkony všech herců, parádní réžie,   kamera i střih a v neposlední řadě detailně   vykreslené charaktery hlavních hrdinek ze   snímku dělají nezapomenutelný zážitek.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.5.2006
Silné drama, které mě jen utvrdilo v mém   pohledu na katolickou církev. Zajímavé je, že   v roce 2002 byl v Irsku zároveň natočen i   televizní film na stejné téma pod názvem   Sinners (Hříšnice) a oba dokonce spojuje i   Adne-Marie Duff, která si v obou filmech zahrála   jednu z hlavních rolí. Možná, že Hříšnice   (u nás jej uvedla ČT) na mne zápusobily ještě   silnějším dojmem.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.3.2006
Dobrý film, který poukazuje na nebezpečí   fanatizmu, který zasahuje aji do církve, moc se   mě líbí jak ukazuje, že nic černé ani   bílé, opovržené dívky trpí po tom co se na   ně vykašlala jejich vlastní rodina a jsou   uvrženy do kláštera kde musí otrocky pracovat   a na slovo poslouchat sestry, které se rozhodně   nechovají jako služebnice boží, hodně lidí   tímto názorem zřejmě naštvu, ale tento film   ukazuje proč nemám rád křesťanství...
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2005
irské drama
Drsný film inspirovaný skutečnými událostmi.   Skoro je těžké uvěřit, že něco takového,   jako existence katolických prádelen, otročina a   trýznění žen, může existovat v Evropě 60.   let. Snímek je dalším z titulů, který   průměrně inteligentního nepovrchního   člověka donutí přemýšlet. Je třeba si   vážit osobní svobody a svobody druhých lidí.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih94010minih94010Tvář za oknem (1985) [TV inscenace] 
Tvář za oknem n
minih20571minih20571Tamara (2005) 
Tamara n
minih46525minih46525Letní láska (2006) 
Summer Love n
minih4343minih4343Bloudění (1965) 
Bloudění n
minih149585minih149585O pasáčkovi a labutích princeznách (1968) [TV film] 
O pasáčkovi a labutích princeznách n
minih10961minih10961Křtiny (1981) 
Křtiny n
minih154293minih154293Godzilla II Král monster (2019) 
Godzilla: King of the Monsters n
minih58472minih58472Křišťálová noc (1966) [TV inscenace] 
Křišťálová noc n
minih96096minih96096Přátelská výpomoc (1989) [TV inscenace] 
Přátelská výpomoc n
minih3122minih3122Anna proletářka (1952) 
n


Hodnocení:n12345678910
Padlé ženy (2002)Padlé ženy (2002)Padlé ženy (2002)Padlé ženy (2002)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani