Duben
ohodnotit

Truman Show

The Truman Show

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
19.11.1998
„Život jako nekonečný seriál.“

Obsah filmu Truman Show

 
Na sklonku 20. století se v Hollywoodu objevilo několik snímků, které si s větší či menší přesností vzaly na mušku fenomén televize, stále více pronikající do běžných životů.

Prvním a patrně nejzdařilejším byla Truman Show (následovaly např. Pleasantville: Městečko zázraků a EdTV). Truman Burbank (Jim Carrey) žije spokojeně na malebném ostrově Seehaven. Má příjemnou ženu, úpravný dům, vzrušující práci v místní pojišťovně a vůbec nic mu neschází. Nebo ano? Stále neodbytněji se mu totiž do mozku vkrádají kacířské myšlenky na změnu. Jaké by to bylo žít někde jinde, za hranicemi ostrova, který nikdy neopustil. Jeho zprvu nesmělé pokusy o...
 
Související odkaz
 
Truman Show

Filmy, seriály, kino, televize – to vše jsou světy, v nichž unikáme realitě, cestujeme do vzdálených krajů i do fantaskních zemí. Jaké by bylo v jedné takové žít doopravdy? číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm-Alfa, HCE
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Truman Show >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2022
Zvláštní filmová studie poukazující na   otázku, jak moc se odlišuje všední život od   života prezentující se v televizi. A to nejen o   prožívání svého vlastního života, ale také   kolik lidí dokáže onen život sledovat.   Dokážeme se masově dívat na život jednotlivce   stejně tak v realitě, jako prezentovaného na   televizních obrazovkách? Když například jdeme   po ulici, je nějaký rozdíl v tom, jestli nás   přímo sleduje desítky přítomných očí a   nebo skrytých kamer přenášející obraz pro   tisíce a tisíce očí dalších? Co je vlastně   skutečný život? A jak vypadá? Takové   odpovědi se snímek snaží zodpovědět a nejen   to. Truman Burbank, kterého výtečně ztvárnil   Jim Carrey, žije od narození život jako každý   jiný a přesto odlišný. A samozřejmě nemá o   ničem ani tušení. Jenomže jak se říká, tak   dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se   ucho utrhne, což jinak řečeno znamená, že nic   netrvá věčně a tak jednoho dne dojde k   prozření. Vyrovná se s tím po psychické   stránce? On ten život před kamerami není   takový, jak vypadá, a v podstatě je vše jedna   velká lež. Vše je autentické, vše je   překrásné, jen někteří lidé jsou najatí   komparsisté. Dokonalý svět, jaký si všichni   přejeme, ale jen zdánlivý. Tedy nic než klam.   Naivní sen o životní idyle se satirickou   dojemností a skrytým dramatickým podtextem mezi   zábavnými momenty. Něco jako mikrokosmos   vytlačující upřímná fakta v předstírané   autenticitě. Je to snímek nádherně natočený   a plně ukazuje stav věci přesně tak, jaký   skutečně je. Ohromná fúze klamavé zábavy   ohraničené mediální satirou v rámci   odhalování typické životní idyly mezi zdmi   vykonstruovaných lží a přetvářek. Svým   stylem poukazuje na voyeurismus každého z nás v   rámci stále nekončícího trendu   nejrůznějších televizních reality show.   Nastavuje tak zrcadlo k určité společenské   vrstvě, což je správný směr a zcela   neopodstatněný. Tohle není zábavný snímek s   gumovými obličeji, jak to Jim Carrey umí, ale   jde o skutečné sociální téma k zamyšlení.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.7.2016
Mrazivá "komedie". Trošku mi to   připomnělo jednu sci-fi povídku o městě,   které sloužilo k průzkumům věřejného   mínění, prodeje reklam atd. Každé ráno   začínal znovu ten samý den. V noci obyvatelům   odstranili poslední vzpomínku a jen pár   vědoucích jedinců řídilo experimenty ve   stále dokola se opakujícím světě. Ten   začatek, kdy hrdina zpozoruje chyby a netuší co   se vlastně děje...perfektní.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.1.2014
Hra na Boha
Tak obskúrne a nereálne, až sa desíte toho,   aké pravdivé a možné to skutočne byť môže.   Je to morálne? Desivé? Zvrátené? Je to hra na   Boha? Je to darovanie šťastia, pretože ten svet   za stenou by bol oveľa krutejší? Takto je to   obchod, šťastie a pokoj za stratu svojho   rozhodovania a stratu súkromia? Natočili to   vlastne tak, že fenomén reality šou a jej   tvorcovia musia mať z toho filmu zmiešané   pocity. Ono sa tu krásne ukazuje tá bizarnosť a   akoby voyerizmus, že ľudia sú schopní   neustále pozorovať iných, ich šťastie i   nešťastie, aj keď je to vlastne hrané. A   strácajú záujem o život svoj. A tí najatí   herci, čoho sú všetkého schopní a nikdy ich   nenapadne, nerobím skutočne niečo zlé? Ono   nemôžem sa ale hrať na moralistu, keby mne   hodil pod nos niekto milión dolárov, ktovie ako   sa zachovám, vtedy ide svedomie a morálka bokom   a peniaze majú neskutočnú moc. Celý film bol   neskutočne zvláštny a vôbec mi neprišiel ako   komédia, skôr ma desil. Z postáv ma fascinovali   hlavne dve. Meryl (Laura Lenney) ako jeho   fiktívna manželka, ktorá na začiatku hovorí,   že je to vlastne jej život a tiež za príplatok   ponúka gýčovitým spôsobom rôzne výrobky,   navyše ako ovplyvňuje Trumana. Desilo ma to.   