Duben
ohodnotit

Zápisník jedné lásky

The Notebook

Další název:
Zápisník; Zápisník jednej lásky (SK); Wie ein einziger Tag
Rok:
2004
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
14.10.2004
„Příběh chlapce, který by pro svou lásku udělal nemožné, a dívky, jež se musela rozhodnout mezi rozumem a srdcem.“

Obsah filmu Zápisník jedné lásky

 
Příběh lásky se zrodil v roce 1940. Tehdy se poprvé potkali Allie Hamiltonová ze zámožné rodiny a místní chlapec Noah Calhoun, který pochází z chudých poměrů a pracuje na pile. Prožijí prázdninovou romanci, která se Hamiltonovým nezamlouvá. Přesvědčují dceru, že Noah pro ni není dost dobrý. Jednoho večera se dvojice pohádá, rozejde se ve zlém a druhý den Hamiltonovi odjedou. Nešťastný Noah začne dívce psát dopis a pak po celý rok každý den jeden. Paní Hamiltonová však všechny zabavuje a před dcerou tají. Zatímco Noah se po útocích na Pearl Harbor přihlásí do armády, vysokoškolačka Allie se stane dobrovolnou ošetřovatelkou. Seznámí se se...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Nick CassavetesNick Cassavetes  
hraje:
Rachel McAdamsRachel McAdams.....Allie Hamiltonová [25]   
Ryan GoslingRyan Gosling.....Noah Calhoun [23]   
Gena RowlandsGena Rowlands.....Allie Calhounová [73]   
James GarnerJames Garner.....Duke [76]   
Joan AllenJoan Allen.....Anne Hamiltonová [47]   
James MarsdenJames Marsden.....Lon Hammond Jr. [30]   
Heather WahlquistHeather Wahlquist.....Sara Tuffingtonová [26]   
Elizabeth BondElizabeth Bond.....Lonova sekretářka   
Jamie Anne AllmanJamie Anne Allman.....Martha Shawová [27]   
Kevin ConnollyKevin Connolly.....Fin [30]   
Nancy De MayoNancy De Mayo.....Mary Allen   
Jennifer EcholsJennifer Echols.....sestra Selma [49]   
David ThorntonDavid Thornton.....John Hamilton [50]   
Meredith ZealyMeredith Zealy.....Maggie [25]   
Sam ShepardSam Shepard.....Frank Calhoun [60]   
Ed GradyEd Grady.....Harry [80]   
scénář:
Jan SardiJan Sardi  
Jeremy LevenJeremy Leven  
námět:
Nicholas SparksNicholas Sparks.....román [38]   
hudba:
Aaron ZigmanAaron Zigman  
kamera:
Robert FraisseRobert Fraisse  
střih:
Alan HeimAlan Heim  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zápisník jedné lásky >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.1.2020
Jako pro realistu pravidelně okopávaného   životem filmová romantika není rozhodně můj   šálek čaje ale tenhle film je alespoň   kvalitně obsazený a solidně natočený.   Režisér Nick Cassavetes nezapře geny svého   slavného otce a podařila se mu skutečně   neředěná hollywoodská limonáda. Ryan Gosling   je sice trochu příliš unylý ale budiž mu   omluvou že tady byl ještě v počátcích své   oslnivé kariéry. Nezaujatě vzato pro milovníky   tohoto žánru je to určitě ta pravá a dobrá   podívaná.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2020
Chudý, avšak velice vášnivý mladý muž se   horlivě zamiluje do bohaté mladé ženy.   Jenomže právě onen sociální rozdíl je   propastný problém v jejich vztahu. "Ten   mladík není pro tebe!", zazní z úst   rodičů dívky. Jako bychom to už neznali. A tak   bude jistojistě i předvídatelný celý   příběh. Ale jedná se o krásný příběh,   který romanticky založeného diváka pohladí a   příjemně zahřeje na duši. Avšak pozor, ono   to není zase až tak jednoduché, jak to vypadá.   Příběh se otevírá v nějakém pečovatelském   domě, kde starší muž navštěvuje starší   ženu trpící ztrátou paměti, aby jí četl   příběh o Noahovi a Allie odehrávající se ve   čtyřicátých letech 20. století, který jí   má připomenout jejich první dávné společné   setkání. A tak tu tedy máme dvě úrovně   milostného soužití. Mnohý divák,   neoplývající se atmosférou romantismu, si   samozřejmě řekne, že je děj plný klišé a   vůbec různých nesmyslností, jenomže bez toho   by to prostě nešlo. Jednoznačný a jednoduchý   děj za použití klasické romantické šablony   má v jádru věci jistou dokonalost. Silný   milostný příběh dvou zamilovaných lidí,   kteří musí projít zkouškou času. A jak je tu   striktně ukázáno, ani v tomto na věku vůbec   nezáleží. V každém se musí bojovat. A to i v   případě lásky, která lidi inspiruje k tomu,   aby byli ve svém jádru lepší a překonali   velké životní překážky. Jen tak se mohou   dostavit jisté zázraky. Je to film, který   oplývá ohromnou emocionální silou. Takže kdo   si rád u romantických filmů popláče, bude   potřebovat víc jak jeden kapesník. A to zcela   bez nadsázky.
Aldaalda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2019
pekny
Moc hezky film. Jen sednout, koukat a snit. Je to   pro romanticke povahy. Pekny. Navic hlavni   hrdinove super!
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.10.2017
Čistá krása pro křehké romantické dušičky.   Ovšem nebýt zarámování alzheimerem, tak by   ten příbeh byl trochu fádní, přestože   natočený moc hezky.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.1.2017
Film, který je nepřístupný pro realisty, ale   možná i oni by v něm našli určitou moudrost   obyčejného života.Je to snímek z pera   Nicholase Sparkse, takže je zákonitě zárukou   romantiky a příběh je dojemně krásný.   Každý by si přál se svojí láskou společně   zestárnout a kdo to popírá je cynik.
Filmové   verzi tohoto příběhu lásky nic neschází a   vždycky ho čas od času ráda shlédnu.
Tia
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2017
Romantiky není nikdy dost a tento film je jeden z   těch krásných a dojemnych. Nádherná Gena   Rowlands i ve svých letech stále krásná a   obsazení hlavních rolí bylo už zárukou   dobrého filmu. I kdybych ho viděla několikrát,   nikdy neomrzí.
cerfik
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 31.8.2015
Ten film byl plný tak bezduchých dialogů a   líbivých klišé, že jsem u něj usnul a pak   když jsem si znovu pustil závěr, ten to opravdu   dorazil, tak nemohu jinak než hodnotit   podprůměr, jelikož už dlouho mě něco tak   opěvované v žebříčcích tolik nezklamalo.   Ukázka novodobého amerického líbivého   romantického zla.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.11.2013
O lásce a srdci
Na růžovou knihovnu se moc nedívám, jen   náhodou jsem nedávno tenhle strhující film   zhlédl a musím konstatovat, zaujal mne, dojal,   obohatil.

