Jeden svět
ohodnotit

Samotáři

Další název:
Samotnici
Rok:
2000
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
13.4.2000
„Proč spolu nedokážeme žít a proč jsou lidé kolem třicítky odkázáni k věčnému samotářství?“

Obsah filmu Samotáři




 
Sedm mladých lidí ve věku od 23 do 33 let se na konci devadesátých let ve velkém městě pokouší praktikovat cosi, čemu se dříve říkalo milostný vztah. A tak na sebe milostně narážejí a nechávají se unášet napříč různě dlouhodobějšími, či krátkodobějšími vztahy, které je dovedou zpět do samoty.

Zárukou toho, že filmu jde o víc než o pouhý záznam příběhu lidí tápajících v milostných vodách, jsou jména jeho autorů - scénáristy Petra Zelenky (Mňága - Happy End, Knoflíkáři) a režiséra Davida Ondříčka (Šeptej).

oficiální text distributora
 
Související odkaz
 
RECENZE - Samotáři: Šťastně se tu setkalo slovo a obraz

Řečeno jazykem generace, jež si Samotáře přivlastní, film je to "fakt dost dobrej". A - dodejme - po dlouhé době i evropský. Kdo rád škatulky, může si zařadit Jana Svěráka mezi vypravěče hollywoodského stylu, Jana Hřebejka na půdu souznění s domácím publikem a "samotářský" tandem Petr Zelenka-David Ondříček k současné vlně evropské nezávislé scény; obdobně jako Sašu Gedeona. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
2.7.2020
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Samotáři >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.12.2022
Stejně tak jak „Máša13“ jsem po letech již   mnohé hlášky čekal, ale i tak pobavily.   Skvělá skládanka celkem různých životních   příběhů, angažování tehdy ještě mladých   a méně známých herců. Nicméně výsledek   vyzněl velmi příznivě. Rád se k tomuto filmu   vracím …
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.4.2021
Hodnoceno
po dvaceti letech po opětovném shlédnutí.   Člověk už některé hlášky čekal, ale   stejně se smál, naopak jsem objevil "nové   hlody", kterých jsem si jako mladý   nevšiml...Dobře natočeno, solidní herecké   výkony, luxusní Macháček, nesmrtelné   hlášky.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.2.2021
Keď ťa mláti taxikár
Možno v dobe vzniku by sa mi to páčilo viac,   ale teraz moc neviem. Dej v podstate nulový, toho   humoru tam tiež moc nie je, drobné epizódy zo   života zopár ľudí. Ale zasa sa človek aj   pobavil na Jakubovi, ktorý bol neustále   zhúlený a vlastne nič poriadne ani o sebe   nevedel, tá hymna nemala chybu. Potom ukážkový   úchylák Ondřej, to ako ju prenasledoval, to už   chce mať talent. Vrcholom jednoznačne kontrola   plynového sporáka. No a totálne ukážkový   bizár a kam sa dá až zájsť, sú tí úchylní   Japonci a šialená matka, ktorej to príde asi   normálne. To musí byť teda cestovka. Tak   nakoniec, niečo sa tu dalo
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.11.2020
Na poměry české kinematografie 21.století   dozajista nadprůměrný film ale pro mě nikoliv   bez drobných výhrad. Asi tu největší bych   měl k hereckým kvalitám Labiny Mitevské ale   celkově se mi zdálo, že herci v epizodkách   svými výkony zcela zastínili ty renomované v   hlavních rolích. Pravda Jiří Macháček v   postavě věčného zhulence Jakuba odehrál asi   životní part a Ivan Trojan na začátku své   filmové kariery určitě zaujal ale ti další   už zůstali ve stínu Z. Suchého coby drogového   dealera nebo Davida Matáska excelujícího v roli   majitele rádia. Příběh samotný je pro mě   jako pamětníka doby, kterou zachycuje jak   říkají ve Francii poněkud "outre"   ale jako hořká komedie se to povedlo. Jen jsem v   tomhle filmu nikdy nedokázal objevit tu   mimořádnost, která je mu přisuzována.
TenSob_
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.4.2020
V prvaé řadě chci poznamenat, že jsem narozen   v roce 2001, takže jsem dobu, jež film zobrazuje   nezažil, což má co dočinění s tím jak v   mých očích vyzněl. Rozhodl jsem se, že   využiju nechtěně nabytého volna k zbavení se   restů v nezhlédnutých českých filmech. V   tomto mě inspirovata ČT, která v reakci na   současný stav mnoho filmů uvolnila ke   zhédnutí zdarma. Včera jsem začal filmem   Občanský průkaz, který mě natchnul natolik,   že jsem se rohodnl přečíst si knižní   předlohu Petra Šabacha a už jí mám nyní jako   eknihu koupenou.

