Duben
ohodnotit

Apokalypsa

Apocalypse Now

Další název:
Apocalypse Now Redux
Žánr:
Rok:
1979
Délka:
197 minut
Premiéra v ČR:
15.2.1996
„Srdce temnoty ve vietnamském pekle.“

Obsah filmu Apokalypsa

 
Téma vietnamské války bylo v americkém filmu po dobu jejího eskalace (1965–75) prakticky tabu, což také potvrzuje jen hrstka nepříliš podařených výjimek (např. Kazanovi Hosté z roku 1972). Francis Coppola začal Apokalypsu připravovat už na sklonku šedesátých let, od kdy se datují první verze scénáře, ale jeho další projekty a boj o vlastní ekonomickou nezávislost na Hollywoodu komplikovaný snímek neustále odsouvaly. K natáčení ve filipínských exteriérech přistoupil teprve na počátku roku 1976, ovšem další problémy, jak logistické a zdravotní během vlastního natáčení, tak tvůrčí při postprodukci, prodloužily jeho výrobu na tři roky. Když...
 
Související odkaz
 
Filmové klenoty: Apocalypse Now

„I love the smell of napalm in the morning.“ Francis Ford Coppola oslavil tento měsíc devětasedmdesátiny. A protože první,... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola  
hraje:
Marlon BrandoMarlon Brando.....plk. Walter E. Kurtz [55]   
Robert DuvallRobert Duvall.....pplk. Bill Kilgore [48]   
Martin SheenMartin Sheen.....kpt. Benjamin L. Willard [38]   
Frederic ForrestFrederic Forrest.....Hicks [42]   
Laurence FishburneLaurence Fishburne.....Tyrone "Clean" Miller [17]   
Albert HallAlbert Hall.....Phillips [41]   
Dennis HopperDennis Hopper.....fotoreportér [42]   
G.D. SpradlinG.D. Spradlin.....gen. Corman [58]   
Harrison FordHarrison Ford.....plk. Lucas [36]   
Scott GlennScott Glenn.....kpt. Colby [38]   
Cynthia WoodCynthia Wood.....playgirls [28]   
Colleen CampColleen Camp.....playgirls [25]   
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola.....člen TV štábu [40]   
Vittorio StoraroVittorio Storaro.....člen TV štábu [38]   
Dean TavoularisDean Tavoularis.....člen TV štábu [46]   
Christian MarquandChristian Marquand.....Hubert de Marais [52]   
účinkuje:
Zakir HussainZakir Hussain.....hudobník [28]   
scénář:
John MiliusJohn Milius  
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola  
Michael HerrMichael Herr.....komentář [39]   
námět:
Joseph ConradJoseph Conrad.....motivy z povídky Srdce temnoty   
hudba:
Carmine CoppolaCarmine Coppola  
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola  
kamera:
Vittorio StoraroVittorio Storaro  
střih:
Richard MarksRichard Marks.....supervize [35]   
Walter MurchWalter Murch  
Gerald B. GreenbergGerald B. Greenberg  
Lisa FruchtmanLisa Fruchtman  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon, Pannonia Entertainment
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
28.7.2022
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Apokalypsa >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.4.2024
Pro mne osobně je tohle zcela určitě jeden z   nejlepších válečných filmů, jaké jsem kdy   viděl i když je mi jasné, že tuhle nálož   trvající bezmála dvě a půl hodiny, ne každý   pobere a zvládne. Po technické stránce je to   naprosto precizní práce, s ohledem na dobu   vzniku obdivuhodná a tolik výborných hereckých   výkonů v jednom filmu, to se hned tak nevidí. A   všechno rámuje skvěle vybraná hudba jako   správná třešnička na dortu. Myslím, že u   tohoto filmu muselo srdce každého fanouška   válečných bijáků určitě zaplesat!!!
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.9.2019
První setkání s filmem mě moc nezaujalo. Po   několika letech jsem se k němu vrátil a byl to   mnohem lepší zážitek. Zajímavý pohled na   vietnamskou válku, setkání s šílenstvím,   které tyhle konflikty přinášejí. Není to pro   každého, ale Francis Ford Coppola natočil   hodně kvalitní drama.
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
Mimoriadne ťažký existenciálny film, ktorý   vám na pár dní zaťaží žalúdok a donúti   vás premýšľať, čo ste to vlastne videli.   Depresívna plavba naprieč rozhorúčeným   peklom. Od iných vojnových filmov sa líši   tým, že to zlo, ktoré vojna stelesňuje, tu   nevidíme, ale ho cítime. A i keď nás   nepríjemne bolí a zaťažuje, nedokážeme sa mu   otočiť chrbtom. Hypnotické, dych berúce   majstrovské dielo.
Martal
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.5.2018
Stupidni americkej film zesmesnujici samu valku ve   vetnamu. Co se od toho dalo cekat, kdyz plukovnik   stoji vzprimeny na plazi a kolem vybuchuji   minometne strely a jeho nezasahne ani   srapnel......V pulce jsem to vypnul a vyhodil z   okna.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.10.2014
APOKALYPSA REDUX
Snímek depresivní, hypnotický, šílený.   Vietnamské peklo ve své ryzí podobě. Někdo   jím projde bez úhony, někomu z toho všeho   prostě rupne v bedně. Název snímku evokuje   veškerou patřičnost a tak je zcela na svém   místě. Film nutí přemýšlet nad filozofií a   psychologickou stránkou příběhu. Poukazuje na   absurditu všeho dění a na to, jak lehce se   může člověk v takových podmínkách změnit.   Složitější protiválečný snímek o   Vietnamské válce snad už ani není. Francis   Ford Coppola i přes veškeré problémy během   natáčení vytvořil velmi diskutabilní dílo s   hodně vysokou laťkou. Dílo oceňované i   zatracované. Každopádně však velkolepé a   ještě jednou - šokující.