Film o opravdové lásce,   živočišné vášni i hlubokém vnitřním   porozumění. Ti dva to prožili, ti dva tím   žili. Není to pohádka, je to zhmotnění snu   mnoha mužů i žen o tom druhém, pravém,   jediném. Nestydím se na to, že jsem se na tuhle   růžovou knihovnu podíval, že jsem tenhle   romantický film viděl a že se mi líbil.   Doporučuji ke zhlédnutí všem co třeba i   tápají, hledají, upadnou a znovu vstávají,   jdou dál, žijí svůj jedinečný život, jsou s   někým nebo hledají někoho pro společný   život, přemýšlejí o lásce, citech a   mezilidských vztazích a kterým bije srdce buch   buch, bije v rytmu lásky - třeba té jakou lze   vidět v tomhle parádním filmu.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.4.2013
Čekala jsem banální romantickou skládačku s   ohraným pořadím a samozřejmě se šťastným   koncem. Něco jako ona potká jeho, zamilují se,   ale rodina, či nějaké nešťastné   nedorozumění zpřetrhá jejich vztah, jenže   síle lásky nemůže jen tak něco konkurovat...   A ono jo! Až na podstatnou maličkost - tato love   story je divákovi servírována pod zcela jiným   úhlem pohledu, takže tím nabývá na   zajímavosti, a ačkoli vše předvídáte,   přesto nejste otrávení. Zajímavé herectví   R.Goslinga, dojemný konec.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.3.2013
ZÁPISNÍK JEDNÉ LÁSKY

Zápisník jedné   lásky nabízí všem skalním romantikům   poctivý film o lásce galaktických rozměrů s   malým poselstvím, že se občas přihodí v   životě zázrak a člověk potká takovou lásku,   která mu vydrží na celý život. Bohužel   realita každodenního života bývá zpravidla   jiná, ale kdo ví… naděje přece umírá   poslední.