O to větší zklamání ve   mě dnes po zhlédnutí vyvolal snímek   Samotáři, který, co jsem pochopil, nabývá   díky hláškám v populární kultuře až   legendárního statutu. Kromě výborného   hereckého výkonu Jiřího Macháčka na filmu   ale bohužel nevidím v podstatě nic dobrého.   Postavy nemají žádný vývoj a ve svém   (dobově zasazeném?) stereotypu na mě nepůsobí   uvěřitelně. Film se snaží ukázat několik   (opět dobových) zajímavostí, které ale   působí nuceně a tím pádem nadbytečně a   rušivě. Jde např. o Japonce při večeři   rodičů Hanky, videokameru se kterou prapodivně   natáčí Robert to co nemá nebo celou věc s   "vírou" v UFO. Příběh za mě není   příliš nápaditý, což by ale nebýt   neuvěřitelně působích postav a rušivých   prvků až tak velký problém nebyl.   Scénáristé měli spoustu nápadu, které ale   příběh filmu nedovedl opodstatnit. Velký   problém jsem měl ještě s hudbou, jež např.   ve scéně kde se postva Vesny chystá skočit z   mostu absolutně nedává smysl. Nevyžaduji od   filmů epické orchestrální soudtracky ale ke   komedii/dramatu mi   populárně-elektronicko-hip-hopový soundtrack   rozhodně nesedí (opět dobová záležitost?).   Soundtrack nepůsobí uceleně a skoro mi   připadá jak kdyby byl poskládán z   neosuvisejících tracků z hudební banky. Kamera   ve chvílích působí trochu televizním dojmem   ale nic co by mi vadilo.

Nikdy jsem o žádném   filmu neměl potřebu psát takovouto slohovku ale   cítím, že dneska to bylo třeba, protože mě   nikdy žádný natolik vychvalovaný film, jež je   navíc na ČSFD v červených číslech,   nezklamal. Omlouvám se všem, co mají film rádi   nebo na něj mají z jakéhokoli důvodu dobré   vzpomínky. Jak už jsem napsal, tak herecké   výkony Jiřího Macháčka byly výborné ale   rozhodně mi nestačily. Pokud Vám připadá že   mi na filmu něco uniká, rozhodně dejte vědět.   V tomto případě totiž nevím zda je problém   ve filmu nebo ve mně.
Ramilie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.3.2020
Čekala jsem podle hodnocení o hodně víc.   Připadalo mi to takové zmatené, nemá to hlavu   ani patu, vlastně je to úplně o ničem. A   párkrát nebylo přes hudbu slyšet dialogy (což   ale nevím, jestli je chyba od produkce, nebo   kvalitou videa na Netflixu). Střih byl takový   divný... Prostě mě to nezaujalo. Abych to ale   jen nehanila, líbili se mi herci a jejich   výkony, plus záběry na Prahu před 20 lety. :-)   Jo a taky to povídání, že každý na sobě   nosíme světýlka od lidí, které jsme milovali   a oni nás, to bylo moc pěkné.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2019
Nejlepší česká komedie, co kdy byla napsána.   Hlášek je tu požehnaně, geniální humor a   myslím si (a to je jen můj osobní názor), že   Samotáři jsou prostě lepší než Pulp fiction.   Samotáři jsou klenot české kinematografie a   Zelenkův scénář je fenomenální! Kdo tenhle   film z Čechů nebo Slováků neviděl buď žije   v jeskyni, a nebo to není Čech ani Slovák   protože tohle prostě nesmí nikomu ujít.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Jako je pro někoho kultovní film Pulp fiction,   tak pro mě to jsou Samotáři. Miluji na tomto   filmu absolutně všechno. Příběh, herce,   hlášky, soundtrack. Snímek, který odstartoval   hereckou kariéru Jirky Macháčka do té doby   braného spíše, jako zpěváka. A Ivana Trojana   pasovala do podobných rolí pošuků, který   přišly s filmy, Příběhy obyčejného   šílenství či Václav. I když je film ve své   podstatě dost smutný započal novou éru   hořko-sladkých komedii.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.7.2017
Jeden z Ondříčkovo majstrštyků prošpikovaný   luxusními hláškami, vyprávějící story o   současném divném světě.
Xpojntman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.5.2017
Tady lidi málo hulej, kdyby vic hulili možná by   přestali lhát, i se třeba opouštět. Hulení   tady prostě eště nemá takovou tradici.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3179minih3179Apartmá v hotelu Plazza (1971) 
Plaza Suite n
minih115535minih115535Spoiler (1998) 
Spoiler n
minih46097minih46097Opravdová láska (2007) [TV film] 
n
minih44896minih44896Na vlastní nebezpečí (2008) 
Na vlastní nebezpečí n
minih58574minih58574Celebrity s.r.o. (2015) 
Celebrity s.r.o. n
minih141149minih141149Jen čtvrt hodinky? (1956) 
Jen čtvrt hodinky? n
minih12370minih12370Mezi námi zloději (1963) 
Mezi námi zloději n
minih55720minih55720Rozhlédni se, člověče (1998) [TV seriál] 
Rozhlédni se, člověče n
minih66424minih66424Zbav nás od zlého (2009) 
Fri os fra det onde n
minih167883minih167883Bodyguard (2018) [TV seriál] 
Bodyguard n


Hodnocení:n12345678910
Samotáři (2000)Samotáři (2000)Samotáři (2000)Samotáři (2000)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10