Druhá postava je Christof (Ed Harris) a jeho   zvrátená hra na stvoriteľa. Ako to všetko   obhajoval. Ako že môže hocikedy odísť. Ako   presviedčal, že je to pre jeho dobro. Možno   áno, pretože aj teraz sme manipulovaní, či už   médiami, politikmi, vodcami, kazateľmi,   autoritami, spoločenskou doktrínou. Zaujímavé   by bolo sledovať, ako pokračoval tam vonku, či   by sa adapotoval do skutočného surového sveta   tam vonku, alebo by jednoducho neuniesol tiahu   rozhodovania sa. Jedna vec je istá, originálny   námet a skutočne skvelo spracovaný film, kde sa   mi nechce veriť, že by to natočili vlastní   tí, ktorých kritizuje najviac. A nakoniec,   prečo som nedal plný počet, ale ten koniec ma   troška zaskočil a príliš som ho nepobral.   POZOR, NEČÍTAŤ KTO NEVIDEL! SPOILER!   Nerozumiem, prečo ho na tej lodi naprv chcel   takmer zabiť, zdôvodnením, že zahráme tú hru   dokonca ("videli jeho narodenie, môžu   uvidieť aj jeho smrť") a potom ho nechá   tak, až dopláva na koniec kulís. Navyše Truman   to zobral až príliš v pohode. Z toho konca som   bol troška zmätený
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.4.2013
Zajímavá a vážnější komedie s J.Carreyem   než obvykle,není tam tolik komických scén ve   kterých dělá Carrey ty své   grimasy.Komediální drama ve kterém hraje   J.Carrey hlavní roli v reality show které   sleduje celý svět.Výborný herecký výkon   J.Carreyho.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.10.2012
Nechtěl bych zažít, to co hlavní hrdina v   tomto filmu - kažodpádně dobrý nápad na   film.
I když si myslím, že kdyby tady nehrál   Jim Carrey, kdoví jak by to celé dopadlo.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Jim Carrey trochu jinak. není to film na který   jsme od něj zvyklý, ale to neznamená že by byl   špatný
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2011
Skvělý nápad a dobré obsazení - zpracování   mohlo být lepší.
Nedokážu si představit,   jak by někdo dokázal žít v takovéhle reality   show a tenhle film mě docela pobavil...
callaghan
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.9.2010
Skvělá myšlenka, která se ale dala zpracovat   mnohem líp. Navíc jako komedie spíš jen   průměrné. I když musím uznat, že mě   potěšilo, že tu Carry nehraje zase jen   nějakého bláznivého šaška jako v jiných   filmech.
giggle
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.9.2010
Po prvním shlédnutí jsem si sama poznamenala   "Dokonalý, úžasný, skvělý". Platí   dodnes. Film, který mě naprosto strhl, u   kterého jsem chvílemi ani nedýchala a u   kterého si můžete vychutnat herecký talent   Jima Carreyho. Výborný námět, perfektně   zahráno i natočeno. Filmový zážitek, který   doporučuju všem, nejen těm, kdo si myslí, že   se Jim Carrey dokáže jen pitvořit.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.4.2009
Truman Show
Velmi působivá komedie o muži, který je celý   život řízen někým jiným. Nechyběla tady   sranda, film nenudil a celou dobu jsem ho sledoval   s velkým zaujetím. K tomu také hodně přidal   skvělý herecký výkon Jima Carreyho.   Největším plusem je však bezpochyby velmi   originální námět a tím pádem i děj. Truman   netuší, že celý jeho život je pouze fikcí a   všichni okolo jsou jen pouzí herci. Záhy však   nalezá stále nová a nová odhalení a je   působivé sledovat jak je ze všeho zmatený a   nešťastný. Nakonec se mu však podaří   uprchnout ze zajetí. Závěr, kdy rozmlouvá s   Trumanem sám ředitel této reality show, navíc   umocňuje veškeré emoce. Jen bych filmu vytkul   to, že není ukázáno, co se stalo s Trumanem po   jeho úniku.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih50663minih50663Jezdci Apokalypsy (2009) 
The Horsemen n
minih38002minih38002Dina (2002) 
Jeg er Dina n
minih5950minih5950Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 
Dědictví aneb Kurvahošigutntág n
minih12172minih12172Maverick (1994) 
Maverick n
minih10491minih10491Konec básníků v Čechách (1993) 
Konec básníků v Čechách n
minih136632minih136632Monstrum z hlubin (2013) 
Poseidon Rex n
minih60735minih60735Everest (2007) [TV minisérie] 
Everest n
minih30901minih30901Velké ticho (1968) 
Il grande silenzio n
minih75780minih75780Výheň (2011) 
Hell n
minih152737minih152737Mistr meče (2016) 
San shao ye de jian n


Hodnocení:n12345678910
Truman Show (1998)Truman Show (1998)Truman Show (1998)Truman Show (1998)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10