Film má jednoduchý příběh.   Sympatický a čestný mladík z chudých poměrů   je naprosto okouzlen kráskou z bohaté rodiny,   která se objeví zčista jasna, jedno léto a   zasáhne do mladíkova života svou upřímností,   silou osobnosti a i když je poněkud rozverná,   její přítomnost jej nutí dělat krásné   nesmysly. Jejich život je šňůra   bezprostředních nápadů, které jim umožňují   vychutnávat si život plnými doušky a dovolí   jim chvíli nemyslet na budoucnost a povinnosti.   Žijí jen proto, co je skutečně baví.   Postupně a společně se učí odpovědnosti   vůči sobě navzájem. Jejich obrovská láska,   nad kterou rodiče zpočátku přivírají oči,   se postupem doby stává dívčiným rodičům   trnem v oku a z letní romance bez kousku   vážnosti se najednou očekávají velké   nepříjemnosti. Okolnosti se mění v krajně   nepříznivé…

Příběh je zfilmován snad   bez jediné chybičky. Nabízí smršť   nezapomenutelných záběrů s vynikajícími   scenériemi i jiné úchvatné vizuální   zážitky, z nichž asi nejvíc zaujme   monumentální záběr se stovkami   labutí.

Tato romantická limonáda v   pomalejším tempu se až do samotného konce   důstojně drží nad laciným sentimentem.   Úspěch je postaven zejména na hereckých   výkonech. Celý příběh ústřední dvojice byl   naprosto uvěřitelný, Chemie mezi Ryanem   Goslingem a Rachel McAdams byla tak opravdová!   Mnoho lidí v životě marně touží prožít   něco podobného a tak jim jistě hodně lidí   fandilo a možná jim jejich vášeň i tajně   závidělo. Už pro tu naději je život tak   krásný.

Ale já se chci zmínit i o tom, o   čem se už tolik nemluví. A sice o tom, jak   láskyplný přístup si oba hrdinové udrželi i   ve stáří. Kdy už jsou oba poznamenaní věkem   a nemocemi a přesto je „nic nerozdělí“. I   dnes se najdou případy, kdy se jeden partner   postará o toho druhého až do konce jeho dní,   ale faktem je, že tyto případy jsou čím dál   tím vzácnější. Tady je úžasně citlivě   podán vztah dvou lidí, kteří chtějí být   přes všechna ta trápení stále spolu a   neopustí jeden druhého ani ve stáří a nemoci.   A že by Noe mohl svou ženu opustit! Jenom kdyby   trochu chtěl. A nikdo by mu to nezazlíval,   naopak všichni by to pochopili. Ale on to přesto   neudělá a snáší dobré i zlé po jejím boku   tak, jak to kdysi slíbil. „Když mi to   přečteš, já se ti vrátím“. Jen ty   „návraty“ jsou už bohužel čím dál tím   kratší. Ta mladá láska je krásná a   uvěřitelná, ale ta láska po letech je sice na   jednu stranu tak nepravděpodobná a   neuvěřitelná, ale zároveň tak lákavá…co   kdybych i já…

Film má na konci už hodně   průhledný děj, každému je úplně všechno   jasné, ale přesto snímek i v poslední chvíli   nabídne originální, netradiční a opět   pohádkové řešení. Síla, která vyvěrá z   tohoto díla, z tolika dojemných scén,   působivých závěrů a dokonalých hereckých   výkonů je obrovská. Pro beznadějné romantiky   absolutní povinnost a pro ty ostatní diváky je   to film pro zamyšlení. Jak krásně se dá   prožít poslední zbytek života po boku někoho,   kdo vás má doopravdy rád.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6689minih6689Doly krále Šalamouna (2004) [TV film] 
King Solomon's Mines n
minih8238minih8238Highlander II - Síla kouzla (1991) 
Highlander II - The Quickening n
minih44313minih44313Pes baskervillský (2000) [TV film] 
The Hound of the Baskervilles n
minih146292minih146292Láska a hněv (2016) 
Syysprinssi n
minih32880minih32880Norimberský proces (2000) [TV film] 
Nuremberg n
minih166145minih166145Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) 
Prvok, Šampón, Tečka a Karel n
minih46268minih46268Richard III. (1955) 
Richard III n
minih115302minih115302Zločiny z vřesovišť (2011) [TV seriál] 
Vera n
minih102827minih102827Stoupenci zla (2013) [TV seriál] 
The Following n
minih164657minih164657Aquaman a ztracené království (2023) 
Aquaman and the Lost Kingdom n


Hodnocení:n12345678910
Zápisník jedné lásky (2004)Zápisník jedné lásky (2004)Zápisník jedné lásky (2004)Zápisník jedné lásky (2004)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10