Duben
ohodnotit

Smradi

Další název:
Brats
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
26.9.2002
„Film o lidech, kteří o lásce nemluví, oni jí žijí.“

Obsah filmu Smradi

 
Tématem filmu režiséra Zdeňka Tyce a scenáristky Terezy Boučkové je adopce, nazíraná prostřednictvím každodenního života jedné české rodiny. V příběhu Šírových, kteří se kromě vlastního dítěte starají i o dva adoptované romské syny, autorka uplatnila své osobní zkušenosti. Představy Šírových o poklidném životě na vesnici, kam se rodina uchýlila před nesnášenlivostí města, vezmou za své, když se romští synové stanou terčem obviňování ze strany jednoho zdejšího občana, rasisty. Rodina je tak vystavena zkoušce… Hlavní role ztvárnili Petra Špalková a Ivan Trojan, oceněný za svůj herecký výkon Českým lvem v roce 2002 a cenou na festivalu Finále...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Film Smradi je chválabohu normální

Po sedmi letech se vrací k hrané tvorbě režisér Zdeněk Tyc se snímkem Smradi. Přál si od něho jediné - aby to byl „neobyčejně obyčejný film“. Povedlo se, i to pojmenování sedí. číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Artcam, Bionaut
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smradi >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

mikee007
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2017

jsem si chystal plamennou řeč o tom, jak z nás   Čechů furt někdo dělá rasisty a přitom to   vůbec není pravda.
Jenže tenhle film o tomhle   vůbec není.
Není totiž vůbec o ničem. Je to   manželském páru, který si osvojí dvě   cikáňata a hrozně se diví, že se vůči nim   někdo vyhraňuje a že i s jejich výchovou jsou   specifické problémy.
No to je fakt   překvapení.
Stejně tak by někdo mohl   natočit film o tom, jak si někdo místo Perské   kočky koupí tygra a ten mu ukousne hlavu.
A aby   se to nepletlo, tak i způsob vyprávění je o   ničem.
Režisér Zdeněk Tyc je totiž, tak   trochu jiný... Jeho film Žiletky nejspíš   nepochopil ani on sám. Snímek "Už"   získal Plyšového lva za nejhorší film roku. A   to už v Čechách, kde se točí Babovřesky,   Kameňáky a podobné slátaniny něco znamená. A   tak bych mohl jmenovat dál.
Smradi jsou točeni   takovým zvláštním filmařským způsobem.   Něco mezi podprůměrnou televizní insenací a   oskarovým veledílem. Takový galimatyáš. Jedna   scéna vypadá jako domácí video z rodiny   alkoholiků, ve druhé se nám režisér snaží   cosi naznačovat symboly a zvláštními polohami   kamery... Divné. Takové rádoby umělecké. Ve   skutečnosti to vypadá jak Ordinace v Růžové   zahradě řízlá Výměnou manželek (to není   pochvala).
Kapitolou samou pro sebe je obsazení   herců-neherců.
Trojan (Český lev za hlavní   roli) Špalková, Pokorná jsou výborní, jako   vždycky. Ani u ostatních dospělých herců to   není špatné. Horší je to v dětských   rolích. Strojově přednášené věty ze   scénáře odsuzují toto dílko k propadlišti   dějin, i kdyby scénář byl jako zvon. Ale   není.
Přišlo mi, že Zdeněk Tyc hledal typy,   a když je našel, byl s hledáním u konce.   Hledám tlouštíka. Hele tlouštík. Máme   hotovo. A to že z pohledu na toho zcela   netalentovaného chlapce bolí oči, nikoho   nezajímá. Stejné je to i v případě   představitelů obou hlavních dětských   rolí.
Po shlédnutí tohoto filmu mě napadlo   jen jedno jediné. Co tímhle k... chtěli   vlastně říci.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.5.2016
Nu, každý svého štěstí strůjcem a tak jsem   „rodičům“ ty potíže přál. Bylo to jejich   rozhodnutí, nikdo je k tomu nenutil, dobře jim   tak. Herci byli velmi dobří, trošku slabší to   bylo se scénářem, který snímku nedal   soudržnost. Za ten super stupidní závěr hodně   velké mínus a ne jedno. Nejprve pokus o umění   a pak se hošánkové odebírají na lože za   naprosté rodinné idylky, no to mne málem jeblo.   Film jsem viděl celý, nepřejížděl narychlo,   ale moc mne nebavil. A další mínus za   nevyřešený problém s tím rozbitým sklem.   Proč to tam teda cpali? To mně nakrklo tak, že   jdu s hodnocením ještě níže.
PORTER
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.1.2016
