Duben
ohodnotit

Malý velký muž

Little Big Man

Další název:
Malý veľký muž
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
135 minut
„O nehrdinském hrdinovi podle románu Thomase Bergera“

Obsah filmu Malý velký muž

 
Jacku Crabbovi je asi stodvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu Indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel Indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham (Zloději jako my, Popínavá růže) podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn (Kolt pro leváka, Štvanice, Bonnie a Clyde, Noc...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Arthur PennArthur Penn  
hraje:
Dustin HoffmanDustin Hoffman.....Jack Crabb [32]   
Faye DunawayFaye Dunaway.....Pendraková [29]   
Martin BalsamMartin Balsam.....Meriweather [50]   
Richard MulliganRichard Mulligan.....generál Custer [37]   
Dan GeorgeDan George.....Stará stanová kůže [70]   
Jeff CoreyJeff Corey.....Bill Hickok [55]   
Aimée EcclesAimée Eccles.....Sunshine [21]   
Kelly Jean PetersKelly Jean Peters.....Olga Crabbová [29]   
Robert Little StarRobert Little Star.....Malý Kůň   
Cal BelliniCal Bellini.....Mladý Medvěd [34]   
Ruben MorenoRuben Moreno.....vyzvědač [47]   
Steve ShemayneSteve Shemayne.....Indián [28]   
William HickeyWilliam Hickey.....historik [42]   
James AndersonJames Anderson.....seržant [48]   
Carole AndroskyCarole Androsky.....Caroline Crabb [27]   
Annette O'TooleAnnette O'Toole.....kolemjdoucí [18]   
scénář:
Calder WilinghamCalder Wilingham  
námět:
Thomas BergerThomas Berger.....román [45]   
hudba:
John F. HammondJohn F. Hammond  
kamera:
Harry StradlingHarry Stradling  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Malý velký muž >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.4.2021
Jakou cenu má lidský život? Tohle mě napadlo   už kdysi dávno, při prvním shlédnutí filmu.  
Mezi všemi dosud natočenými filmy na téma   vyhlazování indiánského národa tento vysoko   vyčnívá a právem byl nominován American Film   Institute's 1998 pro zařazení do the Top 100   Greatest American Movies.
Silný film o   lidských povahách a o tom, že každý národ si   má hledět svého.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2021
Westerny sice nejsou mým extra oblíbeným   žánrem, ale zrovna tenhle mám moc ráda. Ať   už pro jeho výjimečnost a originalitu, s níž   v zajímavém propojení komedie a dramatu   nabourává mýtus o zlatých časech amerického   Divokého západu, tak i kvůli obdivuhodnému   Dustinu Hoffmanovi v jedné z jeho   nejvýraznějších rolí. Díky obojímu tenhle   film nikdy nezestárne - a to je fajn.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2020
Originálně pojatý western a hlavně velice   dobrý film. Je to v podstatě životopisné   vyprávění v první osobě jak bylo použito   třeba o čtvrtsoletí později ve slavném filmu   Forrest Gump. Už zde ještě před svými   nejslavnějšími rolemi Dustin Hoffman jasně   ukázal jak mimořádný herec je! Film může   dobře posloužit i jako dokument o 19.století v   USA. Myslím, že Arthur Penn lepší film   nenatočil a Hoffmanův výkon bych zařadil mezi   jeho nejlepší po bok Maratonce, Tootsie či   Rainmana.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.5.2013
Docela zajímavý starší kousek ještě s   mladým D.Hoffmanem,ale i tak zářil na celé   čáře,nejdříve jako ochránce a sexuální   gigolo mezi indiány když zvládnul tři   indiánky najednou a pak co vyvraždily celou   vesnici kde žil,jako zkrachovalý opilec který   žebrá před místním salonem a váli se v   bahně.Některé scény vyvraždování indiánů   byli docela maso.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.1.2013
Tento film mě nikdy nebral, zkoušela jsem ho   sledovat několikrát, ale celý jsem ho zhlédla   až nyní a nejspíš jako jediný člověk na   světě musím konstatovat, že Dustin Hoffman byl   špatná volba, z očí mu hledí křivárna a   potměšilost a úplně nejhorší je zde český   dabing, zvláště ve fázích, kdy Jack Crabb   skřehotá stařecky změněným hlasem. Už to   nechci nikdy vidět, ani slyšet.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Dustin Hoffman už tehdy prokazoval, že bude pan   herec. Skrývá se v něm něco jako se skrývá v   Tom Hanksovi, něco co se nedá vysvětlit.   Rozhodně si také myslím, že by tento film měl   být daleko více v popředí než je. Klidně i   před našim Limonádovým Joem. Vzhledem k   filmům, které pan Arthur Penn režíroval se ani   tak nevzdálil od okruhu tvrďáckých snímků a   přidal pouze špetku parodie a rozhodně musím   říct, že úspěšně. Nemůže nám ani vadit,   že se vše točí jen kolem Malého Velkého   Muže, poněvadž kdo má cit, tak ten dokáže   vnímat i to co se děje kolem a spojí kolikrát   slzu se smíchem, to... dámy a pánové to je   nejhezčí. Režisérská volnost, spolu s   Dustinem Hoffmanem byla bezchybná.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.10.2012
Někde jsem četl, že Malý velký muž je   jakýsi předchůdce filmu Forrest Gump.No něco   na tom asi bude, oba filmy mají jisté aspetky   velmi podobné.
Každopádně je to zajímavý   kousek ( ve kterém se i zasmějeme, ale i   zasmutníme ) z dob, kdy se dobýval Západ a   indiánský národ měl svůj osud už témeř   zpečetěn.
O hereckém výkonu Dustina Hoffmana   tady snad ani není třeba diskutovat.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2011
Smutný film který ukazuje postupné ničení   Indiánské civilizace a příběh muže kterého   to vždy zaválo na chvíly někam jinam. Skvělý   Dustin Hoffman i další herecké posty. Reálné,   drsné, kruté! Zároveň i vtipné a   odlechčené. Jo a můj velký favorit byl   generál Custer, kdykoliv byl na scéně, bavil   mě svými hláškami a gesty. Netradiční   western, který by dnes v této podobě už   nevznikl a také působivý vizuál a lokace.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2011
100 let lidského života
Co všechno se dá prožít v lidském životě za   100 let? Film který nám ukazuje ve vzpomínkách   pohnutý život jednoho vzrůstem malého a   přesto člověčinou, svojí duší VELKÉHO   člověka. Ukazuje jeho "pistolnické"   začátky, jeho poustevnické období i to jak se   shodou náhod dostal do společnosti generála   Castera.