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.12.2013
Nejlepší válečná snímek všech dob???
Kam to dáváte oči? Vždyť tenhleten film   debilní, pomalu výs,ěch samotnému vietnamu. V   Kambodže jsou podle Američanů piramidy? To je   ten Coppola tak hloupý? 3 hodiny 13 minut je ten   film dlouhý jako proč? Dlouhé, protažené,   nudné, nicneříkající záběry tvořené jen   proto, aby se film mohl chlubit svou délkou?   Snímek by spíž měl tou svou dílkou odpuzovat,   než přitahovat.
Co se týče samotného   příběhu, přijde mi trapný, to mohl Coppola   rovnou natočit Robinsona Crusoa, nebo Gibsonovo   Apokalypto. Na film jsem vydržel koukat asi jenom   hodinu, pak jsem si to přetočil na konec a   spozoroval konec téhle hovadiny. Jediní, co se   mi zde líbili byl Sheen a Brando, jinak si to   Coppola může někam strčit. Tenhle film   rozhodně není nejlepší, je to zbytečně   přehodnocovaný snímek, který si takovou slávu   nezaslouží! Čtyři hvězdičky dávám za   efekty, který v té době patřili opravdu mezi   nejlepší.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.8.2012
V čem spočívá kvalita tohoto filmu, nechápu.   Víc než příběh je to jakési   "podobenství" nebo nějaké podobné   abstraktní slovo, jehož smysl mnohý stejně   jako já ani plně nechápe. Například Hopperův   monolog o zlomcích jsem absolutně nepobral, a je   toho víc.
Kolik je tu vlastního děje? Voják   jede splnit úkol. Akce kolem je na špičkové   úrovni; věnuje se jí určitě nejeden dokument   o filmové akci a tricích - výbuch vrtulníku a   napalm jsem v nějakém takovém dokumentu viděl,   proto se na film těšil, a během zhlédnutí se   velmi zklamal.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.3.2012
Fascinující! Schíza plná duševních mrzáků,   džungle a šílených surfařů, zahalená do   oparu barevných dýmovnic. Ačkoliv Coppola   nepatří k mým favoritům, zde mu musím složit   poklonu, tak, jako on, ještě nikdo oblíbeného   "démona" Američanů nenatočil. Tolik   preferovaná "Četa" zdaleka nevystihuje   atmosféru všech hrůz, které tato válka   napáchala hlavně na lidské psychice, jako tento   snímek. Dvacet procent do sta chybí díky   otravné sekvenci s divnýma Frantíkama.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2011
Když vám v Namu totálně jebne!!!
Hodně zvláštní acidní trip, cesta za   člověkem který se zbláznil a možná že se to   nepřihodí jen jemu. Dílo které stálo dost   peněz a jeho natáčení poznamenalo řadu   neštěstí a nepříjemností. Viděl jsem obě   verze jak tu cca 155min. tak tu 197min. V té   delší je dosazena epizoda s Francouzskými   osadníky a je dle mého nepodstatná. Plný   počet bodů nedám kvůli závěru byl moc   dlouhý, ukecaný a zabití samotného plukovníka   W.E.Kurtze fraškou! Čekal jsem zničení   tábora, které je v bonusech dvd, ale dle mého   je o ničem. Jinak kultovní, zvláštní a   originální dílo.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.4.2011
cesta do vietnamského pekla
Dlouho jsem zvažoval, jestli má vůbec ještě   cenu jakkoliv se k tomuto filmu vyjadřovat. Je   notoricky známý, je to bezesporu absolutní   klasika, a když se podíváme na tvůrčí štáb   a herecké obsazení, pak skutečně není o čem   psát. Apokalypsa je film, který vám neukáže   válku ve Vietnamu. Je to film, který vás do   této války vtáhne. Pocity strachu střídají   pocity beznaděje, absurdnost některých situací   vás absolutně odzbrojí. Chvílemi jsem měl   pocit, že by film mohl být o pár scén a pár   minut kratší. Ale zbytečný čas a zbytečné   děje jsou i nedílnou součástí válek, takže   je to vlastně v pořádku. Snímků o vietnamské   válce je hodně, mnohé jsou skvělé a víc než   nadprůměrné. Ale přesto, pokud uslyším o   této válce jakoukoliv zmínku, je Apokalypsa to   první, co se mi podvědomě vybaví. Skvělé   dílo, které komentář nepotřebuje.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih61833minih61833Machři (1986) 
Wimps n
minih6936minih6936Duch (1990) 
Ghost n
minih9241minih9241Jack Rozparovač (1988) [TV film] 
Jack the Ripper n
minih4484minih4484Borsalino (1970) 
Borsalino n
minih32722minih32722Pán prstenů: Dvě věže (2002) 
The Lord of the Rings: The Two Towers n
minih5022minih5022Cesta do Ameriky (1988) 
Coming to America n
minih101400minih101400Definice lásky (2013) [TV film] 
Definice lásky n
minih103652minih103652Zmizení (2013) 
Prisoners n
minih84211minih84211Ledová archa (2013) 
Seolgookyeolcha n
minih26382minih26382Pět strýců (1942) 
Pět strýců n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Apocalypse Now Redux (2001) [TV film]

 Apocalypse Now Redux (2001) [TV film]
Apocalypse Now Redux n
 
Země: Spojené státy americké
Režie: Francis Ford Coppola

(remake)

Apokalypsa (1979)Apokalypsa (1979)Apokalypsa (1979)Apokalypsa (1979)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10