Koukatelný drama ze života rodiny která má   adoptované dvě romské děti a brání je za   každou cenu hlavně před okolím i když na ně   někteří hází vše i za co nemůžou.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.12.2014
Tento film je ulítlý, mluví se mezi děckami   hodně sprostě, a dost hustě a nikdo se nad tím   nepozastavuje. Zemanovi lehce ulítlo něco, co   nikdo v přímém přenosu neslyšel, a že se   něco stalo, to každý zná až z jeho častém   opakování. A děti, ty do toho pletou dospělí.   Film určitě na sebe nevydělá a kina nebyly   určitě plné, kdo to zaplatí? A kdo se na to   podívá?
Ostrovan
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.8.2014
Prostě se jednou za čas stane, že něco   nesedne. Mně nesedli smradi. Histerka Špalková   mě celý film lezla na nervy, v čemž s ní   poměrně úspěšně soutěžilo celkové   infantilní pojetí filmu a častá bezúčelnost   scén.
veruse
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.11.2011
Rene1:
autorka knihy "Rok Kohouta", na   jejíž motivy byl natočen tento film Tereza   Boučková, se o chlapcích vyjadřovala v jednom   z dílů Show Jana Krause.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2009
Snímek o soužití (nebo spíš soužení?)jedné   české rodiny s českým okolím. Oříškem jsou   zejména jejich dva adoptovaní kluci - Romové.   Film je životním příběhem autorky scénáře   a je založen na jejích osobních prožitcích a   zkušenostech. A právě proto je tak pravdivý...
Rene1
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Nějak mě film nezaujal. Je to takový televizní   bakalářský styl. Prý je to podle skutečnosti.   Ta autorka námětu ten příběh sama odžila a   ještě i žije. Docela hezké by bylo, kdyby   napsala pokračování. Jak to bylo dál a ještě   je. Vždyť od napsání muselo uběhnout zhruba   deset let. Kluci už jsou dospělí, možná mají   i rodiny.Myslím, že by bylo zajímavé ukázat,   co dělají dnes a jak žijí, jakou mají   práci, partnerky, eventuálně děti, jak se   posunuly vztahy s oběma adoptivními rodiči,   atd...
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.1.2006
Vždy jsem hrozně rád, že se pořád točí   takový český filmy, protože vedle všech těch   Kameňáků, poldů, paniců, snowboaďáků   dokazují, že česká kinematografie má stále   vysokou úroveň. Hodně silný příběh na   kterém nejvíce poutavé to, že se takovéto   události okolo nás dějí a my si to ani   neuvědomujeme. Hodně mě překvapily dětské   role, které zvládly na jedničku, hlavně Franta   a Pepa byly hodně povedení. Další pochvalu si   určitě zaslouží kamera o které by se sice   dalo někdy polemizovat ale většinou perfektně   doplňovala atmosféru...
AcidBurn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.1.2006
Smradi !!!
Nevím nevím, tenhle film opět ukázal, že na   nezaujatý popis reálných vztahů mezi čejeny   pardon romy a bělochy budeme muset ještě   nějakou dobu počkat. Proč se většina filmů   zabývá stereotypy a neukáže realitu nevím.   Jsme národ rasistů ? Nebo máme jen špatné   životní zkušenosti ? Hodnocení filmu táhne   nahoru jen několik dobrých herců, to jediné je   taky důvod, proč si film buď půjčit nebo   aspoň zařadit do sbírky s ostatními filmy   třeba O.Trojana...jiná volba - Kult hákového   kříže (American history X), Chaloupka strýčka   Toma.
Z filmu smradi plyne poučení jediné -   než někoho adoptujete, dobře si to rozmyslete   =/
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22532minih22532Vinnetou a míšenka Apanači (1966) 
Winnetou und das Halbblut Apanatschi n
minih19081minih19081Smaragdový les (1985) 
The Emerald Forest n
minih32742minih32742Jádro (2002) 
The Core n
minih52433minih52433Krvavá stopa (2007) 
Bukarest Fleisch n
minih21137minih21137To neznáte Hadimršku (1931) 
n
minih184945minih184945Armáda zlodějů (2021) 
Army of Thieves n
minih6794minih6794Dotyky (1988) 
n
minih36425minih36425Zimní víla (1999) [TV film] 
Zimní víla n
minih28685minih28685Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 
Harry Potter and the Sorcerer's Stone n
minih69771minih69771Ve Spessartu opět straší! (2010) [TV film] 
Im Spessart sind die Geister los n


Hodnocení:n12345678910
Smradi (2002)Smradi (2002)Smradi (2002)Smradi (2002)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10