I v americe se točí dobré ba   přímo vynikající filmy a toto je jeden z nich,   film který Vás vtáhne do děje, stanete se   svědky historie, film působí jako   dokumentární zachycení událostí, které se   skutečně staly.

Vřele ho doporučuji ke   zhlédnutí.

/A děkuji malému velkému muži   - Dustinu Hoffmanovi za tenhle nevšední pohled   do americké historie.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.9.2011
Malý velký muž trochu připomíná Forresta   Gumpa. Podobně jako on je stejně individuálním   hrdinou jako průvodcem diváka po světě, v   němž se odehrávají jeho osudy, v tomhle   případě tedy Divokého západu. Jednotlivé   epizody jeho příběhu jsou hodně typizované,   projde snad vším, co se v tomhle prostředí   nabízí - je Indiánem, šarlatánským   obchodníkem, pistolníkem, ožralou troskou,   spořádaným osadníkem. Film ale zjevně   neusiluje o realističnost, ta nadsázka je   záměrná a účelná ve snaze postihnout různé   tváře Západu jako celku, ukázat absurdnost   některých situací a hrdinových dilemat. Mísí   se tu tragické (smrt Sluneční záře) i   komické (setkání s Divokým Billem, opačníci,   tři manželky), takže nehrozí nějaký oslizlý   sentiment. Právě díky téhle vyváženosti   nakonec i takhle stylizovaný příběh působí   reálně a dostane se člověku pod kůži. I z   čistě filmařského hlediska je to zážitek,   jsou tu nádherné scenérie i působivé intimní   scény a ani hercům není co vytknout. Pro   Dustina Hoffmana je Malý velký muž jednou z   životních rolí (pravda, on má takových hned   několik).
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih73023minih73023Mistři českého animovaného filmu (2003) [TV cyklus] 
Mistři českého animovaného filmu n
minih19253minih19253Smrtonosná zbraň 2 (1989) 
Lethal Weapon 2 n
minih2454minih2454...a neuveď nás v pokušení (1929) 
The Manxmann n
minih36696minih36696Krev zmizelého (2005) 
Krev zmizelého n
minih158537minih158537Moje země (2017) 
My Pure Land n
minih24112minih24112Zrozen k rychlosti (1993) 
Born To Run n
minih42472minih42472Přitažlivost (2004) 
Heart of Stone n
minih17241minih17241Přednosta stanice (1941) 
Přednosta stanice n
minih2753minih2753Alamo: Třináct dní ke slávě (1987) 
The Alamo: Thirteen Days to Glory n
minih82841minih82841Příliš mnoho tajemství (2011) 
Wreckers n


Hodnocení:n12345678910
Malý velký muž (1970)Malý velký muž (1970)Malý velký muž (1970)Malý velký muž (1970)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376616
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10